Träning vid förkylning är ett omdebatterat ämne och forumen haglar av frågor som ”kan jag träna när jag har hosta?”. Det finns många olika åsikter om huruvida man ska träna vid förkylning, hur mycket samt hur hårt man kan gå ut. Här ska jag försöka att svara på vad som gäller, vad du bör tänka på vid förkylning och träning samt hur du avgör om du är frisk nog att träna. Genom uttalanden från olika läkare och vad forskare har kommit fram till, har jag här sammanfattat en artikel om träning vid förkylning.
Vad säger forskningen om träning vid förkylning?
De flesta forskare menar att man kan träna vid förkylning men att man bör vara mycket försiktig och uppmärksam på kroppens signaler. En viktig sak att hålla koll på är sin vilopuls. Är den normal trots förkylning, så visar forskningen att risken för komplikationer är väldigt liten. Vilopulsen kan man antingen mäta direkt på morgonen när man vaknar, alternativt sitta och vila 15 minuter innan man mäter pulsen.
Om man i vanliga fall har en vilopuls på 60 slag/minut så stiger den kanske bara några slag per/minut vid en lätt halsinfektion. Däremot visar forskningen att vilopulsen vid en halsfluss kan stiga upp till 90 slag/minut. Då ska man absolut inte träna, även om man skulle vara feberfri (ref: Sverker Nilsson, Förbundsläkare i friidrott)
Om man tränar vid förhöjd puls, så tränar man med en allvarlig infektion som kan påverka hjärtat. Hjärtat kan bli överbelastat precis som vilken annan muskel som helst. En överbelastning kan leda till att hjärtat skadas, och i värsta fall en dödlig utgång.
Kan man träna vid feber och halsont?
Forskning visar tydligt att all träning vid feber ska undvikas och här finns det inga undantag. Har man feber så ska man inte träna. Punkt. Har du ont i halsen ska du inte heller träna eftersom du är i ett tidigt stadium av förkylningen och kroppen behöver använda sin energi till att bli frisk.
Kan man träna med hosta och rinnande näsa (snuva)?
En bra regel när det gäller träning vid hosta är att man ska undvika att bli kraftigt andfådd (ref: Rikard Viberg, läkare och specialist i allmänmedicin). Det innebär att om man känner sig tillräckligt bra för att orka träna lättare styrketräning vid förkylning, så kan man göra det. Det gäller dock att lyssna på kroppen och ta det väldigt lugnt.
Läs gärna mitt inlägg om juice-shots som stärker immunförsvaret.
Kan man få hjärtmuskelinflammation av att träna vid förkylning?
Det som man kan drabbas av när man tränar vid en förkylning enligt forskningen, även om risken är liten är hjärtmuskelinflammation.
Forskningen visar också att det är ofta är vanliga förkylningsvirus som ger snuva och ont i halsen, som brukar kunna orsaka hjärtmuskelinflammation. Man bör alltså ta det lugnt med träningen även om man inte känner sig speciellt förkyld.
Influensa och förkylningar – 5 tips hur du håller dig frisk när alla andra är sjuka
Kyla, förkylningar och årets influensa, årstiden när du går till jobb/skola i mörker och kommer hem när det är lika mörkt är här. Du är tvungen att dela arbetsplats och klassrum med dina kollegor som hostar, snorar och snörvlar. Som inte det vore nog är alla offentliga platser och transportmedel fulla med sjuklingar och framförallt barn med aggressiva dagis-bacillusker. Det är dags att du bygger upp ett försvar mot årets influensa och de förkylningar som härjar runt omkring dig.
Här delar jag med mig av viktiga tips hur du kan undvika att bli sjuk när alla andra drabbas:
Influensa eller förkylning?
Influensa eller förkylning – det är frågan. Båda har liknande symptom men de orsakas av olika virus. Eftersom dessa två typer av sjukdomar har liknande symtom kan det vara svårt att se skillnaden mellan dem enbart baserat på symptomen. I allmänhet är influensan värre än en vanlig förkylning och förkylning mildare
Symptomen på influensa kan inkludera feber eller känsla av feber / frossa, hosta, ont i halsen, rinnande eller täppt näsa, ont i muskler och kroppen, huvudvärk och extrem trötthet. Förkylningssymptom är vanligtvis mildare än symptomen på influensa. Människor med förkylning är mer benägna att drabbas av rinnande eller täppt näsa.
Förkylningar genererar generellt inte allvarliga hälsoproblem, såsom lunginflammation, bakterieinfektioner eller sjukhusvistelser. Influensa däremot kan innebära mycket allvarliga komplikationer, speciellt för dem med nedsatt immunförsvar, äldre och barn.
När ska du söka vård?
Du behöver generellt inte söka vård för ”vanlig” influensa. Akutmottagningarna svämmar över med influensa-sjuka patienter som de oftast inte kan hjälpa alls. Mitt tips är att först kontakta en online-app som doktor.se om du känner dig orolig, alternativt att ringa sjukvårdsupplysningen. Att ta dit till en akutmottagning kan bidra till att influensan sprids vidare.
Har du extremt hög feber eller om influensan drabbat ett litet barn eller en äldre person bör du söka rådgivning. I annat fall är det vila, vatten och eventuellt febernedsättande medicin som gäller.
Så skyddar du dig mot influensa
Bakterier och årets influensa sprids som en löpeld i gemensamma utrymmen. När människor nyser, hostar eller pratar, sprider de partiklar som kan innehålla influensa och andra virus. Dessa partiklar blir luftburna och lägger sig sedan på ytor. Beroende på vilket virus eller bakterier en person har, kanske du inte ens behöver interagera med dem för att fånga upp deras bacillusker i ett gemensamt utrymme. Vissa bakterier och virus, till exempel influensa, kan till exempel överleva på hårda ytor i minst en dag. Andra virus och bakterier dör snabbt i miljön utanför människokroppen.
Det finns några saker du kan göra för att skydda dig mot årets influensa och slippa bli sängliggande i en veckas tid. Jag har en väninna som varit sjuk i över två veckor denna influensasäsong. Även om du inte kan skydda dig till 100 procent finns det ändå några saker du kan göra för att minska risken att drabbas av influensa och förkylning.
1. Tvätta händerna ofta
Under dessa förkylnings- och influensatider är det allra bästa skyddet att hålla god hygien, framförallt att tvätta händerna regelbundet. Detta är det bästa sättet att ta bort bakterier, undvika att bli sjuk och att förhindra att bakterier sprids till andra. Gör även rent under naglarna ordentligt, där det gärna samlas bakterier. Målet är att döda alla bakterier du rört vid innan de tar sig till dina slemhinnor (mun, ögon och näsa).
Ett alkoholbaserat handrengöringsmedel ett bra alternativ om du inte kan tvätta händerna frekvent under dagen.
2. Undvik att röra vid ditt ansikte
Undvik även kontakt med mun, ögon och näsa om du inte tvättat händerna. Peta inte bort matrester i tänderna med naglarna, gräv inte efter snorkråkor (vi gör alla det) och gnugga inte i ögonen. Om bakterier får fäste på dina slemhinnor, har de en enkel transport in i din kropp. Så tvätta dina händer och undvik frestelsen att röra vid ditt ansikte.
3. Rengör arbetsytor
Se till att ytorna omkring dig är rena. Bakterier och virus sprids via nysningar, hosta och genom att någon tar på din arbetsbänk. Rengör ditt skrivbord /arbetsstation på jobbet, köksbänk och bord hemma samt dörrarnas handtag. Upprepa detta minst en gång om dagen.
4. Bygg upp ditt immunförsvar
Det allra viktigaste för att undvika att bli sjuk är att ha ett bra immunförsvar. Du kanske har hört att hälsa börjar i magen? Det är ofta magen som krånglar först om du är stressad och om du blir sjuk. Jag skrev ett inlägg om probiotika bäst i test, där jag berättade om de probiotikakapslar som jag tar dagligen för att bygga upp mitt immunförsvar. Jag har inte varit ordentligt sjuk på länge, förut brukade förkylningarna avlösa varandra.
Att ha en hälsosam livsstil kan i allmänhet förbättra ditt immunsystem och hjälpa till att förhindra att du blir sjuk. Utöver probiotika tar jag också ett mycket bra multivitamin varje dag.
Läs även: Probiotika för att bygga upp ett starkt immunförsvar
5. Sov ordentligt
En viktig del för att stödja ditt immunförsvar är att du får tillräckligt med sömn. Om du inte prioriterar sömn och driver på dig själv för hårt, blir din kropp mindre bra på att kämpa tillbaka mot bakterier och virus, och du blir lättare sjuk. Om du har svårt att somna, rekommenderar jag dig att testa meditation.
1 Comment
Jag kan träna vid lättare förkylning så länge jag inte känner mig sjuk. Fast inga stenhårda intervaller såklart utan jag kan jogga några kilometer. Däremot vid minsta sjukdomskänsla, feber och halsont är jag stenhård.