0
Träningsvärk och smärta. Vad är träningsvärk och när kan man träna
Hälsa, Träning

Träningsvärk vs Smärta: lär dig identifiera skillnaden

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Det viktigt att förstå skillnaden mellan träningsrelaterad träningsvärk och smärta, när du upplever någon form av obehag. Träningsvärk är ett hälsosamt och förväntat svar på träning. Smärta däremot är inte hälsosamt och inte heller normalt. Känner du smärta kan detta bero på en skada. Det finns många fördelar med träning, så som den förbättrade fysiska och mentala hälsan. Det finnas också några saker som är lite obekväma för kroppen med träning, du sätter utsätter den trots allt för stress när du tränar.

Jag är inte utbildad sjukgymnast eller liknande. Informationen nedan är faktainsamlad och bygger på egna erfarenheter, ej på yrkesmässig expertis.

Individuella gränser för träning (aktivitetströskel)

För att vi ska göra fysiska framsteg måste kroppen pressas till en lagom nivå där dessa framsteg kan göras. Varje persons kropp har en egen aktivitetströskel beroende på många olika faktorer, så som ålder, grundstryka och nivån av tidigare erfarenheter av träning. Håller man sig på rätt sida av denna tröskel så blir resultatet träningsvärk. Går man över denna så kan träningen resultera i smärta.

Ett av de förväntade resultaten vid träning – korrekt utförd sådan – är att denna tröskel sakta men säkert kommer att öka. Som ett exempel, när en person börjar löpträna, kan deras säkra tröskel vara ungefär 5 minuters löpning. Efter flera veckor av progressiva ökningar i kondition kan denne löpare nu ha ökat sin tröskel till exempelvis 20-30 minuter. Samma gäller vid styrketräning och antalet vikter.

För att maximera dina resultat och minimera risken för skador, är det viktigt att vara realistisk angående din aktivitetströskel och att du kan känna skillnaden mellan träningsvärk och smärta.

Lär dig identifiera skillnaden mellan träningsvärk och smärta

Tabellen nedan belyser de största skillnaderna mellan träningsvärk och smärta.

Träningsvärk

Träningsvärk uppenbarar sig ungefär 24-72 timmar efter träningen. Detta är resultatet av små, säkra skador på muskelfibrer och kallas ibland även för fördröjd muskelvärk. Under denna tid kommer dina muskler antagligen vara ömma vid beröring, kännas strama och samtidigt värka. Att röra på sig kan till en början vara obehagligt, men att röra på sig och försiktigt stretcha kommer faktiskt att minska träningsvärken.

Under de få dagarna du har träningsvärk kan du överväga att träna på andra sätt och aktivera andra muskler än de som ömmar. Det ger dessa muskler en chans att återhämta sig, vilket de behöver efter att ha bryts ner.

Smärta

Till skillnad från träningsvärk kan det hända att du upplever smärta under tiden som du tränar eller direkt efter. Denna smärta kan kännas skarp i dina muskler eller leder. Smärtan ligger ibland kvar länge utan att den helt försvinner, kanske till och med efter en tids vila. Detta är indikationer på en skada. Vanliga skador är på grund av överansträngning eller felbelastning. Det kan exempelvis röra sig om en inflammation eller en sträckning.

Att pressa sig mer när du upplever smärta kan resultera i ännu skarpare smärtor och allvarliga skador. Om du känner att smärtan är extrem eller inte försvinner efter 7-10 dagar, är det klokt att ta kontakt med exempelvis en läkare eller sjukgymnast. Denna person kan diagnostisera din skada och leda dig till den bästa vägen mot återställning.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Malin Lundskog oktober 30, 2017 at 11:55 f m

  Älskar den där goa träningsvärken. Men, smärta – näe! Viktigt lära känna skillnaden här, många träningsvana blir ofta rädda för träningsvärk, innan de har lärt sig njuta av den. Eller i alla fall acceptera den 😉

  //Malin

  • Reply Fitnessfia oktober 30, 2017 at 12:45 e m

   Absolut, det är viktigt att lära känna sin kropp och hitta var gränserna går.

 • Reply Tess Mabon oktober 30, 2017 at 2:21 e m

  För mig är träningsvärk ett sätt för mig att känna var min fysiska kropp ”slutar”. Ibland har jag svårt för att känna det och då är det extra skönt att liksom fylla kroppen med en värk som för mig är behaglig och hjälper mig att vara mer i min kropp.

  • Reply Fitnessfia oktober 30, 2017 at 7:04 e m

   Håller helt med dig, det är jättekul att ta ut sig till max i kontrollerade övningar som utmanar kroppen. Skillnaden blir när man utmanar sin kropp på fel sätt, då man ignorerar smärta för att egot vill att man ska göra x antal reps osv.

  Leave a Reply