0
Modic förändringar behandling orsak bota symptom
Hälsa

Modic-förändringar: Symtom, orsaker & behandling (det är inte kört!)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

När jag fick diagnosen Modic-förändringar hade jag ingen aning om vad det var. Jag googlade mig fram och hittade att det kännetecknas av en kronisk inflammation i ländryggen. Så jag tänkte att det var över, det var min ryggs dödsdom. Men nu några månader senare är jag betydligt mer optimistisk och vill därför berätta kring mina egna erfarenheter och studier kring Modic-förändringar.

Vad är Modic-förändringar?

Modic-förändringar är en åkomma som påverkar mellankotskivorna i ryggraden. Det är en inflammatorisk sjukdom som orsakar smärta och obehag i ryggraden, särskilt i ländryggen. Modic-förändringar upptäcks inte genom en vanlig röntgen, det krävs en MR-röntgen av ryggraden.

Olika typer av Modic förändringar

Det finns tre typer av Modic-förändringar: Typ 1, Typ 2 och Typ 3.

 • Typ 1-förändringar innebär att den mjuka kärnan i mellankotskivan har ersatts av vävnad som innehåller blodkärl.
 • Typ 2-förändringar innebär att den mjuka kärnan i mellankotskivan har ersatts av vävnad som liknar brosk.
 • Typ 3-förändringar innebär att mellankotskivan har börjat kalkas ut.

Typ 1 är minst allvarligt och lättare att behandla än de andra varianterna.

Symtom på Modic-förändringar

Symtomen på Modic-förändringar varierar beroende på vilken typ av förändring som finns. Vanligtvis upplever personer med Modic-förändringar smärta och obehag i ryggraden (oftast ont i ländryggen).

Vissa personer kan också uppleva stelhet eller svårigheter att röra sig på grund av smärtan. För min del innebar det att jag inte kunde resa mig upp från golvet när jag legat på rygg. Även att det var svårt att lyfta upp mina barn pga ont i ryggen.

Det som är mest frustrerande är att träning i allmänhet gör symtomen bättre, till skillnad från många andra ryggbesvär.

Andra möjliga symtom på Modic-förändringar inkluderar:

 • Smärta som strålar ut i armar eller ben
 • Domningar eller stickningar i armar eller ben
 • Svaghetskänsla i armar eller ben
 • Minskad rörlighet i ryggraden
 • Trötthet

Det kan också vara så att du har ont huvudsakligen på ena sidan ryggen. Så är det i mitt fall. Vi går in lite längre ner i inlägget på anledningen till detta.

Orsaker till Modic-förändringar

Orsakerna till Modic-förändringar är fortfarande oklara, men det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla denna sjukdom. Bland dessa faktorer finns:

 • Ålder: Modic-förändringar är vanligare hos personer över 40 år.
 • Skador: Tidigare skador på ryggraden kan öka risken för att utveckla Modic-förändringar.
 • Överrörlighet i ryggen: Personer som har överrörlig rygg drabbas oftare av dessa problem.
 • Dålig hållning och svankrygg: Om du har en tydligt uttalad svank, eller på annat sätt dålig hållning påverkar belastningen på denna del av ryggen. I mitt fall började det under graviditeten, då svanken av naturliga skäl, blir mer påtaglig.
 • Bristningar i mellankotskivorna: Bristningar i mellankotskivorna kan orsaka inflammation och leda till Modic-förändringar.
 • Osteoartrit: Personer med osteoartrit löper större risk att drabbas av Modic-förändringar.
 • Felaktig träning. Träning som på felaktigt sätt belastat ryggen kan också leda till inflammation.

Behandling av Modic-förändringar

Behandlingen av Modic-förändringar beror på vilken typ av förändring som finns och svårighetsgraden av symptomen. Det finns ingen enkel lösning eller universell behandling som fungerar för alla som lider av Modic-förändringar. Några av de vanliga behandlingarna för Modic-förändringar inkluderar:

Antibiotika?

Det finns en klinik i Danmark som förespråkar antibiotikabehandling vid Modic-förändringar som en del av deras behandling. Många av oss som haft ont i flera år blir väldigt lockade att åka dit och magiskt få bort år av ont i ryggen med denna ”mirakelmetod”.

Med tanke på hur allvarligt bredspektrum-antibiotika är för antibiotikaresistens skulle denna typ av behandling inte vara möjlig i Sverige. Ett stort antal läkare har uttalat sig emot att använda sig av antibiotika vid modic (Läkartidningen 2020).

Smärtlindring

Smärtlindring är en av de första behandlingarna som ordineras för personer med Modic-förändringar. Det kan innefatta användning av smärtstillande medel, muskelavslappnande medel eller antiinflammatoriska läkemedel. Dessa läkemedel hjälper till att lindra smärta och inflammation som orsakas av Modic-förändringar.

Problemet är att denna behandling behöver pågå under längre tid och dessa läkemedel är kända för att skapa olika typer av magproblem, i värsta fall magsår.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik kan hjälpa till att stärka musklerna (framförallt de inre magmusklerna), öka rörligheten och minska smärtan som orsakas av Modic-förändringar. En sjukgymnast kan också hjälpa till att förbättra din hållning och minska risken för ytterligare skador på ryggraden.

Rätt typ av träning

Med hjälp av en sjukgymnast kan du gå igenom din vanliga träning och eventuellt modifiera vad du gör och se till att utför träningen rätt.

Jag har exempelvis fått ta bort viss typ av styrketräning, framförallt de som tränar rumpan. Anledningen till detta är att de flesta rumpövningar påverkar ländryggen. Eftersom jag är överrörlig i ryggen är risken stor att jag hamnar i för stor svank. Detta påverkar det inflammatoriska området negativt. Jag har därför fått hitta alternativ.

En annan sak som jag förändrat är att minska ner löpning och power walks, eftersom de är typer av träning med mycket stötar. Jag har istället byt ut detta mot trappmaskinen.

Laserterapi

Jag har testat laserterapi på området i ryggen med inflammationen och det har varit väldigt bra. Totalt fick jag laser 6 gånger. Precis efteråt var det otroligt skönt, och det gav även effekt på inflammationen på sikt. Däremot ”botade” det inte inflammationen.

Jag räknar inte heller med att det skulle bli helt bra, för det gäller att vara realistisk. Jag har haft de här besvären i 4-5 år, att de skulle gå över på några veckor är inte troligt. Detta kommer att vara en långvarig rehab-process.

Kirurgi

Kirurgi är ett alternativ för personer med svåra Modic-förändringar som inte svarar på andra behandlingar. Kirurgi kan innefatta att steloperera delar av ryggraden, återuppbygga mellankotskivan eller utföra en annan form av kirurgisk ingrepp.

Livsstilsförändringar

Att göra livsstilsförändringar som att gå ner i vikt, sluta röka eller ändra kostvanor kan också bidra till att minska risken för Modic-förändringar eller förbättra symptomen för de som redan lider av det.

Det som jag framförallt gjort är att minska ner på inflammatorisk kost och ersätta den med antiinflammatorisk kost. Jag har exempelvis slutat helt med mjölk, som jag var storkonsument av. Jag har även dragit ner på andra mejeriprodukter.

Här är några exempel på bra livsmedel:

 • Bär
 • Avokado
 • Lax
 • Vitlök
 • Ingefära
 • Grön bladsallad

Kosttillskott

En del vitaminer och mineraler hjälper till att förebygga och behandla inflammation. Dessa är de jag lagt till efter att ha tittat på Dr Eric Berg’s video.

 • D-vitamin
 • MSM + C
 • Omega 3
 • K2-vitamin

Titta gärna på den här video med information om vad en inflammation är:

Förebyggande åtgärder för Modic-förändringar

Det finns ingen säker metod för att förhindra Modic-förändringar, men det finns några åtgärder som kan hjälpa till att minska risken för att utveckla det:

 • Undvik ryggskador: Använda korrekt teknik när du lyfter tunga föremål och undvik ryggskador.
 • Rätt typ av motion: Regelbunden motion kan hjälpa till att stärka ryggmusklerna och minska risken för skador på ryggraden, men tränar du fel är risken istället större att du får värre skada.
 • Rökning: Att sluta röka kan bidra till att minska risken för Modic-förändringar.
 • Hälsosam vikt: Att upprätthålla en hälsosam vikt kan också bidra till att minska risken för Modic-förändringar.

Sammanfattning

Modic-förändringar är en inflammatorisk sjukdom som påverkar mellankotskivorna i ryggraden. Det finns tre typer av Modic-förändringar, vilka orsakar olika symtom. Symtomen inkluderar smärta, stelhet, nedsatt rörlighet och trötthet. Orsakerna till Modic-förändringar är fortfarande oklara, men det finns flera faktorer som kan öka risken för att utveckla sjukdomen.

Behandlingen av Modic-förändringar beror på vilken typ av förändring som finns och svårighetsgraden av symptomen. Behandlingar kan innefatta smärtlindring, sjukgymnastik, kirurgi och livsstilsförändringar.

För att minska risken för att utveckla Modic-förändringar är det viktigt att undvika ryggskador, ha en bra hålling, motionera regelbundet (och rätt), sluta röka och upprätthålla en hälsosam vikt.

Vanliga frågor om Modic-förändringar

Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna om Modic-förändringar. Jag bygger på listan allt eftersom jag får frågor på inlägget.

Vad är den vanligaste orsaken till Modic-förändringar?

Orsakerna till Modic-förändringar är fortfarande oklara, men ålder, skador på ryggraden, bristningar i mellankotskivorna och osteoartrit kan öka risken för att utveckla sjukdomen.

Hur diagnostiseras Modic-förändringar?

Modic-förändringar upptäcks vanligtvis genom en MR-röntgen av ryggraden.

Kan Modic-förändringar botas?

Det finns ingen enkel lösning eller universell behandling som fungerar för alla som lider av Modic-förändringar, men behandlingar kan hjälpa till att lindra symtomen och minska risken för ytterligare skador på ryggraden.

Kan livsstilsförändringar hjälpa till att behandla Modic-förändringar?

Ja, livsstilsförändringar som att minska vikten, sluta röka eller ändra kostvanor kan bidra till att minska risken för Modic-förändringar eller förbättra symtomen för de som redan lider av det.

Vad händer om Modic-förändringar lämnas obehandlade?

Obehandlade Modic-förändringar kan leda till ökad smärta och obehag i ryggraden, minskad rörlighet och en ökad risk för ytterligare skador på ryggraden.

Kan fysisk aktivitet förvärra Modic-förändringar?

Vissa former av fysisk aktivitet kan förvärra symtomen på Modic-förändringar. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller fysioterapeut innan man börjar träna för att se till att man gör det på ett säkert och effektivt sätt. Fel träning kan nämlligen förvärra tillståndet.

Skriv gärna om du har några frågor, så ska jag försöka svara.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Melinda augusti 26, 2023 at 7:55 f m

  Hej. Jag har haft långvarig ryggproblematik i form av artros , sänkningar i kotor , förskjutningar samt modic förändringar typ 2 och typ 3 och har även haft en ryggmärgs ödem som läkt ut och gamla frakturer i facettleder. Jag är väldigt begränsad i mitt vardagliga liv och sjukgymnastik har alltid inneburit mer smärta. Är detta vanligt att det medför mer smärta? Vad har du för råd till mig för läkaren på vc tycks inte vara så insatt vad modic förändringarna innebär för mig.

  • Reply Fitnessfia augusti 27, 2023 at 7:30 e m

   Hej Melinda!

   Det låter jättetufft för dig! Förstår att kombinationen av allt påverkar dig. Jag har inte upplevt att sjukgymnastiken inneburit mer smärta, tvärt om. Den laserbehandling jag fått (är inne på omgång 2) har bara känts skön. I övrigt har min sjukgymnast och jag tränat olika övningar för inre magmuskler och jag har fått tips om övningar på gymmet som inte belastar området. Nu har jag inte modic 2 och 3, så det kanske är så att all rörelse gör ont för dig? Om inte, kanske är det värt att testa en annan sjukgymnast?

   Det är svårt det där med läkare, då det inte finns supermycket med information om modic. Läkaren kan se på röntgenbilderna och förstå att det gör ont, men de är inte så insatta i behandling. Tyvärr tror jag att man får bli sin egen läkare, och att man får hjälpa till att meddela VC-läkaren så gott det går.

   Med vänlig hälsning,
   Sofia

  Leave a Reply