0
Kost och mat, Nyttiga recept

Nyttigt kvällssnacks: hälsosamma sätt att stilla sötsuget & hungern på kvällen

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Många tycker om att ta sig ett litet mellanmål på kvällen. Du är kanske lite småhungrig, eller bara bra sugen på att få tugga i dig något. Det är ju dessutom så skönt att sitta ner med något gott när barnen äntligen somnat och du får njuta i lugn och ro.

Det finns många bra anledningar till att ta ett kvällsnacks. Här får du se hur du kan göra det på ett sundare sätt.

Kan man äta sent på kvällen?

I vissa länder äter man aldrig middag före kl. 21. Det låter konstigt för oss som alltid hört att det är dåligt att äta sent på kvällen. I vårt samhälle är det nämligen en vanlig myt att förbränningen skulle vara mycket långsammare och att man lättare går upp i vikt om man unnar sig något gott på kvällskvisten.

Kalorier är lika mycket värda oavsett vilken tid på dygnet som de intas. Du kan lika gärna ta ett mellanmål på kvällen som på förmiddagen. Anpassa när du äter efter din kropp och din hunger.

Att gå och lägga sig hungrig är nämligen inte heller att rekommendera eftersom det påverkar kvaliteten på sömnen.

Det är klart att de flesta inte har behov av stora, tunga måltider på kvällen. Speciellt inte om du bara sitter på soffan och ser på TV. Har du tränat är det viktigt att få i sig något, men det är vanligtvis inte varje dag.

Vad kan man äta när man är småhungrig på kvällen?

Till att börja med är det alltså inte fråga om stora måltider. De flesta äter en ordentlig middag vid 17–18 tiden, och behöver inte några stora mängder på kvällen. Bara något smått för att stilla hungern eller suget. Detta gör det möjligt att njuta av kvällen i lugn och ro.

Om du är medveten om vad du äter är det bra att planera även kvällssnacket. Välja sådant som är bra för dig, och inte äta för mycket. De flesta har nog upplevt att godissuget är starkt på kvällskvisten. Du har varit i gång hela dagen och energin börjar dippa, vilket är perfekt eftersom du snart ska gå och lägga dig.

Sötsaker är dock inte det allra bästa, och är något du bör äta i små mängder. Då är det bättre med frukt, ost, nyttiga nötter eller till och med en macka om du är småhungrig.

Vad är bäst att äta innan läggdags?

På kvällen kan det vara bäst att välja proteiner och fett, de stör inte kroppen så mycket och håller dig mätt länge. Däremot kan det vara jobbigt för den att hantera stora mängder kolhydrater vid den tiden.

Kolhydrater är uppiggande, så det känns bra att äta dem. Dock riskerar de att störa den naturliga dygnsrytmen om man får för mycket kolhydrater sent. Välj i stället nötter, frukt eller kvarg för att stilla suget.

kvällsmacka nyttig fullkornsbröd
Om du nödvändigtvis vill ha kolhydrater kan en fullkornsmacka med ägg göra susen. HÄR hittar du ett gott och nyttigt bröd.

Vad kan man äta som Kvällssnacks?

Det är klart att du kan äta chips och godis på kvällen. För många hör det nästan ihop med att sitta och se på TV, slappa på soffan. Det enda problemet är att det inte är så sunt, och att du faktiskt kan störa din nattsömn. Plus att det faktiskt inte stillar hungern som brukar komma krypande ett tag efter middagen.

En yoghurt med lite granola och bär kan vara ett bra alternativ. Eller varför inte göra äggröra med fullkornsbröd. Ägg över huvud taget kan vara lämpligt eftersom de är mättande och fulla av protein.

Om du vill sitta och småäta är grönsaksstavar med hummus gott. Här kan du varva morötter, blomkål, gurka och selleri, till exempel. Havregrynsgröt med frukt är också nyttigt och gott.

Nyttiga kvällssnacks lista

För att göra det lite enklare att få inspiration kommer här en lista på nyttiga kvällsnacks som är lätta att göra i ordning och goda att äta.

 • Kokt ägg med örtsalt, helst utan bröd. Om du ändå vill ha en macka så välj fullkorn.
 • Havregrynsgröt med valfri mjölk, kanel och äppelmos (med lågt sockerinnehåll, gärna hemgjort)
 • Stekt ägg, återigen kanske på en smörgås.
 • Äggröra med gräslök
 • Kvarg med bär och/eller granola
 • Grönsaksstavar med hummus
 • Grekisk yoghurt med valfri topping
 • Nötter, naturella utan olja och salt
 • Mörkt bröd med avokadoröra, chiliflakes och flingsalt
 • Lite god ost, typ BabyBel som redan är i portionsformat
 • Bananskivor med nötsmör. Antingen hemgjort nötsmör eller naturligt jordnötssmör
 • Keso med bär
 • Fröknäcke med färskost och tomatskivor
 • Avokado med lite citronsaft samt en nypa salt
 • Majskakor med färskost
 • En fruktsallad
 • Blandade bär och en kopp té
 • Smoothie med eller utan havregryn, kvarg eller nötsmör
 • Apelsinklyftor, kanel och en klick kvarg
 • Knäckebröd med keso
 • Grönsaker med kesodip
 • Nötter, mörk choklad och té
nyttiga snacks att ha i tvsoffan
HÄR finns flera olika dipmixer man kan använda till att dippa grönsaker. Att äta nyttigt behöver inte vara krångligt!

Nyttiga kvällssnacks recept

 • En skiva grovt rågbröd med mosad avokado. Pressa lite citron över och toppa med flingsalt.
 • Skär en morot och en selleri i lagom långa stavar. Dippa i hummus eller grekisk yoghurt. Om du vill ha något lite extra kan du pressa i en vitlöksklyfta. Fungerar också bra med blomkål eller paprika.
 • Nice cream kan vara gott när du känner dig sugen på glass men vill hålla dig till något sundare. Basen är mogna bananer som du mosar och blandar med olika smaker. Pröva kakao, hallon eller vindruvor. Smeten fryser du sedan in, gärna i ispinneformar. Eller så kan du frysa frukten först och bara mixa ihop den när du är sugen.
 • Stek ett ägg, eller gör äggröra. Du kan gärna ha i lite salladslök, vitlök eller chiliflakes. Lägg ägget på en skiva fullkornsbröd. Eventuellt kan du toppa med sriracha eller något liknande.
 • Kalkonrullar är gott och lagom mycket. Bred senap på en kalkonskiva och lägg på lite ost. Rulla ihop och njut.
 • Blanda en halv bägare keso med rivet äpple eller bär. Om du verkligen är sötsugen kan du ringla en halv tesked honung över det hela.

Läs även: Mina bästa recept på Kesoplättar – Gott, nyttigt och mättande!

Nyttigt snacks istället för godis tips

Sötsuget kan vara ganska starkt framåt kvällen. Men ofta upplever du att det försvinner när du äter något annat. För kroppen behöver lite energi, men inte nödvändigtvis godis som bara är en massa tomma kalorier. Det kan faktiskt hjälpa att dricka ett stort glas vatten. Ibland är nämligen sötsuget ett tecken på att du är törstig.

Annars kan du äta färsk frukt eller bär, de är naturligt söta men ger dig också nyttigheter. Välj gärna lite speciella frukter som du inte äter så ofta. Vindruvor är bra för dem kan du plocka lite som man gör smågodis från en skål.

Fröknäcke är gott, toppat med keso och bär har du ett väldigt bra kvällsmål. Eller bred jordnötssmör på en äppelskiva, det kan stilla sötbegäret riktigt bra.

Läs även: Stort test av jordnötssmör som finns på den svenska marknaden!

Kvällssnacks som är bra vid viktnedgång

Det är inte sant att du måste försaka livets goda bara för att du vill gå ner i vikt. I stället gäller det att välja smart, och planera din dag. De flesta vill ha något på kvällen, och är ingenting som du måste hoppa över.

Det du däremot vill undvika är tomma kalorier. Proteiner, fibrer och den rätta sortens fett är sådant du bör satsa på.

 • Ost är något som mättar och samtidigt gör dig lite sömnig. Välj de magra varianterna om du vill gå ner i vikt.
 • Grekisk yoghurt är snällt mot magen och kan stilla ditt sug.
 • Hemgjorda popcorn utan allt för mycket fett och salt är perfekt när du vill sitta och småäta.
 • Flingor eller granola sitter alltid bra. Inte de som är fulla av socker utan fullkornsvarianterna där du får i dig fibrer. Testa även en god smoothie Bowl.
 • En påse med babymorötter är både goda och nyttiga, och helt perfekta att sitta och mumsa på.
 • Bananer är kalorifattiga och innehåller ett sömntriggande ämne (tryptofan).
 • En skål med svarta oliver stillar både hunger och suget.
 • Skivad kalkon är ett bra kvällsnacks, väldigt få kalorier men ändå mättande.
 • Keso med jordgubbar ger dig proteiner och något sött, i lagom stora mängder.

Vanliga frågor om att äta på kvällen

Är det bra att äta havregrynsgröt på kvällen?

Havregrynsgröt är helt perfekt på kvällen. Det är nyttigt, ger dig fibrer och är inte allt för tungt. Naturligtvis är det viktigt vad du kombinerar det med. I stället för socker kan du toppa med jordnötssmör, kvarg eller bär.

Är det bra att äta frukt på kvällen?

Frukt innehåller mycket fruktsocker som är en typ av kolhydrat som ger oss snabb energi. Risken med att äta mycket frukt på kvällen är att man får mycket energi och sedan får det svårare att sova.

Många tycker dock att det är värt att äta frukt på kvällen i stället för chips och godis, för naturligtvis är det sundare. Du får då även i dig flera nyttiga vitaminer som det kan vara bra att fylla på med inför nästkommande dag.

Går man upp i vikt av att äta på kvällen?

Det är inte nödvändigtvis fallet. Mycket beror på vilka mängder du äter samt vilka livsmedel du väljer. Proteiner och nyttiga fetter är bättre än kolhydrater. Inkludera även ett kvällsmål i din dagliga planering av kalorier och måltider så du inte äter för mycket totalt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply