Viktnedgång är en resa, och resan har flera olika faser. Till en början kan det kännas tufft för att sedan gå allt lättare. Någon gång under sin viktresa brukar de flesta hamna på den fruktade viktplatån – ett läge där ingenting alls händer med vikten.
Vad är en viktplatå?
En viktplatå kan beskrivas som en punkt i sin viktresa där varken vågen eller måtten på måttbandet ändras. Ofta sker detta efter att kroppen gradvis tappat vikt i ett hyfsat tempo. Detta gör att en viktplatå kan kännas som ett ”misslyckande”, som om man gjort något fel då kroppen inte fortsätter tappa vikt som tidigare.
Det man måste ha i åtanke är att viktplatåer är helt normala, och något som de flesta som försöker gå ner i vikt drabbas av. Dock kan det vara lite lurigt att komma på vad som orsakar viktplatån. Viktigt är att veta att viktplatån går att komma över, och att det inte alls är kört med viktnedgången bara för att vågen står stilla i någon vecka.
För att kunna benämna en fas som en viktplatå ska vågen ha stått stilla i ca. 2-3 veckor. Då vet man att det inte är något som kommer ändras från dag till dag, utan något mer bestående som händer med kroppen. Precis som med all viktminskning så behöver man hitta ett sätt att kicka igång viktminskningen från platån.
Varför går jag inte ner mer i vikt?
När man kommit till en bestående viktplatå känns det ofta tungt och jobbigt att ta sig därifrån. Viktnedgången som tidigare gått så bra har nu bara stannat upp, och då är det klart att man undrar över vad som sker i kroppen.
När man uppnått en viktplatå beror det på att något stör kroppens ämnesomsättning. För att gå ner i vikt behöver du – som du säkert redan vet – göra av med fler kalorier än vad du äter. Vid en viktplatå är det något som inte riktigt står rätt till med den balansen. För att återfå balansen behöver något ändras.
Hur man stoppar en viktplatå
Så, hur gör man för att bryta igenom en viktplatå? Jo, beroende på vad det är som orsakar platån kan man bryta igenom den på några olika sätt. Analysera din egen kropp och testa något av tipsen här nedan för att förhoppningsvis fortsätta viktresan.
1. Var noga med kalorierna
Det kan låta självklart att man ska se över sina kalorier, men ibland kan man behöva ändra sättet man gör det på. Om du under hela din viktresa har räknat kalorier eller hållit koll på dem på annat vis genom att använda en särskild app eller kalori-lista så kan det vara dags att tänka om. Till en början fungerar nästan vilken metod som helst bra då alla metoder ger en fingervisning om mängden kalorier i alla måltider, dock måste man vid en viktplatå fundera över hur pålitlig ens valda metod är.
Om du har använt en app för att räkna kalorier eller kolla upp mängden kalorier i olika livsmedel kan det faktiskt vara så att appen inte är korrekt. Många appar är framtagna i andra länder och har information som inte alltid stämmer överens med verkligheten. Det säkraste sättet att räkna kalorier på är genom att väga sin mat och att gå efter innehållet som står på påsen. Så, om du har blivit lite lat när det gäller att väga alla portioner och mellanmål så kan det hjälpa att öka på fokuset på kaloriernas faktiska mängder.
Gissningar i all ära – men om du verkligen vill bryta igenom och hålla koll på vad din kropp får i sig så måste man vara noga.
2. Tänk på småätandet
Denna punkt hör delvis ihop med den tidigare. I början av viktresan är det lätt att man är otroligt fokuserad och inte småäter. Allt eftersom man vänjer sig med sin nya livsstil kan dock sådana olater uppstå. Missförstå mig inte – mellanmål är bra. Dock måste man avslöja sig själv genom att ta tag i småätningen.
Kanske slinker det ner en näve nötter, en bit banan och ett glas juice någon gång under dagen. Dessa små lätta snacks tar ingen tid och får liten uppmärksamhet, vilket är det som stör viktresan. Du kanske äter bra och räknar dina kalorier vid de stora huvudmålen, men kalorierna som smyger fram mellan lunch och middag räkna!Håll lite extra koll på dig själv för att undvika att vissa kalorier ”glöms bort”.
3. Hur mår kroppen av maten du äter?
Kalorier hit och kalorier dit – du kan säkert allt om matens energi och hur du förbränner den. Det som är viktigt är att man inte glömmer bort allt det andra viktiga som finns i maten vi äter.
Alla makro-näringsämnen är minst lika viktiga för kroppen som kalorierna. Du kan äta få kalorier och träna mycket och samtidigt inte gå ner i vikt om kroppens hälsa inte är på topp. Alla vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera ordentligt, om inte kroppen fungerar kommer du inte gå ner i vikt – risken finns till och med att vikten går åt andra hållet.
Om kroppen känner sig sjuk för att den saknar ett särskilt näringsämne så kommer kroppen göra allt den kan för att hålla sig frisk. Detta involverar att sakta ner ämnesomsättningen och att binda upp så mycket näring som möjligt till kroppen. Att kroppen gör såhär är en försvarsmekanism som är viktigt för den dagen du faktiskt blir sjuk.
För att se till att detta inte händer är det otroligt viktigt att du får i dig rätt mängd av alla vitaminer och mineraler. Du kan mäta dessa ämnen genom att läsa förpackningar och använda appar, men du kan också ta ett blodprov. Om du misstänker att något är fel på makro-närings-nivån är det bästa att uppsöka sjukvård för att få det kollat. En frisk kropp är en glad kropp som kan hjälpa dig nå dina mål!
4. Sömnbrist och stress kan vara boven
Vi vet att sömn är otroligt viktigt för mycket – även för din viktresa. Om du inte sover tillräckligt producerar kroppen ett hormon som heter kortisol. Med höga mängder kortisol i blodet är viktnedgång i princip omöjligt.
Kortisol är ett stresshormon som utsöndras av binjuren. Om du inte sover tillräckligt blir kroppen stressad (även om du inte känner dig stressad), och utsöndrar då kortisol. Kortisolet binder fett till kroppen och gör alltså att du får en motsatt effekt från den du vill ha i din viktresa.
Detta stresshormon utsöndras hela tiden då kroppen upplever allt vi gör som stress – men negativ stress ger upphov till extra höga nivåer av kortisol. Den typen av stress som vi drabbas av på jobbet och som vi verkligen känner att vi mår dåligt av är alltså också dålig för viktresan.
Försök att se till att sova 7 timmar per natt, och minska stress i vardagen så mycket du kan. Kanske behöver du lära dig att ha tråkigt, eller att koppla av på sätt som inte involverar teknik och media.
5. Träna på nya sätt
Om du tidigare under din viktresa strikt har följt ett träningsschema och har gjort samma typ av träning hela tiden kan du ha råkat ut för att kroppen vant sig vid träningen. Allt som vi gör om och om igen och som sker som en del av vår vardag ser kroppen som något normalt, och då anpassar sig kroppen efter det. Detta är också en försvarsmekanism som hjälper oss att överleva – men som inte är önskvärd vid viktnedgång.
För att kroppen inte ska vänja sig behöver du helt enkelt ändra något i hur du tränar. Kanske kan du gå en omväg på promenaden som ger 15 min extra rörelse? Har du tidigare bara tränat på gym så kanske en sport kan få kroppen att jobba på nya sätt? Testa något nytt för att utmana kroppen, du kommer dessutom bli starkare och bättre på fler saker om du tränar mångsidigt.
6. Mindre cardio – mer styrka
Konditionsträning är otroligt viktigt för ämnesomsättningen, och är ofta det som ger bäst resultat i början av en viktresa. Dock kan kroppen vänja sig, som beskrivet i punkten ovan. När konditionen blivit bra händer inte så mycket på ämnesomsättnings-fronten om du inte ökar mängden cardio, vilket kan vara svårt då tiden inte alltid finns till löpturer på flera timmar. Då kan det vara dags för styrketräningen!
Styrketräning med vikter och olika typer av motstånd är bra för kroppen av många olika anledningar. Du blir starkare och smidigare – men du ökar också hastigheten på ämnesomsättningen. En större muskelmassa förbränner mer energi dygnet runt, alltså hjälper styrketräningen under längre tid än bara själva passet.
Byt ut ett cardiopass mot någon form av styrketräning för att testa en ny form av träning och för att öka på kroppens muskelmassa!
7. Lyssna på kroppen
Att du hamnat på en viktplatå skulle kunna betyda att något inte är som det ska med kroppen. Om du känner att ingenting fungerar och att kroppen inte beter sig som den brukar kan det vara bra att söka vård. Förklara hela din viktresa för din läkare så kan hen hjälpa dig med att komma fram till om viktplatån är normal eller inte.
Sist men inte minst vill jag också säga att viktresor kan få ta tid. Allt behöver inte ske över en natt, och det är okej att stå still i vikten ett tag. Lyssna på din kropp och se till att allt du gör känns bekvämt. Ibland kan det vara värt att vänta och hålla ut för att få större belöningar.
No Comments