0
Är gojibär nyttiga?
Kost och mat

Är gojibär nyttiga eller farliga? (svaret)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

I flera tester har bekämpningsmedel hittats i Gojibär som inte varit ekologiska. Jag är en stor förespråkare av ekologisk mat. Det är helt uppenbart att vad vi stoppar i oss påverkar vår hälsa, men ibland kan det ta många år innan problemen dyker upp. I det här inlägget berättar jag mer om gifter i gojibär och vikten av att välja ekologiskt.

Vad är gojibär?

Gojibär har blivit en härlig trend som fortsätter att vara stark. I de flesta butiker kan du nu köpa gojibär och många är nyfikna på vad det handlar om. Det är ett bär från en växt som använts i Asien under flera tusen år.

Gojibär är små röda bär som växer på en buske. En släkting finns i Sverige, det är bocktörnet. Men den växer mycket bättre i lite varmare länder, även om du kan odla den både inomhus och ute här i landet.

Dessa säljs torkade i de flesta livsmedelsaffärer och på nätet. Eftersom de säljs och används torkade är de lätta att hantera. Du kan få bra kvalitet hela året om.

Anledningen till att goji har fått titeln superbär är på grund av dess höga halter av antioxidanter och mineraler. Gojibärets många fördelar för hälsan sägs vara allt från att minska risken för cancer till att öka potensen.

Är gojibär nyttigt?

Det är inte för inte som det kallas för superbäret. Gojibär innehåller massor av vitaminer och mineraler som kroppen behöver. De är fulladdade med godheter och hälsa. Bland annat innehåller de mer vitamin C än apelsiner och mer betakaroten än morötter. Fördelen är att du får så mycket samlat på ett och samma ställe.

Gojibär näringsvärde bra för nyttigt

Goji som säljs i Sverige har nästan uteslutande odlats i Kina, som är den största producenten av gojibär. I den kinesiska läkekonsten är bäret känt för sina många hälsofördelar och används som naturläkemedel för diverse åkommor.

Gojibär näringsvärde

Så vad innehåller den lilla näringsbomben? Något som först förvånade mig är att gojibär är mycket proteinrika genom ett brett spektrum av aminosyror, drygt 12 gram protein per 100 gram. Bären är även fiberrika med 7 gram fibrer per 100 gram gojibär.

Bären innehåller betakaroten och lutein. De är dessutom rika på viktiga vitaminer och mineraler, främst vitamin C, vitamin E och järn.

De innehåller även 48 mg vitamin C, vilket är runt 60% av den dagliga rekommenderade dosen. Utöver det 6,8 mg järn, vilket nästan är hälften av vad du bör inta varje dag. Även kalcium och natrium som är så viktiga för flera funktioner i kroppen. Det räcker med en handfull bär per dag för de här hälsoförmånerna.

Näringsvärde per 100 g100 g
Energi1440 kJ / 344 kcal
Fett1.21 g
–          varav mättat fett0.44 g
–          varav enkelomättat fett0.68 g
–          varav fleromättat fett2.46 g
Kolhydrater57.82 g
–          varav sockerarter43.82 g
Fiber6.7 g
Protein11,8 g
Salt0.45 g
Vitaminer och mineraler100g
Vitamin C22.7 mg (28.4%*)
Vitamin E6.53 mg (54.4%*)
Järn8.42 mg (60.1%*)

*Procent av rekommenderat dagsintag

Samt även:

 • Kalcium 190 mg
 • Natrium 298 mg
 • Kalium 1000 mg
 • Vitamin A 85 mcg
 • Mangan, zink, koppar, krom, magnesium, de flesta spårämnen. Allt i varierande mängd
 • Antioxidanter
 • Omega 3 & 6
 • Betakaroten

Vad är gojibär bra för?

Egentligen är det nästan enklare att skriva en lista med vad gojibär inte är bra för. Men de viktigaste fördelarna du får är bland annat kan det hjälpa till med hormonregleringen i kroppen. Du får en bättre blodproduktion samt ett sundare hår och hud. Din syn förbättras och du blir allmänt starkare.

I Asien har både bären och växten länge använts som örtmedicin. Den har getts för att bota diabetes, feber, högt blodtryck samt problem med ögonen.

Gojibär sägs vara det bästa för yin, den kvinnliga kraften. Du får ett långt liv, starka ben och muskler. Den kan också stärka dina njurar och lever.

Några fördelar med gojibär:

 • Blodet
 • Njurarna och levern
 • Ögonen
 • Starkare ben och muskler
 • Diabetes
 • Feber
 • Sundare hår och hud
 • Hormonreglering
 • Motverkar högt blodtryck
 • Bakteriedödande
 • Sänker kolesterolet

Hur många gojibär om dagen?

Även om de är supernyttiga är det rekommenderade intaget per dag är mellan 15 och 30 gram. Men du behöver inte så mycket om ditt mål bara är att stärka din kropp rent allmänt. Då räcker det med 6-12 gram per dag, vilket är ungefär 2 matskedar.

Var kan man köpa gojibär?

Du kan köpa gojibär på flera ställen, men det är viktigt att välja god kvalitet. Det enklaste är att beställa dem på nätet. Här nedan hittar du några exempel:

Bodystore

Bodystore har ett stort utbud och håller bra priser. För 250 gram organiska gojibär betalar du bara 124 kronor, och ännu mindre när de är på rea. Och det är bara ett av deras många alternativ. Du kan köpa tibetanska gojibär eller varför inte chokladdragerade bär.

Bodystore gojibär ekologiska
Gojibär från Bodystore HÄR

Meds

Även apoteken säljer gojibär numer. Kanske är det inte så konstigt då goji hör till superbär och har klara hälsofördelar. Handla dem från vårt favoritapotek online Meds eller något annat onlineapotek. Nu har Meds kampanj med 30% rabatt!

Goji bär billigt
Köp gojibär från Meds HÄR

Svenskt kosttillskott

Även hos hälsokost och gymbutikerna finns det att köpa gojibär. Hos Svensk kosttillskott kan du köpa en lite större förpackning med stora gojibär 249 kr. Här hittar du även chokladdoppade bär.

Gojibär storpack
Gojibär från Svenskt kosttillskott HÄR

Är gojibär farligt?

Det har skrivits en del om gojibär och varför du inte bör äta för mycket av dem. De är inte farliga i sig själva, utan problemet är hur de odlas. Många av världens gojibär kommer från Kina. Där har man inte så stränga regler när det kommer till pestbekämpning och bruket av kemikalier.

I tillägg så är bären känsliga under transporten och det har förekommit fall med mögelgifter. Men Livsmedelverket säger att du ändå kan äta bären, och att de också är säkra för barn.

Råd & Rön genomförde ett av de större testen som gjorts på gojibär i Sverige. I en tredjedel av dessa superbär hittade de FÖR höga halter av vissa bekämpningsmedel. Det som skulle varit en hälsoboost blir istället en giftkälla.

De gojibär som blev bäst i test (fria från bekämpningsmedel) var samtliga ekologiska.

Gojibär gifter

Istället för att vara hälsosamt kan gojibär alltså vara giftigt om du väljer fel sort. I Kina, där de flesta av bären odlas, finns troligtvis en mer liberal syn på det här med bekämpningsmedel. Olika gifter används för att hålla borta diverse skadeangrepp och insekter från buskarna.

I Livsmedelsverkets kontroller sticker vissa produkter av dessa superbär ut eftersom de innehåller både höga nivåer och även flera olika typer av bekämpningsmedel. Om de torkade gojibären hanterats fel kan de dessutom innehålla ett giftigt typ av mögel.

I Råd & Röns test hittades 22 olika bekämpningsmedel och 1 mögelgift i de olika förpackningarna. I fyra av tolv förpackningar överskred ett eller flera bekämpningsmedel EU:s gränsvärden.

I ett test hittades även sju bekämpningsmedel som är förbjudna att använda inom EU. Ett sådan exempel på ett giftig ämne är carbofuran som tre av påsarna i testet innehöll. Enligt livsmedelsverket är detta ämne väldigt giftigt och kan ge akuta problem. Giftet påverkar framförallt nervsystemet och små mängder kan leda till skakningar och illamående.

Är gojibär laxerande?

Gojibären består av en hel del fiber, vilket ju är milt laxerande. Många tycker det fungerar bra att äta goji för att hålla magen i gång. Men om du intar för mycket kan du uppleva att det går lite väl bra.

När du har diarré ska du alltså undvika att äta gojibär eftersom det kan förvärra situationen.

Varför det är viktigt att välja ekologiska gojibär

Som redan nämnts är gojibären utsatta för en hel del kemikalier, speciellt de som kommer från Kina. Staten har gjort flera kontroller och funnit många olika företag vars gojibär innehåller allt för mycket kemikalier.

De har inte tagit bort dem från marknaden och det kan vara en varningssignal för att de ekologiska alternativen är det bästa.

Vad kan man göra med gojibär?

Du kan vanligtvis köpa gojibären torkade, antingen hela eller i pulverform. De är redan små, så det är enkelt att använda dem.

Blanda dem med dina frukostflingor, vare sig du gör egen granola eller köper färdig. Eller ät dem direkt med lite yoghurt, de smakar nästan sött med en lätt kolasmak.

Många tycker om att ha dem i salladen, eller göra te’ på dem. Du kan laga mat med gojibär eller i alla fall dekorera maten med bären. De är så vackra och röda.

 • Blanda med müsli eller gröt
 • Ha i smoothie
 • Ät med din sallad
 • Gör té
 • Dekorera maten
 • Ha dem som smaksättare i maten
 • Äta direkt som de är, som lite tilltugg
 • Baka bröd med gojibär
 • Strö det över fruktsalladen

Gojibär recept

Bröd med gojibär

Bröd med gojibär recept

Du kan blanda goji med andra torkade frukter och nötter för ett riktigt gott och sunt bröd. Receptet räcker till 10 st småfrallor.

Ingredienser:

 • 25 g färsk jäst
 • 3 dl kallt vatten eller mjölk
 • 1 tsk salt
 • ½ dl linfrö
 • 2 dl gojibär, torkad frukt, nötter
 • 1 dl grahamsmjöl
 • drygt 5 dl vetemjöl

Gör så här:

 1. Smula sönder jästen och lös upp den i vätskan.
 2. Tillsätt alla de torra ingredienserna, men spara lite vetemjöl till senare.
 3. Låt det jäsa under en handduk cirka 30 minuter.
 4. Lägg degen på mjölat underlag och knåda den lite. Använd mer mjöl vid behov.
 5. Gör en rulle och skär i 10 bitar. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
 6. Täck över med en handduk och låt det jäsa i 30 minuter.
 7. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen, cirka 10 minuter.
 8. Låt dem svalna på ett galler.

Festlig gojidryck

Dricka gojibär recept

Den här drycken är både god, lite festlig och full av antioxidanter. Kan njutas hela året om, men är speciellt uppfriskande på varma sommardagar.

Ingredienser:

 • 2 msk gojibär
 • 5 dl vatten
 • Saften från en citron
 • isbitar

Gör så här:

 1. Lägg bären i blöt cirka 30 min.
 2. Sila bort vattnet och blanda bären med vatten och citronsaft. Kör allting i mixern tills det är väl blandat.
 3. Servera i ett högt glas med is och citronskivor.

Gojibollar

Rawfoodbollar blåbär

En liten sötsak som är laddad med vitaminer och annat nyttigt. Ett bra alternativ till kakor, och precis lagom stora. De håller sig en vecka i kylen i burk med lock.

Ingredienser:

 • 2 dl havregryn, eventuellt glutenfria
 • 1 dl gojibär
 • 3 msk raw kakao
 • 3 msk jordnötssmör
 • 1 msk honung (gärna ekologisk)
 • 1 msk kallpressad kokosolja, rumstemperatur
 • 1 msk kallt kaffe
 • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

 1. Kör alla ingredienserna i en matberedare eller mixer.
 2. Forma små bollar och rulla dem i kokos.
 3. Låt dem stå i kylskåpet en halv timma innan du serverar dem.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply