0
Det är nyttigt med mörk choklad med hög kakaohalt 70 % eller mer
Kost och mat

7 anledningar till att det är nyttigt med mörk choklad varje dag

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är nyttigt med mörk choklad på många olika sätt, inte bara för hälsan i sig utan även för motivationen och för livslusten. Själv behöver jag en bit mörk choklad varje dag, det gör mig både lycklig och frisk. Här nedan har jag listat 7 viktiga hälsoeffekter med mörk choklad samt gjort en jämförelse mellan olika sorter.

Choklad. Många människors stora last, eller vad säger du? Den härligt lena, krämiga kakan som på något sätt har en tröstande och uppiggande effekt.

Dock finns det så många sätt att njuta av choklad än bara genom en chokladkaka. Du kan till exempel både dricka och baka med choklad. Dessutom fungerar det även att ha som ingrediens i ansiktsmasker!

Men hur mycket choklad bör vi egentligen äta? Och finns det verkligen choklad som är nyttig? I det här inlägget tar jag upp allt du behöver vetaom choklad.

Mörk choklad är en choklad med en kakaohalt över 50 procent.

Varför en bit mörk choklad hjälper min motivation

Egot gillar belöningar. För mig är den största belöningen naturligtvis resultat av träningen och att må bra. Jag tror att man mår bäst av flera mindre belöningar än en stor cheat-day. När jag räknade mina kalorier och näringsintag med träningsappen Myfitnesspal från Under Armour, upptäckte jag att jag ”hade råd” med en bit mörk choklad per dag. Nu tar jag en en bit mörk choklad varje dag tillsammans med en kopp kaffe eller te. Det är en stund som jag verkligen värdesätter – det är bara jag och min bit mörk choklad med hög kakaohalt. Det är en vardagslyx som jag verkligen inte vill vara utan och jag gör det med gott samvete, för jag vet att det är nyttigt med mörk choklad.

Choklad nyttigt eller onyttigt?

Choklad nyttigt eller onyttigt

Det är ingen nyhet att det finns många råd och rön kring choklad och dess egenskaper. Vissa hävdar att det finns flera hälsofrämjande fördelar medan andra menar att det inte stämmer alls. Jag ska försöka ge dig en så samlad bild av vad jag vet.

Personligen tänker jag på Marabou när jag hör ordet choklad. Marabou chokladkaka som funnits så länge jag kan minnas och som många gånger är på besök hemma i skafferiet. Men det är inte denna typ av choklad som de kunniga på området menar när de pratar om nyttigheter. Den typ av choklad som anses vara nyttig är den mörka, rena chokladen med så lite tillsatser, socker och andra smakförhöjande ämnen som möjligt. Kakao kommer trots allt från en växt som odlas i tropikerna.

Men det är alltså den renaste formen av choklad som anses vara nyttig och Marabou chokladkaka passar dessvärre inte in på den beskrivningen.

Är det bra att äta choklad?

Det beror på vem du frågar och vilken typ av choklad som menas. Personligen anser jag att allt fungerar i rimliga mängder. Ibland är det bara så att själen behöver lite choklad och då vill jag ändå säga att det är okej.

Men sett från ett hälsoperspektiv finns det flera olika svar på frågan: är choklad bra för hälsan? Det beror bland annat på att det finns de som hävdar att kakao är rik på antioxidanter och viss choklad innehåller en större mängd kakao. Därför kan man indirekt säga att det är bra att äta choklad, så länge det är inom rimliga mängder, som sagt.

Dock är det viktigt att känna till att choklad innehåller mycket fett och socker, oavsett hur mörk den är. Choklad är oavsett form ett livsmedel rikt på kalorier.

Är mörk choklad nyttigt?

Är mörk choklad nyttigt

De nyttiga hälsofrämjande egenskaperna finns i mörk choklad med över 70% kakao. Det som gör den mörka chokladen är att den innehåller en hög, koncentrerad halt av kakao. Kakao tillverkas av kakaobönan som är fullspäckad med antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Dessa näringsämnen har en positiv inverkan på vårt blodtryck, blodcirkulation och kan även motverka stress.

Varför det är nyttigt med mörk choklad

Varför det är nyttigt med mörk choklad

Mörk choklad är nyttigt av flera anledningar som jag listar här nedan, men lura inte dig själv och tro att choklad bara är nyttigt. Det är lätt att gå vilse i choklad-djungeln och köpa en mörk choklad med för mycket socker. Choklad innehåller även mycket fett och i stora mängder kan din nyttiga och hälsosamma mörka choklad bli riktigt onyttig. Mörk choklad är bra i din diet eftersom den innehåller mycket antioxidanter och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mörk choklad har visats sänka blodtrycket och kolesterolet samt öka blodflödet till hjärnan, vilket bidrar till en ökad kognitiv förmåga.

1. Mörk choklad kan sänka ditt BMI (Body Mass Index)

En frekvent konsumtion av små mängder mörk choklad är kopplat till lägre BMI, enligt en studie som publicerades i tidskriften Internal Medicine. Chokladkonsumtions-frekvensensen (via en enkät) och BMI (vikt dividerat med längd i meter, i kvadrat) analyserades bland 1,018 män och kvinnor i åldrarna 20 till 85. Humör, aktivitet per 7 dagars period, frukt och grönsaksintag samt intag av mättat fett räknades även in i forskarnas analys. Allt som allt, bekräftades korrelationen mellan chokladkonsumtion och lågt BMI. Medelåldern på patienterna var 57 år, varav 68 procent var män, med ett snitt-BMI på 28 bland de som åt mörk choklad två gånger per vecka och tränade ca 3,5 gånger per vecka.

2. Mörk choklad kan öka din hjärn-kapacitet

Visste du att du kunde öka din hjärn-kapacitet och fokus med hjälp av mörk choklad? En bit mörk choklad är perfekt om du har ett uppkommande möte, ett viktigt test eller en middag med svärföräldrarna. Att äta mörk choklad kan ge din hjärna en kortsiktig boost och därmed öka din vakenhet i två till tre timmar, enligt en studie från University of Nottingham. Flavanols, en av huvudkomponenterna i mörk choklad, vidgar blodkärlen, vilket gör att mer syre och blod når viktiga områden av hjärnan. Det kan hjälpa dig att kämpa emot trötthet och effekterna av åldrande. Studiedeltagarna konsumerade flavanol-rik kakaodryck, men du kan äta mörk choklad istället eller något annat livsmedel som innehåller mycket flavanols som rött vin, grönt te och blåbär.

3. Mörk choklad kan förbättra synen

Du visste kanske att morötter är bra för synen men visste du att detsamma även gäller med mörk choklad? Enligt forskning som publiceras i tidskriften Physiology & Behavior kan ett måttligt intag av mörk choklad förbättra din syn. Forskarna fann att deltagarna som konsumerade mörk choklad med 720 mg av kakao-flavanols upplevde en förbättrad visuell prestanda, exempelvis att upptäcka rörelse och läsa små bokstäver med låg kontras, vilket sannolikt beror på det ökade blodflödet till näthinnan och hjärnan.

4. Mörk choklad minskar inflammation

Det är nyttigt med mörk choklad och det är även bra mot inflammationer. Vid matsmältningen lever ”bra” mikrober i tarmen på den mörk choklad du ätit. Via jäsning skapas anti-inflammatoriska föreningar som är bra för hjärtat, enligt forskning som presenterades vid American Chemical Society mötet 2014. Antioxidanter och fiber som finns i kakaopulver är inte helt matsmälta förrän de når tjocktarmen där föreningarna absorberas i kroppen, vilket minskar inflammation i hjärt-vävnad och minskar långsiktigt risken för stroke.

5. Mörk choklad kan skydda din hud

Det är nyttigt med mörk choklad även för huden eftersom chokladen kan skydda din hud likt solkräm. Enligt forskning från Journal of Cosmetic Dermatology skyddar mörk choklad mot solens skadliga UV-strålar. Tyvärr gäller det inte vilken choklad som helst, utan chokladen måste tagits fram via en tillverkningsprocess där flavanols-nivåerna bevarats.

6. Mörk choklad sänker blodtrycket

Om du har något förhöjt blodtryck kan en bit mörk choklad om dagen förbättra blodflödet och sänka blodtrycket, enligt forskning från Journal of American Medical Association. Kakaons polyfenoler hjälpte minska högt blodtryck från 86 procent till 68 procent hos deltagare (44 totalt) i åldrarna 56 till 73, vilka åt ca 6 gram mörk choklad (innehållande 30 mg av polyfenoler) per dag under 18 veckor. Det är alltså nyttigt med mörk choklad god hälsa, men överkonsumera inte!

7. Mörk choklad väcker goda kolesterolet (HDL)

Polyfenoler i kakaopulver och mörk choklad kan framgångsrikt, men blygsamt, minska risken för hjärt-kärlsjukdom genom att sänka det dåliga kolesterolet (LDL) och höja antioxidant-kapaciteten i det goda kolesterolet (HDL), enligt forskning som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Välj rätt kakaohalt

Välj rätt kakaohalt

Det är nyttigt med mörk choklad men det gäller att välja en hög kakaohalt. När du köper mörk choklad bör du även vara mycket uppmärksam på hur mycket socker som tillsats. Jag brukar äta choklad av 70-80 procent kakaohalt av olika märken, med så lågt tillsatt socker som möjligt. Tänk även på att mörk choklad innehåller en stor andel mättat fett. Se därför till att begränsa ditt intag till cirka en bit per dag.

Det är som sagt nyttigt med mörk choklad men på grund av sin höga fetthalt, och även det tillsatta sockret, bör mörk choklad dock ätas i rimliga mängder. Till skillnad från mjölkchoklad som det är möjligt att äta i stora mängder utan att bli nöjd, stillar mörk choklad sötsuget med bara en bit. Det är mycket svårt att äta en hel kaka med mörk choklad.

Mörk choklad kalorier och näringsinnehåll

Ur kakaobönan utvinns två ingredienser: kakaomassa och kakaosmör. Medan vit choklad består av kakaosmör med tillsatt socker och mjölk, består mörk choklad i huvudsak av kakaomassa med samma tillsatser. Ju högre procent av kakaohalt en bit mörk choklad har, desto mer kakaomassa – vilket innebär högre fetthalt. Antalet kalorier i mjölkchoklad och mörk choklad är nästan samma. Ibland innehåller mörk choklad till och med fler kalorier än mjölkchoklad. Vanligtvis är det mer socker i vanlig mjölkchoklad än i mörk choklad – men var uppmärksam! I snitt innehåller mjölkchoklad hela 50 gram kolhydrater per 100 gram, huvudsakligen tillsatt socker. Mörk choklad brukar innehålla cirka 8-35 gram kolhydrater per 100 gram.

Det är nyttigt med mörk choklad men här är jämförelse mellan näringsvärdet hos några olika sorter av mörk choklad som visar att de är väldigt olika nyttiga.

100 g Mörk Choklad (Mörk choklad kakao <70%) innehåller 536 kcal, vilket är mycket kalorier.

Kalorier536 kcal
Proteiner6,3 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
63,1 g
 45,5 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
28,8 g
 16,5 g
 9,2 g
 1,6 g

Dessutom innehåller mörk choklad en hel del järn, magnesium, kalium och fosfor, vilka alla är livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Med det sagt borde inte ditt huvudsakliga intag av dessa komma från att äta mörk choklad. Det är viktigt att tänka på att choklad innehåller mycket fett och många kalorier, trots att den är mörk.

Att äta en varierad kost är det allra bästa för att få i dig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att fungera.

Är vit choklad nyttig?

Även om vit choklad är gott, innehåller det väldigt mycket socker, fett och tillsatser. Dessutom saknar den vita chokladen det som gör att det kan argumenteras kring om choklad är nyttigt eller inte: kakao.

Så nej, vit choklad hör inte till de mest nyttiga livsmedlen och är definitivt inte lika nyttig som mörk choklad med hög kakaohalt.

Vit choklad kalorier och näringsinnehåll

100 g vit choklad innehåller 585 kcal, vilket är mycket kalorier.

Kalorier585 kcal
Proteiner6 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
52,4 g
 51,8 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
39,3 g
24,1 g
11,8 g
 1,5 g

Är ljus choklad / mjölkchoklad nyttigt?

Mjölkchoklad innehåller mycket fett och socker, precis som både mörk -och vit choklad. Dessvärre har mjölkchoklad inte lika hög kakaohalt som mörk choklad och därav går man miste om antioxidanterna som kan tänkas ha en positiv inverkan på hälsan.

Det är dock inte farligt eller dåligt att äta mjölkchoklad någon gång ibland, men det räknas inte som ett nyttigt livsmedel.

Mjölkchoklad kalorier och näringsinnehåll

100 g Mjölkchoklad´ innehåller 564 kcal, vilket är väldigt mycket kalorier.

Kalorier564 kcal
Proteiner9,2 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
52,9 g
 48,5 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
35,2 g
 21,3 g
 11,1 g
 1,3 g

Är mörk choklad nyttigare än ljus?

En av anledningarna till att choklad har fått ett rykte om sig av att vara nyttig är för att mörk choklad är rik på antioxidanter. Dessa antioxidanter har en positiv inverkan på vår allmänna hälsa, som exempelvis hjärta och kärl samt blodtryck. Men ljus choklad innehåller mindre av den nyttiga kakaobönan och mer av andra ingredienser som inte riktigt har samma betydande hälsoeffekt.

Dock är det bra att veta om att både mörk och ljus choklad innehåller ungefär lika mycket kalorier, fett och socker. Det enda som skiljer dem åt är som sagt mängden kakao.

Vilken choklad ska man välja?

Är mörk choklad nyttigare än ljus

Jag tycker att det är okej att unna sig en chokladbit då och då, så länge det inte är varje dag. Frågan är inte vilken choklad du borde välja, utan vilken du är mest sugen på. För äter du choklad någon gång ibland, så tror inte jag att det kommer göra bu eller bä för din dagsform. Eftersom chokladen innehåller ungefär lika många kalorier oberoende av om den är ljus, mörk eller vit.

Välj den choklad som du är mest sugen på för stunden. Är det viktigt för dig att få i dig antioxidanter så är blåbär också en bra källa.

Dålig: Marabou mörk choklad

Marabou mörk choklad mycket socker fett
Marabou mörk choklad innehåller för mycket socker och är ett dåligt val

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2210/530 kilojoule/kilokalori

 • Fett 29 gram (varav mättat fett 17.50 gram)
 • Kolhydrat 58.50 gram (varav sockerarter 56 gram)
 • Fiber 7.10 gram
 • Protein 4.90 gram
 • Natrium 0 gram

Näringsvärdet är hämtat från hemkop.se (Koden NY200 ger 200 kr rabatt till nya kunder vid köp över 1000 kr och HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla vid köp över 800 kr).

Som ni ser innehåller den här chokladen alldeles för mycket socker. Kakaoprocenten är endast 44 % vilket förklarar varför Marabou mörk choklad har lägre fetthalt än de övriga. Det är nyttigt med mörk choklad, men avstå från de dåliga alternativen!

Bättre: Lindt Excellence 70 procentig mörk choklad

Exellence lindt 70 procentig choklad
Det är nyttigt med mörk choklad om du väljer en variant med med mindre socker

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2350/566 kilojoule/kilokalori

 • Fett 41 gram (varav mättat fett 24 gram)
 • Kolhydrat 34 gram (varav sockerarter 29 gram)
 • Protein 9.50 gram
 • Salt 0.10 gram

Näringsvärdet är hämtat från hemkop.se (Koden NY200 ger 200 kr rabatt till nya kunder vid köp över 1000 kr och HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla vid köp över 800 kr).

Den här mörka chokladen innehåller mycket mer fett men som ni ser även betydligt mindre socker.

Bästa alternativet: Lindt Excellence 85 procent choklad

Lindt excellence 85 procentig choklad
Mörk choklad med 85 procents kakaohalt från Lindt

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2413/584 kilojoule/kilokalori

 • Fett 46 gram (varav mättat fett 28 gram)
 • Kolhydrat 19 gram (varav sockerarter 14 gram)
 • Protein 12.50 gram
 • Salt 0.10 gram

Näringsvärdet är hämtat från hemkop.se (Koden NY200 ger 200 kr rabatt till nya kunder vid köp över 1000 kr och HEMKÖP100 ger 100 kr rabatt för alla vid köp över 800 kr).

Väljer du en bra mörk choklad med högre kakaohalt, i det här fallet 85 procent, får du bättre näringsvärden. Fetthalten är högre i riktig mörk choklad och med en högre procent av protein samt mindre andel tillsatt socker.

Är raw kakao nyttigt?

Raw kakao, eller rå kakao som det även kallas är kakao i sin allra renaste form. Eftersom det är just kakaon som gör att mörk choklad menas vara nyttig, kan du kanske föreställa dig vad som sägs om rå kakao.

Den råa kakaon är obehandlad och har därför fyra gånger högre innehåll av antioxidanter än den kakaon som finns i en mörk chokladkaka. Dessutom är rå kakao rik på fytokemikalier som är kraftigt humörhöjande. För mycket rå kakao kan alltså göra dig superglad!

Hur mycket choklad ska man äta per dag?

Hur mycket choklad ska man äta per dag

Hur mycket choklad du ska äta per dag är helt beroende på dina mål med din kost och din träning. Visst har kakao en hel del nyttiga komponenter, men själva chokladen är väldigt energirik och det kan bli svårt att rymma större mängder inom ditt dagliga kaloribehov.

Men de som vet hävdar att du bör äta ca. 30g mörk choklad varje dag för att kunna skörda fördelarna. Personligen tänker jag att du kan äta en bit choklad när du känner för det, och behöver du få i dig mer antioxidanter, vitaminer och mineraler kan du få det genom andra livsmedel. Ät choklad för att du vill och är sugen, inte för att få i dig livsnödvändiga näringsämnen.

Hur mycket choklad äter vi i Sverige per år?

I Sverige äter en person ungefär 7 kilo choklad varje år. Vi i Sverige är ju kända för vårt lösgodis och i jämförelse med andra länder har vi faktiskt även ett bra utbud av chokladkakor. Speciellt kända är Marabou men det finns även andra tillverkare som Fazer och Cloetta.

I Schweiz äter befolkningen också mycket choklad. Det kan bero på att de har förträffliga chokladtillverkare. Två välkända tillverkare från Schweiz är Lindth och Toblerone. Jag är säker på att dessa kan vara några av era favoriter, om inte annat känner ni säkert igen dem i matbutiken.

Vilken mörk choklad är godast?

Ibland brukar jag säga att smaken är som baken: delad! Och så även i denna fråga. Det är svårt att veta vem som gillar vad och speciellt när det finns så många olika varianter att välja mellan! Mitt råd är att testa dig fram. Efter ett besök i chokladhyllan på ICA har du säkerligen fått syn på tiotalet olika chokladsorter.

Jag gillar alltid att välja ekologiskt med så lite tillsatser i som möjligt. Gärna så naturligt det bara går och därför är choklad som är så mörk som möjligt min personliga favorit. Men som jag sa i början av inlägget hittar även en Marabou hem till oss ibland – för varför inte?

Kan choklad vara nyttigt?

Choklad i sig är inte nyttigt, men kakaobönan som ger choklad sin smak och essens har vissa hälsofrämjande fördelar. Därför kan det vara en fördel att välja en chokladkaka med så mycket kakao i som möjligt.

Men med det sagt innehåller även choklad mycket fett och socker. Speciellt ljus och vit choklad är oftast även fulla av tillsatser som inte kan räknas som hälsosamma. Ingenting är definitivt onyttigt i en mindre mängd. Ät därför choklad någon gång ibland och vill du vara lite extra nyttig, välj då en mörkare chokladbit.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply