0
Muesli recept musli pecannötter granola recept
Nyttiga recept

Hemmagjord musli recept – min absolut bästa musliblandning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Letar du efter ett snabbt och lätt musli recept? Då har du hittat rätt! Musli eller müsli/müesli och muesli som det också stavas (efter tyskan respektive engelska) är perfekt för frukost, mellanmål och kvällsmat. Med ett högt fiberinnehåll och oändliga variationsmöjligheter är en hemmagjord musli en given vinnare. Jag brukar variera mellan att göra müsli och granola, mer om skillnaden hittar du nedan.

I detta musli recept har jag blandat några mina favoritingredienser från matsmart.se med vad jag redan hade hemma.

Vad är skillnaden mellan müsli och granola?

Både müsli och granola består av gryn, nötter, frön och torkade frukter mm. Huvudskillnaden mellan dem är att müsli är obakad. Granola är bakad i ugnen (det går även att göra i en stekpanna) tillsammans med någon form av sötning och olja för att binda ingredienserna tillsammans.

Muesli kan serveras kall på fil, yoghurt, mjölk osv men även upphettad, kokt i exempelvis mjölk. Granola å andra sidan serveras alltid kall för att behålla crunchen som bildas i ugnen.

Göra egen muesli recept granola
Muesli recept – göra egen muesli.

Att göra egen musli är lätt

Det sägs att musli uppfanns av en schweizisk läkare i slutet av 1800-talet. Huvudingrediensen är vanligtvis havregryn – även om den också kan göras med andra hela korn som quinoa eller hirs – och en blandning av nötter, frön och torkade frukter. Musli är nyttigare än granola eftersom den inte är bakad och att det därmed inte finns ett behov av tillsatta sötning eller oljor för att binda ingredienserna samman.

Muesli kan avnjutas på ett par olika sätt. I delar av Europa, Tyskland med mera, är det vanligt att muslin blötläggs över natten. Oftast används kall mjölk men även annan vätska så som äppel- eller apelsinjuice. Det får grynen att mjukna och bli grötliknande, i moderna termer kallas detta overnight oats.

Musli kan även kokas i mjölk, liknande hur du kokar havregrynsgröt.

Hemmagjord musli recept

Här är några av de ingredienser jag använde i detta hemmagjorda musli recept.

Billiga nötter och frön
Min muesli är gjord med dessa ingredienser på specialpris och övriga listade nedan.

I detta musli recept har jag blandat i det jag tycker är gott. Använd gärna receptet för inspiration och lägg till eller ta bort ingredienser efter tycke och smak. Använd det du har hemma och köp in olika ingredienser för att komplettera och göra muslin mer spännande!

Jag gillar att leka med olika konsistenser; mjukt, hårt, knaprigt etc, eftersom jag tycker att det ger godast musliblandning. Det är lätt att göra glutenfri muesli då gäller det bara att se upp med vissa ingredienser så som kli. Samtliga ingredienser i det här receptet kommer från matsmart.se, köp dem genom att klicka på reklamlänkarna nedan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply