0
Veganskt Kimchi recept ingredienser göra egen kimchi
Nyttiga recept

Kimchi recept – Hemgjord, Vegansk och Nyttig!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Vill dela med mig av ett hemgjort veganskt Kimchi recept. Jag började experimentera med att laga fermenterade grönsaker för några månader sedan. Hälsofördelarna med fermenterad mat är många. Bland annat innehåller de nyttiga bakterier, så kallade probiotika. Hälsofördelarna är bara en av anledningarna till att äta Kimchi, den härliga eldiga och sötsura smaken är naturligtvis den största anledningen.

Vad är kimchi?

Hos i princip alla koreanska restauranger hittar du troligen kimchi på menyn. Denna populära koreanska sida maträtt är full av god smak och gynnsamma näringsämnen. Men vad är kimchi? Kort sammanfattat är kimchi är en fermenterad grönsaksrätt som oftast serveras som sidorätt. Det finns hundratals olika sorter, men den som är mest vanlig utanför Korea är troligtvis en kimchi gjord på kinakål.

Kimchi recept veganskt - göra egen kimchi

Kimchi recept – att göra egen Kimchi är jättelätt och godare än att köpa.

Kimchi innehåller oftast andra grönsaker än kål så som rädisor, lök och vitlök.Vissa regionala sorter är gjorda med gurka. Det skapar en fantastisk veganskt sidorätt med lågt kaloriinnehåll som kan förberedas på otaliga sätt. Kimchi har ofta en kryddig smak tack vare den röda chilin i den (så kallad Gochugaru).

Hälsofördelarna

Kimchi är känd för sina goda hälsofördelar på grund av dess primära ingrediens: kål. Denna grönsak är en utmärkt källa till vitamin K, C och B6. Och eftersom grönsakerna är fermenterade har de utmärkta probiotiska egenskaper. Kimchi kan hjälpa till att kurera åkommor och besvär som inflammationer, matsmältningsproblem och generell tarmhälsa. Rätten innehåller även mycket fiber, kalcium, järn och kalium.

Hur man använder Kimchi

Kimchi serveras vanligtvis som sidorätt men kan självklart även ätas som den är (rakt ur burken rent av, om du har cravings). Ofta kombineras denna sidorätt med ris, nudlar eller pannkakor. Du kan även ha det i pitabröd och tacos, variationsmöjligheterna är oändliga. I Korea serveras rätten ofta i en Bibimbap som är en slags ”korean bowl” med ris, kött, grönsaker, ägg och så klart kimchi.

Göra egen Kimchi

Att göra egen Kimchi är lätt, men det tar lite tid. Jag skulle säga att vem som helst kan göra fermenterad mat, så länge du har en liten portion av tålamod. Syrade grönsaker ska som bekant fermenteras, vilket innebär att de måste stå i några dygn efter att själva röran är klar. Låt inte det skrämma dig! Att göra egen Kimchi är verkligen värt besväret!

Bibimbap recept med kimchi

Bibimbap. Här icke-vegansk, men att göra vegansk Bibimbap är också möjligt.

Ingredienser Kimchi

  • 1 normalstort kinakål (det funkar även med andra kålsorter men den här sorten är lite mjukare)
  • 0,5-0,6 dl havssalt (grovkornigt salt)
  • 1,5 liter rumstempererat vatten
  • ¾ sött äpple
  • ½ liten lök
  • 3-4 cm ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk Gochugaru, koreanskt chilipulver (finns i asiatiska butiker, går annars ersätta med 1 msk Cayenne- och paprikapulver).
  • 4 salladslökar

Förbered kålen

Ingredienser Kimchi kinakål

Kinakål är en viktig ingrediens i Kimchi. Hacka kinakålen lite grovt.

Hacka kålen grovt i 3-4 cm bitar i kvadrat. Lägg all kål i en stor skål som rymmer både kål och 1,5 liter vatten. Fyll på med rumstempererat vatten och havssalt. Rör om lite så att saltet löser sig i vattnet.

Placera en talrik, pajform etc ovanpå skålen och ställ en tyngd ovanpå. Detta hjälper till att dränera kålen på vätska. Rör om kålen 1-2 gånger under tiden den står i vatten. Låt stå i minst 2 timmar, gärna över natten. 4 timmar är fullt tillräckligt, 2 timmar är lite på gränsen.

Kimchi kryddblandning

När kålen är klar är det dags att göra kryddblandningen till din Kimchi. Lägg äpple, lök (endast den vanliga löken, ej salladslöken), ingefära och vitlök i en matberedare. Det går även bra att använda en stavmixer (men var försiktig). När ingredienserna blivit en slät massa fyller du på med koreansk Gochugaru och lite vatten, så att det mixar väl. Smaka av så att chilistyrkan blir som du vill. Smakerna mognar lite under fermenteringsprocessen.

Mixa ihop

Göra egen kimchi recept ingredisenser

Rör ihop alla Kimchi ingredienser och du får en sån här fin röra-

Spara lite mer än en deciliter av saltvattnet från kålen. Häll av resten av vattnet och skölj av kålen.

Hacka salladslöken och tillsätt.

Rör i Kimchi kryddblandningen i kålen. Blanda väl så att alla delar täcks. Se till att inte använda händerna, det kan svida rejält. Att röra om med en träslev funkar bra. Späd med lite av saltvattnet om det behövs för konsistensen.

Fermenteringsprocessen

Stuva ner allt i glasburk(ar) med lock. Pressa ner och packa din Kimchi hårt. Detta är för att undvika luftfickor. Fyll på med överbliven vätska från blandningen sist. Lämna 2-3 cm tomt i toppen på burken, för luft och gaser.

Låt din Kimchi fermenteras i rumstemperatur i 24-48 timmar minst. När ca 24 timmar gått öppnar du burken och rör om lite. Det kommer troligtvis att ploppa till lite när du öppnar locket på grund av fermenteringen. Kålen kommer då att ha sjunkit ihop lite och mer vätska ha bildats. Du kommer kanske se att det bubblar lite, detta är helt normalt, det betyder att den fermenterar korrekt.

Under fermenteringsprocessen utvecklas smakerna. Smaka av lite var 24:e timme och se hur smaken passar dig. Smaken ska vara lite syrlig, spicy och lite söt.

Förvara Kimchi

När du är nöjd med smaken förvarar du burken i kylskåp. I kylskåp håller Kimchi en månad, kanske två.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply