I kroppen finns det 20 aminosyror som används för att bygga proteiner. En av dessa är glutamin. Den säljs också som ett kosttillskott, och är vanligt bland de som lägger lite extra fokus på sin träning och uppbyggnad av muskler. Men glutamin har även flera andra viktiga funktioner i kroppen.
Det här inlägget är sponsrat av bodystore.se som säljer mitt favorit L-glutamin från Holistic. Detta finns att köpa HÄR
Vad är glutamin gjort av?
Så glutamin är en icke-essentiell aminosyra. Det mesta glutaminet tillverkas i skelettmusklerna, samt lungorna. Där det även lagras. Glutamin hjälper till i både tjock-och tunntarmen, och hjälper dig få en sundare tarmflora. En del kallar det för bränsle för tarmarnas celler.
I vilken mat finns glutamin?
Även om många bäst känner till glutamin från hyllan med kosttillskott så finns det naturligt i flera sorters mat. Framför allt i proteinrika livsmedel, som kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter och mejeriprodukter. Men det finns även i de flesta grönsaker, samt i vete.
Hur får man i sig glutamin?
Om du äter tillräckligt med proteiner är det troligt att du får i dig den dagliga dosen av glutamin. Men om du tränar hårt, är sjuk, stressad eller kanske inte äter så mycket är det lätt hänt att du får brist på glutamin. Problemet är att när glutamin minskar i musklerna kan det leda till förlust av muskelmassa. Därför är det vanligt att folk tar glutamin för att försäkra sig om att alltid ha tillräckligt av det i kroppen.
Varför ska man ta glutamin?
Så glutamin är bra för att bygga upp musklerna, vilket alla har behov av. Samtidigt så har det en positiv inverkan på immunförsvaret, som i sin tur kan hindra ett stort antal problem och åkommor. Bland annat har det en anti-inflammatorisk inverkan.
Tarmfloran blir bättre när du äter glutamin, och det kan till och med reparera skador på tarmens slemhinnor. Samt hjälpa mot läckande tarm. Flera studier visar att glutamin kan minska symptomen vid IBS. Plus att du får mer energi när du tar glutamin.
Vad är L-glutamin bra för?
L-glutamin är bra framför allt bra för magen och immunförsvaret. Vissa undersökningar har visat att det också hindrar nedbrytning av musklerna. Du kan därför få hjälp med:
- Musklerna
- Tarmfloran
- Tarmens slemhinnor
- IBS
- Immunförsvaret
- Mer energi
- Anti-inflammatorisk
- Anti-stress
Glutamin IBS – är glutamin bra för magen?
Glutamin är väldigt bra för magen. De flesta är väl medvetna om hur viktiga tarmarna är. Om de mår bra fungerar hela kroppen bättre, till och med psyket kan påverkas positivt av sunda tarmar. Och glutamin hjälper på flera olika ställen just i tarmarna. Dels kan det bidra till en friskare tarmflora, bland annat genom att den stärker tarmarnas slemhinnor.
Dessa är viktiga för att släppa igenom näringsämnen men samtidigt hindra slaggprodukter att komma ut i blodet. Många personer med IBS har en så kallad läckande tarm, som släpper ut allt för mycket skräp.
Glutamin går direkt på tarmcellernas bindningspunkter och stärker dem. Resultatet är att du kanske inte blir helt botad från IBS, men så mycket bättre.
L-glutamin sömn
Det finns inte så mycket underlag för vilken inverkan L-glutamin har på sömnen. Men det är ganska naturligt att om du har en väl fungerande tarm och ett bättre immunförsvar så kan det även påverka hur du mår rent allmänt.
Glutamin gör också så att kroppen producerar mer GABA, en smörsyra som finns naturligt i kroppen. Dess funktion är att hjälpa dig varva ner, stressa mindre och sova bättre. Så om du har problem med att sova kan det eventuellt bli skillnad när du tar L-glutamin.
L-Glutamin viktnedgång
Det finns en direkt koppling till tarmhälsa och din metabolism. Många har lyckats komma till rätta med problemet med övervikt när de fått ordning på sina tarmar. Och det är ju här som L-glutamin är som mest aktiv. Att förändra din tarmflora och få ett väl fungerande tarmsystem kan ta lite tid. Men för den som är överviktig brukar det synas på vågen ganska snart.
L-Glutamin ångest
Ofta så sätter du i gång en reaktion i kroppen när du tar ett tillskott. Så är det med glutamin, på ett positivt sätt. Detta kosttillskott kan nämligen få dig att bli lugnare och uppleva mindre ångest.
Det finns signalsubstanser som talar om för hjärnan att den ska känna sig lugn och trygg. GABA är en sådan hämmande substans. Den hindrar nervcellerna från att överstimuleras och dämpar därmed ångest och oro. Koncentrationen eller produktionen av GABA ökar när du tar L-glutamin. Vilket gör att du upplever mindre stress och ångest.
Är glutamin farligt?
Glutamin finns helt naturligt i kosten och är inte alls farligt. De flesta har inte tillräckligt med glutamin i kroppen, speciellt om du bantar eller tränar hårt. Då är det viktigt med ett tillskott för att hålla nivåerna på en jämn höjd. Om du skulle ta för mycket glutamin försvinner det bara ut ur kroppen. För att överdosera på glutamin måste du ta bra mycket, hela 30 gram per kilo kroppsvikt, och det är ganska svårt.
L-glutamin biverkningar
De flesta känner inte av några biverkningar när de tar glutamin. Vanligtvis måste du ta bra mycket för att märka något, inte alls de doser som de flesta tar. Men, speciellt i början, kanske du får problem med gaser och illamående, ont i lederna eller huvudvärk, muntorrhet och svettningar. Det är inte alla som reagerar på glutamin, och mycket beror på hur stora doser du tar.
Vad är det för skillnad på glutamin och L-glutamin?
Det är så gott som samma sak. Men trots att de har samma molekylära innehåll är dessa arrangerade på ett något annorlunda sätt. Det kallas för en isomer, så l-glutamin är en isomer av glutamin. L-glutamin är aminosyran i sin fria form som är lätt för blodet att ta upp.
Är glutation och glutamin samma sak?
Nej, det är inte samma sak, men de har en nära koppling. Glutamin är en aminosyra som hjälper kroppen producera en väldigt kraftfull antioxidant-glutation. Det är bra att ha mycket glutation i cellerna, det skyddar dig mot fria radikaler. Glutation är även oerhört viktigt för levern och dess arbete med att hålla kroppen ren.
När är det bäst att ta glutamin?
Det bästa är att ta glutamin mellan måltiderna, på fastande mage. Många rekommenderar att du delar upp den dagliga dosen på 2–4 tillfällen. Det är även bra att ta glutaminet efter avslutad träning, eftersom du då kan ha låga nivåer i kroppen.
Kan man ta glutamin på kvällen?
Javisst kan du ta glutamin på kvällen. De som delar upp sitt intag på två doser brukar ta en på morgonen och den andra på kvällen. Det finns ännu inget direkt underlag för att säga att det ger dig bättre sömn, men vissa undersökningar pekar på det.
Glutamin dosering – hur mycket glutamin ska man ta?
Det kan vara bra att börja på en lite lägre dos för att sedan öka på gradvis. För att komma igång kan du ta 1 gram 2–3 gånger per dag. Varje dag kan du öka på dosen, tills du nått upp till 20 gram per dag.
Det kan ta en eller ett par månader innan du märker att det har effekt, så det är viktigt att ha tålamod. Du kan ta upp till 40 gram per dag, men det är inte många som gör det. Ifall du har några biverkningar, typ illamående, kan du sänka dosen lite igen.
Holistic Glutamin recension
Jag tar helst Holistic glutamin, både för hälsan och i samband med träning. Den är väldigt bra för tarmfloran, magen mår så mycket bättre. Även om du har lite känslig mage kan du med fördel ta Holistic glutamin.
Smaken är väldigt neutral, osmaksatt, vilket jag uppskattar. Det gör att den går att blanda i de flesta drycker. Kom dock ihåg att endast använda glutamin i kalla vätskor. Detta eftersom värme bryter ner aminosyran.
Drick direkt efter att du blandat, så ta helst inte med färdigblandad någonstans.
Det är ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i hur bra kvalitet många av Holistic produkter håller. Förutom L-Glutamin kommer även min favorit bland proteinpulver utan sötningsmedel från Holistic. Jag brukar blanda dessa två efter ett hårt träningspass.
No Comments