0
Kost och mat, Nyttiga recept

Hasselnötssmör recept x2 (med & utan choklad)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Nutella i all ära men hur gott är det inte att njuta av nötsmör som man faktiskt har lagat själv? Jag vet att det går hem alla dagar i mitt hushåll! Både jag och barnen älskar det. I det här inlägget får du reda på allt du behöver veta för hur du gör eget nötsmör, både med och utan choklad!

Hasselnötssmör recept (grundrecept)

Jag är säker på att det är fler än jag som gillar nötsmör. Eller rättare sagt jag VET att fler tycker om den krämiga, sliskigt söta, nötiga produkten. Speciellt barnen. Men nyttigt är det inte!

Att göra eget nötsmör är väldigt snabbt och enkelt. Dessutom slipper du litervis med socker när du gör den på egen hand!

köp hasselnötter online
Köp hasselnötter till bra pris HÄR

Hade jag vetat tidigare hur enkelt det var att göra nötsmör hade jag definitivt gjort det oftare. Här nedan har du grundreceptet:

Du behöver:

 • 200 g hasselnötter
 • 1 msk kokosolja
 • Mixer

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader och bred ut hasselnötterna på en bakplåt. Ställ ugnen på 5-10 minuter. Håll koll så att de inte bränns, tiden de ska vara inne kan variera beroende på hur bra din ugn är. Tänk på att nötterna skall rostas, inte brännas vid.
 2. När de är färdiga låter du dem svalna på plåten. När de fått ligga en stund kan du ta en kökshandduk och rulla dem mellan händerna så att skalet lossnar. De behöver inte vara helt fria från skal, men se till så att det mesta är borta.
 3. Häll över alla hasselnötter i en mixer, tillsätt kokosolja. Mixa mellan 5-10 minuter beroende på hur stark din mixer är. Stanna den gärna ibland för att skrapa ner nötrester som hamnar på mixerns sidor.
 4. Häll upp i valfri behållare, servera och njut!

Hasselnötssmör choklad recept

För chokladälskaren har jag ytterligare en variant att dela med mig av! Nämligen hasselnötssmör med choklad. Jag skulle ljuga om jag sa att den inte är skrämmande lik smaken av butiksköpt hasselnötssmör. Den kanske till och med är bättre! Fullspäckad av nyttigheter och minimalt med ingredienser.

recept hasselnötssmör med choklad - egengjord nutella

Du behöver:

 • 540g hasselnötter
 • 1/2 tsk salt
 • 2 tsk kakao
 • 3 tsk kokossocker

Gör såhär:

 1. Värm ugnen till 190 grader. Bred ut hasselnötterna på en stor bakplåt och sätt in dem i den värmda ugnen i 10-12 minuter.
 2. Ta ut de rostade nötterna från ugnen och låt dem svalna i några minuter, tills du säkert kan hantera dem med bara händerna.
 3. Överför de varma nötterna till en ren kökshandduk och för ihop handdukens 4 hörn till en liten bunt. Rulla hasselnötterna i duken med dina händer. Friktionen gör att skalet faller av från hasselnötterna.
 4. Lägg nötterna i din matberedare. Tillsätt saltet och kör på hög hastighet, skrapa skålen då och då, tills nötterna förvandlas till ett krämigt smör, cirka 5 minuter totalt.
 5. Tillsätt kakaopulver och kokossocker till hasselnötssmöret och blanda i mixern cirka 30 sekunder.
 6. Överför till en glasburk med ett tättslutande lock.
 7. Låt nötsmöret vila till nästa dag så att smaken kan utvecklas fullt ut. De håller sig i flera veckor i rumstemperatur eller flera månader i kylen.

Hasselnötssmör användning

Det finns fler än ett sätt att använda hasselnötssmör på vill jag lova! Här nedan följer några tillfällen då jag använder smöret.

Läs även: Proteinrik mat – 21 bästa tipsen på mat med mycket protein!

I smoothies

Som du säkert redan vet älskar jag att göra smoothies. Ibland kan jag dessutom behöva extra protein om jag tränat eller varit aktiv under dagen. Då är en klick hasselnötssmör en fantastiskt bra ingrediens med sitt höga proteininnehåll! Det ger en ökad känsla av mättnad eftersom smoothien blir mer matig.

På gröten

Fler än jag som ser fram emot havregrynsgröten varje morgon? Det blir lite extra speciellt när det finns en burk med färskt hasselnötssmör i kylen vill jag lova! Jag strör den lite över gröten. Ett perfekt sätt att få i sig både protein och fett för att hålla sig mätt länge.

På mackan

hasselnötssmör som pålägg på macka och bröd

Sugen på nått gott under eftermiddagen? Du är inte ensam. Det kan hända de allra flesta, men oftast händer det om du inte fått i dig tillräckligt med protein under dagen. Ta dig en smörgås och bred över lite hasselnötssmör. Det ger dig både fett och protein som gör att du håller hungern i schack.

På pannkakorna

Jag vet att barnen älskar nutella på sina pannkakor, men ska jag vara ärlig tycker de minst lika mycket om mitt hemmagjorda hasselnötssmör! Dessutom är det ett perfekt mellanmål för dig på språng.

I bakverk

Hasselnötssmör kan du använda när du bakar diverse bakverk. Det funkar fint att ha i granola, brownies och andra läckerheter!

Är hasselnötssmör nyttigt?

Som du säkert sett i mina recept här ovan finns det inget ohälsosamt eller onyttigt i hemmagjort hasselnötssmör. Den butiksköpta varianten är det desto värre med. Förutom att den ha ett skyhögt sockerinnehåll, har den även andra ingredienser som jag är tveksam till. Dessutom är den vanligtvis full av ohälsosamma transfetter.

Men med det sagt vill jag definitivt slå ett slag för den hemmagjorda varianten på hasselnötssmör. Hasselnötter i sig är en rik källa till både E-vitamin, folat och magnesium som alla är livsviktiga för vår hälsa. Vitamin E skyddar bland annat våra celler från skadlig oxidation och magnesium hjälper vårt nervsystem och våra muskler att fungera normalt. Magnesium är därför särskilt viktig för dig med en aktiv livsstil.

Gör dig själv och familjen en tjänst och gör ditt egna hasselnötssmör när du har tillfälle! Jag lovar att ingen blir besviken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply