0
Kost och mat, Superfood

Är kombucha nyttigt eller en onödig hälsofluga? (svaret)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

De flesta har hört talas om kombucha. En brunaktig dryck som görs på kombuchasvampen. Den sägs vara mycket nyttig för din tarmflora och hyllas av hälsosamma trendsettare. Kombucha har kallats både för livselixir och odödlighetens té genom tiderna. Andra tycker om kombucha på grund av dess smak, som är både läskande och intressant. Men vad är egentligen kombucha och varför bör du dricka det?

Hur ska kombucha smaka?

kombucha dricka

Kombucha är en fermenterad dryck, och är därför lite syrlig. Smaken påminner om äppelcider, och har ofta kallats vuxen. Om du gör den själv där hemma kan du reglera syrligheten. Annars går den också bra att blanda med andra drycker, för nya intressanta smaker.

Varför är kombucha bra?

Den så kallade hälsodrycken har många fina egenskaper. Till att börja med är den rik på antioxidanter. Det gör att den kan neutralisera fria radikaler. Vilket i sin tur har en positiv på många funktioner i kroppen.

En av de syror som bildas när du gör kombucha är ättiksyra, som minskar inflammationer i tarmarna. Som gör att hela du, inklusive din matsmältningsapparat, fungerar mer effektivt. Kombucha har en utrensande effekt, du blir av med många toxiner när du dricker det.

Eftersom kombucha är rikt på järn och B-vitaminer känner du dig piggare när du dricker det, din syresättning ökar och du får mer energi.

 • Innehåller antioxidanter
 • Bra för matsmältningen
 • Rik på järn och B-vitaminer
 • Ger dig energi
 • Detoxar
 • Anti-inflammatorisk
 • Bättre sömn
 • Stimulerar immunförsvaret
 • Sänker blodsockret
 • Stärker hjärtat
 • Probiotisk med levande kultur

Kan kombucha vara farligt?

Vare sig du tror på det där med livselixir eller inte så är det många som tycker kombucha är både gott och nyttigt. Det är inte farligt att dricka kombucha. Om du har diabetes ska du vara försiktig eftersom det innehåller socker. Men i lagom mängder är det inga problem. En del upplever att magen bubblar lite grand om de dricker för mycket, men annars finns det inga kända biverkningar.

Kombucha biverkningar

Om du dricker för mycket kombucha kan det bli en del biverkningar. Till att börja med kan du få i dig för många kalorier. Kanske inte en biverkning, men något att vara uppmärksam på. Svullen mage och eventuellt diarré är andra obehagliga biverkningar vid överkonsumtion. Personer med nedsatt immunförsvar bör vara lite försiktiga eftersom kombucha inte är pastöriserat. Men de allra flesta har inget problem om de bara är balanserade i sitt intag.

Kombucha varning

Det du bör tänka på är att kombucha görs med socker, och att de som har diabetes bör vara försiktiga. Överdriv inte mängden du dricker, även om det är gott och nyttigt. Det handlar också om en fermenterad, jäst dryck. Så ibland har det hänt att flaskan exploderar.

Därför rekommenderas det inte att ha kombucha i glasflaskor, utan då hellre plast. När du gör egen kombucha är det också viktigt att öppna flaskan varje dag och släppa ut gaserna. Det minskar risken för eventuellt övertryck.

Kombucha leverskador

Alla tillskott och nyttiga ämnen ska tas i balanserade mängder. Vissa personer har fått leverskador av kombucha, men då har de vanligtvis druckit det i övermått. Ett annat problem är att kombuchan inte är pastöriserad så det är relativt enkelt att den blir påverkad av dåliga bakterier. Det är alltid bäst att ta upp saken med din läkare om du har en svag lever.

Hur många kalorier i kombucha?

Här kan det variera beroende på vilket märke det handlar om. Kombucha innehåller inte så mycket kalorier, men en del tillverkare öser på med sockret. En halv liters burk kan innehålla mellan 40 och 70 kalorier. Inte så många, men tillräckligt för att du inte ska överdriva din konsumtion.

Är det alkohol i kombucha?

Många sorters kombucha innehåller alkohol, men i mycket små mängder. Det är ungefär hälften så mycket som lättöl. Inget du kan bli berusad på alltså. Personer som vill avhålla sig helt och hållet från alkohol får se upp och läsa innehållsförteckningen. Om du brygger din egen kombucha och gör det hela på rätt sätt bör den inte ha någon alkohol i sig.

Kan alla dricka kombucha?

Så gott som alla kan dricka kombucha. De som har diabetes, IBS, nedsatt immunförsvar eller vissa svåra sjukdomar bör vara försiktiga. Men de måste vanligtvis kolla upp allt de äter och dricker. En frisk människa kan dricka kombucha i lagom mängder.

Läs även: Kimchi Recept – Hemgjord, Vegansk & Nyttig

Får barn dricka kombucha?

Här går meningarna lite isär. En del menar att du inte ska ge kombucha till barn under sex års ålder. Andra har druckit det hela sitt liv, sedan de bara var ett par år gamla. Kontrollera gärna med barnens läkare ifall du har några tvivel. Men såvida de inte har underliggande sjukdomstillstånd så bör det inte vara någon fara.

Kan man dricka kombucha varje dag?

burk med kombuca

Du kan dricka kombucha varje dag. Till en början kan det vara bäst att inte dricka så mycket. Kombucha har en utrensande effekt och du kan få en reaktion när gifterna går ur kroppen. Så ett eller ett halvt glas per dag kan vara tillräckligt. Öka sedan på steg för steg tills du når upp till den mängd du önskar. Det rekommenderas att hålla sig till lite mindre mängder, ungefär lika mycket som när du dricker vin. En del säger dock att du lugnt kan dricka upp till en halv liter per dag, eller två stora glas.

När på dygnet ska man dricka kombucha?

Du kan dricka kombucha när som helst på dygnet. Många använder den för att få en liten energikick efter träningen eller som en del av sitt mellanmål. Andra tycker om smaken och föredrar drycken som ett hälsosamt alternativ till fester och middagar.

Varför ska man inte skaka kombucha?

Kombucha är alltså en jäst, fermenterad dryck. Det innebär att det finns ett visst tryck inne i flaskan eller burken. Om du skakar om kombucha så kan det spruta upp när du öppnar flaskan. Precis som med andra kolsyrade drycker, som läsk.

En annan anledning är att det ofta bildas sediment på botten av flaskan. Det är jäst och inte alls farligt. Däremot kan det smaka lite speciellt. När du skakar så blandas det med drycken. Häll i stället upp försiktigt för att undvika bottenskrapet. Såvida du inte tycker om det, prova gärna och se hur det smakar.

Är Kombucha bra för magen?

Kombucha är rik på probiotika, de nyttiga bakterierna som behövs för att din tarmflora ska fungera. De ger dig en bättre matsmältningsprocess och är bra för magen. Samtidigt har du alla antioxidanterna i kombuchan som också de gör att din mage fungerar mer effektivt.

Är kombucha uppiggande?

Många tycker det är uppfriskande med kombucha och de känner sig piggare när de dricker det. En del kan bero på vilka smaksättningar den har, för du kan blanda kombucha med en rad olika saker. På sommaren är det speciellt gott med ett glas avkylt kombucha, men den passar bra även till de långa vintermånaderna när du behöver en liten extra skjuts.

Recept på hemgjord kombucha

Det är lätt att göra kombucha själv hemma, men du behöver de rätta ingredienserna. Tänk också på att allt ska vara steriliserat och att du har rena händer.

 • 2 liter vatten
 • 4 tepåsar (grönt, vitt eller svart te)
 • 1 ½ dl ekologiskt rörsocker
 • 1 scoby (startsvampen, som du kan skicka efter eller köpa i hälsokosten)
 • 2–4 dl startvätska (vätskan som
 • scobyn ligger i)

Gör så här:

 • Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Lägg i tepåsarna. Låt dra och svalna i cirka tio minuter.
 • Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Lägg i scoby och startvätskan.
 • Sätt över en silduk eller annan finmaskig duk runt kärlet.
 • Låt stå 7–10 dagar i rumstemperatur.
 • Smaka av drycken efter ett tag. Det gör du lätt med ett sugrör. Om du vill ha syrligare smak låter du den stå lite längre.
 • Tappa upp på rena flaskor. Det är bättre med plats än glas.
 • Låt drycken stå ytterligare 7–10 dagar. Det här är den andra fermenteringen.
 • Njut! Och spara scobyn tillsammans med 3 dl vätska så du kan göra mer kombucha.
Köp ett kombucha-kit HÄR

Slutsats: vad är grejen med kombucha?

Det finns ännu inte tillräckligt med forskning för att stödja det folk säger. Nämligen att de mår så mycket bättre av kombucha. Att deras immunförsvar blir starkare och framför allt att magen fungerar. Så drick gärna kombucha, men överdriv inte. Den är god och läskande, samtidigt som du får med dig flera nyttigheter. Ett glas eller två om dagen kan göra dig gott.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply