0
Nyttigt kokosvatten billigt näringsvärde elektrolyter
Kost och mat

Nyttigt Kokosvatten – 7 anledningar att dricka kokosnötvatten efter träning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kokosvatten efter träning är ett vinnande koncept! I Brasilien, där jag bott, säljs färska kokosnötter med kokosvatten i varje gathörn. Kokosnötvatten är förmodligen världens bästa dryck att återställa kroppens vätskebalans med efter ett hårt träningspass. Anledningen är att kokosvatten innehåller elektrolyter. När jag tränade extra hårt brukade jag belöna mig med en färsk kokosnöt men det är först nu jag hittat kokosvatten billigt i Sverige.

Just nu kan du köpa billigt kokosvatten i en superdeal! Klicka här.

Skillnaden mellan kokosvatten och kokosmjölk

Det är viktigt att skilja mellan kokosvatten och kokosmjölk. Den senare är fetare och innehåller mer kalorier, medan kokosvatten är så gott som kalorifritt. Kokosvatten är den vätska som finns inne i kokosnöten. Det är därför som du ofta ser hur de gör ett hål i nöten och sticker ner ett sugrör. Kokosmjölk, å andra sidan, framställs från själva kokosköttet.

Är kokosvatten nyttigt?

Ja, kokosvatten är nyttigt. Det innehåller viktiga salter och har få kalorier. Kokosvatten är naturligt fritt från fett och kolesterol och innehåller mer kalium än fyra bananer.

Kokosnötvatten är särskilt bra efter träning eller när det är varmt och du svettas mycket. Då hjälper det dig att återställa elektrolytbalansen i kroppen.

Vad innehåller kokosvatten?

Köpa kokosnötvatten nyttigt kokosvatten köpa
Kokosnötvatten på en strand i Rio. I Sverige blir det kokosvatten på flaska för min del.

Kokosvatten är både god och nyttig. Den innehåller flera nyttiga mineraler, som kalium och magnesium. Du får också i dig många B-vitaminer från kokosvatten, samt vitamin C.

I tillägg så är kokosvatten rikt på elektrolyter, som transporterar vatten mellan cellerna. Det gör det utmärkt när du har svettats mycket och vill återhämta dig. Lägg till järn och kalcium så förstår man varför den här drycken har blivit så populär bland folk som tänker på hälsan.

Kokosvatten näringsvärde

Näringsvärde per 100 ml kokosvatten (Vita coco):

 • Energi 72kJ/18kcal
 • Protein 0 gram
 • Kolhydrater 5 gram
  – varav sockerarter 5 gram
 • Fett 0 gram
 • Fiber 0 gram
 • Natrium 12 mg
 • Kalium 195 mg (10 % av RDA*)
 • Vitamin-C 40 mg (50 % av RDI)

Kokosvatten efter träning

Kokosvatten efter träning är bra när du tränat hårt eftersom du genom svett förlorat en hel del elektrolyter (salter). När du förlorat för mycket elektrolyter påverkas återhämtningen och med tiden får du sämre prestationsförmåga. Kokosvatten kan ersätta din förlorade vätskenivå tillsammans med salt/mineraler, så att du kan träna optimalt.

Tre anledningar till att kombinera kokosvatten och träning:

 • Kokosvatten är en naturlig sportdryck med elektrolyter
 • Kokosvatten innehåller mineraler som kalium, magnesium och fosfor
 • Kokosvatten är fritt från fett och kolesterol

Bättre än sportdryck

Jag rekommenderar kokosvatten vid träning istället för sportdryck eftersom det är en naturlig dryck för återhämtning fritt från tillsatser.

Kokosvatten framställs från gröna kokosnötter och smakar nästan ingenting vilket passar mig utmärkt. Jag gillar inte den konstgjorda smaken i sportdryck och är känslig för det sötningsmedel som det finns i vissa av dem.

Om du häller i dig en mycket sockerhaltig sportdryck kommer kroppen att välja den energikällan först, därför är det bättre att ta kokosvatten. Om du tränar extremt hårt och länge kan du lägga till druvsocker.

Här finns en video som pratar om varför kokosvatten är bättre än sportdryck:

Kokosvatten innehåller elektrolyter

En av de stora fördelarna kokosvatten innehåller elektrolyter, mineraler som är viktiga för att hålla vätskebalansen inuti och runt om cellerna.

Vad är elektrolyter?

Elektrolyter salter

Natrium, kalium, kalcium, klor och magnesium är exempel på elektrolyter. Elektrolyter är salter i blodet med en elektriska laddningar. Vatten med upplöst salt utgör en elektrolytvätska bestående av en positiv natrium-jon och en negativ klor-jon. Hjärnans förmåga att skicka ut nervsignaler försämras när du får elektrolytbrist och det kan leda till muskeltrötthet och muskelkramper.

Vad gör en elektrolyt?

I princip kan man säga att en elektrolyt är en ledare. När den kommer i kontakt med vatten så blir den elektriskt ledande.

Elektrolyterna är viktiga för vätskebalansen i kroppen. De påverkar även hjärnan så den skickar ut de rätta signalerna till alla organ och kroppsdelar. Samtidigt så har de att göra med transporten av näringsämnen ut till alla celler och hjälper blodet att koagulera.

Med andra ord spelar elektrolyterna en viktig roll för att din kropp ska fungera korrekt.

Om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt kokosvatten bör du dricka det på morgonen. Då är kroppen som mest mottaglig för både elektrolyterna och de andra näringsämnena.

Elektrolyter är bra till mycket:

 • Elektriskt ledande
 • Kroppens vätskebalans
 • Hjärnans signaler till kroppsdelarna
 • Hjärtats funktion samt koagulation av blodet
 • Transporten av näringsämnen
 • Forslar bort slaggprodukter
 • Sätter fart på hormonerna
 • Deltar i processen av ny vävnad

Vad är kroppens vätskebalans?

Kroppen behöver vätska för att fungera som den ska. Vätskebalansen har att göra med balansen mellan vätska, kalium och natrium. En balans av vätska har att göra med ration mellan vätska och salter i din kropp. Om du har för mycket av det ena eller det andra kan du känna dig dålig.

Det hela kontrolleras av dina njurar och det är viktigt att ha den rätta balansen. En hel del styrs av hormoner, som i sin tur produceras efter signaler från nervsystemet.

När du tränar, blöder eller gör annat så förlorar du vätska. Det bästa är om du ersätter minst lika mycket vätska som du gör av med.

Vad menas med elektrolytbalansen?

Elektrolytbalansen elektrolyter balans salter i kroppen
Elektrolytbalansen handlar om en balans mellan vätska och salter i kroppen.

Elektrolytbalansen är förhållandet mellan salter och vatten i din kropp. Som namnet antyder handlar det om att ha en balans. Du behöver alla ämnena för att må bra.

Det är inte alltid som du ska dricka så mycket vatten. Lagom är bäst, även i det här fallet.

Om du anstränger dig hårt och inte dricker tillräckligt med vatten kan få vätskebrist, bli överhettad och en nedsatt prestationsförmåga. Men om du dricker för mycket vatten kan du må illa, få yrsel eller bli illamående.

7 kokosvatten fördelar

Kokosvatten fördelar
Kokosvatten har många fördelar, här nedan kan du läsa om flera av dem.

Det finns många bra orsaker till att dricka kokosvatten. För många är det inte bara en rolig trend som de har hoppat på, utan det är verkligen bra för dig. Här följer sju fördelar med att dricka kokosvatten:

 1. Kokosvatten är en naturlig sportdryck. Många av de sportdrycker som finns på marknaden är fulla av kemikalier. Med kokosvatten kan du hoppa över allt det konstgjorda, men ändå få i dig det du behöver. De flesta föredrar att dricka det efteråt, för att återfukta kroppen och cellerna.
 2. Du får i dig många viktiga mineraler, bland annat kalium. I bara ett glas med kokosvatten får du lika mycket kalium som när du äter en banan. Det är speciellt viktigt när du tränar, eftersom det kan förhindra kramper. Kalium ger dig även en större vätskebalans i kroppen, återigen något som är särskilt viktigt om du anstränger dig. Samtidigt kan kalium både förhindra och lindra problemet med njurstenar.
 3. Den är kalorifattig. Du får i dig många viktiga byggstenar för kroppen utan att behöva tänka på kaloriintaget. Det är färre kalorier än i de flesta juicer och helt klart bättre än läsk. Vatten är alltid det bästa valet om du vill ha helt kalorifritt, men kokosvatten kommer inte lång därefter. Men välj då helst produkter som inte har allt för mycket tillsatser eller socker.
 4. Drycken är rik på antioxidanter. Alla vet hur viktigt det är med antioxidanter. De förhindrar att farliga eller dåliga ämnen bildas i kroppen. Det gäller att ha en god balans för att må bra.
 5. Det finns nyttiga aminosyror i kokosvatten. Aminosyror behövs för att reparera cellerna i kroppen och är en byggsten för proteiner. Träning är en sorts stress för dina muskler, men med hjälp av aminosyror så kan du i stället dra nytta av den. Man beräknar att kokosvatten innehåller fler aminosyror än komjölk. En del av dessa har också visat sig vara bra för hjärtat.
 6. Kokosvatten minskar stress och dåligt humör. Det har att göra med alla de vitaminer och mineraler du får med dig. B-vitaminerna hjälper mot humörsvängningar, och det finns flera stycken av dem i kokosvatten. Magnesium gör så att kroppen producerar mer seratonin, som kallas för lyckohormonet. Det minskar depression och nedstämdhet.
 7. Den innehåller kalcium och cytokinin. Vad har en mineral och ett hormon gemensamt? De är båda två viktiga för tillväxt. Kalcium ger dig starkare skelett. Men de är också bra för musklerna, när de jobbar hårt. När du har tillräckligt med kalcium så återhämtar sig både skelett och muskler mycket snabbare efter ett träningspass. Cytokinin å andra sidan gör att du inte åldras så snabbt och används också för att hindra cancer från att uppstå.

Vad är kokosvatten bra till?

Till att börja med så är kokosvatten ett härligt alternativ till vatten för att släcka törsten. Det smakar gott, du får i dig flera nyttiga ämnen utan att för den skull dricka en massa kalorier. Naturligtvis är det viktigt att välja de rätta varianterna, de som inte har så mycket socker tillsatt.

Kokosvatten smoothie
Kokosvatten kan användas som bas i smoothie, det är även gott att mixa i färsk kokos från skalet!

Du kan använda kokosvatten för att dryga ut dina smoothies. Det blir mycket godare än om du använder vatten, plus att du får i dig fler vitaminer och mineraler. Ett trevligt alternativ är att helt enkelt blanda kokosvatten med färska bär eller fruktbitar. Några isbitar och du har en alkoholfri, god drink.

Kokosvatten är också bra för huden. Inte bara när du dricker den och återfuktar huden, utan även som ett ansiktsvatten. Det stänger till porerna och minskar talgproduktionen.

Många tycker om att dricka ett glas kokosvatten efter en större måltid. Det hjälper dig att smälta maten och motverkar gaser eller sura uppstötningar.

Kokosvatten kan användas som:

 • Törstsläckare
 • Dryga ut smoothie
 • Göra en drink med frysta bär
 • Ansiktsvatten
 • Hjälp för matsmältning

Vanliga frågor om kokosvatten

Här har jag samlat svaret på några frågor om kokosvatten.

Hur mycket vatten är det i en kokosnöt?

Kokosnöten är en vanlig frukt över hela jorden. Den är bra till mycket, helt från skalet och in till kärnan. En vanlig, grön kokosnöt kan innehålla så mycket som en halv liter vatten. Sedan använder man köttet till att äta, riva eller göra kokosmjölk. Många brukar skalet till att göra hantverk eller grillkol. Fibrerna används till att göra rep eller borstar.

Kokosvatten kolhydrater

För varje 100 gram kokosvatten så får du i dig 3,7 kolhydrater. Det är inte så mycket. Men du måste vara uppmärksam på att en del producenter blandar ut vattnet med socker och andra tillsatser. Så läs innehållsförteckningen om du vill vara riktigt säker.

Kokosvatten gravid – är det ok att dricka?

Kokosvatten gravid
Det går utmärkt att dricka kokosvatten när du är gravid – kanske hjälper det till och med mot illamåendet!

Det är inga problem med kokosvatten när du väntar barn. Tvärtom, många gravida kvinnor har funnit att det hjälper mot illamåendet på morgonkvisten. Det är klart att du inte ska överdriva, men det är en god och läskande dryck som är säker under graviditeten.

Vart kan jag köpa Kokosvatten?

Nu för tiden kan du köpa kokosvatten nästan var som helst. På snabbköpen, apoteket eller hälsokostbutiken. Det beror lite på vilka varianter du vill ha. Du kan också skicka efter kokosvatten från ett antal nätbutiker. Möjligheterna är stora, för det här är en populär dryck.

Hur mycket kostar Kokosvatten?

Kokosvatten är inte alls dyrt. En liten förpackning går på under 20 kronor, eller så kan du få en liter för runt 40 kronor. Eller kanske något mer.

Mycket beror på hur naturlig du vill att produkten ska vara. En del är ganska fulla med socker, det är mer som en lite vattnig läsk. Men många är riktigt bra, och priset är inte alls så högt om man jämför med sportdryck.

Beställa kokosvatten billigt online

Det är enkelt och billigt att skicka efter kokosvatten online. Du kan välja mellan flera olika butiker, och även kvalitet. Som ett exempel kan du se på Svensk Hälsokost, och deras alternativ.

Vita Coco har funnits i många år nu, och är fortfarande en klar favorit. Den innehåller vatten som utvunnits från färska kokosnötter, och är 100% naturlig. Dels kan du få den i naturlig form, det vill säga bara kokosvatten. Annars har du några alternativ där de blandat ut vattnet med fruktpuré. Den kommer i en praktisk förpackning som kan återvinnas som kartong.

vita coco kokosvatten billigt

För en kartong kokosvatten a’ 330 ml betalar du 18 kronor. Om du beställer ett 12-pack med kokosvatten så kostar det bara 199 kronor (16,5 kr/st motsvarande 50,25 kr/liter). Då har du alltid en god dryck till hands, för olika tillfällen.

vita coco kokosvatten 1 liter

Om du vill ha en lite större förpackning har de den naturella varianten i 1-liters kartong med kokosvatten för 39 kronor. Perfekt om du vill blanda ut den med frukt eller bär till fest och vardag. Billigare än små förpackningar är det också!

Ett praktiskt alternativ till färdigförpackat kokosvatten är att köpa det i pulverform. Då får du torkat kokosvatten utan några tillsatser eller smakämnen. Du blandar ut det med vatten själv. Lätt att ha med sig överallt och blanda ut vid behov. 

Kokosvatten billigt kokosnötvatten näringsinnehåll
Superdeal på billigt kokosvatten nu!

Just nu kan du köpa kokosvatten billigt hos matsmart.se som har ett erbjudande om 12 förpackningar Vita Coco för endast 99 kr! Det är under 10 kr per styck! Mycket billigare än sportdryck och mycket bättre.

Klicka här för att ta del av superdealen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Amanda januari 14, 2019 at 2:15 e m

  Spännande! 😀 har aldrig testat kokosvatten 🙂

 • Leave a Reply