Julen närmar sig och vi börjar planera allt som ska planeras. Julklappar, julkort och självklart även maten. Här i Sverige har vi en lång tradition av festliga julbord med massor av mat.
Julbord i all ära – men för den som vill äta det bästa för kroppen och som gärna undviker överdrivna kalorier kan julen bli en jobbig tid. Mycket av maten som serveras är fet och relativt näringsfattig. Dock kan man alltid anpassa sitt julbord för att få plats med fler nyttiga val.
Nyttigare julmat till julbordet
Den vanliga feta maten, så som korv, skinka och kalvsylta paras ofta med kolhydratsrik mat så som potatis och bröd. Förr i tiden var det förståeligt att man ville duka fram denna mat då energirik mat var något man endast hade möjlighet att servera till högtiderna.
Idag har vi inte samma behov av att fylla på med energi i och med att vi får i oss energi från alla våra mål mat. Då kan det vara på sin plats att istället försöka duka fram fler nyttigheter som är både goda och näringsrika.
Julmaten måste inte vara fet för att vara god. Det finns massor av alternativ och justeringar man kan göra till den traditionella julbordet för att få ett gott, traditionellt och nyttigt julbord!
Vad kan man äta på julbordet?
Jag är väldigt för att uppmuntra dig till att du kan äta allt. Plockar du lagom mycket mat från julbordet får du faktiskt en hyfsat varierad och faktiskt ganska nyttig måltid.
Problemet är att det lätt kan bli lite för mycket, och att kroppen då reagerar illa på all fet och näringsfattig mat. Glöm inte att det även finns ganska mycket socker på ett julbord.
En tallrik mat och något sött till efterrätt är nyttigt, men om man vill kunna äta mer och ändå må bra så finns det vissa saker på julbordet att undvika.
Att undvika / byta ut
Mycket på julbordet innehåller stora mängder fett och kolhydrater som bidrar till den höga kalorihalten. Självklara saker som innehåller mycket kalorier är Janssons, prinskorvarna och de feta varma kötträtterna.
Men en annan sak att hålla extra utkik efter är brödet. Det är vanligt att man plockar på sig sin tallrik och undviker det allra fetaste men sen kommer man till brödet och man glömmer bort att tänka efter om vad som finns i brödet. Många sorter av de bröd vi brukar äta på julen innehåller stora mängder socker eller sirap vilket gör att kaloriinnehållet skjuter i höjden.
När det gäller prinskorven och köttbullarna så är det inte säkert att du behöver lägga till dessa på listan med saker att undvika. Om dessa köps färdiga så försök hitta köttbullar och korvar med hög kötthalt och möjligtvis så låg fetthalt som möjligt. Detta gör att det inte finns plats för massa onödiga tillsatser som ökar kalorierna ytterligare. Ska du rulla köttbullarna själv så undvik att använda den fetaste grädden och leta efter en fettsnål färs som ändå håller ihop bra.
Rödbetssallad innehåller ofta majonäs och det kan vara en riktig kaloribomb. Övriga feta såser är också onödiga kalorier.
Självklart är dessertbordet det som bör hanteras med lite extra försiktighet. Välj en godsak att äta efter maten utan att gå och plocka från allt, så mår magen och kroppen bäst i slutändan.
Att lägga till istället för att ta bort
Ett annat tips är att lägga till nyttig mat istället för att aktivt ta bort onyttig julmat. När du lägger till nyttigare alternativ kommer du automatiskt äta mindre av det onyttiga – eftersom du kommer bli mätt på nyttig julmat innan du ens hinner sätta tänderna i onyttigheterna.
Fet mat på julbordet att välja bort
De fetaste sakerna på julbordet är bland annat: korv, ost, Janssons, vörtbröd och övrig chark.
Det kött vi äter på julbordet är ofta väldigt fett, och om din kropp inte mår bra av det kan man gärna skära ner något på konsumtionen av detta.
Sötsaker på julbordet att välja bort
Socker finns det gott om på julbordet, så som: julmust, julgodis, saffransbullar, kakor och risgrynsgröt.
Det är alltid bättre att välja riktig mat före dessa söta alternativ. Riktig mat innehåller fibrer och vitaminer som faktiskt är bra för kroppen, istället för snabba kolhydrater som bara gör dig trött i det långa loppet.
Nyttig jul? Undvik alkoholen!
Om du verkligen vill ta den nyttiga vägen i jul så borde du undvika (eller iallafall dra ner på) alkoholen!
Alkohol är onyttigt på flera olika sätt. Dels så skadar det lever och kropp, men det är också dåligt ur ett ämnesomsättningsperspektiv. Inte nog med att alkohol innehåller extrema mängder kalorier, det hindrar också kroppens egna ämnesomsättning. När vi får i oss alkohol bryts födan ner med sämre hastighet, och hela ämnesomsättningen rubbas.
Inte nog med detta så har vi också lätt för att peta i oss mer mat och sötsaker än vad vi är riktigt medvetna om under influens av alkohol. Så, för en riktigt nyttig jul är det bäst att skippa alkoholen, eller nöja sig med ett glas!
Läs mer: Varför kalorier i alkohol är annorlunda än andra kalorier
Nyttig julmat att ha på julbordet
Nu är det slutpratat om allt som inte är så bra att äta – låt oss fokusera på allt det goda som är nyttigt på julbordet! Jag tänkte tipsa om olika saker som finns på många julbord, som är nyttiga, och som du kan ha mer av på just ditt julbord.
Att äta istället
Men vad kan man faktiskt äta då? Det är ganska mycket vill jag säga!
Alla sorters fisk brukar i regel vara lägre i kalorier, och du behöver inte vara rädd för laxen heller. Laxen innehåller fett, ja, men den typ av fett som finns i laxen är livsnödvändig för oss och har massor av positiva fördelar. Eftersom laxen innehåller omega 3 fettsyror så minskar den risken för blodproppar, pulsen minskar och fettsyrorna kan till och med bidra till ett lägre blodtryck (vilket verkligen kan behövas efter all julstress). Den feta såsen som ibland serveras till kan du dock hoppa över.
På en del julbord är utbudet av grönt ganska snålt. Det som kan finnas är ex. brysselkål eller olika kålsallader. Dessa är fullproppade med nyttigheter och kan med fördel ätas för att magen ska känna sig mättare så man inte överäter av resten av maten. Tycker du inte om olika former av kål så kan du absolut förbereda en ”vanlig” sallad som du vet att du tycker om. Det blir riktigt gott att få bryta av den annars feta maten med en fräsch sallad.
Istället för allt godis och allt nybakat som hör julen till så kan du skapa något gott med mindre kalorier. Nötter doppade i mörk choklad har visserligen högt kaloriinnehåll men är betydligt nyttigare än sockrigt eller julgodis. I mitt inlägg om veganskt julgodis hittar du flera exempel på godsaker som innehåller kokosgrädde istället för vanlig grädde och dadlar istället för socker.
Fisk – lax och sill, julens höjdpunkt!
För många är det just fisken som är det bästa med julbordet. Alla olika sorters inlagd sill samt kall och varmrökt lax.
Lax och sill innehåller stora mängder omega-3 och D-vitamin som vår kropp mår superbra av. D-vitamin behöver vi alla lite extra av nu under den mörkaste delen av året. Fisken kan vara ganska fet – men fet med bra fetter som hjärta och kärl gillar att få i sig.
Du kan välja mellan att köpa din fisk färdig eller varför inte lägga in sillen själv? På så sätt har du koll på precis allt som du stoppar i dig, och vet hur mycket som egentligen är bra att äta.
Julens goda sallader
På julbordet är grönsakerna viktiga! De ger ett lätt och fräscht inslag i en annars ganska tung meny.
Rödbetssallad är en storfavorit hos många. Rödbetor är ett riktigt superlivsmedel som är fullpackat med antioxidanter – precis som all annan färgglad mat. Antioxidanterna kan bla. minska risk för cancer och andra sjukdomar. Vill du göra rödbetssalladen lite smalare kan du göra den med lättmajonäs istället för den vanliga sorten.
Du kan också komponera andra sallader med olika grönsaker och frukter. Kål (som jag pratar mer om här nedanför), olika sorters sallad och även frukt passar bra i sallad till julbordet. Experimentera gärna med olika smaker. Apelsin och valnötter, granatäpple och lime eller varför inte rödlök och potatis i en mer matig sallad?
Kål – Sveriges superfood
Kål i alla olika former är verkligen en tradition på det svenska julbordet – det finns så mycket gott att göra.
Allt ifrån enkla brysselkålshuvuden till sallader med en bas av grönkål är både traditionella, nyttiga och goda till resten av julmaten. Kål är lätt att hitta svenskproducerat och innehåller massor av nyttigheter. Bland annat massor av fibrer (bra för magen efter all fet mat) och antioxidanter då det är en riktigt grön grönsak.
Långkål är en gammal favorit som innehåller både kål och spad från julskinkan. Det gör att julbordets smaker binds samman. Rödkål är en annan favorit som kan tillagas på flera olika sätt. Vad sägs om en rödkålssallad, eller varför inte göra en coleslaw med både vit och röd kål? Det är modernt, fräscht och kan uppskattas av många generationer.
Nyttigare julfika
Eftersom det är sockret som kan ställa till det på julbordet om man vill äta nyttigt så kan det vara bra att hitta nyttigare alternativ här.
Gillar man julmust och glögg (alkoholfri såklart) så kan man spara många kalorier på att välja osockrade varianter. Light-produkterna har faktiskt blivit bättre de senaste åren och smakar riktigt bra. Dock förespråkar jag inte sötningsmedel.
Julgodis går att göra nyttigt själv. Testa att göra godis med dadlar, honung eller banan istället för vitt socker för att få in mer nyttigheter i godiset.
Läs mitt blogginlägg med tips på nyttiga veganska alternativ till vanligt julgodis.
En gång är ingen gång…
Oavsett hur du väljer att äta på jul så kom ihåg att det inte är fel att unna sig. Julen kommer bara en gång om året och det är inte hela världen att du äter fler kalorier än vad du ”ska” den dagen. Älskar du skumtomtar så är det självklart att du ska äta av dem, du har ju ändå 364 andra dagar om året att vara strikt med kosten på.
Med det sagt kan det vara så att man inte vill gå helt bananas och äta tills illamåendet står dig upp i halsen. Hur knäppt är det inte att vi äter tills vi nästan kräks? Då är det bättre att försöka se julen som en trevlig tillställning där du kan ta lite av mycket, men inte mycket av allt.
De värsta kalorifällorna på julbordet
Nu är julen här och därmed kommer all julmat! Julborden är proppfulla av massa smarriga saker år efter år och till det stora julbordet hör också ofta ett något mindre dessertbord. Men om man vill tänka på vad man stoppar i sig och vill hålla kalorinivåerna så låga som möjligt hur ska man tänka då?
Så många kalorier innehåller julmat & dryck
Ha i åtanke att olika varumärken har olika innehåll och att kalorierna därför kan variera!
Julmat:
- Prinskorv: 295 kcal/100 g
- Rödbetssallad: 290 kcal/100 g
- Revbensspjäll: 289 kcal/100 g
- Senapssill: 270 kcal/100 g
- Löksill: 210 kcal/100 g
- Gravad lax: 185 kcal/100 g
- Köttbullar: 180 kcal/100 g
- Janssons: 130 kcal/100 g
- Julskinka: 120 kcal/100 g
Dryck:
- Julsnaps (40%): 222 kcal/1 dl
- Starkvinsglögg (16%): 180 kcal/1 dl
- Vinglögg (10%): 130 kcal/1 dl
- Starköl (5,6%): 47 kcal/1 dl
- Julmust: 35 kcal/1 dl
Julgodis:
- Lussebulle: 100 kcal/styck
- Knäck: 50 kcal/styck
- Kola: 50 kcal/styck
- Pepparkaka: 30 kcal/styck
Sista tipset för nyttigare julmat:
Ät det du tycker är gott. Under julen kan du unna dig det du tycker är gott. Satsa på det du verkligen gillar och hoppa över allt det där man plockar på sig ”bara för att” när det dukas fram ett julbord. Kanske väljer du att prioritera korv och kött framför Janssons och godis? Eller vill du unna dig ett glas julöl framför det kolhydratrika brödet?
Allt handlar om en balans, och att kunna göra aktiva val för att äta så nyttigt och gott som möjligt!
God jul önskar jag dig och en förhoppning om ett bättre 2021!
6 Comments
Hade absolut noll ångest inför jul innan jag läste detta känns som ett inlägg som tillhör Veckorevyn 2005 typ.
Åh vad tråkigt att du känner så. Jag försökte verkligen poängtera att det är viktigt med balans (som är min filosofi kring kost och träning generellt). Jag nämner även i texten flera gånger att det är viktigt att njuta och speciellt i jul. Hoppas att du kan se på texten med nya ögon och att du får en trevlig jul.
/Fitnessfia
”Det handlar inte om det du stoppar i dig mellan jul och nyår, utan mellan nyår och julafton” tycker jag är ett bra tänk. Sen förstår jag inte varför man skulle undvika julskinka och kött? Julskinka är ju jättebra mat och även lågt kaloriinnehåll om man nu är ute efter att äta lågkalori på just julafton. Bra mat att bli mätt på så äter man förmodligen mindre sötsaker om man håller sig mätt och nöjd. Blev bara väldigt förvånad för det kändes inte alls som ett inlägg som du låg bakom hehe. Men jaja, önskar dig iallafall en jättegod kul och nyår!!
Jag håller helt med dig! Jag förespråkar alltid långsiktighet. Inlägget är skrivet av två anledningar. Till dem som försöker gå ner i vikt och som vill ha bättre koll hur de kan minska kaloriintaget i jul och till dem som känner att de brukar överäta och må dåligt. Jag har själv varit en sån som vräkt i mig tills jag nästan kräkts och det har aldrig känts bra. Det är även många som känner sig pressade av familj och vänner att ”ta mer mat”.
Jag håller även med dig om att julskinkan är ett bra alternativ med lågt fett. Det står även i kaloritabellen längst ner. Det hade blivit lite otydligt i texten. Vad gäller kötträtterna är det framförallt prinskorvar och andra kötträtter (exempelvis köttbullar med grädde i) som innehåller mycket kalorier. Jag förespråkar inte att man ska ta bort något, men det kan vara bra att vara medveten och att äta vissa saker med måtta om man vill det.
Men som sagt, vad man gör ett par dagar på året spelar ingen roll så länge resten är bra.
Återigen god jul och hoppas du får äta god julmat (det ska definitivt jag göra)!
När man ska byta till veganskt så är det väldigt ofta man byter ut svenskproducerat mot import. Vårt redan låga självförsörjning av svenskproducerad mat blir alltså ännu lägre.
Hej Jan!
Jag vet inte om du syftade på att jag länkade till mitt inlägg om veganskt julgodis?