Det är nyttigt med mörk choklad med hög kakaohalt 70 % eller mer
Kost och mat

7 anledningar till att det är nyttigt med mörk choklad varje dag


Det är nyttigt med mörk choklad på många olika sätt, inte bara för hälsan i sig utan även för motivationen och för livslusten. Själv behöver jag en bit mörk choklad varje dag, det gör mig både lycklig och frisk. Mörk choklad är en choklad med en kakaohalt över 50 procent. Här nedan har jag listat tre viktiga hälsoeffekter med mörk choklad samt gjort en jämförelse mellan olika sorter.

Varför det är nyttigt med mörk choklad

Mörk choklad är nyttigt av flera anledningar som jag listar här nedan, men lura inte dig själv och tro att choklad bara är nyttigt. Det är lätt att gå vilse i choklad-djungeln och köpa en mörk choklad med för mycket socker. Choklad innehåller även mycket fett och i stora mängder kan din nyttiga och hälsosamma mörka choklad bli riktigt onyttig. Mörk choklad är bra i din diet eftersom den innehåller mycket antioxidanter och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mörk choklad har visats sänka blodtrycket och kolesterolet samt öka blodflödet till hjärnan, vilket bidrar till en ökad kognitiv förmåga.

1. Mörk choklad kan sänka ditt BMI (Body Mass Index)

En frekvent konsumtion av små mängder mörk choklad är kopplat till lägre BMI, enligt en studie som publicerades i tidskriften Internal Medicine. Chokladkonsumtions-frekvensensen (via en enkät) och BMI (vikt dividerat med längd i meter, i kvadrat) analyserades bland 1,018 män och kvinnor i åldrarna 20 till 85. Humör, aktivitet per 7 dagars period, frukt och grönsaksintag samt intag av mättat fett räknades även in i forskarnas analys. Allt som allt, bekräftades korrelationen mellan chokladkonsumtion och lågt BMI. Medelåldern på patienterna var 57 år, varav 68 procent var män, med ett snitt-BMI på 28 bland de som åt mörk choklad två gånger per vecka och tränade ca 3,5 gånger per vecka.

2. Mörk choklad kan öka din hjärn-kapacitet

Visste du att du kunde öka din hjärn-kapacitet och fokus med hjälp av mörk choklad? En bit mörk choklad är perfekt om du har ett uppkommande möte, ett viktigt test eller en middag med svärföräldrarna. Att äta mörk choklad kan ge din hjärna en kortsiktig boost och därmed öka din vakenhet i två till tre timmar, enligt en studie från University of Nottingham. Flavanols, en av huvudkomponenterna i mörk choklad, vidgar blodkärlen, vilket gör att mer syre och blod når viktiga områden av hjärnan. Det kan hjälpa dig att kämpa emot trötthet och effekterna av åldrande. Studiedeltagarna konsumerade flavanol-rik kakaodryck, men du kan äta mörk choklad istället eller något annat livsmedel som innehåller mycket flavanols som rött vin, grönt te och blåbär.

3. Mörk choklad kan förbättra synen

Du visste kanske att morötter är bra för synen men visste du att detsamma även gäller med mörk choklad? Enligt forskning som publiceras i tidskriften Physiology & Behavior kan ett måttligt intag av mörk choklad förbättra din syn. Forskarna fann att deltagarna som konsumerade mörk choklad med 720 mg av kakao-flavanols upplevde en förbättrad visuell prestanda, exempelvis att upptäcka rörelse och läsa små bokstäver med låg kontras, vilket sannolikt beror på det ökade blodflödet till näthinnan och hjärnan.

4. Mörk choklad minskar inflammation

Det är nyttigt med mörk choklad och det är även bra mot inflammationer. Vid matsmältningen lever “bra” mikrober i tarmen på den mörk choklad du ätit. Via jäsning skapas anti-inflammatoriska föreningar som är bra för hjärtat, enligt forskning som presenterades vid American Chemical Society mötet 2014. Antioxidanter och fiber som finns i kakaopulver är inte helt matsmälta förrän de når tjocktarmen där föreningarna absorberas i kroppen, vilket minskar inflammation i hjärt-vävnad och minskar långsiktigt risken för stroke.

5. Mörk choklad kan skydda din hud

Det är nyttigt med mörk choklad även för huden eftersom chokladen kan skydda din hud likt solkräm. Enligt forskning från Journal of Cosmetic Dermatology skyddar mörk choklad mot solens skadliga UV-strålar. Tyvärr gäller det inte vilken choklad som helst, utan chokladen måste tagits fram via en tillverkningsprocess där flavanols-nivåerna bevarats.

6. Mörk choklad sänker blodtrycket

Om du har något förhöjt blodtryck kan en bit mörk choklad om dagen förbättra blodflödet och sänka blodtrycket, enligt forskning från Journal of American Medical Association. Kakaons polyfenoler hjälpte minska högt blodtryck från 86 procent till 68 procent hos deltagare (44 totalt) i åldrarna 56 till 73, vilka åt ca 6 gram mörk choklad (innehållande 30 mg av polyfenoler) per dag under 18 veckor. Det är alltså nyttigt med mörk choklad god hälsa, men överkonsumera inte!

7. Mörk choklad väcker goda kolesterolet (HDL)

Polyfenoler i kakaopulver och mörk choklad kan framgångsrikt, men blygsamt, minska risken för hjärt-kärlsjukdom genom att sänka det dåliga kolesterolet (LDL) och höja antioxidant-kapaciteten i det goda kolesterolet (HDL), enligt forskning som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition.

Göra praliner av mörk choklad

I Peru provade jag och min syster att göra praliner av mörk choklad

Varför en bit mörk choklad hjälper min motivation

Egot gillar belöningar. För mig är den största belöningen naturligtvis resultat av träningen och att må bra. Jag tror att man mår bäst av flera mindre belöningar än en stor cheat-day. När jag räknade mina kalorier och näringsintag med träningsappen Myfitnesspal från Under Armour, upptäckte jag att jag “hade råd” med en bit mörk choklad per dag. Nu tar jag en en bit mörk choklad varje dag tillsammans med en kopp kaffe eller te. Det är en stund som jag verkligen värdesätter – det är bara jag och min bit mörk choklad med hög kakaohalt. Det är en vardagslyx som jag verkligen inte vill vara utan och jag gör det med gott samvete, för jag vet att det är nyttigt med mörk choklad.

Välj rätt kakohalt på mörk choklad

Det är nyttigt med mörk choklad men det gäller att välja en hög kakaohalt. När du köper mörk choklad bör du även vara mycket uppmärksam på hur mycket socker som tillsats. Jag brukar äta choklad av 70-80 procent kakaohalt av olika märken, med så lågt tillsatt socker som möjligt. Tänk även på att mörk choklad innehåller en stor andel mättat fett. Se därför till att begränsa ditt intag till cirka en bit per dag.

Det är som sagt nyttigt med mörk choklad men på grund av sin höga fetthalt, och även det tillsatta sockret, bör mörk choklad dock ätas i rimliga mängder. Till skillnad från mjölkchoklad som det är möjligt att äta i stora mängder utan att bli nöjd, stillar mörk choklad sötsuget med bara en bit. Det är mycket svårt att äta en hel kaka med mörk choklad.

Mörk choklad – näringsinnehåll

Ur kakaobönan utvinns två ingredienser: kakaomassa och kakaosmör. Medan vit choklad består av kakaosmör med tillsatt socker och mjölk, består mörk choklad i huvudsak av kakaomassa med samma tillsatser. Ju högre procent av kakaohalt en bit mörk choklad har, desto mer kakaomassa – vilket innebär högre fetthalt. Antalet kalorier i mjölkchoklad och mörk choklad är nästan samma. Ibland innehåller mörk choklad till och med fler kalorier än mjölkchoklad. Vanligtvis är det mer socker i vanlig mjölkchoklad än i mörk choklad – men var uppmärksam! I snitt innehåller mjölkchoklad hela 50 gram kolhydrater per 100 gram, huvudsakligen tillsatt socker. Mörk choklad brukar innehålla cirka 8-35 gram kolhydrater per 100 gram.

Det är nyttigt med mörk choklad men här är jämförelse mellan näringsvärdet hos några olika sorter av mörk choklad som visar att de är väldigt olika nyttiga.

Dålig: Marabou mörk choklad

Marabou mörk choklad mycket socker fett

Marabou mörk choklad innehåller för mycket socker och är ett dåligt val

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2210/530 kilojoule/kilokalori

 • Fett 29 gram (varav mättat fett 17.50 gram)
 • Kolhydrat 58.50 gram (varav sockerarter 56 gram)
 • Fiber 7.10 gram
 • Protein 4.90 gram
 • Natrium 0 gram

Näringsvärdet är hämtat från mat.se. Som ni ser innehåller den här chokladen alldeles för mycket socker. Kakaoprocenten är endast 44 % vilket förklarar varför Marabou mörk choklad har lägre fetthalt än de övriga. Det är nyttigt med mörk choklad, men avstå från de dåliga alternativen!

Bättre: Lindt Excellence 70 procentig mörk choklad

Exellence lindt 70 procentig choklad

Det är nyttigt med mörk choklad om du väljer en variant med med mindre socker

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2350/566 kilojoule/kilokalori

 • Fett 41 gram (varav mättat fett 24 gram)
 • Kolhydrat 34 gram (varav sockerarter 29 gram)
 • Protein 9.50 gram
 • Salt 0.10 gram

Näringsvärdet är hämtat från mat.se. Den här mörka chokladen innehåller mycket mer fett men som ni ser även betydligt mindre socker.

Bästa alternativet: Lindt Excellence 85 procent choklad

Lindt excellence 85 procentig choklad

Mörk choklad med 85 procents kakaohalt från Lindt

Näringsvärde per 100 gram:

Energi 2413/584 kilojoule/kilokalori

 • Fett 46 gram (varav mättat fett 28 gram)
 • Kolhydrat 19 gram (varav sockerarter 14 gram)
 • Protein 12.50 gram
 • Salt 0.10 gram

Näringsvärdet är hämtat från mat.se. Väljer du en bra mörk choklad med högre kakaohalt, i det här fallet 85 procent, får du bättre näringsvärden. Fetthalten är högre i riktig mörk choklad och med en högre procent av protein samt mindre andel tillsatt socker.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply