ingredienser cashewmjölk recept mjölk på cashewnötter
Nyttiga recept

Cashewmjölk recept – enkel, billig & krämigt god!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar


Detta cashewmjölk recept är superenkelt att göra och innehåller bara två ingredienser: vatten och cashewnötter (och eventuell smaksättning). Nötmjölk är ett fullgott alternativ till vanlig mjölk. Cashewmjölk är ett substitut som är lätt att göra även för mig som inte är vegan eftersom mjölken är så go. Detta krämiga, nötiga recept på mjölk på cashewnötter är en lyxig smakupplevelse som måste testas!

Varför göra cashewmjölk hemma själv?

Jag upptäckte helt plötsligt att min favorit bland plantbaserad mjölk: cashewmjölk inte går att köpa längre i butik. Kanske var det inte tillräckligt stor efterfrågan. Kanske var mjölken för dyr för konsumenter? Det första argumentet att göra cashewmjölk hemma är alltså att det inte finns att köpa.

Cashewmjölk recept nötmjölk göra egen hemma

Att göra egen nötmjölk är superenkelt och så mycket godare!

En annan anledning är att det är så mycket billigare!

Ytterligare ett skäl att göra cashewmjölk är att det är lättare än att göra annan nötmjölk, eftersom nötterna är lite mjukare och mjölken inte behöver silas.

Att göra egen cashewmjölk är dessutom mycket nyttigare! Du har fullständig koll på ingredienserna, inga tillsatser – bara naturliga ingredienser.

Slutligen för att det är den godaste plantbaserade mjölken i mitt tycke!

Cashewnötter näringsvärde och fördelar

Precis som andra nötter är cashewnötter väldigt näringsrika och goda. Cashewnötter innehåller följande näringsämnen:

 • E-vitamin
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Kalcium
 • Zink
 • Järn
 • Kalium

Dessutom innehåller nötterna mycket protein (läs mer: vilka nötter som innehåller mest protein) och fleromättade fettsyror.

Varför blötlägga nötter?

Anledningen till varför man blötlägger nötter är för att bryta ner antinutrienterna som lektiner och fytinsyra. Det gör att nötterna blir mer lättsmälta för magen och att näringsämnena aktiveras så att de lättare kan tas upp av kroppen.

Hur gör man egen cashewmjölk?

blötlägga cashewnötter

Blötlägg cashewnötterna över natten eller åtminstone i 4 timmar.

Att göra egen cashewmjölk är superlätt! Det är så löjligt lätt att jag undrade varför jag inte gjort det tidigare! Samma känsla som när jag gjorde eget jordnötssmör (recept på hemmagjort jordnötssmör)

Ingredienser cashewmjölk

För en liter nötmjölk behöver du följande ingredienser:

 • 2 dl cashewnötter (cashewnötter till ett bra pris HÄR)
 • 8 dl vatten
 • 2 krm vaniljpulver eller motsvarande mängd vaniljessens
 • En nypa salt
 • Eventuellt lite sötning

Så här gör du mjölk av cashewnötter

göra egen cashew mjölk recept

Täck över nötterna efter du lagt dem i blöt. Här täckte jag bara med hushållspapper men allra bäst är en kökshandduk.

 1. Börja med att blötlägga nötterna: skölj av cashewnötterna noga. Lägg dom sedan i en skål och häll på med vatten så att nötterna täcks helt. Strö över en nypa salt.
 2. Täck skålen med en kökshandduk eller lite hushållspapper så att blandningen kan andas under blötläggningen. Låt nötterna blötläggas i  rumstemperatur i minst 2 timmar, gärna över natten.
 3. Skölj sedan av nötterna noga under rinnande vatten. Nu är cashewnötterna redo att bli till mjölk.
 4. Häll ner cashewnötterna i en mixer och tillsätt vattnet. Mixa ordentligt tills alla småbitar har finfördelats i vätskan. Beroende på din mixers effekt tar det olika lång tid. Jag använde en som inte är särskilt effektfull och det tog cirka fem minuter. Har du en bra mixer går det säkert lite snabbare.
 5. När mjölken är homogen tillsätter du lite salt, vaniljpulver/essens samt eventuell sötning. Mixa därefter mjölken lite till och smaka av. Är mjölken för tjock i ditt tycke kan du tillsätta mer vatten. Du behöver inte sila cashewmjölk som är fallet med många andra varianter av nötmjölk. Cashewnötterna är tillräckligt mjuka efter blötläggning för att mixas till en jämn mjölk. Mjölken är klar när den är helt slät och krämig.

Mjölken håller sig i kylskåp i cirka 3-5 dagar.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply