Det viktigt att förstå skillnaden mellan träningsrelaterad träningsvärk och smärta, när du upplever någon form av obehag. Träningsvärk är ett hälsosamt och förväntat svar på träning. Smärta däremot är inte hälsosamt och inte heller normalt. Känner du smärta kan detta bero på en skada. Det finns många fördelar med träning, så som den förbättrade fysiska och mentala hälsan. Det finnas också några saker som är lite obekväma för kroppen med träning, du sätter utsätter den trots allt för stress när du tränar.
Individuella gränser för träning (aktivitetströskel)
För att vi ska göra fysiska framsteg måste kroppen pressas till en lagom nivå där dessa framsteg kan göras. Varje persons kropp har en egen aktivitetströskel beroende på många olika faktorer, så som ålder, grundstryka och nivån av tidigare erfarenheter av träning. Håller man sig på rätt sida av denna tröskel så blir resultatet träningsvärk. Går man över denna så kan träningen resultera i smärta.
Ett av de förväntade resultaten vid träning – korrekt utförd sådan – är att denna tröskel sakta men säkert kommer att öka. Som ett exempel, när en person börjar löpträna, kan deras säkra tröskel vara ungefär 5 minuters löpning. Efter flera veckor av progressiva ökningar i kondition kan denne löpare nu ha ökat sin tröskel till exempelvis 20-30 minuter. Samma gäller vid styrketräning och antalet vikter.
För att maximera dina resultat och minimera risken för skador, är det viktigt att vara realistisk angående din aktivitetströskel och att du kan känna skillnaden mellan träningsvärk och smärta.
Är träningsvärk bra?
Egentligen är träningsvärk ett tecken på att man överbelastat musklerna. Men om det görs på rätt sätt, det vill säga utan att överdriva, så kan det ses som positivt. Bara det inte blir för mycket av det goda. Du måste ju pressa dig lite med jämna mellanrum för att gå framåt. Och då kan träningsvärk uppstå som ett naturligt resultat.
Lär dig identifiera skillnaden mellan träningsvärk och smärta
Tabellen nedan belyser de största skillnaderna mellan träningsvärk och smärta.
Träningsvärk
Träningsvärk uppenbarar sig ungefär 24-72 timmar efter träningen. Detta är resultatet av små, säkra skador på muskelfibrer och kallas ibland även för fördröjd muskelvärk. Under denna tid kommer dina muskler antagligen vara ömma vid beröring, kännas strama och samtidigt värka. Att röra på sig kan till en början vara obehagligt, men att röra på sig och försiktigt stretcha kommer faktiskt att minska träningsvärken.
Under de få dagarna du har träningsvärk kan du överväga att träna på andra sätt och aktivera andra muskler än de som ömmar. Det ger dessa muskler en chans att återhämta sig, vilket de behöver efter att ha bryts ner.
Smärta
Till skillnad från träningsvärk kan det hända att du upplever smärta under tiden som du tränar eller direkt efter. Denna smärta kan kännas skarp i dina muskler eller leder. Smärtan ligger ibland kvar länge utan att den helt försvinner, kanske till och med efter en tids vila. Detta är indikationer på en skada. Vanliga skador är på grund av överansträngning eller felbelastning. Det kan exempelvis röra sig om en inflammation eller en sträckning.
Att pressa sig mer när du upplever smärta kan resultera i ännu skarpare smärtor och allvarliga skador. Om du känner att smärtan är extrem eller inte försvinner efter 7-10 dagar, är det klokt att ta kontakt med exempelvis en läkare eller sjukgymnast. Denna person kan diagnostisera din skada och leda dig till den bästa vägen mot återställning.
Det kan vara ganska smärtsamt med träningsvärk. Samtidigt så ger det en viss tillfredsställelse, eftersom det innebär att du jobbat hårt med din träning. Så när träningsvärken försvinner kanske du tror att något inte står rätt till.
Är träningsvärk ett tecken på hård träning?
Nej det är det inte. Träningsvärk är ett tecken på att du gjort något med musklerna som de inte är vana vid. Så om det är en muskel som du nästan aldrig använder så är det lätt att få träningsvärk. Även om du inte tränar så hårt. Efter ett tag så vänjer sig kroppen vid vad du gör, och då får du inte träningsvärk. Även om du tränar hårt.
Du behöver inte träningsvärk för att se resultat. Bara för att du får ont efter ett pass så betyder inte det nödvändigtvis att du bränner fett eller bygger muskler. Det kan man göra utan att få ont.
Kan musklerna växa utan att man får träningsvärk?
Dina muskler växer när du tränar. Oavsett om du har träningsvärk eller inte. Det enda som värken egentligen visar är att du tränat en muskel på ett nytt sätt. Så det säger sig självt att du får mer träningsvärk när du är ovan eller har haft ett uppehåll. Faktum är att träningsvärk kan sakta ner dig, eftersom du inte kan träna med allt för mycket träningsvärk. Lite grand är okej, men om du har stora smärtor kan träningen göra dig överansträngd.
Nya övningar ger mer värk
Det är intressant att se hur en elitlöpare som lätt klarar av att springa 30 kilometer utan att känna av det får träningsvärk när hen gör några 200-meters lopp. Det är för att olika muskler får jobba, som hen vanligtvis inte tränar. Så när du börjar med något nytt, kanske lägger fokus på en annan del av muskeln, så kommer du troligtvis att få träningsvärk.
Nyttan av träningsvärk
Även om värken inte är ett tecken på att du tränat bättre eller att musklerna nu växer supersnabbt, så har träningsvärk en positiv inverkan på personen. På något sätt så känns det bra att märka av sin träning. Det är som ett bevis på att du jobbat hårt och många känner sig motiverade att fortsätta. Så länge som du är försiktig så det inte blir allt för hårt, för då måste du vila i stället för att köra ett nytt pass. Träningsvärk kan bli ett hinder om den är för stark, så träna på ett balanserat sätt.
4 Comments
Älskar den där goa träningsvärken. Men, smärta – näe! Viktigt lära känna skillnaden här, många träningsvana blir ofta rädda för träningsvärk, innan de har lärt sig njuta av den. Eller i alla fall acceptera den 😉
//Malin
Absolut, det är viktigt att lära känna sin kropp och hitta var gränserna går.
För mig är träningsvärk ett sätt för mig att känna var min fysiska kropp ”slutar”. Ibland har jag svårt för att känna det och då är det extra skönt att liksom fylla kroppen med en värk som för mig är behaglig och hjälper mig att vara mer i min kropp.
Håller helt med dig, det är jättekul att ta ut sig till max i kontrollerade övningar som utmanar kroppen. Skillnaden blir när man utmanar sin kropp på fel sätt, då man ignorerar smärta för att egot vill att man ska göra x antal reps osv.