0
Kostillskott

Kollagen: funkar collagen verkligen? (svaret)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Många har hört talas om kollagen. Det är en trend som allt fler hakar på. Helt naturligt så frågar sig de flesta om det verkligen fungerar. Är kollagen så bra som folk säger? För att kunna svara på det är det viktigt att se vad kollagen och hur det verkar.

Heter det kollagen eller collagen?

Kärt barn har många namn. I det här fallet handlar det bara om stavningen. På engelska heter det collagen, och på svenska skrivs det med k. Det är alltså ingen skillnad och du ser ofta båda stavningarna. Uttalet är precis det samma, oavsett om du väljer att skriva det med c eller k.

Är gelatin och kollagen samma sak?

Mer eller mindre är det egentligen samma sak. De innehåller samma aminosyror och har likadan effekt på kroppen. Det som skiljer dem åt är mest konsistensen.

Gelatin är användbart eftersom det stelnar när det först hettas upp och sedan får svalna. Till en början var det ren kollagen, som genom uppvärmning förändrades till gelatin.

Vad är Kollagenpeptider?

Du kan dela upp kollagen i ännu mindre beståndsdelar. De kallas för kollagenpeptider och är lätt att lösa upp i olika vätskor. Det är alltså kollagen som brutits ner för att göra det extra enkelt att använda. Peptiderna innehåller alla nyttigheterna från kollagenet.

Varför ska man äta kollagen?

Kollagen finns helt naturligt i kroppen. Det är ett mångsidigt protein som är starkt och ändå elastiskt. Du likna det vid en sorts klister, som binder samman cellerna. Namnet kollagen kommer faktisk från det latinska namnet för klister, nämligen colla. Framför allt finns det i huden, lederna och bindvävnaderna. Det vill säga brosk, ben och senor. Kollagen gör både din hud och resten av kroppen flexibel och smidig.

Kollagen är en viktig beståndsdel som ”håller ihop” olika typer av celler i kroppen, exempelvis i muskulatur, brosk, ben och senor.

Kroppen behöver kollagen för att bygga upp naglar, hår och hud. Samtidigt är det bra för både tarmar och muskler. Med åldern börjar du producera mindre kollagen själv, det är bland annat därför många äldre ofta har slappare hud och muskler. Även yngre kan ha nytta av att äta kollagen. Dels förebygger du samt ger din kropp en liten boost. Kollagen är även en väldigt bra källa till protein.

Många har en brist på kollagen på grund av en allt för stressig livsstil. Tobak och alkohol bidrar också till att minska produktionen av kollagen i din kropp. För att inte tala om åldern, det är oundvikligt att du påverkas av att bli äldre. Detta åldrandet börjar ganska tidigt. Därför kan det vara bra för de flesta att få i sig mer kollagen.

Vad är kollagen bra för?

Många tar kollagen för att hålla huden smidig. Det är också bra för naglar och hår, som blir starkare och snyggare när du har tillräckligt med kollagen. Kollagen kan göra så mycket mer för dig.

Magen och tarmarna blir ofta påverkade av vad du äter och hur gammal du är. Många problem börjar med tarmarna, och om du kan hjälpa dem fungera bättre har du kommit långt. Kollagen är bra för matsmältningen och tarmarna, vilket gör det ett bra tillskott för de som lider av läckande tarm, IBS, kolit eller magsår.

Kronisk värk och autoimmuna sjukdomar härrör ofta från tarmarna. Kroppens funktioner är nog så komplexa, vem tänker på magen när du har ont i benen? Med kollagen kan du reparera och stärka tarmarna, vilket kan ha långverkande, positiva reaktioner.

Kollagen forskning

Forskningen visar att kroppen är full av kollagen. Ungefär en tredjedel av allt protein du består av är just kollagen. Men det är också bevisat att produktionen av kollagen minskar med åldern. Det börjar faktiskt redan i 30-års åldern, när du tror att du är på ditt allra bästa.

Läs även: Proteinpulver utan sötningsmedel – Överlägset bästa sorten

Man fortsätter att undersöka kopplingen mellan tillskott av kollagen och hur det tas upp i kroppen. Studier visar att det är fördelaktigt att äta kollagen, att kroppen tar till sig det du tillsätter. Det har också visat sig hjälpa kroppen att själv producera mer protein när du intar lite extra.

Även om det krävs mer forskning så pekar de resultat man fått hittills på att det verkligen inte skadar att tänka på det där med kollagen. Att det kan vara bra för dig att äta lite extra, speciellt när du kommer upp i en viss ålder.

Är det farligt att äta kollagen?

En fördel med kollagen är att det är bra för dig. Det är trots allt ett protein som finns helt naturligt i din kropp. Naturligtvis kan en del ifrågasätta verkan av kollagen, hur pass bra det är.

Det är inte farligt att äta kollagen. Även om det finns riktlinjer för hur mycket du bör inta varje dag är det inga problem om du tar lite extra.

Kollagen biverkningar

Det finns inga registrerade biverkningar med kollagen. Det är ju ganska självklart när det handlar om ett protein som du redan har stora mängder av själv. Så, du kan äta kollagen utan att oroa dig för några negativa verkningar, tvärtom är det bra för dig.

Hur mycket kollagen per dag?

Den rekommenderade dosen ligger på 10 gram per dag. Det är ungefär tre teskedar kollagenpulver. Du kan dock ta mer om du vill, för det är ganska svårt att överdosera kollagen.

En del föredrar att inta kollagen genom livsmedel. Oavsett vad du väljer är det viktigt att kombinera med vissa vitaminer. Framför allt är det vitamin C som är viktig. Den har visat sig förbättra kroppens förmåga att tillgodogöra sig kollagenet. Därför är det bra att ta kollagen tillsammans med ett glas juice eller en frukt.

Har kollagen effekt?

Många personer som har börjat ta extra kollagen har märkt en stor effekt. Inte bara blir huden smidigare och naglarna starkare, men de upplever en allmänt bättre hälsa.

Med tanke på hur mycket tarmarna har att säga till om så är det inte så konstigt om du mår bra av att äta mer kollagen. Det mesta är kopplat till dem.

Vad gör kollagen för huden?

Alla vill ha en smidig och snygg hud. Med kollagen håller du den ständigt återfuktad, vilket är basen för att den ska vara spänstig. Du slipper allt för många rynkor och slapp hud.

Det är klart att du inte kan stoppa upp åldrandet helt och hållet, det är en naturlig process. Du kan dock kämpa emot en del av dess verkningar. Du måste inte acceptera att huden blir slapp och rynkorna förökar sig med hög fart. Med kollagen kan du stanna upp processen och hålla huden ung.

Men kan kollagen verkligen föryngra huden?

Många kvinnor kan ge dig ett rungande ja som svar på den frågan. De använder kollagen på olika sätt och har sett resultaten. En av anledningarna är att kollagen har en direkt, positiv inverkan på din mage.

När tarmarna fungerar som de ska påverkas huden, den blir smidig och ser yngre ut. De flesta har problem med magen, även om de inte är medvetna om det. Med kollagen kan du rätta till din bakterieflora och ge tarmarna en skjuts på vägen. Med resultatet att både hud och muskler mår bättre.

kollagen behandling före efter
Bildkälla

Kan kollagen ta bort rynkor?

Rynkor bildas av flera olika orsaker. En del har att göra med hur vi sköter om vår hud. Om du solar mycket eller inte håller den tillräckligt ren kan rynkor bildas. Men om du har en rutin för hudvård, med regelbunden återfuktning, har du större chans att minska antalet rynkor. Det räcker dock inte, för rynkor kommer av sig själva när kroppen börjar producera mindre kolllagen.

Som en del av din hudrutin kan du alltså inkludera kollagen. Tillsammans med allt annat du gör kommer det att göra huden spänstigare och du får mindre rynkor. Beroende på vilken sorts rynkor det är kan de så gott som försvinna. Kollagen hjälper också huden att hålla sig fuktig, vilket är en stor del av hemligheten i kampen mot rynkor.

Är kollagen bra för håret?

Alla vet att kollagen fungerar väldigt bra när du vill ha en stark hud. Tänk på att h¨året växer inifrån huden. Med andra ord kommer ditt hår att må bra av att få växa ur en smidig och väl underhållen hud.

Håret blir både tjockare och starkare självt när du tar kollagen. Flera personer har också upplevt att de får färre gråa hårstrån när de tar kollagen, ytterligare ett plus om du inte vill ha grå strån.

Är collagen bra mot artros?

Flera studier pekar på kollagen som ett sätt att minska stelheten du upplever när du har artros. Det minskar också smärtorna som följer med tillståndet. En studie som la fokus på knäartros visade att de som hade de största problemen i början av undersökningen var också de som fick bäst resultat av kollagenbehandlingen.

Läs även: Nypozin fördelar & rekommendationer kring användning

Artros kommer från en obalans mellan två viktiga funktioner i kroppen. Dels bryts brosk ner varje dag när du använder din kropp. Samtidigt så bygger den upp nytt brosk, med hjälp av kollagen. Så när det inte riktigt är jämnt, det vill säga du bryter ner mer än du bygger upp, så får du artros.

Knän och höfter är värst utsatta, eftersom de tar en stor del av tyngden när du står upp. Men många upplever också problem med lederna i fingrarna, som även de får jobba mycket varje dag.

Kollagen är viktigt inte bara för att bilda nytt brosk. Det har också visat sig effektivt för att skydda det brosk du redan har. Med andra ord får du dubbel verkan av ett och samma protein. För dig som lider av artros är kollagen helt värt ett försök. Många andra har blivit hjälpta.

I vilka livsmedel finns kollagen?

Det är ganska intressant att kollagen finns i flera av de livsmedelsdelar som vi vanligtvis kastar bort. De främsta källorna till kollagen är kött och fisk, framför allt då benen och brosket. Samtidigt är det bra att äta från andra matkällor som gör det lättare för kroppen att producera kollagen, samt stödjer ditt intag så att det tas upp på allra bästa sätt.

mat som innehåller mycket kollagen collagen
 • Benbuljong är den främsta källan till kollagen i livsmedel. Här handlar det om långkok där du riktigt suger musten ur märg och ben. Du måste naturligtvis inte göra det själv, utan det finns bra alternativ i butikerna.
 • Fisk innehåller kollagen. Allra mest hittar du i skinnet, men även benen och ligamenten är rika på kollagen.
 • Ägg, framför allt äggvita, innehåller aminosyror som stimulerar kroppens egen kollagenproduktion.
 • Spirulina, den populära algen, är en annan viktig källa för veganskt kollagen. Den innehåller massor av aminosyror och vitaminer som alla bidrar till produktionen av kollagen.
 • Bönor är rika på proteiner, men också koppar. Det är framför allt den som gör det till ett bra livsmedel när du vill öka kollagenet i kroppen. Samt att den inte innehåller något animaliskt protein.
 • Citrusfrukter innehåller inte kollagen, men är oerhört rika på vitamin C. Den behövs för att hålla kollagennivån hög och öka produktionen.

När på dagen ska man ta kollagen?

Det bästa är att ta kollagen på tom mage. Planera därför ditt intag så det är mellan två måltider. Samtidigt så får kroppen störst nytta av kollagen om du tar det på kvällen, så det får verka i fred under natten. Ta det därför ett tag efter kvällsmackan, innan du går och lägger dig.

För de som tar kollagen flera gånger om dagen räcker det med att ta den mellan måltiderna.

Är collagen-tabletter bra?

Du kan ta kollagen på flera olika sätt. Vad som är bäst för dig beror en del på din livsstil och intressen. Collagen-tabletter är ett bra alternativ när du vill få i dig kollagen på ett enkelt sätt. De är lätta att ta med sig, och du får allt i koncentrerad form.

Olika källor till Collagen

De flesta kanske inte tänker på det, men kollagen finns på flera ställen. Det är en så pass viktig byggsten i kroppens funktioner att den är svår att missa. Vissa källor är dock mer koncentrerade och effektiva när du vill öka ditt intag av collagen. Det finns olika typer av kollagen, och alla har sina speciella fördelar.

Marint kollagen (fiskkollagen) och Bovint kollagen (från nötkreatur)

Bovint kollagen är av typ 1 och 3. Det vill säga det är till för att stödja vävnaderna i huden, håret, naglarna, skelettet, muskler och blodkärl. För att bara nämna några delar av kroppen som har nytta av den här sortens kollagen.

Marint kollagen å andra sidan är av typ 1 och 2. Det täcker en del av de samma funktionerna som bovint kollagen, men är särskilt bra för benstyrka och benbyggande celler. En annan fördel med marint kollagen är att det är mer lättsmält för magen.

Med andra ord finns det stora fördelar med både bovint och marint kollagen. De flesta väljer en källa till kollagen som stämmer överens med deras kost i andra sammanhang. Det är inte alla som klarar av att äta ett visst livsmedel eller vill göra det.

Finns det veganskt kollagen?

Det enkla svaret är nej, eftersom kollagen är ett animaliskt protein. Men det låter värre än det är. För det finns bra, veganska alternativ för den som vill öka sitt intag av kollagen. Eller rättare sagt, när du vill stärka kroppens egen produktion.

Du kan äta olika tillskott och livsmedel som hjälper kroppen att tillverka mer kollagen. Som gör det lättare för den att ta till sig det kollagen som produceras och som därför är minst lika viktiga som andra tillskott. Samtidigt så kan du äta sådant som minskar nedbrytningen av kollagen, vilket blir en riktig vinnarsituation.

Vilket kollagen ska man välja?

Här beror det lite på hur du vill inta ditt kollagen. En del föredrar att köpa soppben och göra ett riktigt långkok. Frysa in och portionera ut sitt kollagen vartefter. Andra tycker det är lättare med tabletter eller pulver. Du sväljer dem hela eller blandar ut det med din smoothie. Kollagen i pulverform smakar ingenting så det är lätt att äta tillsammans med annat.

Sedan kan du välja om det ska vara kollagen baserat på kyckling, fisk eller kött. Om du är mest intresserad av din hud eller ditt skelett. Artros eller tjockare hår. För kollagen är mångsidigt och genom att välja rätt sort kan du få större effekt. 

Läs även: Multivitamin kvinna & andra viktiga vitaminer för kvinnor som tränar

Kollagen typ 1

Det här är majoriteten av allt kollagen i kroppen. Nästan allt kollagen är av typ 1. Den finns i hud, hår, naglar, senor, ligament och tänderna. Många väljer det här kollagenet för att det är effektivt mot rynkor. Det återfuktar huden och gör den mer elastisk. Både hår och naglar blir starkare och friskare med kollagen typ 1.

Kollagen typ 2

Det här kollagenet finns i leder och brosk, och är det allra viktigaste för sunda leder.

Kollagen typ 3

Ännu ett kollagen som finns i huden. Men även i muskler och blodkärl. Kollagen typ 3 är en viktig ingrediens i tillskott för muskelhälsa.

Vilken kollagen är bäst för huden?

Om du vill få en smidigare hud ska du välja kollagen typ 1 och 3. Det finns främst i animaliskt kollagen. I mindre mängder kan du även få det från de marina källorna. Välj en form som du tycker om, vare sig du dricker benbuljong eller äter pulver.

Var kan man köpa kollagen?

Kollagen är vanligt och du hittar det på flera ställen. Det bästa är att handla online, där du kan få bra priser och erbjudanden. Annars har många apotek kosttillskott som innehåller kollagen och även vissa livsmedelsbutiker. Det är ett vanligt tillskott som många använder.

Kollagen tillskott eller benbuljong?

Här har du den eviga frågan om det är bäst att göra egna tillskott eller köpa dem färdiga. Det finns fördelar med alla alternativen, så i slutändan handlar det om dina egna behov.

En fördel med tillskott är att du inte behöver jobba för födan, så att säga. Det är enkelt att ta, och då är det ofta mer troligt att det blir av. Och det finns flera bra, biologiska tillskott som är helt utan andra tillsatser.

När du gör egen benbuljong är det viktigt att välja bra råvaror. Du får koka ben och märg bra länge för att få fram kollagenet. Många tycker om den här varianten för det smakar så gott. Du kan blanda ut det i matlagningen eller bara dricka buljongen som den är. Eftersom det går att frysa in utan att förlora fördelarna med kollagenet behöver du inte koka buljong så ofta.

Vilket kollagen är bäst i test?

olika typer av kollagentillskott
Core Collagen PRO HÄR / Healthwell Collagen Plus HÄR / Olga Rönnberg Kollagen HÄR / Great Earth Biocell Collagen HÄR

Här beror det på vilken form av kollagen du ser på. För pulver så är Core Collagen Pro en vinnare. Den kostar lite mer men du får ut varje smula av pulvret. Lätt att använda och av god kvalitet.

När det kommer till tabletter är Healthwell Collagen Plus en favorit. Bland annat för att tabletterna inte bara innehåller kollagen utan även vitamin C, som främjar upptaget av kollagen i kroppen.

Om du är ute efter kollagen för en smidigare hud är Olga Rönnbergs kollagen vara ett bra val. Det smakar gott och är blandat med både mineraler och vitaminer för större effekt.

Bästa kollagenet från kyckling får du från Great Earth Biocell. De blandar sin produkt med hyaluronsyra och har en väldigt hög biotillgänglighet. Inget för veganer men väldigt bra för lederna.

Kollagen tabletter

Läs lite mer om olika kollagen tabletter, urvalet är både stort och varierat. Dels kan du välja tabletter med marint, kyckling eller bovint ursprung. Men sedan är de även tillsatta olika vitaminer och annat som gör att tabletterna fungerar så mycket bättre.

kollagen tabletter tillskott
Kollagen Beauty HÄR / Alpha Plus Collagen HÄR / Elixir Kollagen HÄR / Healthwell Collagen Plus HÄR
 • Kollagen beauty innehåller inte bara kollagen. Även här har man blandat det med vitamin C, zink och biotin. kapslarna är lätta att svälja och priset är rimligt.
 • Om du vill ha marint kollagen kan Alpha Plus collagen vara ett bra val. Kollagenet är blandat med hyaluronsyra för större effekt.
 • Elexir pharma kollagen har lyckats samla kollagen av typ 1, 2 och 3 i en och samma tablett. I tillägg har de tillfört vitamin C, B2 samt biotin. Allt för att stärka effekten. Kostar lite mer än andra tabletter, men innehåller också en annorlunda blandning.
 • Ett annat kollagen av marint ursprung är Healthwell collagen. Det är tillsatt vitamin C för att göra upptaget lättare.

Collagen pulver

I sig självt är collagen pulver smaklöst. Det är därför många tycker om att använda det som tillskott. Du kan blanda det i din smoothie, äta det på gröten eller i princip var som helst. En del pulver som säljs i handeln har därför smaksatts. Men det är helt upp till dig vilken sort du föredrar, beroende på hur du använder den.

tillskott av kollagen pulver
Beef Bone Broth HÄR / Elixir Kollagen pulver HÄR / Biosalma Collagen HÄR / Healthwell Collagen Powder HÄR
 • Benbuljongen från Nordic Kings är organisk. Djuren har bara ätit gräs och örter, inget spannmål eller andra tillsatser. Det vill säga ingen antibiotika, bekämpningsmedel eller tillväxthormoner. Allt det här har koncentrerats i pulvret som du lätt strör över dina drycker och maträtter.
 • Elexir pharma kollagen pulver har en neutral smak, och är därför lätt att använda till vad som helst. Den består av bovint kollagen typ 1, och är helt fri från tillsatser eller smakämnen.
 • Genom en speciell process där kollagenet bryts ner till väldigt små beståndsdelar får du fram Biosalma Collagen. Pulvret har en neutral smak och är lätt att lösa upp i både kalla och varma vätskor. Det innehåller allra mest kollagen typ 1, men 15% är av typ 3.
 • Om du vill ha kollagen av marint ursprung bör du pröva på Healthwell collagen pulver. Det är blandat med vitamin C för maximal effekt.

Kollagen i ditt dagliga liv

Det är alltså uppenbart att kollagen är viktig för din kropp. Samt att du inte alltid tillverkar tillräckligt mycket av proteinet.

En fördel med kollagen är att du inte kan överdosera. Därför kan du inkludera det på flera olika sätt i din dagliga kost. En del häller pulvret i sin frukostsmoothie, dricker en mugg med benbuljong på eftermiddagen och tar ett par kapslar innan de går och lägger sig. Krångligare än så behöver det inte vara att få med sig det så viktiga proteinet kollagen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply