järnbrist symptom gravid mens järnrik mat
Hälsa, Kost och mat, Kostillskott, Kvinnohälsa

Järnbrist symptom och bästa sättet att behandla brist på järn


I tonåren fick jag tydliga järnbrist symptom, jag var konstant trött och nästan deprimerad. Efter några prover hos läkaren visade det sig att mina järnnivåer var otroligt låga. Det är faktiskt så att brist på järn är en av de vanligaste bristerna på näringsämnen man kan ha. Järnbrist tillsammans med D vitaminbrist är extra vanligt här i norden. Det uppskattas att ca 30 % av befolkningen lider av järnbrist i någon grad. Risken är vanligare för kvinnor då de tappar järn i och med menstruation och graviditet, men alla människor oavsett kön och ålder kan drabbas.

Så vet du att du har järnbrist

De vanligaste tecknen på järnbrist är trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. Självklart som med alla symptom så är det mycket möjligt att dessa järnbrist symptom stämmer in. Misstänker du att du har låga järnvärden är det viktigt att söka dig till vårdcentralen för att kolla upp.

Varför man blir trött och orkeslös har att göra med att det är järnet som bidrar till att bilda de röda blodkropparna. De röda blodkropparna ska transportera syre runt om i kroppen. Om man saknar tillräckligt med röda blodkroppar som följd av järnbrist så sker inte upptagningen av syre som den ska. Då blir du lätt trött och orkeslös, och till en följd av detta nedstämd.

Om järnbristen går så långt att den orsakar blodbrist så kan du få järnbrist symptom så som yrsel, koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och svårigheter att andas. Finns dessa symptom så är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt för att få hjälp. Du kan behöva göra en utredning om varför dessa låga järnvärden har uppstått.

Så behandlar du järnbrist symptom

Det är lätt att säga ”förebygg järnbristen innan den sker” men detta funkar inte alltid. Ja, med en varierad och mångsidig kost så kan man få i sig allt järn man behöver, men det är inte säkert att detta alltid är nog. Som jag nämnde tidigare är det vanligt för kvinnor att tappa järn under menstruation och graviditet (läs min artikel om järnbrist gravid). Då kan det vara svårt att äta så man täcker behovet under hela sin cykel. Vet man om att man lider av järnbrist ska man dock behandla det. Det går att göra med antingen mer av den mat som innehåller järn eller med olika tillskott.

Järnrik mat

Järnrik mat - mat med mycket järn i

Exempel på järnrik mat.

För att få i sig järn genom kosten så är rött kött, blodmat (ex. blodpudding) och lever de livsmedel som innehåller mest järn. Det är ganska självförklarande att annat som innehåller blod innehåller järn då det är där järnet finns. För dig som inte tycker om denna typ av mat eller som vill välja bort animaliska produkter så går det självklart att få i sig järn från andra håll. Baljväxter, särskilt bönor, innehåller järn. Även bladgrönsaker och olika former av fullkorn så som grovt bröd och flingor är bra källor för järn och andra vitaminer som kroppen kan använda sig av.

Järntabletter eller Blutsaft

Om man inte kan få i sig tillräckligt med järn från kosten så kan järntillskott behövas. Vanligast är att man tar järntabletter som går att få utskrivna av läkare eller som kan köpas receptfritt på apotek eller i hälsokostaffärer. Dessa fungerar ofta bra men kan ge biverkningar så som förstoppning, magont och halsbränna, alltså kanske inte optimalt för någon som redan har känslig mage.

Kom ihåg att järn behöver C-vitamin för att tas upp! Öka även intaget av C-vitamin rik kost som frukt och grönt. Jag rekommenderar att ta multivitamin också.

Jag rekommenderar Innate Iron Response istället för Blutsaft. Anledningen är att dessa järntabletter innehåller ett mer högkvalitativt järn. För allt i värden ska du undvika Niferex och Duroferon, dessa tabletter är inte bra varken för mage eller järnupptag.

Bästa järntabletterna

Undvik låga blodvärden med rätt typ av järntabletter. Dessa innehåller även lättupptagligt, naturligt c-vitamin. Du kommer må så mycket bättre och inte vara konstant trött.

Köp järntabletter här.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply