0
Strand i Rio - bästa stränderna i Rio de Janeiro
Resor

Vilken strand i Rio är bäst? Mina 12 bästa stränder i Rio de Janeiro

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Vill du lapa sol på en strand i Rio finns det gott om alternativ. Dra på dig din fiodental (stringbikini) eller sunga (badbyxor av speedo-modell) och besök någon av dessa stränder i Rio de Janeiro. Här har jag samlat mina 12 favoriter – jag lovar att det finns något för alla behov och önskemål.

Vett och etikett på stränderna i Brasilien

Det finns en del att tänka på inför att du ska besöka en strand i Rio. Här är några tips på hur smälter in bättre på stränder i Brasilien:

 • Topless är ett big no-no, och är faktiskt förbjudet enligt lag. Detta kan komma som en chock för många, då en vanlig bild är att brasilianarna är nästintill nakna på stranden. Att det råder topless-förbud kan vara lite ironiskt med tanke på att de flesta kvinnor har minimala stringbikinis på sig på stranden. Männen är inte så påklädda de heller i sina små badbyxor.
 • Byt inte om på stranden. Vi svenskar är vana vid att byta om under en handduk på stranden – gör inte det på en strand i Rio eller övriga Brasilien! Ingen brasilianare gör så och du kommer att bli utstirrad. Dessutom anses det vara lite oförskämt. Gå istället till ett av vakttornen så kallade ”Postos” och betala några reais för att byta om där, eller gör som brassarna och gå med blöta badkläder under dina strandkläder.
 • Lämna handduken hemma. Brasilianare tar inte med sig handduken till stranden. Om du gör det innebär det att du blir ett lätt offer för strandtjuvar eftersom du sticker ut. Köp en ”canga”, en strand-sarong, eller betala några reais för att hyra en strandstol (det är inte dyrt som i många andra länder).
 • Kom i Havaianas. Brasilianare går inte till stranden i gympadojor, här är det flipflops som gäller.
 • Lämna värdesaker hemma. Stöldrisken är mycket hög på stränderna, framförallt på turisttäta stränder som Ipanema och Copacabana. Ta bara med dig lite kontanter för att kunna köpa förfriskningar eller strand-snacks.
 • Här är det bikinilinjer som gäller. Brasilianska kvinnor vill ha bikinilinjer, något som vi kan tycka är lite konstigt. Många kommer alltså kolla konstigt på dig om du fäller ner axelbanden på bikinin.

Stränder inne i Rio

Ipanema stranden strand i Rio stränder i Rio

Att springa längs med stranden i solnedgången är superhärligt!

Copacabana och Ipanema ligger som ett pärlband ihop med Leme, Arpoador och Leblon. Stränderna är indelade efter livräddar-borgarna längs med stranden, posto 1, 2, 3 osv… I dessa postos finns möjlighet att utnyttja toalett och omklädningsrum för runt 2-3 reais.

Båda stränderna Copacabana och Ipanema har ganska höga vågor och är inte så lämpliga för små barn eller äldre. Vissa dagar kan havet vara lite lugnare, men vill du vara på den säkra sidan bör du välja exempelvis Praia vermelha.

Stränder i Rio de Janeiro

Karta över stränder i Rio de Janeiro.

1. Copacabana

Copacabana är en vidsträckt strand i Rio, en av världens mest kända stränder. Den ikoniska och populära stranden, med 4 km mjuk sand, är flankerad av berg i bakgrunden, höga hotell i förgrunden och en livlig mosaikbelagd strandpromenad, Avenida Atlantica.

Medan de flesta besökarna väljer att jäsa i solen eller simma och surfa, väljer andra landbaserade aktiviteter. Här hittar du allt från grupper som spelar fotboll till improviserade dansfester. Brasilianare vet verkligen hur man roar sig!

Många kiosker finns utmed stranden, vilka ofta har liveband på kvällarna. Här kan du ta en kall öl, en acai eller äta lite strandmat. På själva stranden går det runt med försäljare som säljer acai, empadas (en slags paj), esfiha (piroger), caiprinha (lime-baserad drink), queso (grillad ost) och annat smått och gott. Avstå helst från de grillade räkorna (camarão) då de kan ha varit länge i solen och ge dig magsjuka.

Acai på stranden i Rio de Janeiro Brasilien

Acai är svalkande som en glass men nyttigare och ger mer energi. Ofta kan man välja topping, i det här fallet valde jag granola.

Strandpromenaden är perfekt för att ta strosa runt och titta på människor, och den är lika populär kvällstid. Se upp för ficktjuvar som speciellt inriktar sig på turister, lämna större summor kontanter och dyra telefoner på hotellet. Håll dig där det är folk och undvik tomma gator.

Personligen tycker jag att Copacabana är lite överskattad. Det kan vara ganska trångt och rörigt. Både vattnet och stranden är smutsigare än min favorit Ipanema, ett stenkast bort.

2. Ipanema

Ipanema stranden strand i Rio stränder i Rio

Surfbrädorna står på rad på Ipanema stranden (bilden är tagen från Arpoador). I bakgrunden syns Dois irmãos (berget ”de två bröderna”).

Ipanema är en fantastisk strand i Rio och det är min favoritstrand inne i stan. Som en förlängning av Copacabana, på andra sidan Arpoador, når du det mer exklusiva området och stranden Ipanema. Stranden är nästan lika välkänd som Copacabana och fick stor uppmärksamhet i den fängslande melodin ”The Girl from Ipanema”.

Den här berömda stranden är ett ställe där många gillar att visa upp sig, både män och kvinnor. Ja, Ipanema är där du vill se och synas. Här hittar du solbrända snygga kroppar, men även vanliga människor i alla åldrar. Det finns ett område runt Posto 9 där du hittar många snygga gay-män.

Ipanema är en otroligt vacker strand och det är bara att insupa allt: sandstranden, de 2 bergen som syns i bakgrunden (det två bröderna, Dois irmãos), den underbara lokalbefolkningen samt liv och rörelse på stranden. På söndagar stängs trafiken av på gatan närmast stranden vilket gör att folk åker inlines, skateboard, cyklar och flanerar.

Även Ipanema har otaliga strandförsäljare som säljer vad som verkar vara en oändlig uppsättning saker att köpa exempelvis; badkläder, öl, strandhanddukar, böcker och självklart acai. Var försiktig för vissa försäljare med saronger, ibland lägger de sina produkter över din väska och försvinner med den. Ha alltid dina värdesaker nära och be någon hålla uppsikt om du ska bada.

3. Leme

Leme Rio de Janeiro strand

Ta en promenad längs med Leme och du kan få en fantastisk utsikt över hela Copacabana.

Där Copacabana börjar hittar du Leme. Stranden ligger på den motsatta sidan mot där du hittar Ipanema. Det finns egentligen ingen tydlig gräns på var Leme slutar och var Copacabana börjar. Den här delen av stranden är i allmänhet lite lugnare än någon annanstans på den mest berömda stranden, både vad gäller folkmängd och vågornas intensitet.

Skuggad av djungelklädda kullar lockar denna strand i Rio lokala familjer och en hel del turister. Längs med Leme finns gott om möjligheter till förfriskningar på de många strandkiosker som ligger vid vattnet. Leme anses inte av lokalbefolkningen vara den mest glamorösa platsen i Rio för att sola, vilket passar perfekt för dig som inte har lust att visa upp dig utan bara njuta av vardags-Rio.

Längst bort på stranden hittar du en promenad som går ut längst med vattnet där du kan ta fina foton och njuta av utsikten över Copacabana.

4. Arpoador

Arpoador Rio de Janeiro solnedgång surfing

Utsikten från Arpoador, klippan ovanför strandremsan med samma namn, är magisk i solnedgång och även upplyst när solen gått ner.

Arpoador är den lilla spetsen mellan Copacabana och Ipanema, mest känd för sina fantastiska klippor där du kan se solnedgången. På kvällen kan du tillsammans med flera hundra människor, som klappar händerna och suckar belåtet, njuta av när solen går över havet. På stranden är det lite av en hippie vibe till skillnad från Ipanemas ”visa upp sig-publik”. Här samlas surfare och utövare av andra vattensporter, Arpoador erbjuder nämligen en av de bästa surfingmöjligheterna inne i stan.

5. Leblon

En kanal som sträcker sig från Lagoa skiljer stränderna Ipanema och Leblon, vars vattenmynning kan vara smutsig efter kraftiga regn. De flesta människorna håller till runt posto elva och tolv. I grannskap med några av kontinenten dyraste fastigheter är stranden lugn och familjevänlig. Här kan du ibland se kända gamla fotbollsspelare och TV-stjärnor sola.

För barn finns det en trevlig lekplats vid posto tolv som ger föräldrar lite andningsutrymme.

Här ser du flitiga utövare av brasilianska sporten futvolei, volleybollag tävla mot varanda och beach-tennisspelare längs strandkanten. Vid södra spetsen av Leblon syns Dois Irmãos-bergen (de två bröderna). Du kan gå upp mot höjden, i riktning mot bergen, för att ta riktigt fina bilder av stranden.

6. Praia Vermelha

Praia Vermelha barnvänlig strand i Rio

Praia Vermelha har en lugnare karaktär och lite rödaktig sand.

Praia vermelha (den röda stranden) är en liten strand i Rio som anses av många vara den bästa för barnfamiljer. På grund av sin storlek brukar stranden vara packad med folk, men framförallt med folk som vill ta det lite lugnare.

Stranden ligger i närheten av 1,300 meter höga Sockertoppen (Pão de Açúcar), dit du kan ta en linbana upp (du kan även vandra upp första delen).

Stranden ligger i en vik och det skyddade området ger ett vanligtvis lugnt vatten. En liten park finns även bakom stranden. Planera att besöka en av kioskerna här för en billig bit mat och koppla av med utsikt över strand och omgivande berg.

Det bästa sättet att ta sig hit är via en Uber eller taxi, vilket inte bör kosta mer än 15-20 reais från Copacabana. Det går även bussar mot Urca för ca 4 reais.

Besök en strand i Rio utanför stadskärnan

Det finns flera stränder som är väl värda en liten utflykt från själva turistområdena i Rio. Vissa av dessa stränder är lite mer svårtillgängliga och kräver bil eller taxi, andra går att nå med kollektivtrafik.

7. São Conrado

São Conrado strand i Rio de Janeiro

På höjden ovanför São Conrado stranden gör jag en liten yogaposition.

São Conrado är en strand i Rio en bit bort ifrån Ipanema. Den är belägen nedanför en höjd med massa exklusiva hus. En brasiliansk väninna sa till mig att São Conrado är ”old money”, där bor Rio-bor som varit rika i generationer.

Stranden är fin och populär bland sportintresserade unga som gamla. Den här stranden är med största sannolikhet den strand du kommer att landa på om du valt att göra ett tandemhopp över Rio.

Du hittar inte många turister här, vilket är en stor kontrast mot de populära stränderna Ipanema och Copacabana.

8. Barra da Tijuca

Strand Barra de Tijuca Rio de Janeiro Brasilien kokosnöt kokosvatten

Svalka dig med kokosvatten direkt ur en kokosnöt på den vidsträckta och lättillgängliga stranden i Barra de Tijuca.

I och med sommar-OS utökades tunnelbanesystemet till att sträcka sig hela vägen till denna milslånga strand. Bara drygt 15 minuters tunnelbaneresa från Copacabana hittar du vackra Barra de Tijuca-stranden. Barra har blivit ett Mekka för surfare, bodyboarders, kite-surfare och vindsurfare som utnyttjar de optimala vattenförhållanden. Det kan vara lite blåsigt och vågigt här, men det här är verkligen en strand i Rio väl värd ett besök.

Själva området Barra har en helt annan karaktär än stadsdelarna inne i stan. Området byggdes upp på 80- och 90-talen med den amerikanska modellen som förebild. Här finns många gallerior och trevliga restauranger, men du måste i princip ha en bil för att ta dig runt. Dock ligger början av stranden precis vid tunnelbanestationen och du behöver inte gå långt för att hitta en trevlig plats i solen. Dessutom finns mycket trevliga strandbarer av lite finare karaktär än de på Copacabana och Ipanema.

9. Recreio

Cirka 40 minuters buss eller taxiresa från Ipanema och Copacabana, finns denna natursköna strand som är en populär hangout för surfare och body boarders. Även om stranden är packad på helger och på helgdagar, är det vanligtvis mycket lugnt under veckan.

Atmosfären är en värld bort från den turistiska pulsen på Rios mer kända stränder, och läget med den omgivande djungeln är spektakulär. Enkla bar-restauranger erbjuder möjligheten att äta och dricka något lätt.

10. Prainha

Prainha strand utanför Rio de Janeiro dagsutflykt

För dig som vistas lite längre i Rio är ett besök till Prainha väl värt!

Om du är trött på att trängas på en turistisk strand i Rio kan du ta dig ca 3 mil längs kusten till Prainha, en halvmåneformad strand med lyxigt lugn. Praina är naturnära belägen, omringad av regnskogstäckta berg samt med en sand som är härligt mjuk och vit. Här hittar du familjer, par och vänner som njuter av lite lugn och ro. Det finns en handfull kiosker och strandrestauranger som säljer mat och dryck.

För att nå Prainha är det lättast för turister att ta en taxi från sitt hotell eftersom det inte är lätt att nå via kollektivtrafik. Vill du åka kommunalt måste du först ta tunnelbanan till Barra de Tijuca, sedan buss och sedan taxi (billigare men lite krångligt). Stranden saknar till stor del mobiltäckning, vilket kan göra det lite krångligt att beställa en taxi hem. Oftast löser det sig genom att vinka till sig en på vägen, eller att be någon restaurang ringa på en.

11. Grumari

Lite längre bort från Prainha ligger Grumari en fantastisk orörd strand omgiven av tät djungel och tillgänglig endast med bil eller genom en mycket långvarig vandring (det finns inga busslinjer här ute). Stranden är så lugn som Copacabana är frenetisk och folktäckt. Antalet fordon som tillåts tillgång till stranden är begränsat på helger och helgdagar, vilket innebär att den aldrig blir överbelamrad. Grumari-stranden ligger i ett miljöskyddsområde och därför kan inga höga hotell som förstör lugnet byggas där. Det här är en toppenplats för naturälskande solsökare.

12. Abricó (nakenstrand)

Nakenstrand Rio de Janeiro, naken strand Rio

Abrico är en vacker liten nakenstrand utanför Rio

På den östra änden av Grumari-stranden finns nakenstranden/naturiststranden Abricó. Den här stranden nås via en passage mellan några klippor som fungerar som en avskiljare från den vanliga stranden intill. Området är noggrant strukturerat och bevakat av en organisation som ser till att alla som vistas på stranden uppför sig och är nakna. Här finns personer i alla åldrar. Vid en del av stranden, vid klipporna, är det mest gay-män, men det är generellt blandat. Det finns en liten kiosk som säljer drycker och snacks. Strax utanför området finns en riktig restaurang. Parkering kan vara svårt här och du bör komma tidigt på helgen. Transport med taxi bör ordnas i förväg.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Elisabet Eriksson oktober 6, 2017 at 3:38 e m

  Tack för bra och spännande tips. Jag blir ressugen!

  • Reply Fitnessfia oktober 6, 2017 at 3:38 e m

   Kul att kunna inspirera! Brasilien är ett fantastiskt land.

 • Reply EwaLuvan oktober 6, 2017 at 4:00 e m

  Håller med dig om att Copacabana är väl hypad. Tyckte att den var ganska tråkig och att alla restauranger och barer runt omkring är extra dyra. Fast så klart det är ju ett besök ett måste om man är i Rio

  • Reply Fitnessfia oktober 7, 2017 at 4:22 e m

   Ja, precis!

 • Reply Anna/Webbtanten oktober 7, 2017 at 8:56 f m

  Ser fantastiskt ut! Har dock inte varit i Rio. Än. Blir mest Europaresor framöver då vi flyttar in i vårt husbil till våren.

  • Reply Fitnessfia oktober 7, 2017 at 4:22 e m

   Åh vad härligt! Reste runt i en campervan i Australien och det var ett riktigt äventyr!

 • Reply Gunnar FN oktober 12, 2017 at 7:01 f m

  Intressant. Framför allt tipsen om uppförandekod. Ska komma ihåg om det blir något Rio-besök framöver…

  • Reply Fitnessfia oktober 12, 2017 at 12:19 e m

   Hoppas du får möjlighet att besöka detta vackra land!

  Leave a Reply