0
Nyttiga snacks att köpa
Kost och mat

Nyttiga snacks att köpa & som går snabbt

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Vem gillar inte att snacksa i soffan en trött fredagskväll? Det gör i alla fall jag! Trots att jag är dedikerad min träningsresa vill jag aldrig förbjuda mig själv något eftersom jag vet att det inte håller i längden. Därför tycker jag att det är fantastiskt kul att förena det bästa av två världar: Nyttiga snacks som är både goda och tidseffektiva!

Nyttigt men gott

Det finns faktiskt väldigt många alternativ till snacks som inte är godis eller chips. Det viktiga för mig är att snackset inte innehåller en massa konstgjorda ämnen, sötningsmedel eller annat som inte är bra för hälsan. Så naturligt som möjligt helt enkelt!

Nyttigt men gott snacks kakor
Dessa no-bake kakor från Get Raw är supergoda och nyttiga. Men ät inte för många för de är fortfarande väldigt kaloririka. Köp no-bake kakor och chokladbollar HÄR

Känner du inte till vilka nyttiga alternativ som finns förstår jag att det kan vara svårt att välja bort det traditionella fredagsmyset. Men det finns faktiskt väldigt många nyttiga snacks som också smakar gott! I det här inlägget kan du läsa mer om mina personliga favoriter som både är goda och enkla att förbereda.

Nyttiga snacks i butik

Vad finns det egentligen att välja mellan i mathyllorna? Vilka snacks håller måttet när det kommer till nyttiga ingredienser? Jag väljer gärna ekologiska snacks när jag handlar. Här ger jag dig flera alternativ som är både fria från farliga E-ämnen och sötningsmedel.

Välj ett snacksalternativ som passar dig här nedan:

Kakaonibs

Kakaonibs ekologiska
Köp ekologiska kakaonibs HÄR

Detta alternativ till choklad är rikt på antioxidanter och magnesium tack vare sin rena form. Kakaonibs är nämligen bitar från rå kakaoböna, helt oprocessad och utan tillsatta ämnen. Gott att äta som snacks eller att ha i desserter!

Ekologiska popcorn

Nyttiga popcorn ekologiska snacks
Köp ekologiska popcorn HÄR

Dessa popcorn är ekologiska och helt fria från alla typer av palmolja. En riktig räddare i nöden när du är på snackshumör. Läs mitt inlägg om popcorn för tips om hur du gör för att luft-poppa poppcorn.

Gojibär

ekologiska gojibär nyttiga snacks
Köp ekologiska gojibär HÄR

Detta torkade bär är lite surt och sött med ett tuggmotstånd som påminner om kola. Goji är känt som ett superbär med anledning av dess höga innehåll av antioxidanter och vitamin C.

Bären är torkade utan tillsatta ämnen och kan ätas som det är eller blandas i granola, sallader och desserter. OBS! Var noga med att köpa ekologiska gojibär för att undvika tungmetaller.

Bovetekex

Bovetekex glutenfria kex
Köp glutenfria bovetekex HÄR

Dessa glutenfria kex är 100% gjorda av ekologiskt bovete. Goda att äta som de är, eller tillsammans med en god avokadoröra.

Kokoschips

Rostade kokoschips Urtekram nyttigt snacks
Rostade kokoschips HÄR

Dessa kokoschips från urtekram är fria från tillsatta ämnen och ekologiska! Fyllda av nyttiga fetter och goda att äta som de är eller tillsammans med en härlig granola.

Färska dadlar

Färska dadlar nyttiga snacks
Köp ekologiska färska dadlar HÄR

Är du riktigt sugen på något sött? I så fall är dadlar ett väldigt bra alternativ! Dessa dadlar från Biofood är ekologiskt odlade och fria från tillsatser.

Du kan äta dem direkt ur kartongen som de är eller göra egna dadelbollar. De dessutom går fint att ha i både frukostgröten eller smoothien för att få lite extra sötma.

Osaltade jordnötter

Estrella Jordnötter Rostade Osaltade
Köp osaltade jordnötter HÄR (nya kunder får 200 kr rabatt med koden NY200)

Osaltade jordnötter från Estrella är mina personliga favoriter. Jag försöker alltid välja alternativ som är rika på protein och fria från skadliga tillsatser.

Dessa är dessutom osaltade. För dig med högt blodtryck är det bra att undvika så mycket salt som möjligt eftersom salt innehåller stora mängder natrium. En annan fördel är att det går att strössla dem direkt på gröten eller yoghurten – eftersom de är osaltade!

De går även bra att använda i bakning och matlagning.

Nyttigt godis att köpa

Finns det egentligen godis som är nyttigt? Nja inte egentligen, men det kanske också är det som är grejen! Godis är för många något gott som inte äts dagligen, utan vid speciella tillfällen. Många gånger på helgen tillsammans med familjen framför idol. Jag förespråkar en balans alla dagar i veckan och när det kommer till godis tycker jag att varje person har ett val om de vill unna sig eller avstå helt.

Nyttigt godis att köpa
Detta är en av mina favoriter bland nyttigt godis – visst det är inte nyttigt om man ser till kalorierna – men det är nyttigt näringsmässigt jämfört med exempelvis vanligt godis. Renée Voltaire Ginger Chew peanut HÄR

Sen är det vitkigt att känna till att det finns mer och mindre bra godis. Det finns ju till exempel godis som är ekologiskt och utan skadliga tillsatser. Dock är dessa fortfarande fulla av socker och kalorier (det slipper du inte undan), men du behöver inte tänka på konstiga färgämnen, till exempel.

Sedan har du säkert sett de kalorisnåla godisalternativen där tillverkaren marknadsför sig genom att säga att godiset inte innehåller socker, eller väldigt lite naturligt socker.

Det går ju dock inte att få till den söta smaken av godis utan någon typ av substitut för socker och då är den allra vanligaste lösningen här att använda sötningsmedel. Personligen undviker jag alltid sötningsmedel och förespråkar inte denna typ av ”nyttigt” godis. Sötningsmedel har ofta en laxerande effekt och är dåligt för magen.

Njut hellre av en påse vanligt godis, lite då och då, eller välj ett nyttigare snacks som dessutom är naturligt. Bra för dig och bra för kroppen!

Snacks tips

Här är min lista på mina 7 favoriter när det kommer till nyttiga och hälsosamma snacks:

  1. Nötter – En handfull nötter, cirka 40 gram innehåller 200 kalorier. De får gärna vara lätt rostade och med en gnutta salt. Naturligt och enkelt. Mums!
  2. Torkad frukt – Här finns det en hel del att välja mellan i de allra flesta matbutiker. Mina personliga favoriter är dock torkade fikon, mango och aprikoser. Se gärna till att köpa ekologiskt. Annars finns risken att tillverkaren tillsatt färgämne eller socker vid tillverkning och det vill vi helst undvika.
  3. Kokos – Den här nöten går att köpa hel eller i färdiga flarn i matbutik. Är jag sugen på något salt finns det även saltade alternativ. Nyttigt men gott!
  4. Oliver – Dessa kanske du inte tänker på i första hand om du är snackssugen, men jag lovar att de fungerar fint som snacks! De innehåller massa nyttiga fetter och en hel del E-vitamin.
  5. Grönsaksstavar med dipp – Här är något för den som gillar att snacksa mycket och länge. Grönsaksstavar är nämligen väldigt kalorisnåla men vitaminrika. För att göra det hela lite lyxigare kan du göra en egen dipp till med antingen avokado eller lätt cremefraiche och kryddor.
  6. Rostade kikärtor – Få saker är så enkla som att rosta kikärtor. Detta snacks har ett högt proteininnehåll och är väldigt gott med lite salt och andra valfria kryddor på.
  7. Lufttorkad skinka – Ett lite matigare snacks. Ett tips är att vira skinkan runt en saftig och söt cantaloupe melon.

Är linschips nyttiga?

Ganska nyligen har det börjat komma flera alternativ till de traditionella potatischipsen i snackshyllorna. Men är de egentligen så mycket bättre än potatischips?

Kollar vi närmre på kaloriinnehållet i linschips så ser vi ganska snabbt att det är ungefär lika många kalorier per 100 gram som i vanliga potatischips. En stor skillnad är dock innehållet i påsen. En påse linschips innehåller nämligen cirka 90 gram, medan en påse potatischips kan innehålla upp till 250 gram.

Är linschips nyttiga?

Linschipsen marknadsförs som ett nyttigt alternativ i relation till potatis. Men sanningen är att potatis i sig inte är onyttigt. Det är själva tillverkningsprocessen där chipsen friteras som gör att det bildas onyttiga fetter. Detta gäller ju dock även vid tillverkning av linschips.

Dessutom innehåller linschips mycket mer salt än vad vanliga potatischips gör, något som kan vara bra för många att undvika, speciellt om du har högt blodsocker.

Kontentan av detta blir att nej, linschips är inte bättre än vanliga, traditionella potatischips. Så känner du att du vill unna dig själv en skål chips, välj det alternativ du är mest sugen på!

Snacks utan socker

Det finns flera alternativ till snacks utan socker. Dels finns naturliga snacks, som nötter, grönsaksstavar eller frukt. Dels finns det sådant snacks som sötats med sötningsmedel och därför inte innehåller vanligt vitt socker.

Läs även: Naturliga sötningsalternativ till socker

Problemet med godis som blivit sötat med sötningsmedel är att de ofta är laxerande och dåliga för magen. Personligen förespråkar jag hellre snacks med naturligt socker, eftersom du i alla fall inte får i dig en massa kemiska tillsatser.

Snacks med sötningsmedel löser inte ditt sockerberoende och tenderar istället att upprätthålla ditt sug efter sött, istället för att avhjälpa det.

Mitt råd är att istället för att hitta något att ersätta sockret med, försöka vänja av dig ditt sockerbehov. När du lyckas med detta kommer frukt och andra naturliga sötningskällor att smaka sötare än vad du är van vid. Dessutom slipper du ditt sug efter sött och kan lättare välja ett snacks som är mer naturligt. Nyttigare för dig och din kropp!

Nyttiga snacks i affären slutsats

Det finns flera hälsosamma, naturliga alternativ i affären som både är nyttiga och goda. Dessutom går många snacks snabbt att förbereda, så du behöver inte oroa dig för att lägga en hel kväll på att rulla dadelbollar i köket.

Det kan tyckas vara en konst att välja bort onyttigt snacks mot mer nyttiga alternativ. Men jag tror att du med största sannolikhet kommer tycka om samtliga nyttiga snacks på min lista. Har du tips på något mer nyttigt snacks? Lämna gärna en kommentar och dela med oss andra!

Läs även: Mitt bästa recept på nyttig granola med choklad

Kom ihåg att det är viktigt med balans! Känner du att du gärna vill äta en påse traditionellt lördagsgodis en kväll, då ska du göra det. Men låt det inte bli för ofta. Välj ett nyttigt alternativ nästa gång, så får du det bästa av båda världar!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply