0
Mandolin bäst i test
Kost och mat

En köksmandolin istället för det gamla rivjärnet

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


En köksmandolin är något jag länge funderat på. För vissa är matlagningen ett kreativt utlopp eller ett sätt att hantera stress medan matlagningen för andra bara är något man gör för att man måste. Jag hör till den första kategorin vanligtvis. Ofta lagar de som faktiskt tycker om matlagningen nyttigare och allmänt bättre mat. De som ogillar att laga mat tenderar att fastna i att svänga ihop den snabbaste och kanske inte den nyttigaste maten.

Men jag undrar varför det måste vara så? Nyttig mat är inte mer ansträngande att tillaga än ex. halvfabrikat och liknande. Bara man har rätt kunskaper och bra verktyg så ska alla kunna laga snabb och enkel nyttig mat, till och med de som hatar matlagningen. Det är här min nya köksmandolin kommer in – som faktiskt inte bara är köksverktygs-porr.

Mandolinen är i märket Anders Petter och kommer från Cervera. Den finns i flera varianter att köpa HÄR.

Min nya köksmandolin

Mandolin bäst i test billig köksmandolin

En mandolin är ett fantastiskt verktyg i köket. Med en köksmandolin kan du skära, riva och skiva.

Mandolinen jag vill tipsa om är denna från Anders Petter då den kommer med flera olika blad för att skära och riva råvarorna på det sätt man vill. Just denna mandolin är också bra då den inte kräver särskilt mycket handtryck, vilket både skonar ömtåliga råvaror och onda händer.

Denna köksmandolin har snabbt blivit ett av mina favoritverktyg i min matlagning. Den gör faktiskt processen att laga bra mat mycket roligare och snabbare. Många som inte använt en mandolin brukar uttrycka sig om hur onödig den är med argument som att allt den gör går att göra med en vanlig kniv. Men här vill jag faktiskt säga emot. Att skiva eller riva något med en mandolin är så mycket enklare än att använda kniven eller rivjärnet. Resultatet blir dessutom både jämnare och tunnare (förutsatt att det är vad man vill).

Laga mat med mandolin

Mandolin skiva riva skära

Jag testade göra tunt skivad potatis för att göra en potatiskaka i ugn.

I vilka recept kan en köksmandolin vara behjälplig? Jo i allt där du behöver skära, skiva och riva. Salladsingredienser och all form av råkost är självklara användningsområden för mandolinen och med detta blir det enkelt att äta mer grönsaker.

Att snabbt kunna riva morötter för att blanda ner i köttfärssåsen eller i en gryta gör nyttigare mat så mycket mer lättillgängligt. Eller att snabbt och enkelt kunna skiva en gurka eller andra grönsaker för att äta till maten gör att detta blir en naturlig del av matlagningen för alla oavsett vad man serverar till. Vill du strimla kål för att göra någon god kålsallad så är detta också mycket snabbare och effektivare med en köksmandolin än med kniv, och bitarna blir alltid i bra storlek.

Den som vill göra egna chips av potatis eller andra rotfrukter kommer ha stor användning av mandolinen då du med den kan skiva väldigt tunna och fina skivor som annars är näst intill omöjliga att få till med kniv.

Slutsats

Så, oavsett om du är av sorten som tycker om att laga mat eller avskyr det så rekommenderar jag verkligen en mandolin. Maten blir lätt nyttigare, intressantare och roligare när man använder mandolinen, plus att man slipper den frustration som kan komma med att inte alltid ha rätt verktyg för matlagningen.

Sugen på fler roliga köksredskap? Läs gärna mitt inlägg om grönsakssvarv.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply