0
Kost och mat

Nyttiga bröd att köpa i mataffären: stor jämförelse

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Du behöver inte sluta äta bröd bara för att gå ned i vikt. Du läste rätt. Men det kan vara så att du behöver dra ned på antalet skivor som du äter i veckan och välja ett nyttigare alternativ.

I det här inlägget får du reda på vilka bröd som är nyttigast, samt en omfattande tabell över flera typer av bröd. Häng på!

Är bröd onyttigt?

Det är egentligen inte ingredienserna som är den största boven i bröd, speciellt inte om du väljer ett nyttigare alternativ. Den stora boven ligger i att bröd är väldigt rikt på kolhydrater. På grund av detta är det lätt att få i sig ett helt dagsbehov av kolhydrater på bara några skivor.

Vitt bröd är dessutom bakat på mjöl, den värsta sortens kolhydrater, snabba kolhydrater. Dessa har en tendens till att mätta dåligt och få dig att bli hungrig snabbare. Det leder till att du antagligen både kommer äta fler skivor för att bli mätt, och bli hungrig snabbt igen.

Det som är bra är att det finns bättre alternativ att välja mellan för dig som gärna vill äta din frukostmacka! Exempelvis är bröd bakade på annan typ av mjöl, som dinkel eller råg, ett bättre alternativ.

Bra bröd för viktminskning

Så vilket bröd bör du egentligen välja om du inte vill säga hejdå till din frukostmacka? Precis som jag skrev inledningsvis finns det faktiskt bättre alternativ! Och de är inte svåra att hitta.

Läs även: Proteinrik frukost recept – 21 frukostar med extra mycket protein

Rågbröd är en typ av bröd som är bakat på råg. Råg är ett spannmål som innehåller mycket kolhydrater, men av den långsamma typen. Alltså håller du dig mätt länge efteråt, till skillnad från när du äter bröd bakat på vitt mjöl.

Råg innehåller dessutom väldigt viktiga vitaminer och mineraler, exempelvis: magnesium, zink, fosfor och vitamin B och E.

Förutom det hjälper råget till att hålla dina tarmar i schack och gör det lättare för tarmen att ta upp viktiga näringsämnen.

Är surdegsbröd nyttigt?

Jag är säker på att du någon gång har hört talas om surdegsbröd. Vissa tror att surdegsbröd är nyttigare än vanligt vitt bröd på grund av dess lite annorlunda tillverkningsprocess.

Ur ett kolhydratsperspektiv är surdegsbröd dessvärre inte mycket bättre än vanligt, vitt bröd eftersom det fortfarande innehåller vitt mjöl.

Men! Surdeg innehåller en hel del nyttiga mjölksyrebakterier som inte finns i annat bröd. Så även om surdegsbröd inte är det bästa valet för dig som vill gå ned i vikt, kan det vara ett bättre val för dig som får ont i magen av att äta vanligt bröd.

Bröd med lite kalorier

På listan över bröd som innehåller lite kalorier kvalar även här rågbrödet in överst på listan. Rågbröd är en brödsort som vanligtvis är väldigt mörkt, torrt och har en mycket låg socker- och fetthalt. I jämförelse med vissa andra typer av bröd kan det skilja 100 kalorier per 100g.

Andra typer av bröd som innehåller lite kalorier är bröd gjorda av fullkorn. Så vill du gå ned i vikt genom att byta ut ditt bröd bör du hålla utkik efter både rågbröd och fullkornsbröd i din matbutik. Du bör definitivt undvika vitt bröd eftersom det vanligtvis innehåller både en hel del mjöl och socker.

Läs även: Hasselnötssmör recept x2 (med & utan choklad)

Kalorisnålt bröd i butik

Bröd innehåller en hel del kalorier, oavsett vilken sort du väljer. Sen finns det vissa alternativ som innehåller något mindre kalorier än övriga.

Det mest kaloririka brödet är frallor och limpor av vitt bröd, men även bröd som innehåller mycket frön och frukt. Vill du gå ned i vikt kan det därför vara en bra ide att undvika dessa typer av bröd.

Istället kan du välja rågbröd. Det är ett mörkt bröd bakat på råg som både innehåller mindre kalorier och mättar bättre än vitt bröd.

Därför bör du alltid välja ett mörkt rågbröd när du är i butik eftersom denna typ av bröd vanligtvis innehåller under 250 kcal/ per 100g, medan andra brödsorter kan innehålla över 350 kcal/ per 100g.

Här nedan får du flera bra alternativ på kalorisnåla brödsorter, samt en tabell över kaloriinnehåll i flera olika typer av bröd.

Nyttigaste brödet – jämförelse av olika brödsorter

Hur ska du då veta vilket bröd du ska välja i matbutiken? En enkel regel är att alltid titta på brödets energiinnehåll och ingredienslista. Här nedan har jag listat 6 nyttiga bröd som du säkerligen kan hitta i din närmsta matbutik.

Ekologiskt solrosbröd från Kung Markatta

ekologiskt bröd med solrosfrön nyttigt

Kung Markatta är känd för sina ekologiska och rättvisa produkter, en given favorit. Deras solrosbröd är dessutom jättegott och mättande!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 216
Protein per 100 g: 6,1
Kolhydrater per 100 g: 36
– Varav sockerarter: 0,8
Fett per 100 g: 3,2

Ingredienser: Grovt fullkornsrågmjöl (35 %), vatten, surdeg på fulkornsrågmjöl (24 %), solrosfrön (8 %), finmalet fullkornsrågmjöl (3 %), havssalt (1 %), kornflingor (<1 %), jäst (<1 %).

Ekologiskt kalorisnålt bröd: fullkornsbröd från Garant

garant ekologiskt bröd nyttigt fullkorn

Ett bra bröd till ett bra pris. Något jag gillar med detta bröd är att innehållslistan är kort. Få, tillsatta ämnen för att förhöja smak och konsistens gillar vi!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 210
Protein per 100 g: 5
Kolhydrater per 100 g: 35
– Varav sockerarter: 2
Fett per 100 g: 3

Ingredienser: Fullkornsråg (49 %), (delvis som surdeg), vatten, linfrön (5 %), salt, jäst.

Rågform från Fazer

Rågform

Ett rågbröd med surdeg från Fazer som mättar och smakar bra. Brödet är saftigt och går att göra lyxiga frallor av. Uppskattat av hela familjen!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 260
Protein per 100 g: 6,9
Kolhydrater per 100 g: 47
– Varav sockerarter: 3,3
Fett per 100 g: 3,1

Ingredienser: Mjöl (fullkorn av råg och vete), vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl 18%, krossade rågkärnor, rågflingor, malt av korn, rapsolja, salt, jäst.

Osötade rågkusar från Fazer

gott nyttigt bröd rågkusar från fazer
Köp brödet HÄR (Koden: NY200 ger 200 kr rabatt vid köp av 800 kr)

Allas favorit. Dessa rågkusar från Fazer håller definitivt måttet för dig som vill gå ned i vikt utan att behöva avstå morgonmackan. De är sega, saftiga och goda att rosta. Innehåller både få kalorier och socker.

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 240
Protein per 100 g: 7
Kolhydrater per 100 g: 43
– Varav sockerarter: 2,2
Fett per 100 g: 2

Ingredienser: Mjöl (fullkorn av råg och vete), vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl (26 %), rågfiber (Fazer Rye Fibre ®), jäst, salt, malt av korn.

Levain surdegsbröd från Pågen

nyttigt vitt bröd med surdeg pågen levain

Till dig som inte gillar mörkt bröd har jag ett bonustips! Levain surdegsbröd från Pågen är ett förhållandevis ljust bröd, men som nästan är helt fritt från socker! Det bakas dock på mestadels vitt mjöl, men mättar trots det bra. Otroligt gott att rosta!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 225
Protein per 100 g: 7,5
Kolhydrater per 100 g: 45
– Varav sockerarter: 0,5
Fett per 100 g: 1

Ingredienser: Vetemjöl, vatten, surdeg av durumvete och råg (10 %) jäst, malt av korn, salt.

Protein Plus fullkornsbröd från Carb Zone

nyttigt bröd med protein och fullkorn

Detta bröd är för dig som vill dra ned på kolhydraterna i din kost men samtidigt öka ditt protein. I en skiva bröd finns 4 g kolhydrater, men hela 10 g protein. Jackpot!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 264
Protein per 100 g: 26
Kolhydrater per 100 g: 10
– Varav sockerarter: 2
Fett per 100 g: 11

Ingredienser: Vatten, vetegluten, sojamjöl, fullkornsmjöl, linfrö, sojaproteinkoncentrat, solrosfrö, sesamfrö, jäst, salt, vetekli, maltextrakt (kornmalt, vatten), vetemjöl, äppelfibrer, rostat maltmjöl, surhetsreglerande medel (mjölksyra).

Tabell över innehåll olika brödsorter

Det kan kännas som en djungel när du går genom matbutikens brödhyllor. Jag förstår dig! Men det behöver inte vara så svårt att välja ett nyttigare alternativ, egentligen.

Här nedan har jag satt ihop en generell tabell med uppskattade värden över respektive typ av bröd.

Typ av brödKalorier per 100g  KolhydratProteinFettKostfiber
Vitt bröd av vete262  47,4 g8,4 g3,6 g3,2 g
Fullkornsbröd av vete21637,4 g9,8 g1,9 g5,2 g
Grovt bröd med frön av vete23141,0 g6,9 g2,6 g8,2 g
Ljust rågbröd20539,8 g5,4 g1,2 g6,9 g
Rågbröd, fullkorn20037,3 g5,1 g1,4 g8,5 g
Fralla, grov24644,3 g9,0 g2,7 g5,9 g
Knäckebröd, råg34364,4 g9,3 g2,0 g15,3 g
Rostbröd, fullkorn25646,3 g8,4 g3,2 g4,1 g
Baguette, fullkorn25948,6 g8,1 g2,6 g4,0 g
Knäckebröd, grahamsmjöl37161,1 g13,0 g6,2 g9,5 g

Är knäckebröd nyttigt?

I tabellen ovan har även vår svenska favorit knäckebrödet smugit sig in. Där ser vi att både knäckebröd på råg samt grahamsmjöl är rika på kalorier och kolhydrater, samt även proteiner och kostfibrer.

Bara för att knäckebrödet är mer kaloririkt och kolhydratsrikt så betyder det inte att vi ska akta oss för det – utan tänk ett varv till! Vad väger en skiva knäckebröd i jämförelse med en skiva mjukt vetebröd? Jo – nästan ingenting.

Alltså är knäckebröd ändå relativt nyttigt då skivorna väger mindre och på så sätt har mindre kalorier. Samtidigt får man allt protein och alla fibrer som knäckebrödet innehåller – då blir kroppen glad!

Knäckebröd istället för bröd: vilket är nyttigast?

Om vi jämför knäckebröd med en vanlig skiva helt vitt bröd så vinner knäckebrödet tack vare sitt höga fiber och proteininnehåll! Dock kan även mjukt bröd vara nyttigt, som vi sett i exemplen ovan.

Dessutom är knäckebröd riktigt gott, ta en kik i knäckebrödshyllan och se alla goda smaker som finns idag!

Nyttigaste knäckebrödet

nyttigt knäckebröd att äta till frukost

Ett knäckebröd som är framtaget för att vara så nyttigt som möjligt är Wasas Sport +. Rikt på fibrer och proteiner och dessutom bakat på hela 94% fullkorn. Dessutom är det riktigt gott!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 340
Protein per 100 g: 12
Kolhydrater per 100 g: 53,5
– Varav sockerarter: 2
Fett per 100 g: 4

Ingredienser: Fullkornsrågmjöl, linfrö, vetegrodd, salt, jäst, emulgeringsmedel.

Nyttigt knäckebröd att köpa

knäckebröd nyttigt leksand

En annan tillverkare av knäckebröd som gör nyttiga bröd är Leksandsknäcke! Detta bröd ”Fyra sädesslag” innehåller mängder av nyttiga fibrer som är bra för hela kroppen. Gott dessutom!

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 345
Protein per 100 g: 12
Kolhydrater per 100 g: 63
– Varav sockerarter: 1,2
Fett per 100 g: 2,7

Ingredienser: Fullkornsrågmjöl, fullkornsvetemjöl, havrekli, kornmjöl, vatten, jäst och salt

Kalorisnålt knäckebröd

knäckebröd få kalorier

Ett knäckebröd som är en stor favorit i många svenska hem är faktiskt dessutom ett av de mest kalorisnåla! Endast 36 kilokalorier per skiva har detta uppskattade knäckebröd.

Innehåll:

Kalorier per 100 g: 331
Protein per 100 g: 9,5
Kolhydrater per 100 g: 59,9
– Varav sockerarter: 1
Fett per 100 g: 1,5

Ingredienser: Fullkornsrågmjöl, jäst, salt, kornmalt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Martina augusti 21, 2022 at 8:01 e m

  Fazer havrefralla är så god.
  Vad tycker du om det i kalorier

  • Reply Fitnessfia september 9, 2022 at 12:03 e m

   Hej!

   Jag tycker egenligen inget särskilt om det. Allt bröd går bra i måtta. Jag rekommenderar att se hur dina kaloribehov ser ut och matcha det med rätt typ av bröd.

   Med vänlig hälsning,
   Sofia

  Leave a Reply