0
Yoga vid förkylning kan man yoga förkyld
Träning

9 Yogapositioner för att bli av med förkylning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kan man yoga vid förkylning? Svaret är att det beror på. Har du feber eller ont i halsen ska du inte träna alls. Har du lättare förkylningssymptom som en rinnande näsa eller lite klåda i halsen går det bra – det kan till och med hjälpa dig att bli frisk snabbare. Vissa yogapositioner öppnar upp allt från bihålor till blodcirkulation och hjälper dig på så sätt att bli av med förkylningen. Här listar jag de yoga asanas (positioner) du kan göra om du är lätt förkyld.

Träningskläderna jag har på mig i det här blogginlägget kommer från bubbleroom.se. Tightsen hittar du HÄR och toppen HÄR.

Vad är en förkylning?

Det är små levande organismer även kallade virus som orsakar förkylningar. Det finns över 200 typer av virus som kan orsaka förkylning. Det är dock rhinoviruset som orsakar omkring 40% av förkylningarna.

Läs mer: Vad gäller kring träning vid förkylning – när kan man träna?

Förkylningar drabbar oftast dem med något försvagat immunförsvar, vilket kan vara nedsatt av en mängd olika anledningar. Små förändringar i väder tycks kunna inverka något på hur mottagliga vi är för virus men främsta anledningen är att immunförsvaret inte blockerar sjukdomen.

Vanligtvis passerar förkylningar utan att större störningar i ditt liv men när de väl varar kan de vara frustrerande att ha. Det är inte ovanligt att de dränerar din energi och lämnar dig helt utmattad.

Hur kan yoga hjälpa till med tillfrisknandet?

Yoga kan hjälpa dig med återhämtningen under och efter en förkylning. Observera åter igen att du inte ska träna när du har halsont eller feber. Har du lättare förkylningssymptom kan olika yoga hjälpa dig att bli frisk snabbare. Det beror på att dessa yogapositioner balanserar det sympatiska (flykt/kamp) och det parasympatiska (vila) nervsystemet i kroppen.

Immunsystemet behöver också vita blodkroppar för att hjälpa till att bekämpa viruset. Dessa vita blodkroppar cirkulerar vanligen i tymus, som finns i högst upp i bröstkorgen. Med hjälp av yoga asanas (främst inversioner) kan du stimulera dessa vita blodkroppar att färdas med hjälp av bättre blodcirkulation.

9 Yogapositioner för att bli fri från förkylningar

Här kommer de bästa yogapositionerna när du vill bli frisk snabbare från din förkylning. Jag föredrar att använda yogastrumpor, även om jag normalt sett yogar barfota. Detta för att inte bli kall om fötterna under detta lugna yogapass.

1. Uttanasana

Uttanasana eller stående framåtböjning är känd för att förbättra blodcirkulationen. Positionen bidrar till att blodet transporteras till huvudet och kan därmed hjälpa till att rensa bort blockeringar i bihålorna. Du kan nästan känna hur andningsvägarna, framförallt i näsan, lättas upp. Vid bihåleinflammation kan denna position kännas obehaglig eftersom det blir ett ökat tryck nedåt. Det är inte farligt men känns det inte bra ska du inte fortsätta. Förutom det stimulerar Uttanasana nervsystemet vilket lindrar stress och spänningar.

Rekommenderat: Bästa bolster för yoga och meditation hemma

2. Adho Mukha Svanasana

Adho Mukha Svanasana eller nedåtgående hund är en asana där ditt hjärta är placerat högre upp än huvudet. Här använder du tyngdkraften för att hjälpa till med blodcirkulationen. Nedåtgående hund är en av de verkliga grundpositionerna i yoga, det är faktiskt en vilo-pose även om den kan vara ansträngande. Den milda inversionen möjliggör ett fritt flöde av vita blodkroppar i hela kroppen och hjälper också till att tömma bihålorna.

3. Ustrasana

Denna asana kallas också för Camel Pose eller ”kamelen”. Positionen öppnar upp bröstet och rensar ut alla passager. Det är viktigt att försöka andas så mycket som möjligt medan du befinner dig i denna ställning. Detta hjälper till att öppna alla blockerade områden som orsakar förkylningen. Det finns några olika varianter med olika svårighetsgrad.

Lästips: Recept på naturlig hostmedicin av ananas som funkar!

4. Viparita Karani

Benen upp mot väggen utgör en bra ställning för att lätta huvudvärk eller ont i ryggen som är relaterade till din förkylning. Den här positionen är inte ansträngande och kan göras i alla stadier av förkylningen. Denna asana lugnar sinnet och gör dig stark för att hjälpa din kropp hantera förkylningen. Då blodet strömmar ner i kroppen mot torson, hjälper den till med blodcirkulationen. Detta är även en perfekt ställning vid yrsel och lågt blodtryck (res dig försiktigt efteråt).

5. Setu Bandhasana

Setu Bandhasana eller bryggan, som den heter på svenska, är en mångsidig asana. Detta är ett utmärkt sätt att öppna upp bröstet och andningsvägarna. Det skickar också friskt blod till huvudet, vilket hjälper till att öppna bihålorna. Denna asana aktiverar också tymuskörtlarna, ett av immunsystemets huvudorgan.

Läs även: 7 övningar för att stretcha ryggen vid ont i ländryggen

6. Halasana

Denna position är till stor hjälp för dem som lider av besvär i bihålorna. Halasana förbättrar blodcirkulationen i kroppen och har en slags detox-funktion genom att hjälpa till att eliminera patogener (sådant som orsakar sjukdomar, exempelvis virus, vissa bakterier, gifter och stress). Positionen stärker på så sätt immunförsvaret, vilket hjälper dig att bli av med din förkylning.

7. Matsyasana

När du utövar denna asana, är ditt bröst och halsen öppet. Det bidrar till att du får en förbättrad andning. Stanna i positionen och andas ordentligt, djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen. Denna asana är dessutom mycket avslappnande och utmärkt att ta till om du har svårt att sova på grund av förkylningen.

8. Salamba Sirsasana

Det här är den svåraste positionen i denna serie. Även om den kan verka vara en komplicerad yoga asana, kan den bli mycket lättare med hjälp av en vägg. Om du inte har utövat denna ställning tidigare tycker jag inte att du ska börja när du är förkyld, men har du vana av att stå på huvudet så är detta en utmärkt övning för att få blodet att rusa från dina tår, filtreras genom ditt hjärta och pulsera ut i andra delar av kroppen.

9. Shavasana

Shavasana är en välgörande viloposition. När du är eller ha varit riktigt förkyld är vila allt din kropp behöver. Avslappning i denna död mans position, aktiverar och hjälper dig att bekämpa virus och förkylningar.

Har du testat yoga vid förkylning?

Har du någonsin testat yoga för att bekämpa en förkylning? Jag hoppas verkligen att du får hålla dig frisk men om du blir sjuk, testa att göra lite yoga nästa gång! Du kommer att känna dig mycket bättre.

Läs även: Finaste yogabyxorna för alla typer av yogaträning

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply