Bästa Multivitamin One Daily Innate response
Kostillskott

Hur Multivitamin gör att du får bättre effekt av din träning

Jag rekommenderar att du tar multivitamin regelbundet för att få den bästa effekten av din träning. Ofta när vi tänker på tillskott för träning, går tankarna direkt till proteinpulver och kanske även andra produkter som kreatin, BCAA osv. Men, det viktigaste tillskottet som du behöver finns faktiskt inte på den listan. Jag talar om de vanliga multivitaminerna, som borde vara självklara men som ofta glöms bort. Läs vidare för att upptäcka varför du behöver ett bra multivitamin för att uppnå dina hälso- och träningsmål.

Jag vill börja med att påpeka att jag inte är läkare och att följande hälsoråd bygger på mina egna efterforskningar och erfarenheter.

Det här inlägget är ett samarbete med greatlife.se

Varför du behöver multivitamin

En stor studie i USA visade att de som tog multivitamin regelbundet hade mindre risk för näringsbrist. För att den mänskliga kroppen ska kunna klara av alla de uppgifter den ska utföra under en dag, måste den näras med en komplex blandning av viktiga näringsämnen. Om du får ett underskott av ett av nödvändiga vitaminer eller mineraler, kan detta orsaka en nedbrytning av det metaboliska delarna som ansvarar för optimal effekt och prestanda. Denna nedbrytning sker fort och är något du INTE vill ska hända.

Bodybuilders, atleter och människor med aktiva livsstilar behöver ännu mer näringsämnen än en icke-aktiv person. Men, om du tror att det bara är att plocka upp det första tillskott du ser på hyllan så måste du tänka om. Försäkra dig om att du tar ett högpotent multivitamin för att förhindra brister av de viktiga näringsämnen som behövs för flera metaboliska reaktioner.

Att ta rätt vitamintillskott

Behöver man ta vitaminer
Fördelarna med multivitamin är många.

Vitamintillskott marknadsförs vanligtvis inte som att de kan hjälpa dig att öka x antal kilo i bänkpress på y antal dagar. Därför tänker många som tränar inte på hur viktiga de är som träningstillskott. Men du skulle väl inte köpa ett bord med bara två ben? Du skulle inte heller bygga ett hus utan en bra grund. Därför ska du se till att ha multivitamin-tillskott som grund om du vill komma i ditt livs bästa form.

Utan multivitamin är jag säker på att de andra tillskotten du tar inte kommer vara lika effektiva. Rätt vitaminer är inte bara grunden för en god hälsa, det är också det första du bör investera i för optimal prestation. Ta som vana att ta multivitamin som det första du gör när du kliver upp på morgonen. Klart. Du är nu redo att fortsätta med vad du nu än ska göra under dagen. Om du tränar hårt kommer du troligtvis att upptäcka att återhämtningen går snabbare och att förkylningarna blir färre.

Jag tar Innate Response One Daily

Ekologisk Multivitamin Innate response One daily
Sedan jag började ta Multivitamin för ca 1 år sedan har jag bland annat minskat antalet förkylningar. Det har inneburit mer tid för träning.

Jag tar One daily mulivitamin från Innate Response. Det är ett multivitamin- och mineraltillskott gjort på riktiga ekologiska whole food-ingredienser. Det innebär att vitaminerna inte är syntetiskt framställt som många andra produkter på marknaden. One daily har på grund av detta en högre biotillgänglighet, dvs. att fler av vitaminerna och mineralerna når blodet. Ett maximalt upptag i cellerna i kroppen är bra för din hälsa och dina prestationer.

Visst, One daily är lite dyrare än en del andra vitamintillskott på marknaden, men du vet vad du får. Du får en ekologisk och naturlig produkt, något som jag själv börjat att prioritera mer och mer de senaste åren. Det är även ett bra multivitamin för vegetarianer eftersom det inte innehåller några animaliska ingredienser.

Den största skillnaden jag har märkt sedan jag började ta multivitamin, för ca 1 år sedan, är att jag inte är lika ofta förkyld. Ett bra vitamintillskott stärker immunförsvaret, vilket gör att du får färre sjuk-dagar. Det finns inget mer frustrerande än att vilja träna men att inte kunna på grund av en envis förkylning. Dessutom riskerar du att förlora arbetsinkomst. Ta dina vitaminer varje dag och må bättre helt enkelt! Mina vitaminer kan du köpa här (annonslänk).

Vad innehåller ett multivitamin-tillskott?

Multivitaminer har normalt sett samma grund av individuella vitaminer och mineraler. Skillnader i vitamintillskott kan bero på om de är anpassade efter kön, ålder eller aktivitetsnivå. Alla vitaminer och mineraler behövs av vår kropp för vår överlevnad. Här är lite bakgrundsinformation kring vitaminer och mineraler.

Vitaminer

Vitaminer är organiska och är mer komplexa än mineraler. Vitaminerna kontrollerar de kemiska reaktionerna i kroppen som omvandlar maten till energi och levande vävnad. De är aningen vattenlösliga, och dessa måste tas dagligen eftersom de inte lagras (vitamin C och alla B-vitaminer) eller fettlösliga, de fettlösliga kan lagras i kroppen (vitamin A,D,E och K).

Vitaminer är känsliga för värme, ljus och kemiska reaktioner. Det innebär att du måste vara noga när du lagar maten och förvarar den rätt för att bevara vitaminerna. Då får du ut det fulla näringsvärdet av din måltid.

Mineraler

Mineraler är oorganiska och mycket enklare kemiskt sett än vitaminerna. De är även mer stabila när de tillagas. Mineralerna kategoriseras som större makromineraler – (kalcium, fosfor, kalium, natrium, klorid, magnesium och svavel) mineraler, och mindre mikromineraler/spårmineraler (järn, jod, zink, krom, selen, fluor, molybden, koppar och mangan).

De större mineralerna behöver vi i mängder som överskrider 100 mg per dag. Mikro- och spårmineralerna behöver vi endast små mängder av dagligen. Mineralerna bidrar till att producera viktiga hormoner.

Dosering

Dosettvitaminer omega3
En dosett hjälper mig att hålla reda på vitaminerna när jag ska på resa. Här med multivitamintablett och omega-3

Ta aldrig mer än den rekommenderade dosen av multivitamin. Undvik att ta fler än ett multivitamin-preparat åt gången, förutom om det är läkarens ordination. Att ta liknande vitaminprodukter samtidigt kan resultera i en vitamin-/mineralöverdos med allvarliga biverkningar.

Dosen kan behöva justeras under graviditet. Om du är gravid eller planerar att bli gravid bör du inte ta några multivitaminer utan att ha rådfrågat din läkare. Vissa vitaminer och mineraler kan nämligen skada fostret om de tas i stora doser. Multivitaminerna kan även överföras via bröstmjölk och då skada ett ammande barn.

Läs bipacksedeln på vilket tillskott du än tar och försäkra dig om att du verkligen vet vad det innehåller.

Ta inte vitaminer tillsammans med mjölk-.’ä eller mjölkprodukter, kalcium-tillskott eller blandningar som innehåller kalcium. Dessa saker kan nämligen göra det svårare för din kropp att absorbera vissa ingredienser i multivitaminet.

Multivitaminer biverkningar

Sök medicinsk hjälp om du misstänker att du tagit för mycket av ett tillskott. En överdos av vitaminerna A, D, E eller K kan orsaka livshotande biverkningar. Vissa mineraler kan också ge allvarliga symptom om du tar för mycket.

Symptom på en överdos kan innebära: magont, kräkningar, diarré, förstoppning, minskad aptit, håravfall, fjällande hud, stickande känsla runt munnen, förändringar i menstruation, viktminskning, allvarlig huvudvärk, muskel eller ledvärk, ryggont, blod i urinen, blek hy och blåmärken samt blödningar.

Sök även akut medicinsk hjälp om du får något av dessa tecken på en allergisk reaktion: utslag, andningssvårigheter; svullnad i ansiktet, läpparna, tungan eller halsen.

En rekommenderad dos ska inte ge några allvarliga biverkningar. Mindre allvarliga biverkningar kan vara:

 • Dålig mage
 • Lätt huvudvärk
 • Oangenäm smak i munnen

Slutsats

Förhoppningsvis känner du nu till och uppskattar multivitaminets sanna värde och dess betydelse för dina hälso- och träningsmål. Proteintillskott i all ära, men utan multivitamin är det svårare att uppnå din fulla fysiska potential.

Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, ung eller gammal, bodybuilder, fotbollsspelare eller gymfreak. Multivitamin är det viktigaste tillskottet, och du bör ta det varje dag.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Helena Roth november 16, 2017 at 1:42 e m

  När det gäller kosttillskott så blir jag så fundersam kring “Hur vet jag vad jag ska ta, och i vilka mängder” för jag upplever att de flesta “bara tar lite som de tycker låter bra” liksom. Hur tänker du kring det?

  • Reply Fitnessfia november 17, 2017 at 2:42 e m

   Hej Helena!

   Jag tycker att en bra bas är ett multivitamin. Jag tar även extra magnesium för att det förebygger migrän och hormonella besvär. Det bästa är att skräddarsy efter dina behov. I perioder har jag exempelvis behövt ta extra järn för att mina järnvärden varit låga. Så börja med ett bra multivitamin som det ovan, lägg på efter behov men försök att först och främst se till att äta varierat. Ett kosttillskott är inte bättre än att få i sig den naturliga vägen. Jag har svårt att äta fisk, så jag äter mycket nötter för att få i mig omega 3 och kosttillskott av omega 3 de dagar jag inte fått i mig nötter.

  Leave a Reply