0
Incabär physalis torkade superbär
Hälsa, Kost och mat

Incabär – superbär bombade med vitamin C

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Incabär låter som något mystiskt mirakelbär som indianerna mumsade på i hemlighet för resten av världen. Därför är det många som tänker att incabären måste vara exotiskt och svindyrt – men så är inte fallet. Incabär är egentligen bara ett annat namn för physalis. Physalis är det många svenskar som känner till, ofta som dekorationer till bakverk och smörgåstårtor. Det många inte känner till är dock dessa bärs otroliga egenskaper och innehåll. Nu har det blivit poppis att äta dessa bär i torkad form och just dessa har jag testat.

Köp dessa superbär hos bodystore.com.

Incabär innehåll

Dessa orangea bär är sprängfyllda med vitamin C som ökar vår pigghet och förmåga att absorbera järn från den övriga maten vi äter. Vitamin C fungerar också som en antioxidant som förhindrar oxidativ stress som kan orsaka inflammationer och åldrande. Physalis eller incabär innehåller också vitamin B12 vilket är extra viktigt om du äter en vegetarisk eller vegansk kost för det är i huvudsak från animaliska produkter som vi kan få i oss vitamin B12. Många vegetarianer och veganer får brist på vitamin B12 vilket kan bli farligt då denna brist kan leda till för få röda blodkroppar.

Ett annat viktigt vitamin vi kan få i oss genom att äta incabär är vitamin A . Incabären innehåller karotenoider som är en form av vitamin A. Just detta är viktigt för ögonens funktion samt för slemhinnorna och kroppens utveckling. Den som är gravid ska försöka få i sig detta då de är väldigt bra för ett foster som hela tiden befinner sig i utveckling.

Incabär är också bra för matsmältningen. Deras höga innehåll av fibrer och pektin gör underverk för den som har problem med matsmältning. Pektin har egenskapen att de gör vätska till en geléliknande konsistens som ökar din mättnadskänsla och sätter igång tarmarnas arbete. Detta i kombination med deras höga fiberinnehåll gör att matsmältningen fungerar bättre.

Hur smakar de?

Jag tyckte att dessa torkade incabär smakade väldigt syrligt, mer än vad vi jag märkt hos färska physalis. Oftast har jag dock ätit physalis på bakverk och därmed har syran balanserats upp av massa socker. Gillar du syrligt är dessa verkligen något för dig. Gillar du inte, kan det ändå vara viktigt att få i sig syrlig kost för magens skull. Då är dessa perfekta!

Hur kan man äta incabär/physalis?

Physalis nyttigt kcal c vitamin näringsinnehåll

Physalis är ett superbär som traditionellt mest används som dekoration – vilket är synd!

Vi är som sagt vanast att se incabären som dekoration, vi vet att de köps färska i små korgar på affären och att man öppnar dess skal sådär fint och lägger på ex. en smörgåstårta. Men om man verkligen vill kunna få i sig bären och dess fantastiska innehåll så krävs det lite mer än att man äter dem ett par gånger om året i kombination med grädde och socker.

Så till sist, hur kan vi då dra nytta av incabärens nyttigheter? Physalis/ incabär går utmärkt att äta precis som de är då de är både friska och söta på samma gång. Man kan även köpa dessa torkade physalis. De gör sig bäst som snacks eller att blanda ner dem i sin müsli eller granola och strö över filen. Alternativt att koka med dem gröten på morgonen.

Tack vare att de inte smakar alldeles för mycket samt att de innehåller pektin så är de som gjorda för att tillsätta i smoothies tillsammans med andra goda frukter och bär. De torkade bären går också att använda i matlagning så som till grytor. De färska kan även användas i exempelvis en fruktsallad.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply