0
grönsakssvarv bäst i test grönsaksspaghetti
Kost och mat

Grönsakssvarv bäst i test – så gör du grönsaksspaghetti

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Gefu grönsakssvarv bäst i test enligt många konsumenttester, ger dig möjligheten att minska på kolhydraterna.Om det finns något som vi svenskar älskar mer än potatis i kolhydratsväg så är det pastan. Pasta i alla former är basmat i många svenska hem just för att det går snabbt att tillaga och för att det är gott. Pastan består endast av kolhydrater och ofta snabba sådana som inte tillför kroppen något mer än ett snabbt intag av energi. Men tänk om det fanns en alternativ ”pasta”, som gör maten både nyttigare och mer långsamt smält utan att tappa pastans bra egenskaper.

Jag har testat en grönsakssvarv av märket Gefu från Cervera, du kan köpa några olika varianter HÄR.

Vad är en grönsakssvarv?

En grönsakssvarv är ett verktyg för att göra grönsaksspaghetti av grönsaker som morötter, kålrötter och rödbetor etc. Jag rekommenderar denna grönsakssvarv från Gefu. Den har blivit belönad med utmärkelsen bäst i test och jag själv anser också att den är den bästa grönsakssvarven på marknaden. Den är snabb och enkel att använda och tar inte upp mycket plats alls.

Morötter går att göra spiralpasta rakt av, medan andra rotfrukter behöver delas innan för att få plats i svarven. De fästs via några piggar på ”locket” och sedan skruvar du precis som om du vässade en penna. Med denna kan du få grönsakerna rivna i två olika storlekar för att passa olika ändamål. Det är oerhört enkelt.

Hur gör man grönsakspasta?

Grönsaksspaghetti grönskssvarv bäst i test

Grönsaksspaghetti är ett alternativ till vanlig spaghetti. Grönsakspasta innehåller färre kolhydrater än den traditionella pastan.

Vissa skakar på huvudet i förundran eller osäkerhet när de hör ordet grönsaksspaghetti. Vad är det? Jo, istället för att servera pastasåsen till just pastan så serverar man den till grönsaker format som pasta eller en blandning av pasta och grönsakspastan. Grönsakerna innehåller som bekant mycket mindre kolhydrater och mycket mer vitaminer och mineraler än pastan och blir därför ett utmärkt alternativ.

Men hur ska det gå till att de färska grönsakerna ska bli till pasta? Jo genom att använda en grönsakssvarv. För att sedan tillaga ”pastan” så ska den bara kokas snabbt i lättsaltat vatten och sedan är den färdig att serveras. Du kan antingen ersätta den vanliga pastan helt med grönsaksspaghettin eller blanda upp vanlig pasta med denna för att få ett mindre kolhydratsinnehåll och ökad mättnadskänsla.

Vill man bara riva grönsakerna utan att använda de som ett substitut för pasta så behöver man självklart inte koka dem.

Recept med grönsaksspaghetti

De måltider som går att laga med grönsakspasta är näst intill oändliga. Klassiska pastarätter kan till och med bli ännu godare med en del av pastan utbytt till grönsaker, de ger maten en annan textur och mer dimension vilket kan behövas till våra gamla klassiker. Olika pastasåser är perfekta för grönsaksspaghettin då de ofta är väldigt smakrika och blir enkla att äta när de täcker grönsaksspiralerna.

I ugnsrecept så som pastagratänger och lasagne blir också grönsakerna bra att fylla ut med, de ger illusionen av mer mat och gör oss därför mättare på nyttigare saker. Istället för att äta pasta (bara kolhydrater) i den mängd som gör att vi känner oss mätta så kan vi byta ut delar av den mängden eller hela mängden till grönsaker vilket resulterar i mer nyttiga näringsämnen och färre kolhydrater.

Vill man inte servera en pastarätt så blir även de rivna grönsakerna perfekta i annan mat så som i wokar och andra stekta maträtter. Fredagstacosen kommer bli roligare med grönsakerna svarvade i spiraler och att servera grönsakerna i denna form brukar älskas av barn och andra som är kräsna med maten och grönsaker över lag.

 

Läs gärna mitt inlägg om köksmandolin – ett annat jättepraktiskt verktyg i köket.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply