0
Gå ner i vikt med HCLF - High Carb Low Fat vegan diet
Kost och mat

Min åsikt om HCLF – High Carb Low Fat vegan diet

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

HCLF – High Carb Low Fat innebär att man äter ett högt intag av kolhydrater och ett lågt intag av fett. Det finns en variant av dieten som heter HCLF vegan diet, där du endast äter frukt och grönsaker i stora mängder. Flertalet hälsobloggare och youtubare skriker ut sina lovord om High Carb Low Fat dieten. Det sägs att du kan äta så mycket som 2500-3000 kalorier per dag, att du aldrig behöver gå hungrig och kommer att få massor med energi. Här delar jag med mig av min åsikt om HCLF-dieten.

Funkar HCLF – High Carb Low Fat veganska dieten

I mitt inlägg tidigare om Flexible dieting/IIFYM berättade jag om att du egentligen kan äta vad som helst – as long as it fits your macros. En vegansk diet som är grönsaks och fruktbaserad går absolut att få att matcha dina macros (ditt näringsbehov). Du kan garanterat gå ner i vikt av en HCLF-diet, precis som med vilken annan diet som helst. Mina varningsklockor ringer dock på en viktig punkt i den här High Carb Low Fat-dieten och det gäller kalorinivån. Det spelar ingen roll om du bara äter frukt. Du kan inte äta för mycket kalorier – då kommer du att gå upp i vikt.

Om du begränsar ditt intag av kalorier, kan du gå ner i vikt av äta vad som helst. Ta exemplet med John Cisna som tappade mycket vikt genom att endast äta burgare på Mcdonalds (läs mer här). Att frukt skulle vara någon slags super-kolhydrat som du kan äta hur mycket som helst av, det köper jag inte alls. Äter du 2500-3000 kalorier om dagen kommer du att gå upp i vikt, om du inte har någon slags supermetabolism.

HCLF – att bara äta frukt

De långsiktiga problemen med HCLF-dieten är effekter av att du troligtvis inte får i dig tillräckligt med proteiner. Genom att bara äta frukt är det svårt att tillgodose ditt behov av proteiner. Att äta ensidig fruktkost ökar även risken för att du inte får i dig alla de näringsämnen du behöver. Jag har sett exempel på där HCLFare äter flera kilo vattenmelon på en dag. Vattenmelon innehåller visserligen till största delen vatten men utöver det även jättemycket socker. Det är klart att de som kör såna varianter på HCLF-dieten känner sig glada och pigga – de är ju höga på socker! Om du tillför baljväxter, vissa bladväxter och grönsaker får du i dig ett högre intag av protein. Du får även ett bredare spektrum av vitaminer och mineraler i din kost.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Emmy april 28, 2018 at 4:14 e m

    Det är ju såklart att man inte bara äter frukt?! Man äter ju stärkelser, bönor, linser, grönsaker och allt annat som är veganskt så länge som det inte är för mycket fett i det som t.ex. avokados och nötter. Läs på lite innan du skriver

  • Reply Emmy april 28, 2018 at 4:18 e m

    För att fortsätta; man får i sig alla näringsämnen som man behöver, ibland till och med mer än vad man får på en kött diet då man äter mer grönsaker mm, och det där med proteinet är bara dumt. Det finns protein i allt man äter och bara för att man är vegan betyder det inte att man får i sig mindre, vi i världen äter för mycket protein så det är inget man behöver oroa sig för att inte få i sig. Som sagt, gör lite mer research innan du lägger upp inlägg

  • Leave a Reply