Body positivity body shaming vacker
Hälsa, Kroppsideal, Kvinnohälsa

Kroppspositivism: Sluta kalla dig själv äcklig

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Kroppspositivism har blivit ett hett uttryck och en rörelse på senaste tiden. Trots det är body shaming fortfarande stort. På Instagram, och i verkligheten, stöter jag med regelbundna mellanrum på personer som kallar sig själva för äckliga, fula, feta etc.

Vill du veta något som är äckligt? Rasism är äckligt. Homofobi, xenofobi och sexism = äckligt. Förtryck och diskriminering är äckligt. Att säga åt människor vad de ska och inte ska göra med sina kroppar? Äckligt. Att övertala människor att det är något fel med dem för att vinna något på det? Äckligt.

Spya är äckligt. Men du? Din kropp? Ditt fett, dina celluliter och rynkor? INTE ÄCKLIG!

Jag är ful och känner mig ful

Jag är ful och känner mig ful får ungefär 500 sökningar per månad på google.se. Vad kommer det här ifrån? Varför är vi så missnöjda med hur vi ser ut?

Det är okej att vara missnöjd med delar av dig själv och att vilja ändra på dessa på något vis. Vad som inte är okej är tron att vi måste ändra på oss för att passa i dessa ramar som formas av sociala strukturer – ramverk som väldigt få av oss passar in i.

Body positivity body shaming

Body positivity! Alla dessa kvinnor är vackra!

Kroppspositivism och självkärlek

Kroppspositivism är en rörelse som uppmuntrar människor att anta mer förlåtande och accepterande attityder gentemot sina kroppar, med målet att förbättra övergripande hälsa och välbefinnande. Det kan handla om allt från att ta hand om sin kropp som den är och bibehålla sin vikt, till att bli bekväma att träna på gym eller att förändra sin livsstil för att hitta en bättre attityd. Body positivity har målet att förbättra självkänslan oavsett hur din kropp ser ut.

Som fitnessbloggare ser jag verkligen min roll i body positivity-rörelsen. Jag vill inte uppmuntra andra till att vara missnöjda med sina kroppar. Jag skrev bland annat inlägget en annan persons kropp bör inte vara din måttstock. Vi är alla unika varelser och vi är fantastiska på vårt eget sätt.

För mig betyder inte body positivity att vi inte får vilja ändra på oss själva. Det är felaktigt att tro att självkärlek betyder att man måste bli helt förälskad i sina celluliter eller bristningar. Sanningen är den att, du kan älska dig själv som en hel person utan att älska varje liten del av din kropp.

Faktiskt är det så att i början på sin resa mot självkärlek, kan iden att du måste älska allt kännas väldigt skrämmande. Det känns för stort, för omöjligt – särskilt om du har spenderat flera år med att hata dig själv och med en känsla av att vara otillräcklig. Börja med att acceptera dig själv och hela din kropp.

Från att body shaming och kroppshat till kroppskärlek

Att jämföra din kropp med andras är meningslöst. Du är du, en unik och vacker varelse.

Steget från body shaming till kroppskärlek är ganska långt för de flesta, särskilt problemen med sin kroppsbild är djupa. Därför är det inte det viktigaste att älska från första början – det är viktigare att inte hata. Det är body positivity.

Om du kan lära dig att möta dina “fel” utan att döma dem så kan detta betyda mycket för att ge dig kraft. När vi kastar oss ut på resan mot att känna oss kraftfulla och hemma i våra egna kroppar, är det viktigt att vi omformulerar vårt språk och talar om våra kroppar som de är – utan en negativ ton. Utan body shaming.

Vi måste sluta tänka att vårt fett, celluliter, rynkor och bristningar är “dåliga” eller “äckliga”. Vi kan inte bestämma över dessa saker. Inte heller har vi skapat de sjuka idealen som vi ständigt jämförs med, mot vår vilja. Det är inte rätt att vi hatar och ser ner på oss själva med elaka ord och body shaming. Det är dags att sluta kämpa och simma motströms för att möta dessa falska kroppsideal.

Du är fantastisk och även din kropp

Du är vacker inte äcklig. Body positivity

Din kropp är inte äcklig. Punkt. Sluta med body shaming och kroppshat! Din kropp är din själs verktyg.

Du är fantastisk och föddes inte för att se på dig själv som äcklig. Inte heller för att se på dig själv i spegeln och känna hat – du föddes med utstrålning och magi. Det första steget för att utnyttja den magin och för att ta steget in i självkärlek behöver inte vara kärlek. För många av oss så är det första steget sanningen – att inse vad verkligheten är utan bullshit och falska ideal.

Kan du se dig i spegeln och lära dig att se på dig själv med sanning istället för en känsla av negativa tankar eller äckel?

Så, istället för att nypa dig i fettet och säga “äckligt”, eller att se på dina celluliter i spegeln och tänka “äckligt”, testa att kalla dessa vad de egentligen är. Rör vid dessa bristningar och säg bara ”bristningar”. Nyp tag i fettet och säg bara ”fett”. Gör detta för att uppnå öppenhet, vakenhet och nyfikenhet.

Det behöver inte vara bra eller dåligt – det kan bara vara. Om vi kan göra detta kan vi komma in i ett levande tillstånd; där vår fysiska och mentala kropp möts. Vi kan vakna till och på så sätt lära oss att älska oss själva. Det är body positivity!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Simone oktober 5, 2017 at 5:00 e m

    Så fruktansvärt bra inlägg – det fick mig att tänka om gällande min syn på min kropp! Tack!

    • Reply Fitnessfia oktober 5, 2017 at 6:33 e m

      Kul att höra!

    Leave a Reply