0
hummus recept
Kost och mat, Nyttiga recept

Hummus recept – kikärtsröra som är god till allt!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Ett enkelt hummus recept vill jag bjuda på idag. Hummus – denna otroligt populära maträtt/ tillbehör som globalt sett är populärare än ketchup. Vad är hummus egentligen och vad kommer den ifrån? Det kommer du få reda på i detta inlägg – men framförallt hur du lagar en supergod hummus snabbt och lätt!

Vad är hummus?

För att riktigt hänga med i resten av informationen så måste vi först vara tydliga med va hummus är. Hummus är en ett tillbehör till mat, som enkelt kan beskrivas som en kikärtsröra.

Förutom kikärtor så innehåller röran också tahini, någon form av syra (oftast citron), smaksättning och samt olivolja (eller annan vätska). Kikärtorna och de andra ingredienserna bildar efter en del bearbetning en mjuk, len, luftig och krämig röra som kan användas som tillbehör till mat.

Vart kommer hummus ifrån?

Riktigt vart hummusen kommer ifrån är i princip omöjligt att veta. Det vi vet är att den härstammar från mellanöstern, men inte mer specifikt än så – och den som har koll på sin geografi vet att mellanöstern är ett ganska stort område.

Det finns de som antyder att hummusen skulle vara från Egypten, Indien, Palestina eller Libanon, men några riktiga bevis finns inte. Denna fråga har blivit så uppmärksammad att en konflikt kring detta har bildats som kan kallas ”Hummus Wars” och det är framörallt Israel och Libanon som försöker reda ut hummusens ursprung. Som tur är handlar det inte om något riktigt krig, utan mer en desperation om vem som ska få äga namnet och vem som ska få ta åt sig stoltheten.

Man har inte kommit fram till ett ursprung än; det denna konflikt dock bidragit till är att Libanon 2010 slog världsrekord i största fatet med hummus. Detta vägde vägde 10,452 kilo (läs mer här).

Ingredienser hummus

Kikärtsröra recept
Hummus är en kikärtsröra med rötter i mellanöstern.

De ingredienser som finns i hummus är väldigt enkla. Det viktigaste är kikärtorna (fun fact: ordet hummus betyder faktiskt kikärtor), och dessa ska vara kokta. Nästa viktiga ingrediens är Tahini. Det är inte säkert att man vet vad tahini är om man inte lagat mat med influenser från mellanöstern och Asien tidigare, men tahini är något man skapar genom att mixa sesamfrön till en pasta, och ofta tillsätts även olja och citronjuice.

Som smaksättare och ytterligare konsistensgivare i hummusen tillsätter man också vitlök, citronjuice samt salt. Sedan finns det också såklart andra variationer på hummusreceptet med andra smaksättare, men de ingredienser som är listade här är de absolut vanligaste.

ekologisk olivolja online

Ekologisk olivolja till superpris, en viktig hummus-ingrediens. Klicka här för att ta del av erbjudandet hos matsmart.se

Hummus recept

Detta är ett standardrecept på hummus som blir riktigt gott, och dessutom är det enkelt att göra!

Du kan välja att tillsätta chili (antingen en halv chilifrukt eller lite chilipulver) om du gillar lite mer hetta i din mat. I Egypten tillsätter man ofta lite mald kummin som smaksättare, detta kan jag verkligen rekommendera.

Ingredienser:

  • 1 burk kokade kikärtor (ca 400 gram)
  • 1 msk tahini
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk pressad citronjuice
  • Salt och peppar
  • (eventuellt pudra med lite paprika- eller chilipulver)

Gör såhär:

Pressa eller finhacka vitlöksklyftan och lägg denna tillsammans med resten av ingredienserna i en matberedare. Mixa sedan allt till en jämn och len smet utan kikärtsklumpar. Klart!

Servera med grönsaker, bröd eller andra tilltugg.

kikärtor hommus billigt

Just nu finns det ett supererbjudande på kikärtor hos matsmart.se klicka här för att ta dig dit!

Nu har du fått en överblick över hummusens uppbyggnad, ursprung och tillagning. Jag hoppas verkligen att du testar att göra detta fantastiska tillbehör, du kommer inte ångra dig!

Jag vill även tipsa om bloggaren Vitae Stilo som har har ett recept på Libachips, superenkelt och så gott att servera till hummus!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply