Beef jerky sverige, torkat kött, rikt på protein, låg fetthalt
Kost och mat

Beef Jerky (torkat kött) är ett utmärkt proteinsnacks

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar


Beef Jerky är ett torkat kött som är rik på protein, samt även fettsnålt och innehåller få kolhydrater. Jag blev galen i detta snacks när jag besökte USA för första gången 2010. Under en roadtrip med min syster 2016 blev jerky i olika smaker vårt huvudsakliga bil-snacks.

I samarbete med Prozis har jag fått möjligheten att smaka Jerky i olika smaker. Du som läsare får 10 % rabatt på hela deras sortiment med rabattkoden FIA-10. Se mina betyg på de olika varianterna längst ner i detta blogginlägg om Beef Jerky.

Torkat kött som har marinerats

Beef Jerky är torkat kött som först marinerats. Det är en gammal form av köttbevarande, där färskt kött torkas för att förhindra att det förstörs. Ordet “jerky” kommer från en sydamerikansk inhemsk stam som kallas Quechua, ursprungligen en del av det gamla Inca-imperiet, redan i 1550. De kallade det ch’arki, vilket betyder “att bränna (kött)”. Quechuas använde kött från alpacka och lamor som benades ur och rensades på fett. Sedan skivades köttet och bankades ut samt gnuggades med salt. Köttet torkades sedan eller röktes över en eld.

Denna metod för att bevara kött gjorde det möjligt för människor att konsumera dessa proteinsnacks när tillgång till proteinrik mat var knapp. Jerky blev senare ett viktigt livsmedel för tidiga amerikanska pionjärer och cowboys. Under åren upptäcktes att köttet kunde göras mer smakligt genom tillsats av olika kryddor.

Numer går det att hitta jerky av många olika typer av torkat kött, och de finns i många olika smaker.

Beef Jerky i Sverige

Beef jerky online Sverige

Smaktestet. Du kan köpa Beef jerky online hos bland annat Prozis.

Det är numer ganska lätt att få tag på Beef Jerky i Sverige. I USA har jerkyn varit omåttligt populärt i många decennium, men det är först på senare tid som det blivit populärt här hemma. Det finns att köpa lite varstans till olika prisnivåer. Jag föredrar att köpa Beef jerky online och Prozis har ett bra utbud av detta torkat kött, samt även jerky gjord på kyckling.

Är Jerky en bra proteinkälla?

Ja, Jerky är en mycket bra proteinkälla. Det enda man kanske kan motsäga sig är att torkningen och kryddningen gör att vissa produkter innehåller en hel del salt. Med det sagt är jerky ett bra mellanmål eller snacks för dig som vill få i dig lite mer protein. Förutom att vara en utmärkt källa till protein, har jerkyn även lågt fettinnehåll och få kolhydrater vilket ger ett bra energivärde.

I och med att Beef Jerky är torkat har det också en lång hållbarhet, vilket gör det perfekt att ta med på äventyrsresor och vandringar.

Prozis Beef jerky review

Torkat kött beef jerky protein

Torkat kött, Beef Jerky, i smaktest. Se nedan vilken som blev favoriten.

Här berättar jag lite om vad jag tyckte om de olika smakerna. Hade hjälp av en smakpanel bestående av min sambo Rodrigo och min systers pojkvän Pablo. Du kan köpa alla smaker till ett bra pris hos Prozis HÄR.

Original

Just original kändes lite tråkigt i sammanhanget, kanske för att jag och min smakpanel hade testat dem med smak först. Dessutom tyckte vi att original var mer torr än de andra.

Betyg: 3/5

Barbecue

Barbecue var favoriten hos de övriga två medlemmarna i smakpanelen. Både min sambo och Pablo tyckte att det här var den absolut godaste. De kommer båda från Sydamerika där barbecues är en del av vardagen.

Betyg: 5/5

Teriyaki

Beef jerky teriyaki peppar original barbecue

Det här var min favorit, medan killarna gillade barbecue mer.

Det här var min absoluta favorit, gillar att det var lite sesamfrön i och den sötaktiga smaken. Det slutade med att jag åt upp hela påsen haha.

Betyg: 5/5

Black pepper

Vi gillade alla Black pepper men ingen hade den som favorit, pga den höga konkurrensen. Jag tycker att pepparsmaken var perfekt balanserad, vissa jerkeys kan ha för mycket peppar så det brinner i munnen, så var inte denna.

Betyg: 4/5

 

Läs gärna även mitt inlägg om recept med jordnötssmör från Prozis.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jennifer december 28, 2017 at 9:52 e m

    Det har jag smakat, inte så gott..

    • Reply Fitnessfia december 28, 2017 at 10:26 e m

      Är det sant? Jag ÄLSKAR det.

    Leave a Reply