0
Sluta banta ätstörningar barn
Hälsa, Kost och mat, Kroppsideal

Mammor sluta banta framför era döttrar!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

En engelsk studie visade att mammor som bantar och går på dieter har dubbelt så stor sannolikhet att ha en dotter som utvecklar ätstörningar. Majoriteten av tonåringarna i undersökningen sa att de kände sig påverkade av deras mammors bantning och syn på mat. Enligt tonåringarna själva är det deras mammor som har det största inflytandet på den egna självbilden.

Jag har själv växt upp med en konstant jojobantande mamma som aldrig var nöjd med sin vikt. I tonåren och mitt tidiga vuxenliv led jag av ätstörningar. Naturligtvis kan jag inte beskylla min kära mor för att det blev så, men jag är helt övertygad om att hennes beteende hade en stark påverkan på mig. Hon kände säkert en stor press på sig själv att gå ner i vikt efter att ha fött flera barn, något som många mammor kan identifiera sig med.

Vad sa undersökningen?

Det framkom i studien att sex procent av alla som svarat på frågorna hade en ätstörning – en andel som steg till tio procent bland dem vars mamma bantade. Undersökningen visade även att mer än hälften, 51 procent av barnen, hade bantat vid någon tidpunkt. Återigen ökade detta, till 59 procent, bland tjejer vars mammas bantade. Studien gjordes på 512 flickor i åldrarna 12-18 vilka var läsare av ett tonårsmagasin.

Överviktigt barn klaga på vikt
Klagar du på din dotters vikt löper hon större risk att bli överviktig och missnöjd med sin kropp i vuxen ålder.

Inte nog med att nästan åtta av tio tjejer oroade sig för sin vikt, en av fem sa att de kritiseras av familjemedlemmar för att vara ”för stora”. Hela nio procent av tonårsflickorna sa att de ständigt bantade – en siffra som nästan tredubblades bland tjejer vars familjer kommenterar deras vikt. En oroande forskningsrapport visade en stor koppling mellan föräldrars kommentarer och tjejers missnöje med sin kropp och även övervikt i vuxen ålder.

Två tredjedelar sa att de hade hört sin mamma klaga på sin egen vikt och 56 procent uppgav att de hade mödrar som ständigt är på diet. Detta trots att majoriteten, 68 procent, beskriver sin mammas kroppsstorlek som helt normal.

Barn gör som du gör

Jag vet att föräldrar, framförallt mammor, ofta får skulden för barnens problem och beteenden. Det kan vara tufft att höra att något påverkat barnet negativt, men ju förr man som förälder blir medveten – desto bättre. Barn lär sig beteende från sina föräldrar. Barn gör inte som föräldrarna säger, de gör som de gör. Extra känsligt är kroppsfixering och bantning för tonårsflickor som växer upp i en utseendefixerad värld. Om till och med deras mamma är missnöjd med sin vikt, vad finns det för anledning för dem att inte vara det?

Personligen blev jag riktigt orolig när 5:2 dieten kom. En vän var på väg att hoppa på den och jag hann precis stoppa henne. Hon är mamma till två tonårsdöttrar och hade inte tänkt på att det skulle kunna vara skadligt för dem. Ibland tror jag det sociala trycket att dra igång dieter blir så stort att många glömmer vilka effekter de kan ha. Vad ska en tonårsdotter känna och tänka när mamma inte äter två dagar i veckan? I sig har jag inget emot periodisk fasta, men tänk på vad det sänder för signaler till ditt barn. Det kanske inte är rätt läge när de är som mest sårbara?

Ett beteende där du är kritisk mot din kropp smittar lätt av sig på ditt barn. Om du kallar dig själv fet och ful, är risken stor att även ditt barn känner så om sig själv.

Ät bra och träna – sluta banta!

Att vilja gå ner i vikt efter graviditet(er) och år med småbarn är helt ok. Lägg bara inte för stor press på dig själv, du har genomgått en stor kroppslig (och psykologisk) påfrestning. Hoppa inte på dumma nya trender och lågkaloridieter. Gör det som verkligen funkar: minska kaloriintaget något och rör dig mer. Det är inte svårare än så, även om det så klart inte är utan ansträngning. Och låt det få ta lite tid! Då håller det bättre i längden.

När du äter normalt, men lite mindre mängder/mindre kalorier, blir inte kroppsfixerings-signalen till dina barn så stark. Försök att anamma body positivity, och ge upp din besatthet över att bli smalare. Satsa istället på att må bra, från insidan och ut.

Ät bra mat mamma och barn
Ät tillsammans med ditt barn och var en bra förebild kring träning och kost.

Påpeka inte ditt barns vikt negativt. Jag hade en kompis när jag gick i grundskolan vars mamma sa att hon var tjock, även inför mig. Det var hemskt både för henne och för mig. Om ditt barn har lätt att lägga på sig extra, försök att introducera lite nyttigare mat och träning. Gör det utan att göra en stor grej av det. Ditt barn kommer inte vilja äta nyttigare om du säger att ”du måste gå ner i vikt”, men troligtvis om du hittar nyttiga och roliga recept som smakar bra.

Träning är ett utmärkt sätt att öka välmåendet och känslan över den egna kroppen. Låt dock inte träningen bli en grej kring utseendefixering det också. Träna för att det är roligt och för att du mår bra av det. Hitta en träningsform som passar dig och ta gärna med dig dina barn på fysiska aktiviteter.

Se Pink’s inspirerande tal till sin dotter om kroppsideal och feminism

Pink tog emot Michael Jackson Video Vanguard Award på 2017 VMA med ett inspirerande tal om hennes unga dotter Willow Hart. Efter en rolig introduktion från Ellen DeGeneres, berättade sångerskan om att hon skapat en PowerPoint-presentation om ”androgyna rockstjärnor” till sin dotter. Anledningen var att sexåriga Willow Hart kallat sig själv ”den fulaste tjejen jag vet.”

Pink’s tal till dottern

I talet förklarade Pink att presentationen innehöll bilder på stjärnor som Michael Jackson, David Bowie, Prince och Annie Lennox. Hon visade den för sin dotter och frågade henne varför hon tycker att hon är ful, varpå dottern svarar ”jag ser ut som en pojke”. ”Men hur tycker du jag ser ut?”, frågade Pink. ”Du är vacker”, svarade hon varpå Pink stälde följande följdfrågor: ”Ser du mig låta mitt hår växa ut?” och hon svarade ”Nej, mamma”. ”Ser du mig anpassa min kropp?” ”Nej, mamma”… ”Ser du mig fylla stora arenor runt om i hela världen?” ”Ja, mamma.” ”Du ser älskling, vi förändrar oss inte. Vi lägger grus i snäckor och förvandlar det till pärlor”.

Vi hjälper andra människor att ändra inställning så att de kan se fler sorters skönhet – Pink

Pink berättar vidare om kritiken mot hennes kropp, att hon upplevs för maskulin, att hon anses ha för stark kropp samt att hennes många och starka åsikter inte alltid uppskattas.

Pink är en förebild för alla mammor

Pink har alltid varit en förebild för mig. Hon är tuff, snygg och stark. Det här talet rörde mig starkt och jag önskar att alla mammor vore lika stöttande mot sina döttrar. Vi lever i en tuff värld för kvinnor, där starka personligheter som Pink är mycket viktiga för kvinnors möjligheter till lika rättigheter.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Helena Roth oktober 1, 2017 at 8:21 e m

  Helt inne på din tanke – ät bra och rör dig och se till att må bra! Välmåendet är A och O!

 • Reply Lisa oktober 2, 2017 at 7:13 f m

  Det är väldigt lätt att överföra sitt tankesätt till sina barn.
  Man gör lätt så som man själv har blivit lärd.

  • Reply Fitnessfia oktober 2, 2017 at 11:51 f m

   Ja, många mammor idag har växt upp med bantande mammor själva tyvärr.

 • Reply Elisabet Eriksson oktober 4, 2017 at 12:43 e m

  Jätteviktigt det du skriver om; barn gör som vi gör.

  • Reply Fitnessfia oktober 4, 2017 at 2:33 e m

   Ja det gör dem, de lär sig av oss och det är en viktig del i utvecklingen. Jag menar inte att skuldbelägga mammorna utan att uppmuntra dem till att vara snällare mot sig själva.

  Leave a Reply