Nyttiga frukter
Kost och mat

Nyttiga frukter – hela listan frukter som är nyttigast & onyttiga frukter

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Sedan barnsben har du fått höra hur viktigt det är att äta frukt och grönsaker. Och de bör inkluderas i den dagliga kosten. Men inte alla frukter är lika nyttiga, och det finns faktiskt tillfällen då du bör undvika vissa av dem. Så lär dig vilka frukter och grönsaker som är nyttigast, och vilka du kanske ska vara försiktig med.

Vad räknas som frukt och grönt?

Frukt och grönt är ett ganska stort koncept som inkluderar en hel del saker. Förutom det uppenbara, som frukt, bär och grönsaker, så räknas även rotfrukter och torkad frukt hit.

Är potatis en grönsak
Räknas potatis till frukt och grönt? Nope

Men inte potatis, även om det också är en rotfrukt. Den räknas i stället till gruppen stapelvaror. Torkade ärtor och bönor, samt olika sorters juice hör till gruppen frukt och grönt. 

Är fruktsocker lika farligt som vanligt socker?

Alla sorters socker är “farligt” eller mindre lämpligt för kroppen. De tillför inga vitaminer eller mineraler, och inte heller några fibrer. Med andra ord är de mest till för smaken och energin. Däremot så kan för mycket socker vara farligt, och det är lätt att överdriva det rekommenderade dagsintaget.

Det verkar inte finnas någon större skillnad mellan fruktsocker och andra sockerarter. Förutom att fruktsocker inte påverkar insulinet på samma sätt som till exempel glukos. Forskarna fortsätter att göra studier men vad de funnit hittills är att det inte är bättre med fruktsocker än vanligt socker.

Är frukt bättre än grönsaker?

Alla mår bra av att äta en varierad kost. Så du ska inte bara satsa på grönsaker och utesluta frukten, eller vice versa. Se till att få i dig lite av varje hela tiden.

Lär dig också hur du ska komponera måltiderna. Om du äter någon form av fett tillsammans med frukt och grönt så kan kroppen dra större nytta av de näringsämnen som maten innehåller. Grönsaker tillagas ofta tillsammans med en viss mängd fett, och du kan äta frukten tillsammans med nötter.

Både frukt och grönsaker är viktiga näringskällor, och bör vara en del av den dagliga kosten.

Är frukt bättre än godis?

En del menar att de hellre äter godis än frukt, eftersom båda två ändå är så söta. Men då glömmer du en viktig detalj. Att ja, frukt innehåller en hel del socker. Men du får också i dig mycket nyttigt som inte finns i godis. Vitaminer, mineraler, fibrer och annat som din kropp behöver.

Vissa frukter har supernyttiga ämnen i skalet, andra kan du bara äta innanmätet. Så om valet står mellan frukt och godis så vinner frukt storslaget varje gång. Du ska naturligtvis aldrig överdriva, utan lagom är bäst när det kommer till hur mycket frukt du kan äta.

Är frukt bra för viktnedgång?

En fördel med många typer av frukt är att de innehåller mycket vitaminer och fibrer, men ändå relativt få kalorier i förhållande till vikt och volym. Med andra ord kan du äta en hel del frukt innan det påverkar din vikt.

Frågan om du kan gå ner i vikt med frukt beror en del var du börjar din resa. Om du äter dåligt för tillfället och vill lägga om dina kostvanor så är det bra att börja äta mer frukt. I balanserade mängder naturligtvis.

Det kan vara ett bra sätt för dig att komma i gång med sunda vanor. Du kan inte gå ner i vikt genom att äta bara en sorts mat, vare sig det är fråga om frukt eller grönsaker. Varva i stället matvarorna och dra ner på portionsstorleken.

Kan man äta för mycket frukt och grönt?

Det är ganska svårt att äta för mycket av frukt och grönt. I alla fall om du varierar din kost och inte bara håller dig till en sort.

Tänk bara på alla vegetarianer och veganer, klarar sig bra med mycket grönt i kosten. Det kan dock bli ett problem om du äter så mycket frukt och grönt att du inte klarar av att få med dig allt annat du behöver. Som fett och proteiner.

Det är viktigt att vara balanserad och känna till vilka ämnen din kropp bör få med sig varje dag. Och hur du kan utnyttja allt det goda i grönsakerna på bästa sätt.

Kan man gå upp i vikt av frukt?

Tvärtom så är frukt bra när du vill gå ner i vikt. Det är klart att du aldrig ska överdriva, men det är svårt att gå upp i vikt av frukt. De innehåller fruktos, en form av socker, men även många nyttigheter som fiber och vitaminer.

En fördel med frukt är att de har relativt lite dåliga saker jämfört med mängd och vikt. Du får i dig mycket mer kalorier per 100 gram om du äter pasta eller ris än om du äter frukt.

Kan man gå upp i vikt av bananer?

Det här är en vanlig uppfattning att du inte ska äta bananer om du vill reglera din vikt för att de innehåller så många kalorier. Men det är ju inte hela sanningen.

När du säger att bananer är kaloririka så glömmer många bort att de också är fulla med näring. Vitaminer, kalium och fibrer, som alla behövs i kroppen. De mättar väl, och är bra mycket bättre än att ta ett wienerbröd till mellanmålet. Överdriv dock inte.

Jag använder banan för som sötning i yoghurt och pannkakor. Läs mer här om naturlig sötning istället för socker.

Vad händer om man inte äter frukt och grönsaker?

Det går att överleva utan att äta frukt och grönsaker, men det är inte särskilt bra. En stor del av de näringsämnen som kroppen behöver finns i just frukt och grönt. Vitaminer, mineraler, fibrer, och en rad med andra livsviktiga byggstenar.

En balanserad konsumtion av frukt och grönsaker har kopplats till mindre risk för hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och flera sorters cancer.

För det mesta märker du ingen större skillnad i början, men efter ett tag kan du få biverkningar av att inte äta frukt eller grönsaker.

Bland annat kan du drabbas av:

 • Skörbjugg (pga c-vitaminbrist)
 • Torr hud
 • Kraftlöshet
 • Svaga naglar som lätt går av
 • Sömnproblem
 • Dåligt immunförsvar, du blir ofta förkyld eller sjuk
 • Torrt och livlöst hår
 • Små sår som läker sakta
 • Svagt skelett
 • Dåliga tänder
 • Depression eller irritation
 • Muskelsvaghet
 • Håravfall
 • Allergier
 • Försämrad prestationsförmåga

Kan man gå ner i vikt av att bara äta frukt?

Om du vill gå ner i vikt är det viktigt att skapa ett kaloriunderskott. Det vill säga att du äter mindre än du gör av med. Ifall du bara äter frukt så är det troligt att du får ett liknande underskott. Men samtidigt så missar du en rad med viktiga näringsämnen som finns i andra matvaror.

Det allra bästa är att ha en balanserad kost. Att utesluta sådant som inte ger dig någon näring, typ godis och chips.

Läs även: Varför jag inte rekommenderar HCLF (fruktbaserad diet)

Satsa i stället på att äta lite från alla de olika näringsgrupperna, med större vikt på frukt och grönt. Lär dig komponera en meny som håller dig frisk och mätt, samtidigt som du går ner i vikt.

Vissa frukter har visat sig vara till större nytta när du vill gå ner i vikt. Citron, till exempel, hjälper till med fettförbränning och motverkar sura uppstötningar (ironiskt nog).

Drick lite citron blandat med varmt vatten före frukost. Grapefrukt är en annan frukt som ger levern lite extra stöd och hjälper till i förbränningsprocessen. Den renar kroppen och förebygger problemet med vätskeretention.

Vattenmelon mättar bra och har vätskedrivande egenskaper. Det är bäst att äta den för sig själv och inte tillsammans med annan mat.

Vilken frukt ska man äta?

Det kan löna sig att äta frukt som är närodlad och som hör till säsongen. Då minskar du risken för att få i dig allt för mycket kemikalier.

En del pratar om regnbågsdieten, då du försöker få i dig olika färger på frukt och grönsaker varje dag, eftersom alla har sina speciella egenskaper och fördelar.

Här nedan följer en lista på de nyttigaste frukterna. Om du väljer rätt kan hålla dig frisk och bevara din idealvikt.

Nyttigaste frukten

Det lönar sig att ha koll på vad de olika frukterna innehåller och vilka kan ge dig de där så viktiga näringsämnena som du behöver. En del är bra för att motverka förkylningar och stärka ditt immunförsvar. Andra bygger upp ditt hjärta och allt som har med det att göra.

Så ta dig en titt på listan nedan:

 • Blåbär. Bär av alla slag är nyttiga, men blåbär ligger högst upp på listan. De är rika på C-vitamin, kalium, järn och kalcium. Plus att de är väldigt fattiga på kalorier, men rika på antioxidanter. Blåbär kan vara till hjälp för att du inte ska få urinvägsinfektioner. De är också rika på fibrer som är bra för tarmfunktionen, hår, tänder och muskelstyrka.
 • Apelsin. Det här har blivit en stapelvara i många svenska hem. Apelsiner innehåller mycket vitamin C, som gör ditt immunförsvar starkare och håller dig frisk. Framför allt är det bra för luftrörsproblem som influensa och astma. Kaliumet i apelsiner hjälper dina muskler och du kan även sänka ditt kolesterol genom att äta apelsiner. Naturligtvis har den antioxidanter och en rensande funktion.
 • Äpple. Den här frukten är rik på naturliga antioxidanter, nämligen flavonoider. De stärker ditt immunförsvar, skjuter upp åldringsprocessen och sägs vara bra mot cancer. När du äter äpplen så minskar mängden farliga bakterier i munnen, vilket är en anledning till att tandläkarna rekommenderar den. Förutom flera viktiga vitaminer och mineraler så innehåller äpplen fibrer som reglerar både magen och minskar kolesterolnivåerna i blodet.
 • Kiwi. Det här är en riktig C-vitaminbomb, med dubbelt så mycket vitaminer än apelsin. Men den innehåller också fibrer som är bra för tarmfunktionen och för att sänka kolesterolet. En annan fördel med kiwi är att den gör det enklare för kroppen att tillgodogöra sig järnet i maten.
 • Jordgubbar. Med jordgubbar får du i dig lecitin, pektin och vitamin C-ämnen som kan förebygga ateroskleros och sänka kolesterolet. Samtidigt så kan de hjälpa dig hålla diabetes-2 under kontroll samt förebygga hjärt-och kärlsjukdomar. Rika på omega-9, magnesium och koppar.
 • Vattenmelon. En frukt som innehåller 90% vattnen och därför är väldigt kalorifattig. Men den mättar väl, samtidigt som den är vätskedrivande. I tillägg är den rik på vitamin C, B och kalcium.
 • Citron. Den här frukten är bra när du vill gå ner i vikt, för den hjälper kroppen bränna fett. Och trots att den är så sur så fungerar den som en motvikt till sur mage, den blir alkalisk när du äter den. Många rekommenderar att du tar lite citronjuice på fastande mage varje morgon för bästa resultat.
 • Grapefrukt. En mångsidig frukt som löser upp fett, är vätskedrivande och renar din kropp. Samtidigt så sänker den det dåliga kolesterolet, LDL, samt triglyceriderna. Den är också bra för matsmältning.
 • Papaya. En exotisk frukt som nu finns att köpa så gott som överallt. Den är kalorifattig men rik på fibrer och vatten. Det gör den bra för matsmältningen. I tillägg får du i dig vitaminer, folsyra och kalium.

Vilka frukter innehåller mest järn?

Många frukter innehåller järn, men bland de med högst värde finner du:

 • Torkad aprikos
 • Torkade fikon
 • Russin
 • Färska fikon
 • Färsk aprikos
 • Hallon
 • Vinbär
 • Blåbär
 • Granatäpple

Även nötter är bra, exempelvis hasselnötter, valnötter & mandlar.

Vilka frukter innehåller C-vitamin?

Återigen är det här något som finns i så gott som all frukt. Men om du vill äta lite extra c-vitamin bör du satsa på:

 • Nypon
 • Guava
 • Svarta vinbär
 • Röda vinbär
 • Hjortron
 • Kiwi
 • Papaya
 • Jordgubbar
 • Apelsin
 • Citron
 • Grapefrukt

Vilka frukter innehåller mest antioxidanter?

Det är faktiskt bär som innehåller allra mest antioxidanter. Blåbär, hallon, nypon, körsbär, lingon och alla andra bär. Men även granatäpplen och alla citrusfrukter. Om du är ute efter antioxidanter bör du också satsa på vindruvor (ekologiska), ananas och kiwi.

Vilka frukter innehåller mest socker?

Nu är det inte bara socker du bör se på när du väljer frukt, men här är en lista på de frukter som innehåller mest socker:

 • Vindruvor (16 g socker)
 • Banan (12 g socker)
 • Nektarin
 • Ananas
 • Mango
 • Aprikos
 • Äpple
 • Persika
 • Honungsmelon
 • Apelsin
 • Plommon
 • Granatäpple
 • Kiwi
 • Päron
 • Lingon (ca 8 g, lika mycket som vattenmelon)

Vilka frukter har mest kalorier?

Mest kalorier innehåller är torkad frukt, vilket är ganska naturligt eftersom den innehåller mindre vätska. Allt som blir kvar blir mer koncentrerat per vikt. Nypon, fikon, dadlar och torkade aprikoser hör hit.

Annan frukt och grönt med mycket kalorier är:

 • Avokado
 • Banan
 • Passionsfrukt
 • Vindruvor
 • Mango
 • Apelsin

Slutsats – vilka frukter och grönsaker är nyttigast?

Slutsatsen är att du behöver lite av varje. Variation är nyckeln till att må bra, och det gäller även för frukt och grönsaker. Gröna bladgrönsaker innehåller få kalorier och är nyttiga, liksom andra gröna grönsaker. Men även kål, linser och ärtor.

Frukt av olika slag ger dig flera sorters vitaminer och mineraler som alla bidrar till att du håller dig frisk och sund.

Det rekommenderas att du äter frukt och grönsaker minst fem gånger om dagen. Planera och kombinera dem så du får med dig allt det nyttiga som de kan erbjuda dig. Dels kan du hålla vikten under kontroll, men framför allt får du god hälsa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply