0
Hälsa, Kost och mat

9 tips på hur man går upp i vikt med kaloririk mat (komplett guide)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

En del tränar och äter men går ändå inte upp i vikt. Det verkar stå helt still, även om de äter ganska mycket. Vad kan du göra för att det ska lossna? Hur kan du gå upp i vikt på rätt sätt? För det är ju inte bara en fråga om att lägga på sig några kilon. Genom att välja hälsosam, kaloririk mat kan du gå upp i vikt på ett sunt och hållbart sätt.

Varför vissa människor har svårt att gå upp i vikt

De är i huvudsak fyra orsaker till att det kan vara svårt att gå upp i vikt. Dessa är:

  • Genetiska faktorer. En del personer är födda med en nedsatt förmåga att bygga muskler eller lägga på sig i vikt. Det är dock rätt så ovanligt. För det mesta är det någon annan anledning till att du har svårt för att gå upp i vikt.
  • Metaboliska skillnader. Till en viss grad kan du påverka din metabolism, även om det är en automatisk funktion. De flesta är inte födda med en hög metabolism som gör att de förblir underviktiga.
  • Medicinska tillstånd. Om din sköldkörtel jobbar övertid är det stor risk att du har svårt för att gå upp i vikt. Likaså om du har diabetes typ 1. Dessa och en del andra sjukdomstillstånd påverkar din vikt. Ta en kontroll hos läkaren för att utesluta sjukdomar.
  • Livsstilsfaktorer. Det här är en av de vanligaste orsakerna till att man kämpar med att gå upp i vikt. Du äter helt enkelt inte tillräckligt eller så väljer du fel livsmedel. Ibland kan det också hänga ihop med att du tränar hårt utan att ge kroppen extra bränsle.

Viktigt att inte skylla allt på metabolism

Det går inte att säga att allt hänger på metabolismen. Den är en del av din viktuppgång, men inte hela bilden. Även här kan du göra något åt situationen själv. Det är väldigt lätt att använda metabolismen som en ursäkt, när det i stället är du som måste göra förändringar.

Läs även: Så ökar du muskelmassa som kvinna: 5 egna erfarenheter & tips!

Vad du kan påverka – och inte

Det är klart att man inte kan förändra sina gener. En del personer är mer benägna att ha en lägre vikt, vilket inte alltid är ett problem. Allt beror på hur pass lite du väger och vad du önskar göra med din kropp.

Metabolismen kan du påverka en hel del. Din livsstil, inklusive hur du hanterar stress och sömn, kan få den att fungera bättre. När du äter är det upp till dig vad du väljer att stoppa i dig. All mat är inte likadan när den väl kommer in i kroppen. Vissa livsmedel kan hjälpa dig gå upp i vikt, på ett hälsosamt sätt.

Vad ska man äta för att gå upp i vikt?

All mat är som sagt inte lika värdefull för dig när du vill gå upp i vikt, eller när du vill leva ett sunt liv. Ät sådant som bygger muskler, och inte bara fett. Du kan gå upp i vikt genom att äta kakor, feta korvar och pizza varje dag. Det är dock inte hållbart i längden.

Protein är bra för kroppen när du vill gå upp i vikt. Kött, fisk, ägg och kyckling är bra, men du kan också komplettera med proteinpulver. Dessa är ofta baserade på mjölkproteiner, som du också får i dig med ost och mejeriprodukter. Du bör inte välja lättvarianter, utan de som har tillräckligt med fett och energi i sig. sedan rekommenderas det också att du lägger till kolhydrater till varje mål. Gärna ett par brödskivor, pasta, potatis eller ris. Med andra ord en balans mellan protein, fett och kolhydrater.

Läs även: Proteinpulver utan sötningsmedel: Överlägset bästa sorten

Något annat som är viktigt när du vill gå upp i vikt är att äta regelbundet. Planera din kost så att du hela tiden har nyttig mat till hands. Lägg in mellanmål som stöttar dina mål. Gärna med näringsrika livsmedel som nötter, frön, ägg eller avokado.

Kaloririk mat: mat med mycket kalorier

För att gå upp i vikt behöver du ta in mer kalorier än du gör av med. Till synes en enkel ekvation. Samtidigt så behöver du näring och kalorier som bygger muskler. Lösningen är livsmedel som är packade med kalorier. Sådant som ger dig mer energi. Det är här du bör vara noga med vad du väljer. Satsa på mat som du kan äta mycket av, bli mätt av och som är sunt.

Vad ska man äta för att gå upp i vikt?

Du måste ligga på ett kaloriöverskott för att gå upp i vikt. Det är enklast gjort genom att äta mat som är rik på kalorier. Där du inte behöver äta lika mycket för att få upp kaloriintaget. Mat där varje tugga ger dig något, inte bara fyller upp dig med tomma kalorier. 

Dina bästa val av kaloririka livsmedel:

hur man på bästa sätt går upp i vikt

1. Fullfeta mejeriprodukter

Många kroppsbyggare använder sig av mejeriprodukter för att gå upp i vikt. De bästa valen här är ost, smör och yoghurt, eftersom de innehåller mest kalorier. Du kan äta/dricka det som det är, eller så blandar du ut dina smoothies och shakes med mjölk. Mejeriprodukter kan med fördel användas i matlagningen.

2. Nötter och frön

De här små sakerna är fullpackade med kalorier och näring. Det går bra med jordnötssmör och andra nötsmör, var bara uppmärksam på att en del innehåller lite för mycket socker. Gott i bakverk, på mackan eller som dressing till grönsakerna.

Läs även: Jordnötssmör bäst i test: Sveriges största jordnötssmör test (25 st crunchy & smooth)

3. Oljor och fetter

Bra oljor och fetter är grundläggande. Både för god hälsa och om du vill gå upp i vikt på ett sunt sätt. Satsa på fleromättade eller omättade fetter. Olivolja och rapsolja är bra. Även lite ovanligare oljor som risolja, pumpafröolja, jordnötsolja eller linfröolja.

4. Avokado

Inte bara en trendig frukt, utan rik på godsaker som nyttiga oljor och kalorier. Sunt fett som är bra för både hjärtat och vikten. För det mesta äts den rå, antingen i sallader eller på smörgåsen.

5. Fullkornsprodukter

Du behöver få i dig kolhydrater när du vill gå upp i vikt. Och då är det bäst att välja helkornsprodukter som också är bra för kroppen. Idag finns det mesta i en helkorns- eller fullkornsvariant. Det fungerar bäst när du kombinerar dem med proteiner och fetter.

6. Proteinrika livsmedel med mycket fett

Proteiner är en oerhört viktig byggsten när du vill få mer muskelmassa och gå upp i vikt. Välj gärna proteinkällor som innehåller mycket fett, det är ofta nyttiga och bidrar till ökningen. Ägg, kött och ost är vanliga livsmedel som är rika på proteiner.

7. Kaloririka mellanmål

Om du vill förändra din vikt bör du se på helheten. Måltiderna är viktiga, grunden för din viktökning. Men mellanmålen är ett bra komplement som ger dig mycket. Ta med dem i planeringen och lägg in kaloririka livsmedel. Nötter, yoghurt, en macka med ägg och så vidare.

Läs även: Rawfoodbollar recept: 15 av mina godaste rawbollar

8. Tillskott

Ibland är det svårt att få i sig alla de kalorier och proteiner som du behöver. För en del är bristen på aptit en anledning till att de inte går upp i vikt. Eller så kan du helt enkelt inte äta allt det som din kropp behöver. proteintillskott, kretin monohydrat och maltodextrin hör till de vanligare. Vilket som är bäst beror lite på hur du tränar och äter.

9. Smoothies och shakes

Ett lätt sätt att öka kaloriintaget är genom att dricka sina kalorier. Du kan blanda jordnötssmör i din smoothie, blanda ut tillskottet med avokado, proteinshaken med mjölk. Används sådant som du tycker om, och förstärk det med lite extra kalorier.

Hur går man upp i vikt på ett hälsosamt sätt?

Ingen känner dig själv eller din kropp så bra som du. Fråga dig därför orsaken till att du vill gå upp i vikt. Hitta ditt ”varför?” För då kan du rikta dina ansträngningar åt rätt håll.

De flesta klarar av att hålla sig till en viss kost om de planerar sina måltider i förväg. Det är aldrig lätt att laga rätt mat om du inte har den hemma. Så skriv gärna en matsedel för veckan. Då kan du handla allt i god tid, vilket underlättar när du vill äta speciella rätter.

Läs även: 7 meal prep recept med kyckling – Enkel & nyttig matlådemat

Du måste ligga på ett kaloriöverskott för att gå upp i vikt. Så om du äter kaloririk mat i tillräckliga mängder kan du gärna fortsätta träna. Faktum är att det är bra för dig. Styrketräning, till exempel, är ett bra sätt att gå framåt med viktökningen.

I stället för att äta en stor måltid per dag brukar det vara bättre att dela upp den på flera mindre måltider och mellanmål. Du behöver inte vara vrålhungrig för att kunna äta. Fyll på nivåerna hela tiden, så blir det lättare att gå upp i vikt.

Dra dig inte för att använda kaloritillskott om det behövs. Det är bättre om du kan få i dig tillräckligt med kosten. Det finns flera bra kaloritillskott på marknaden som innehåller sunda ingredienser.

Svårt att gå upp i vikt: ett vanligt problem

Det är vanligare än man tror med undervikt eller en oförmåga att gå upp i vikt. Du kanske kan öka vikten genom att äta snabbmat och sötsaker, men det är inte hållbart i längden och kan leda till olika sjukdomar. Ta hälsosamma beslut och öka vikten med sund mat. Konsultera gärna en näringsexpert. De kan lägga upp en kostplan baserat på din kropp, dina vanor och vad du tycker om att äta.

Glöm aldrig att din hälsa är det allra viktigaste. Vad vågen visar kommer i andra hand. Se på helheten. Du kan vara smal och ändå fullt frisk. Prova gärna en del av de tips du fått här. De har visat sig fungera bra för många människor som varit i en liknande situation.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply