Manukahonungen kommer från Nya Zeeland och har länge använts till mer än bara matlagning. Just denna speciella honung sägs ha flera medicinska egenskaper så som att vara bakteriedödande, stärkande och lugnande. Men är manukahonung verkligen så bra? Vilka belägg finns det för detta? Det tänkte jag försöka svara på idag.
Det här inlägget är skrivet i samarbete med meds.se som har ett stort utbud av Manukahonung HÄR
Vad är Manukahonung?
Manukahonung är en honung som kommer från Nya Zeeland. Honungen har fått namnet efter den växt, eller rättare sagt den buske, som bina samlar nektar ifrån – manukabusken.
Manukabusken växer i princip bara på Nya Zeeland, därav att det inte finns svensk manukahonung. I Sverige har vi istället ex. ljunghonung från bin som till stor del samlat nektar från ljungens blommor.
Vad är medicinsk honung?
Medicinsk honung brukar honung som används medicinskt kallas. Egentligen fungerar det med vilken honung som helst då man använt honung från hela världen i medicin i många hundratals år.
Honungens bakteriedödande effekt har gjort att man ofta lagt om sår med honung. Honungen stryks på såret för att sedan täckas med en linda av tyg. Detta sägs läka såret både snabbare och på ett bättre sätt.
Honungen har även många andra medicinska fördelar, så som att vara lenande för halsen och renande för oren hy. Honung är en ingrediens i många egenvårdsprodukter som finns att hitta på apotek idag.
Är honung läkande?
Honung har använts i medicin och hudvård nästan lika länge som vi känt till honungen. Förutom att honung är sött, energirikt och gott så kan honung även ha läkande egenskaper.
Läs även: Rawfoodbollar recept – 15 av mina godaste rawbollar
Huruvida honung skyndar på själva läkningen är svårt att säga, men det vi vet är att honung innehåller antibakteriella ämnen som därmed minskar risken för inflammation samt infektion och som då alltså skyndar på läkningen!
Ett av de antibakteriella ämnen som finns i honung är väteperoxid. Väteperoxiden bildas när biet bryter ner sockret och finns sedan i små mängder i den färdiga honungen.
Detta ämne används idag bland annat i sjukvården för att verka just bakteriedödande. Dock kan mängderna väteperoxid variera mellan olika burkar av honung och det finns en risk att mängden minskar med tiden.
Ett annat bakteriedödande ämne kan hittas i den särskilda manukahonungen, som där finns i mycket högre och mer stabila koncentrationer! Ämnet heter MGO, mer om det nedan.
Skillnaden mellan vanlig honung och Manukahonung
Förutom skillnaden i att Manukahonung kommer från just Nya Zeeland och att vanlig honung kan komma från vilket land som helst med pollinerande bin så innehåller manukahonungen även ett eget ämne.
Ämnet heter Methylglyoxal (MGO) och är säreget för just manukahonungen. Ämnet bildas i en spontan process då DHA – ett ämne som endast finns i manukabusken – bryts ner till just MGO.
MGO är antibakteriellt och är troligtvis den största anledningen till att manukahonungen har sådana bra antibakteriella och läkande egenskaper.
Detta kombinerat med den naturliga väteperoxiden och andra mindre kända ämnen i honungen gör manukahonungen till en fantastisk naturmedicin.
När kan man använda medicinsk honung?
Medicinsk honung har länge använts för sårläkning, halsont, hosta, oren hy och näring.
I och med att vi vet att honungen har antibakteriella egenskaper så kan den teoretiskt sätt användas för många olika tillstånd. Halsfluss, infekterade sår och bakteriell akne är bara några av tillstånden som behandlas eller har behandlats med honung.
Dock ska man alltid uppsöka sjukvård vid allvarliga infektioner eller om man tillhör någon riskgrupp. Det bästa är att använda medicinsk honung i samråd med sjukvården för de tillstånd som kräver det.
Vad är Manukahonung bra för?
Det har faktiskt forskats en del på Manukahonung.
En studie kom fram till att honung är effektivt i att hindra tillväxten av alla de bakteriesorter som forskarna testade. Något som honungen överraskade med är att även ha effekt mot resistenta bakterier samt bakterier i biofilm.
Som du säkert vet är resistenta bakterier ett stort problem för dagens sjukvård, och hur fantastiskt är det inte om honungen kanske kan användas även mot dessa?
Läs även: Kakaobönor: Detta visste du inte om hälsofördelarna!
Även biofilm är ett problem då bakterierna i dessa sitter så pass starkt ihop att vanliga antibiotikum kan ha problem med att lösa upp filmen. Manukahonungen har alltså effekt även mot dessa!
Hur ska man använda Manukahonung?
Manukahonung kan man både använda medicinskt och i matlagning (tänk dock på att inte hetta upp honungen över 40 grader).
Honung anses ofta som ett nyttigare sätt att söta mat och efterrätter på än med vanligt vitt socker. Med Manukahonungens goda antibakteriella egenskaper så får du ytterligare en anledning att använda den i mat och mellanmål.
Ett spännande framtida användningsområde för Manukahonung är som komplement till vanliga antibiotika. Studien som nämndes tidigare visade på att honungen kan förbättra effekten av många vanliga antibiotika.
Diskutera gärna detta med din läkare!
Hur smakar Manukahonung jämfört med vanlig honung?
Manuka honungen smakar ungefär som andra obehandlade honungssorter. Smaken är definitivt mer kraftig än de billiga sorterna som finns i dagligvaruhandeln. Honungen har även en spännande eftersmak med olika blommiga toner.
Hur vet man att Manuka-honungen är äkta?
Det man ska kolla efter när man letar efter Manukahonung är att den är från Nya Zeeland och att bina ska ha haft tillgång till Manukaväxter.
Många tillverkare av Manukahonung testar även halten MGO i sina produkter. Mängden av ämnet kan då finnas på burken, och det är bra att jämföra flera olika märken för att hitta den sort som har högst MGO.
Ett annat sätt att klassificera är UMF-skalan:
Vad är UMF?
UMF (Unique Manuka factor) är ett sätt att klassificera Manukahonungen och är den märkning som är mest internationellt erkänd. Ju högre värde på UMF-skalan desto större är honungens antibakteriella effekt.
Hur länge håller Manukahonung?
Honung håller för alltid! I och med att honungen innehåller så pass höga sockerhalter – över 80% – så är honungen självkonserverad. I teorin skulle man utan problem kunna äta honung som är 1000 år gammal bara den har förvarats rätt.
Detta gäller både vanlig honung och Manukahonung.
Självklart kan honungen ändå ändra konsistens och textur med tiden. Men eftersom Manungahonung har så många användningsområden så är risken liten att du behöver spara en burk särskilt länge!
Kan man hetta upp honung?
Det är inte farligt att hetta upp honung men många av nyttigheterna i honungen förstörs när den värms upp över cirka 40 grader. Så hetta inte upp Manukahonung använd den istället på filen, i shots, i dippsås, i rawballs, på pannkakor eller i smooties.
Kan man äta Manukahonung som gravid?
Ja, gravida kan äta Manukahonung utan problem! Barn under 12 månader ska dock inte äta honung överhuvudtaget.
Vilken Manukahonung är bäst?
Det finns många olika varumärken som säljer Manukahonung. Honungen säljs antingen ren på burk, som ingrediens i medicintekniska produkter eller i receptfria läkemedel.
Om du vill ha en mångsidig produkt som kan användas i matlagning, bakning och medicinskt så fungerar vanlig ren manukahonung bra till allt dessa! Om du vill testa manukahonung för att behandla just halsen så kan halstabletter vara ett smidigare val.
Jag har testat Manukahonung 600+ och en flytande manukahonung från Steens i smidig klämtub, mer om dessa här nedan.
Manukahonung 600+
Den första honung jag valt att testa är MGO Manukahonung. Jag ville testa just denna produkt eftersom den har högst MGO, är gjord av 100% äkta manukahonung och helt utan tillsatser!
Det som är speciellt med denna manukahonung är att den är testad för att innehålla mer än 600 mg/kg av det antibakteriella ämnet methylglyoxal (MGO). Motsvarande värde enligt UMF är 17.
För mig är det viktigt att veta att honungen faktiskt innehåller höga halter av ämnet. Andra manukahonung kan ha stora variationer i mängden MGO, vilket gör att dess antibakteriella effekter kan variera från burk till burk.
Jag testade denna honung precis efter att jag varit magsjuk och hoppas att dess antibakteriella egenskaper kan hjälpa tarmarna att återhämta sig. Det återstår att se vilken effekt det gett.
+ Smaken är kraftig och fyllig.
+ Hög halt av MGO.
+ Otroligt hög kvalitet.
+ Flytande
– Burken är liten och priset är högt.
Köp MGO Manukahonung HÄR
Flytande Manukahonung Steens
Jag ville också testa en honung med mindre MGO-värde. Det blev denna Flytande Manukahonung på tub från Steens.
Även om honung på burk ofta känns mer äkta så är honung på tub smidigt när man bara vill ha något snabbt att ringla över gröten eller yoghurten.
Steens manuka honung innehåller 100% opastöriserad rå manukahonung med ett MGO-värde på 83+ vilket motsvarar UMF 5.
Denna honung har skapats med delar av honungskakan vilket gör att inga näringsämnen försvinner. En rolig grej var också att man kan spåra exakt vart honungen i tuben kommer ifrån.
Smakmässigt är denna mindre mustig än den dyrare MGO honungen, vilket är en smaksak. Med det sagt smakar den fortfarande inte blaskigt som billig honung ofta gör.
+ Praktisk tub-förpackning
+/- Mild smak
+ Bra pris
– Lågt MGO-värde
– Sockrig konsistens
Köp Steens Manuka Honey Blend HÄR
Manukahonung halstabletter
MGO har även halstabletter som är bra att ha hemma om man skulle drabbas av halsont.
Halstabletterna innehåller 15% manukahonung med ett MGO innehåll på över 300 mg/kg. Tabletterna finns i tre smaker, original, citron och svarta vinbär. Jag har provat de med originalsmak.
Först måste jag bara säga att de är jättegoda.
Att ha manukahonung i halstabletter är ett bra sätt att minska risken för bakterie-orsakad halsont. Eftersom manukahonungen är antibakteriell så kan den hindra tillväxten av bakterier i halsen.
Teoretiskt sett kan detta alltså förkorta tiden med halsont och även minska hur allvarlig infektionen blir!
+ God smak
+ Bra med antibaktieriell effekt vid halsont
– Visserligen innehåller de MGO 600+ honung men detta är bara 15% av innehållet
– Betydligt dyrare än ”vanliga” halstabletter
MGO Manukahonung halstabletter finns att köpa HÄR
Var kan jag köpa manukahonung?
Manukahonung finns att köpa hos apotek, i hälsokostaffärer och i vissa fall i välsorterade mataffärer.
Det finns tyvärr bluffprodukter av den exklusiva honungen på marknaden. Se upp för dem!
Handla alltid din Manukahonung hos en seriös återförsäljare. Alla produkter i detta inlägg kommer från meds.se som har ett bra utbud, snabb och smidig frakt samt bra priser.
No Comments