0
komma igång med träningen
Kost och mat, Träning

Tips för att komma igång med kost och träning efter jul

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Årets tid för träningen har äntligen kommit – tiden efter jul och nyår. Efter all julmat, allt julgodis och alla festligheter är det många som känner att de vill komma igång med träningen. Att börja träna eller att komma i form är ett av de vanligaste nyårslöftena som vi svenskar ger varje år, så därför kommer här mina bästa tips för att lyckas.

Hur ser ditt nyårslöfte ut?

Det kan kännas motiverande i slutet av året att lova massa saker inför det nya. ”Nytt år, nytt jag” är ett uttryck som ofta används och vi känner ofta att just ändringen från ett år till ett annat är den perfekta tiden för att ändra något radikalt. Att sluta röka och att börja träna är kanske de löften som är vanligast, men tyvärr också de som oftast bryts. En del tröttnar på träningen efter ett par veckor och andra faller lätt tillbaka i gamla dåliga mönster. Så hur ska man då undvika att man blir ännu en som misslyckats med sitt nyårslöfte?

Behöver du ett nyårslöfte?

Om du verkligen behöver ett löfte är det första du ska fundera över. En del av oss jobbar bra mot ett mål, eller enligt ett löfte, medan vissa hellre tar saken lite som det kommer och kan klara sig utan den sortens motivation. Ett löfte kan vara bra, men sätt upp det som ett mål och var konkret i vad du vill uppnå. Att ”vilja börja träna” är inte särskilt distinkt, men det är att vilja kunna springa milen innan året är slut. Du får något att jobba mot istället för något att bara jobba efter.

Skriv upp ditt mål och skapa delmål. Kanske att kunna springa 5 kilometer i juli eller att ha ökat sin muskelmassa med ett visst antal procent innan oktober. Målet blir lätt att jobba efter då och inte lika lätt att ”glömma bort”. Kanske kan du utse en belöning till dig själv om du klarar det, som en resa eller att du köper en sak du länge velat ha.

Att komma igång med träningen

komma igång och träna igen
Att ta på sig träningskläder och knyta på sig skorna är en bra början för att komma igång och träna igen.

Förutom att sätta upp mål och ge sig själv olika belöningar så finns det givetvis också massa andra steg man kan/ måste ta.

 • Förbered dig. Vad behöver du för att uppnå ditt mål / hålla ditt nyårslöfte? Vill du kunna springa milen så kan ett par riktigt bra löparskor underlätta rejält. Tänker du springa ute eller inomhus så behöver du också tänka på detta vid ditt val av utrustning. Se till att du inte kan använda avsaknaden av utrustning som en ursäkt. Tänk efter om vad du behöver; gymkort, vandringskängor eller kanske en badmössa. Undvik dock att go all in innan rutinen satt sig.
 • Berätta för andra. Du kanske kan hitta någon annan att dela ditt mål med. Har du en kompis eller en partner att träna med så kan ni motivera varandra (detta fungerar extra bra om ni är tävlingsinriktade och slutmålet är en tävling som ex. vasaloppet). Även om ingen annan vill vara med eller du vill göra det själv så kan stöd och förståelse från omgivningen vara extremt hjälpsamt.
 • Se till att det blir av. Träning är inte alltid så lätt som det ser ut. Det kan ta emot att snöra på sig skorna eller att åka till gymmet. Men se till att du får det gjort bara. Har du tid avsatt och alla medel du behöver så har du inga ursäkter. Träningen har så extremt många fördelar för både ditt fysiska och ditt psykiska mående, din kropp kommer tacka dig för att du fortsätter även om det tar emot.

Lycka till!

Jag hoppas du lyckas bra med träningen och att du uppnår alla de resultat du vill ha, och kom ihåg att det är mänskligt att vara trött och att det är mänskligt att ha en dålig dag. Du kan fortfarande komma tillbaka efter ett missat träningspass utan att det är hela världen!

Vill du veta mer om hur du kommer tillrätta med kosten? Ladda ner min gratis e-bok nedan:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Therese januari 9, 2019 at 3:11 e m

  Väldigt bra tips! Det sista tycker jag är svårast ..tur jag har en sambo som gillar att träna och som är bra på att ”tvinga med” mig när motivationen tryter.. Mitt ”nyårslöfte” kring träning är nog inget konkret som att börja träna, träna x antal gånger i veckan eller prestera något speciellt.. utan att hitta tillbaka till den där känslan när träningen är riktigt jäkla rolig. Renovera och fixa gymmet hemma är kanske inte en så dum idé ändå 🙂

 • Reply olga januari 9, 2019 at 4:45 e m

  Bra tips för att starta igång med träningen, tack! Jag gjorde själv premiär på gymmet idag efter min förlossning, det var intressant men skönt, haha. Jag skulle nog lägga till att man inte ska sätta upp för ambitiösa mål för varje träningspass, då blir man lätt omotiverad inför nästa 🙂

 • Reply Sarah januari 9, 2019 at 5:01 e m

  Jag har faktiskt inga nyårslöften för dom är ofta bara svåra att hålla. Bra tips för dom som behöver hjälp med att komma igång 🙂 Dansen är min träning och det blir flera pass varje vecka 🙂

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ januari 9, 2019 at 5:47 e m

  Så fina tips du ger, jag tror du och jag är lite inne på samma tänk om ett löfte är motivationen till att träna så ska man nog fundera på syftet med träningen. Jag tror att om man vill börja träna måste man ha något rimligt bakom som det du skriver här ”springa en viss sträcka, eller bli starkare”. Motivationen gå ner 10 kilo i vikt och träna 7 dagar i veckan är ju kanske inte direkt rimligt att man kommer klara om det endast är för viktnedgången.

  • Reply Fitnessfia januari 9, 2019 at 8:25 e m

   Ja precis så. Tycker att det är ok att ha viktmål men att man inte bara ska fokusera på vikten. Det är bra att försöka hitta något annat mål med träningen som gör att det blir roligare och mer hållbart.

 • Reply Anna januari 9, 2019 at 7:55 e m

  Vilka bra tips! Just det där med att ha ett konkret mål skulle jag verkligen behöva sätta upp.

 • Reply Moa Larsson januari 9, 2019 at 8:47 e m

  Tror så många behöver ett sådant här inlägg, så fint att du har skrivit ett! Och att tipsen för en gångs skull är relevanta och jordnära. Många som försöker peppa folk till träning och framgång inom det gör det på så underliga vis. Så tack för ett bra inlägg!

 • Reply Evahle - en blogg om psykisk hälsa januari 9, 2019 at 9:22 e m

  Superbra tips 🙂 Att komma igång med träningen kan vara svårt så det gäller att hitta en bra motivation

 • Reply Fnulan januari 9, 2019 at 9:27 e m

  Jag skulle vilja ha en som dig som kommer och väcker mig på morgonen!!

 • Reply Online yoga med Yogateket januari 23, 2019 at 5:06 e m

  Bra tips Fia. Efter en försoffad höst och finter har jag äntligen kommit igång med träningen. Mitt tips att sätta alarmet och när klockan ringer så är det bara att släppa allt och börja träna. Jag kör då 15-20 min HIIT träning och 15-20 min yoga online. Jag känner att jag sagta kommer iform efter 30 min om dagen.

 • Leave a Reply