0
Nyttigt nötsmör jordnötssmör nyttigt mandelsmör nyttigt cashew nötsmör
Kost och mat, Kostillskott

Nyttigt Nötsmör topp 3 – en jämförelse mellan olika sorter

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Nötsmör har blivit allt mer populärt och det är inte konstigt med tanke på vilken bra källa till nyttiga fetter och protein det är. Men, med så många alternativ som finns tillgängliga idag kan det vara svårt att skilja mellan olika produkter. Jordnötssmör är den vanligaste varianten, men det finns andra intressanta alternativ som är värda att testa. Här nedan kan du läsa en jämförelse mellan olika typer av nyttigt nötsmö

Varför är nötsmör nyttigt?

Enligt studier som gjort vid Harvard School of Public Health har människor som äter nötter regelbundet mindre benägenhet för att få hjärtinfarkt eller dö av hjärtsjukdom (källa). Högkvalitativa nötsmör utan tillsatt sötning eller konserveringsmedel, har motsvarande näring som att äta nötter direkt men kan vara lättare att konsumera exempelvis på en smörgås eller i en smoothie.

Två matskedar nötsmör innehåller i genomsnitt 190 kalorier och 17 gram mestadels omättat fett. Till skillnad från exempelvis vanligt smör ger det också några gram protein och några viktiga vitaminer och mineraler. All den där goda näringen och nästan inget socker gör detta till en bra produkt att ha i ditt skafferi

Vilket nötsmör är bäst?

Smaksatt jordnötssmör nötsmör cashewnötsmör mandelsmör jordnötsmör fetthalt
Olika varianter av nötsmör.

Det skiljer lite i näringsinnehållet mellan olika nötsmör. Vilket smör som är bäst har att göra med vilket du tycker är godast och vilket som innehåller de näringsämnen du behöver. När du köper en produkt är det viktigt att se till innehållsförteckningen. Vissa fabrikanter tillsätter exempelvis olja, socker eller salt. Dessa tre exempel gör att ditt nötsmör blir mindre nyttigt än om det är gjort endast på nötter, som det borde. Personligen tycker jag att de varianter som är gjorda på rostade nötter är godast.

Även om jordnöts- och mandelsmör kanske är de mest kända, kan nötsmör göras på nästan alla fröer eller nötter – och du kan även göra ditt eget. Se mitt recept på eget jordnötssmör, som kan appliceras på andra nötsorter. Det är lätt att göra sitt eget nötsmör, men ibland har man varken tid eller lust. Då rekommenderar jag att köpa ett ekologiskt nötsmör av god kvalitet. Du hittar ett stort utbud HÄR.

En jämförelse mellan olika varianter av nötsmör

pannkakor med jordnötssmör
Jordnötssmör och andra varianter är även gott på pannkakor. Här pannkakor gjorda på äggvitor.

Jordnötssmör

 • Smak: nötig och lite söt
 • Näring: B-vitaminer, koppar, mangan, protein, molybden, fosfor, E-vitamin

Jordnötssmör är förmodligen den mest kända med alla nötsmör. Cirka 80 procent av fettet i jordnötssmör är omättat, och två matskedar innehåller 7 gram protein och ca 180 milligram kalium.

Tyvärr finns det en enorm variation i kvaliteten på jordnötssmör som säljs. Titta noggrant på ingredienslistan för att undvika sötning, salt och tillsatta oljor (som kan vara en källa till transfetter). Transfetter används ibland för att förlänga hållbarheten hos bearbetade livsmedel, men de är starkt kopplade till hjärtsjukdomar och experter är överens om att de bör undvikas.

Leta efter jordnötssmör som innehåller jordnötter och ingenting mer. De som lovar att de innehåller lägre fetthalt, innehåller garanterat något annat utöver jordnötter och det är helt onödigt!

KÖP JORDNÖTSSMÖR HÄR

Mandelsmör

 • Smak: Något söt, nötig, även i en krämig versionen är den fortfarande inte helt slät pga skalet på mandlarna
 • Näring: B-vitaminer, E-vitamin, mangan, koppar, fosfor, magnesium, molybden, enkelomättade fetter, fibrer och protein

Mandelsmör är det näst mest kända nötsmöret. Två tredjedelar av mandelsmörs fett är av den hälsosamma enkelomättade formen. Det innehåller cirka sju gånger mängden kalcium och ca 50 procent mer magnesium än jordnötssmör. Därför är det ett bra och gott alternativ till jordnötssmör.

Att äta olika varianter nötsmör ger våra kroppar ett större tillskott av viktiga näringsämnen. Mandelsmör kan användas på smörgåsen eller på enkla mellanmål som fil och musli (se mitt inlägg om recept med mandelsmör). Det kan också användas som ersättning för smör eller olja i olika bakverk.

KÖP MANDELSMÖR HÄR

Cashewsmör

 • Smak: Krämig, söt eller salt beroende på vad det kombineras med.
 • Näring: koppar, fosfor, mangan, magnesium, zink, protein, enkel- och fleromättade fetter

Cashewsmör är ett av de dyraste nötsmöret, precis som att nötterna generellt är mycket dyrare än jordnötter och mandlar.

Även om cashewnötsmör har något lägre fetthalt än andra nötter (två matskedar innehåller 16 gram fett, jämfört med 18 gram för mandelsmör och 17 gram för jordnötssmör) och är en vinnare vad gäller nyttiga fetter. 62 procent av fettet i cashewsmör är av den omättad sorten, vilket gör det till en av de bästa källorna till enkelomättrade fettsyror bland alla nötsmör. Enkelomättat fett, som även finns i stor mängd i olivolja och avokado, har positiva effekter på blodtryck och kolesterolnivåer.

Två matskedar cashewsmör ger cirka 87 procent av det rekommenderade dagliga intaget av koppar, ett spårmineral som bland annat är nödvändigt för att järn används optimalt av kroppen.

Vissa produkter på marknaden kan innehålla tillsatta oljor (t.ex. solrosolja), så se upp för produkter med andra ingredienser än endast cashewnötter.

KÖP CASHEWSMÖR HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Cosmopolitan Stories januari 15, 2018 at 9:25 e m

  Intressant inlägg, jag älskar jordnötssmör! 😀

  • Reply Fitnessfia januari 16, 2018 at 11:33 f m

   Jag med! Mums!

 • Reply Jeanette januari 15, 2018 at 10:07 e m

  Jordnötssmör är ju sååå gott. Har inte testat andra nötsmör, men kanske borde 🙂

  • Reply Fitnessfia januari 16, 2018 at 11:33 f m

   Visst är det?! Jag gillar de andra nötsmör-sorterna också, testa!

 • Reply Linda januari 12, 2021 at 8:10 e m

  Kan man kombinera alla nötterna i ett nötsmör? Så får man ut det bästa av alla 3

  • Reply Fitnessfia januari 13, 2021 at 5:35 f m

   Ja det kan man göra!

  Leave a Reply