Kost och mat

Flytande äggvita bäst i test


Flytande äggvita är en måste-basvara i mitt hem. När jag gick i mataffären här om dagen hörde jag en kommentar från en mamma. Hon var ute och handlade med vad jag tror var hennes vuxna dotter. Hon hade fått syn på en förpackning flytande äggvitor och hon verkade märkbart förvirrad över den. Särskilt att det var en man med stora muskler på paketet. ”Hur ska maränger kunna bidra till sådana muskler?” var den kommentar hon skämtsamt slängde ur sig. Hennes dotter förstod inte heller konceptet.

Vad är då poängen med äggvitor?

Äggvitor dunk flytande äggvita

Det var denna förpackning med äggvitor på dunk som kvinnan reagerade över. Personligen gillar jag inte smaken på denna produkt, den har en kemisk eftersmak.

Ja, jag förstår absolut förvirringen om maränger är det enda man förknippar äggvitor med, och särskilt då förpackningarna ser ut som de gör. Men om man får lära sig om äggvitans innehåll och hur nyttigt det kan vara för de som behöver extra protein så är nog alla frågetecken snart bortblåsta.

Det var just denna lilla händelse som inspirerade mig att skriva detta inlägg. Till vad och hur använder man äggvitor inom träning och varför ska man göra det egentligen? Låt oss börja med äggvitans näringsvärde:

Äggvita näringsvärde

För just äggvita lyder näringsinnehållet som följande:

Per 100 g

 • Kalorier (kcal) 51
 • Lipider 0,2 g
 • Mättat fett 0 g
 • Fleromättat fett 0 g
 • Enkelomättat fett 0 g
 • Kolesterol 0 mg
 • Natrium 166 mg
 • Kalium 163 mg
 • Kolhydrater 0,7 g
 • Kostfiber 0 g
 • Socker 0,7 g
 • Protein 11 g

Källa: Wikipedia.

Det som särskilt sticker ut i dessa näringsämnen är den låga andelen fett och kolhydrater mot det höga proteininnehållet. Just att äggvitorna innehåller mycket protein är främsta anledningen till att de passar bra som tillskott för de som tränar mycket.

En del argumenterar att man inte bara ska äta äggvitan utan äggulan också, men det ser inte jag som en nödvändighet. Ja, äggulan innehåller många bra vitaminer, men är det främst för proteinets skull man vill ha ett tillskott så är äggvitan bättre. De vitaminerna man förlorar genom att inte äta äggulan kan man hitta i andra livsmedel. En nackdel som faktiskt finns med äggulan är att den innehåller mycket kolesterol vilket kan vara dåligt för hjärtat och dina blodkärl, så för att minska risken för hjärt- och kärl-sjukdomar är det säkrast att inte äta för stora mängder äggula.

Hur använder man flytande äggvita på dunk?

Vad kan man då göra med äggvitorna? Det kanske inte är särskilt frestande att hälla i sig rena flytande äggvitor (även om det finns dem som gör det) men det finns alternativ för att ändå kunna utnyttja äggvitans höga proteininnehåll.

Något jag gillar att göra är proteinpannkakor (som vanliga pannkakor men med stor andel äggvita) och att äta dem tillsammans med bär. Detta blir en perfekt start på morgonen som ger dig en stor mängd av det protein du behöver redan då. Efter träning kan äggvitan blandas ner i proteinshakes eller olika former av smoothies, eller varför inte användas i matlagningen till middagen?

Och, känner du inte för något av det som står ovan så kan du alltid baka maränger med äggvitorna, proteinet får du ju i dig ändå även fast det är blandat med ofantliga mängder socker haha.

Mitt favoritmärke av flytande äggvita

Flytande äggvitor bäst i test

Flytande äggvita bäst i test. Jag har verkligen testat många olika märken och detta är de bästa äggvitorna att laga mat med.

Oavsett hur du väljer att konsumera dina äggvitor så hoppas jag att du får den effekt du vill ha. Ägget anses som en av de bästa proteinkällorna och därför kanske du nästa gång du ser en flaska flytande äggvitor i affären inte direkt tänker på marängerna utan kanske också på mängden protein den flaskan innehåller.

Jag har nog provat alla märken av flytande äggvitor på marknaden. De flesta tycker jag tyvärr har en besk eftersmak som framträder när man tillagar ägget. Det är inte så angenämt när äggvite-omeletten eller proteinpannkakorna smakar konstigt.

För några år sedan inledde jag ett samarbete med Prozis. Sedan dess har vi konsumerat deras äggvitor i stort sett varje vecka.

Tack vare samarbetet kan jag ge dig 10% rabatt på mina favoritäggvitor samt hela sortimentet med rabattkoden FIA-10.

Köp Prozis flytande äggvitor här.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply