Fryst kyckling i ugn
Kost och mat

Tina fryst kyckling i ugn (+ 5 snabba kycklingrecept)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är så behändigt att ha råvaror till veckans måltider i frysen. Du kan laga middag så mycket snabbare när allting redan finns i hemmet. Kyckling är en av de matvaror som med fördel kan köpas fryst. Det är bra och sund mat, och eftersom du kan laga till den direkt från frysen så är det superenkelt.

Hel fryst kyckling i ugn

Det allra bästa är att tina kycklingen innan du börja laga maten. Men det går faktiskt att laga till en hel fryst kyckling i ugn. Du får dock räkna med lite längre tid, kanske så mycket som en och en halv timme för att den ska bli helt färdig. Det gäller för grillad kyckling, som är en så populär rätt.

Kyckling i lergryta
Hel kyckling i lergryta, eller som här kycklingklubbor, blir supergott och det går att göra med fryst kyckling.

Ett alternativ är att lägga den i en lergryta och hälla över en burk eller två med krossade tomater och låta den brässera där inne. Det blir lite av pulled kyckling, och är faktiskt jättegott.

Alternativt kan du hälla över buljong, så att kycklingen kokas långsamt i alla kryddorna.

Fryst kycklingfilé i ugn

Fryst kycklingfilé i ugn tina

Samma sak gäller för kycklingfiléerna. De blir bättre om de är tinade, men du kan få bra resultat även med frysta. Räkna med en knapp timme i ugnen, beroende på hur pass stora de är. Kyckling är ju en av de rätter som måste vara helt färdiglagad, för annars kan du bli sjuk.

När kycklingen är fryst brukar det rinna ut lite extra spad när du sätter in dem i ugnen. Det kan du spara och göra en sås av, smaken blir koncentrerad och mycket god. Speciellt om du varit uppmärksam med kryddningen innan du satte in kycklingen.

Fryst kycklingklubba i ugn

Fryst kycklingklubba i ugn

Om du har styck-förpackade kycklingklubbor kan du bara krydda dem själv och sätta in dem i ugnen. Det tar cirka en halv timme innan de är färdiga.

Köttet ska inte vara rosa utan mer mot den vita sidan, och köttsaften bör vara klar till färgen. Vilket ju är precis det samma som när kycklingen är färsk eller tinad.

En del producenter säljer färdigkryddade kycklingklubbor, som ligger i en aluminiumform, redo för att ställas direkt in i ugnen. Eftersom de har ett ben så blir de saftiga och goda, trots att de är frysta. Följ då anvisningarna på förpackningen.

Fryst kyckling i airfryer

Det går lika bra att tillaga en fryst kyckling i din airfryer som i ugnen. Lägg till några minuter för att den ska bli helt färdig. Det borde inte ta mycket mer än 30 minuter om kycklingen är uppdelad i bitar.

Börja tillagningen på en något lägre temperatur och höj den gradvis. Om du kör på högsta temperaturen direkt kan det hända att kycklingen är färdig på utsidan, men inte färdiglagad inuti. Därför är det bättre med den gradvisa tillagningen.

Kan man tina fryst kyckling i rumstemperatur?

Om du vill använda dig av tinad kyckling är det inte så bra att lägga fram den i köket. Det är lätt hänt att bakterier sprids på ytan. I stället ska du tina kycklingen i kylskåpet.

Med lite framåttänkande kan du ligga steget före. I värsta fall är det bättre att använda sig av fryst kyckling, för rumstemperatur är inte att rekommendera.

Hur länge kan man ha fryst kyckling i kylen?

Det bästa sättet att tina en fryst kyckling är just i kylskåpet. Processen kan vara långsam, speciellt om det handlar om en hel fågel. Det kan ta en eller ett par dagar, men till sist har kycklingen tinat. Då är det faktiskt lukten som avgör om den är bra eller inte.

Mycket beror på hur kallt kylskåpet är. Runt fyra grader är en bra temperatur för kycklingen. Något annat som kan påverka hur länge den håller är hur nära utgångsdatumet den var innan du lade in den i kylen. Om du fryst in den själv beror det även på hur pass färsk den var när du fryste in kycklingen.

Kyckling är en av de matvaror som lätt får bakterier på sig. Faktum är att den redan har en viss sort från slakteriet. Det är därför du ska vara så försiktig och tvätta både händer och skärbräda noga efter du rört den. Men sedan finns det en annan sorts bakterier, som inte gör dig sjuk. De får bara kycklingen att lukta illa och få en dålig färg. Så försök att inte ha kycklingen liggande för länge i kylskåpet, men om den luktar gott kan du alltid använda den. Egentligen är det ganska bra att den reagerar när den tinar upp. För då är du alltid säker på att den är säker nog att laga till.

Kan man tina fryst kyckling i mikron?

Kan man tina fryst kyckling i mikron?

Ja, du kan alltid tina fryst kyckling i mikron om du vill laga mat lite snabbare. Det bästa är att använda mikrons upptiningsprogram, som sakta men säkert tinar hela biten. Annars kan du sätta den på halv fart och ta lite i taget.

Kom ihåg att det är bäst att laga till kycklingen så fort som möjligt efter att du tinat den i mikrovågsugnen. För hur försiktig du än är så blir vissa delar av köttet vanligtvis lite tillagade. Ibland kan det vara bättre att laga mat med fryst kyckling i stället.

Fem härliga kycklingrecept:

Här följer några tips på hur du kan laga till fryst kyckling. Mycket är det samma som när du använder dig av färsk eller tinad kyckling. Men vanligtvis måste du lägga till en del extra tid i ugnen. Kontrollera alltid färgen på kycklingen för att vara säker på att den är genomkokt.

Hel kyckling i ugn grillkrydda (som i affären)

Hel kyckling i ugn grillkrydda

Grillad kyckling är alltid en höjdare. När du gör den själv hemma slipper du många av de tillsatser som butikerna använder sig av. Om du verkligen vill höja den här rätten så blandar du din egen grillkrydda. Men med tanke på alla de goda varianter som finns i kryddhyllan så kanske det är överkurs. Om inte annat anges är recepten avsedda för fyra portioner.

 • 1 hel kyckling

Marinad:

 • ½ dl olja, gärna olivolja
 • 1 krossad vitlöksklyfta
 • 1 msk grillkrydda av valfri variant
 • 2 msk sojasås, gärna en mildare sort
 • 1 msk honung
 • 2 msk tomatpuré
 • salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en liten skål. Vänd kycklingen i marinaden, använd gärna en pensel för att komma åt inuti. Egentligen blir kycklingen som allra godast om den får ligga i marinaden en stund, men det kan vara svårt om du har bråttom. Sätt kycklingen på en plåt och ställ in den i ugnen.

Det tar cirka en och en halv timme innan den är färdig. Pensla några gånger med såsen och saften som rinner ner på plåten. Stick en gaffel i köttet och kontrollera att det är vitt. Låt gärna kycklingen vila under aluminiumfolie 10 minuter innan du skär upp den. Servera kycklingen med en sallad, ris eller potatis. Gör gärna en sås med skyn som blir över.

Fryst kyckling i ugn grädde

Fryst kyckling i ugn grädde

Den här rätten blir bäst med kycklingbitar. Antingen filéer eller klubbor.

 • 4 kycklingfiléer
 • 2,5 dl matlagningsgrädde
 • ½ dl chilisås (om du vill ha lite extra piff på såsen)
 • 1 msk torkad salvia
 • 2 krm salt
 • 1 krm peppar
 • 2 dl riven ost (valfritt)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en smord, ugnsfast form. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna och häll den över kycklingen. Sätt in det i ugnen cirka 45 minuter.

Kontrollera om kycklingen är färdig, annars låter du den bara stå inne lite längre. De sista 10 minuterna strör du över osten så den får gratineras tillsammans med grytan.

Servera med kokta grönsaker, pasta eller ris.

Fryst kyckling i ugn curry

Det här är verkligen en klassiker. Och även en rätt där alla har sin egen variant. Eftersom det finns så många sorters curry har du ytterligare en chans att variera middagen. Röd, gul eller grön curry är bara några av de alternativen du kan välja mellan.

 • 4 kycklingfiléer (ta sex om de är små)
 • 5 dl crème fraiche
 • 1 dl mango chutney
 • 2-3 tsk currypulver (alternativt kan du använda currypasta)
 • 1 tsk chilipulver eller sambal oelek för hetta
 • 1 krossad vitlöksklyfta
 • salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra på kycklingen och lägg den i en smord form. Blanda ihop ingredienserna till såsen och bred den över filéerna. Grädda mitt i ugnen runt 50 minuter, beroende på hur stora filéerna är.

Servera med ris eller pasta, och gärna en sallad också. Lägg gärna lite frysta grönsaker runt kycklingen innan du häller över såsen. De lagas till och tar smak från curryn. För en ännu krämigare och rik sås kan du blanda i 2 dl grädde.

Fryst kyckling i ugn sambal oelek

Sambal oelek finns i de flesta svenska kylskåp. En smakrik chiliblandning som är precis lagom stark. Den höjer en enkel maträtt till nya nivåer. Och passar väldigt bra ihop med kyckling.

Kyckling med sambal oelek 1

 • 4-6 kycklingklubbor
 • 3 msk smält smör, eventuellt en blandning av smör och olja
 • 2 tsk sambal oelek
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 2 msk hackad persilja
 • ½ citron, både skal och saft
 • salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda hälften av smöret med sambal oelek, samt lite salt och peppar. Gnid in kycklingklubborna och ställ in dem i ugnen. Efter cirka 40 minuter tar du ut dem. Blanda först resten av smöret och kryddorna. Pensla över kycklingen och ställ in den ytterligare 10-15 minuter.

Servera med en sås gjord av naturell yoghurt och lite örtsalt. Gärna lite ris eller bulgurvete.

Kyckling med sambal oelek 2

 • 4-6 kycklingfiléer eller lårfiléer
 • 5 dl crème fraiche naturell
 • 2 tsk sambal oelek (öka mängden om du vill ha starkare smak)
 • ½ dl sojasås
 • 3 dl matlagningsgrädde
 • salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppar kycklingen och lägg den i ett enda lager i en smord ugnsform. Blanda alla ingredienserna till såsen och häll den över. Sätt in i ugnen cirka en timme. Det ska vara väl kokt, nästan på gränsen till bränt.

Servera med kokta grönsaker och ris, alternativt couscous.

Frysta kycklingklubbor i ugn bbq

Kycklingklubbor i ugn bbq

En härlig rätt som sköter sig själv i ugnen. Du kan göra din egen BBQ sås eller köpa färdiglagad. Det finns flera intressanta varianter som alla har sin egen säregna smak.

 • 4-6 kycklingklubbor
 • BBQ-sås
 • salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen och pensla den sedan med BBQ sås. Det ska täcka överallt. Ställ in dem i ugnen cirka 45-55 minuter. Vänd på dem och pensla med såsen som rinner ut några gånger.

Servera gärna med en dipp av crème fraiche och örter, en sallad och rostad potatis. Om du vill göra din egen BBQ-sås följer här ett enkelt recept:

BBQ-sås till kyckling:

 • 1 finhackad gul lök
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • 1 finhackad röd eller grön chili
 • 2 msk olivolja
 • 2 msk farinsocker
 • ½ dl soja, helst en mildare variant
 • ½ dl ketchup
 • (liquid smoke om du har det)
 • ½ tsk vardera av salt och peppar

Stek löken i oljan på låg värme. Den ska bli mjuk men inte bränd. Lägg i vitlöken och chilin och låt det fräsa med någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allting få koka ihop långsamt i ungefär fem minuter. Rör om så det inte fastnar i botten. Mixa det hela med en stavmixer för krämig konsistens.

Kyckling är bra mat för både vardag och fest

Du behöver inte känna dig stressad när du glömmer tina upp kycklingen. Det går alldeles utmärkt att laga god mat direkt från frysen. Och kyckling är bra mat, den är nyttig och passar för de flesta livsstilar. Var inte rädd att laga till en hel kyckling från frysen, även om det är enklare med portionsbitar. Det enda du ska vara noga med är att kycklingen är färdiglagad. Kontrollera den alltid innan servering.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply