Musli recept, hemmagjord musli, müsli, egen musliblandning
Nyttiga recept

Hemmagjord musli recept – min absolut bästa musliblandning

Letar du efter ett snabbt och lätt musli recept? Då har du hittat rätt! Musli eller müsli/müesli och muesli som det också stavas (efter tyskan respektive engelska) är perfekt för frukost, mellanmål och kvällsmat. Med ett högt fiberinnehåll och oändliga variationsmöjligheter är en hemmagjord musli en given vinnare. Jag brukar variera mellan att göra müsli och granola, mer om skillnaden hittar du nedan.

I detta musli recept har jag blandat i mina favoritingredienser från bodystore.se och det här inlägget innehåller reklamlänkar till dem. Det betyder att om du köper något via länkarna, så stöttar du min blogg med några kronor. Priset för dig blir exakt det samma. Tack för ditt stöd!

Vad är granola och vad är skillnaden mot müsli?

musli muesli müsli recept nyttig hemmagjord

Varva musli med bär eller frukt och yoghurt och vips har du en nyttig och vacker frukost!

Både müsli och granola består av gryn, nötter, frön och torkade frukter mm. Huvudskillnaden mellan dem är att müsli är obakad medan granola är bakad i ugnen (det går även att göra i en stekpanna) tillsammans med någon form av sötning och olja för att binda ingredienserna tillsammans.

Muesli kan serveras kall på fil, yoghurt, mjölk osv men även upphettad, kokt i exempelvis mjölk. Granola å andra sidan serveras alltid kall för att behålla crunchen som bildas i ugnen.

Att göra egen musli är lätt

Det sägs att musli uppfanns av en schweizisk läkare i slutet av 1800-talet. Huvudingrediensen i müsli är vanligtvis havregryn – även om den också kan göras med andra hela korn som quinoa eller hirs – och en blandning av nötter, frön och torkade frukter. Musli är nyttigare än granola eftersom den inte är bakad och att det därmed inte finns ett behov av tillsatta sötning eller oljor för att binda ingredienserna samman.

Muesli kan avnjutas på ett par olika sätt. I delar av Europa, Tyskland med mera, är det vanligt att muslin blötläggs över natten i kall mjölk eller annan vätska, som äppel- eller apelsinjuice. Det får grynen att mjukna och bli grötliknande, liknande overnight oats.

Musli kan även kokas i mjölk, liknande hur du kokar havregrynsgröt. Eller helt enkelt strös över din yoghurt.

Hemmagjord musli recept

müsli recept, recept på hemmagjord musli, granola recept

I mitt musli recept ingår: ekologiska chiafrön, ekologiska gojibär, ekologiska tranbär, ekologiska hampafrön, ekologiska kakaonibs och ekologiska dinkelpuffar.

I detta musli recept har jag blandat i det jag tycker är gott. Använd gärna receptet för inspiration och lägg till eller ta bort ingredienser efter tycke och smak. Jag gillar att leka med olika konsistenser; mjukt, hårt, knaprigt etc, eftersom jag tycker att det ger godast musliblandning. Utan dinkel blir det en glutenfri musli. Samtliga ingredienser i det här receptet kommer från bodystore.se, köp dem genom att klicka på reklamlänkarna nedan.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close