0
Ekologiskt acai pulver smoothie recept acai
Kost och mat, Kostillskott, Nyttiga recept

Acai pulver – näringsinformation och acai recept

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


På instagram och i övriga sociala medier ser vi ett ganska konstant flöde av olika så kallade ”super foods”. De syns i färgglada smoothies och som ingredienser i sallader. Idag tänkte jag berätta lite om min favorit – acai! Just detta ”super food” är otroligt populärt för sin vackra färg och sina många hälsofördelar. Men vad är dessa hälsofördelar? Och vad är acai? Det är just det jag vill berätta om idag!

Ekologiskt acaipulver kan du köpa till ett bra pris HÄR

Acai bär

Acaibäret kommer från ett träd som på svenska heter Kålpalm. Denna palm med dessa fantastiska bär växer i Amazonas regnskog, och ett träd kan ge så många som 900 bär i en skörd! Själva bäret påminner lite om ett stort blåbär, men det smakar dock inte bärigt. Acaibäret har en lite nötig smak som är riktigt god.

När vi ser acai i affärerna så är det inte vanligtvis färska bär, utan ett pulver som rätt och slätt kallas Acai, eller frysta/ pureade acaibär. Man tillverkar pulvret genom att torka bären och mala ner dem till ett pulver. Detta är bra både rent praktiskt och för miljön. Om vi maler ner bären så tar de upp mindre plats och de väger också mindre än hela färska bär, det gör att mer av acaiens hälsofördelar kan fraktas med mindre bränsle! Väljer man istället frysta bär så är också det bra ur miljösynpunkt då bären inte riskerar att bli dåliga under färden, och när vi väl får dem hem till vår frys så kan vi använda alla bär utan att behöva slänga något.

Både den frysta acaien och pulveracai kan användas i olika efterrätter, smoothies och smoothiebowls! Du kan alltså tillsätta acai till i princip vad som helst.

Vad innehåller Acai?

Vad är det då som gör Acaibäret till ett ”superbär”? Jo dess innehåll såklart.

Det främsta som man brukar peka på är Acaibärets höga innehåll av antioxidanter. Om vi jämför acaibäret med blåbäret så har acai 6 gånger mer antioxidanter än blåbäret! Antioxidanter kan låta som ett krångligt ord, men de är ändå oerhört viktiga. I kroppen har vi något som kallas fria radikaler. Om du röker, stressar eller på andra sätt mår dåligt så får du dessutom en onormalt hög halt av fria radikaler. Dessa fria radikaler är oerhört reaktiva och kan skapa många former av fel och obalanser i kroppen om de får härja fritt. Antioxidanterna tar bort dessa fria radikaler och hindrar på så sätt ett förtidigt åldrande och annan förstörelse av kroppen.

Förutom antioxidanter så innehåller acai också en hel del andra viktiga näringsämnen. Den första viktiga vitaminen är A-vitamin. Den kallas också retinol och är oerhört viktig för synen. Acai innehåller även E-vitamin som skyddar kroppens livsviktiga fettsyror från att brytas ner. Dessutom innehåller Acai järn som är oerhört viktigt för oss kvinnor. Järnet behövs för att bilda hemoglobin vilket är en viktig beståndsdel i vårat blod. Hemoglobinet är det som ansvarar för att transportera syret i vårat blod. Om man av någon anledning förlorar mycket blod – som vid mens eller sjukdom – så är järn extra viktigt.

Acai pulver vs. fryst Acai

ekologiskt acai pulver

Ekologiskt acai pulver är utmärkt att använda i acai recept.

Längre upp i inlägget berättade jag om att Acai kan köpas antingen fryst eller i pulverform. Vilket man ska välja beror lite på hur man tänkt använda sin Acai.

För det första så är det ingen skillnad näringsinehållsmässigt mellan de olika produkterna. Den frysta acaien är bra om du just vill ha den fryst, som till glass eller för att kyla ner en smoothie. Men annars föredrar jag faktiskt pulvervarianten. Jag tycker att det är enklare att ta lite pulver ur en burk eller påse när man vill ha en snabb smoothie – istället för att behöva ta fram den frysta acaien.

Om du istället är en person som brukar göra färdiga ”smoothieportioner” som du förvarar i frysen och tar fram efter behov så kan jag verkligen se fördelen med den frysta acaien. Då behöver du bara tillsätta någon form av vätska när det är dags att göra din smoothie – istället för att plocka fram ännu en ingrediens.

Acai smoothie recept

Jag älskar att göra smoothies med acai. Det är av två anledningar:

 1. Näringsinnehållet – jag vet att jag får i mig ännu mer bra näringsämnen om jag tillsätter någon matsked acai.
 2. Färgen – jag älskar den otroliga färgen som smoothies (och mat över huvud taget) får av acaien.

Här kommer några recept på smoothies med acai!

Banan och jordgubbssmoothie med acai

Du som gillar när det är sött kommer gilla denna! Se till att använda mogna bananer för extra sötma.

Du behöver:

 • 1 banan
 • 1-2 dl jordgubbar (frysta eller färska beroende på säsong)
 • 4 msk acaipulver
 • 2 dl mjölk, eller växtmjölk

Gör såhär:

Mixa ihop alla ingredienser, börja med bara 1 dl vätska och mixa väl. Sedan kan du tillsätta resten av vätskan tills du fått den konsistens du vill ha. Tips: Vill du göra smoothien mer mättande? Använd 2 bananer istället!

Grön (lila) supersmoothie med acai

Hade det inte varit för acaien så hade denna smoothie blivit grön, och vi alla vet hur bra gröna grönsaker är för oss. Denna smoothie är fylld med nyttiga ingredienser, och självklart är den riktigt god!

Du behöver:

 • 1 banan
 • 1 näve babyspenat
 • 1 äpple, delat i bitar som du vet att din mixer klarar av
 • ev. 1 dl bär (blåbär, hallon eller jordgubbar)
 • 4 msk acaipulver
 • 2 dl mjölk, eller växtmjölk
 • (frivilligt: 2 skopor proteinpulver)

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser till en konsistens som du är nöjd med, eventuellt kan du behöva tillsätta lite mer vätska. Vill du ha smoothien ännu sötare så kan du tillsätta en dadel eller två: naturlig och god energi!

 

Passa på att köpa ekologiskt acai pulver till kanonpris HÄR

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply