träning vid förkylning träna förkyld ont i halsen snuvig
Livsstil, Träning

Träning vid förkylning; halsont, hosta, feber och snuva

Träning vid förkylning är ett omdebatterat ämne och forumen haglar av frågor som “kan jag träna när jag har hosta?”. Det finns många olika åsikter om huruvida man ska träna vid förkylning, hur mycket samt hur hårt man kan gå ut. Här ska jag försöka att svara på vad som gäller, vad du bör tänka på vid förkylning och träning samt hur du avgör om du är frisk nog att träna. Genom uttalanden från olika läkare och vad forskare har kommit fram till, har jag här sammanfattat en artikel om träning vid förkylning.

Vad säger forskningen om träning vid förkylning?

De flesta forskare menar att man kan träna vid förkylning men att man bör vara mycket försiktig och uppmärksam på kroppens signaler. En viktig sak att hålla koll på är sin vilopuls. Är den normal trots förkylning, så visar forskningen att risken för komplikationer är väldigt liten. Vilopulsen kan man antingen mäta direkt på morgonen när man vaknar, alternativt sitta och vila 15 minuter innan man mäter pulsen.

Om man i vanliga fall har en vilopuls på 60 slag/minut så stiger den kanske bara några slag per/minut vid en lätt halsinfektion. Däremot visar forskningen att vilopulsen vid en halsfluss kan stiga upp till 90 slag/minut. Då ska man absolut inte träna, även om man skulle vara feberfri (ref: Sverker Nilsson, Förbundsläkare i friidrott)

Om man tränar vid förhöjd puls, så tränar man med en allvarlig infektion som kan påverka hjärtat. Hjärtat kan bli överbelastat precis som vilken annan muskel som helst. En överbelastning kan leda till att hjärtat skadas, och i värsta fall en dödlig utgång.

Kan man träna vid feber och halsont?

Forskning visar tydligt att all träning vid feber ska undvikas och här finns det inga undantag. Har man feber så ska man inte träna. Punkt. Har du ont i halsen ska du inte heller träna eftersom du är i ett tidigt stadium av förkylningen och kroppen behöver använda sin energi till att bli frisk.

Kan man träna med hosta och rinnande näsa (snuva)?

En bra regel när det gäller träning vid förkylning är att man ska undvika att bli kraftigt andfådd (ref: Rikard Viberg, läkare och specialist i allmänmedicin). Det innebär att om man känner sig tillräckligt bra för att orka träna lättare styrketräning vid förkylning, så kan man göra det. Det gäller dock att lyssna på kroppen och ta det väldigt lugnt. Det som man kan drabbas av när man tränar vid en förkylning enligt forskningen, även om risken är liten är hjärtmuskelinflammation.

Forskningen visar också att det är ofta är vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen, som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Man bör alltså ta det lugnt med träningen även om man inte känner sig speciellt förkyld.

Läs gärna mitt inlägg om juice-shots som stärker immunförsvaret.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Hannas krypin januari 24, 2019 at 7:16 e m

    Jag kan träna vid lättare förkylning så länge jag inte känner mig sjuk. Fast inga stenhårda intervaller såklart utan jag kan jogga några kilometer. Däremot vid minsta sjukdomskänsla, feber och halsont är jag stenhård.

  • Leave a Reply