0
Pepparkaksgranola recept
Nyttiga recept

Pepparkaksgranola recept – julfrukosten är räddad!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Om du någon gång testat att smula pepparkakor ovanpå morgonyoghurten så kan du tänka dig hur denna pepparkaksgranola smakar. Inte nog att den smakar som pepparkakor – den är så mycket nyttigare än pepparkakor. Ladda energin inför julen och passa på att bygga på immunförsvaret med massa nyttiga vitaminer och mineraler.

Varför pepparkaksgranola?

Om du som jag gillar pepparkakor ska du verkligen testa denna granola. Medan vanliga pepparkakor bara innehåller vitt mjöl, smör och kryddor, innehåller detta pepparkaksgranola recept massor med nyttigheter. Så vill du ha ett nyttigt alternativ till pepparkakorna är detta receptet för dig.

I havregryn, nötter och fröer hittar vi massor med viktiga mineraler och näringsämnen. Dessutom är dessa ingredienser rika på protein. Så skippa den sockriga köpe-granolan och gör egen. Det är så lätt!

Inför jul och under julhelgen stoppar de flesta av oss i sig en massa onyttigheter och då kan det vara bra att varva med ett nyttigare alternativ.

Hur smakar denna granola?

När jag gjorde detta pepparkaksgranola recept första gången misslyckades jag totalt. Jag hade i alldeles för mycket pepparkakskrydda! Det blev alldeles för kryddigt och inte gott. Nu har jag justerat receptet så att det smakar lagom mycket pepparkaka. Självklart är det ju upp till var och en hur stark smak man vill ha och yoghurten/filen tonar ner smaken.

Det är inte en supersöt granola – vill man ha mer sötning är det bara att lägga till mer honung. Själv föredrar jag lite mindre söt eftersom det alltid är lättare att lägga till mer sötning i efterhand än tvärt om.

Recepttips: Nyttiga pepparkaksbollar med dadlar och nötter

Recept pepparkaksgranola

Här kommer receptet och instruktioner på hur man gör.

recept pepparkaksgranola ingredienser
Dessa ingredienser använde jag i min pepparkaksgranola. Jag valde pumpakärnor och solroskärnor men det går lika bra med vad du har hemma. Exempel på alternativ: chiafrön, kokos osv. Nötterna går även dem att byta ut till någon annan torr ingrediens.

Blöta ingredienser:

  • 1/2 dl honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 msk pepparkakskrydda

Torra ingredienser:

  • 5 dl fiberhavregryn (går bra med vanliga också)
  • 1 dl hackad mandel
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 1/2 dl pumpafrön
  • 1 dl russin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Smält honung och kokosolja i en kastrull på spisen.

hur göra granola som inte klumpar

3. Häll på pepparkakskryddan och rör om ordentligt så att kryddan fördelas jämt.

pepparkaks granola recept

4. Hacka nötterna. Jag valde att göra det i min mixer men det går lika bra att göra för hand.

hacka nötter med mixerstav

5. Ta av från plattan och häll i alla torra ingredienser i kastrullen. I efterhand har jag upptäckt att det är bättre att ha i russin efter att allt varit i ugnen, de blir sega och hårda annars.

Rör om ordentligt så att allt blandas väl.

granola med pepparkakskrydda

6. Häll ut blandningen på en bakpappersklädd plåt.

7. Grädda mitt i ugnen i 20 min.

8. Låt svalna innan servering (men det går alldeles utmärkt att provsmaka under tiden granolan svalnar). Strö över russinen. Servera!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply