0
Cutting och bulking på svenska deffa och bygga
Kost och mat, Livsstil

Cutting och bulking på svenska

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Om du är seriös med att få riktigt bra resultat kan du använda dig av metoderna för cutting och bulking. På svenska brukar man kalla cutting för att deffa och bulking för att bygga. Vanliga motionärer har ingen större nytta av att cutting och bulking. För oss som vill bygga kroppen som vi vill är dessa bra metoder för att få fram våra önskade resultat.

Vad är bulking?

Bulking är en metod som används av bodybuilders över hela världen för att bygga upp en större muskelmassa. I praktiken innebär det att du äter mer kalorier än vad du behöver, ett kaloriöverskott. Genom att äta mer kalorier går du vanligtvis upp en del i fettmassa men även i muskelmassa om du tränar hårt. Det är en metod som gör dina muskler större men inte väldefinierad. När man kör bulking samlar man normalt sett på sig även vätska i kroppen.

Vad innebär clean bulking?

Clean bulking är ett försök att endast gå upp i muskelmassa och inte gå upp i kroppsfett under en bulking. Det är svårare att köra en clean bulking, än att äta dålig mat och gå upp även i fett. Clean bulking innebär att ha noga har koll på hur mycket proteiner, kolhydrater och fett man behöver. Många eftersträvar även att äta så rent som möjligt, med nyttiga fetter och undvika socker.

Vad innebär dirty bulking?

Dirty bulking är att äta dålig mat, eller för mycket mat utan att räkna kalorier för att gå upp i vikt. När man gör en dirty bulking oroar man sig inte för viktuppgång på grund av extra fett. Eftersom tävlingssäsongen för bodybuilders kan vara ganska kort, förekommer det att många av dem slappnar av under ”off-season” och då äter dålig mat. Förutom att det är dåligt på så sätt att det leder till en högre fettmassa, är det även dåligt för blodvärdena.

Träning under bulking

När du är under bulking fokuserar du på att bygga muskelmassa. Det är därför viktigt att ta tyngre vikter och färre repetitioner. Bulking innebär även att man avstår eller begränsar konditionsträning, eftersom den leder till sämre muskeluppbyggnad.

Vad är cutting?

Cutting är motsatsen till bulking. Det är den perioden då bodybuilders fokuserar på att göra sig av med fett och vätskeansamlingar i kroppen utan att samtidigt tappa muskler. Cutting är till för att se till så att musklerna som byggts upp under bulking blir mer framträdande och väldefinierade. Under cutting äter man mindre med kalorier, ett kaloriunderskott, och är väldigt strikt med att hålla koll på sina makronutrienter.

Träning under cutting

Träning under cutting är mycket annorlunda från under bulking. När du gör cutting fokuserar du på fler och mindre tunga repetitioner. Eftersom det är viktigt att bli av med fett och vatten i kroppen innebär cutting mer konditionsträning. Normalt sett läggs konditionsträningen efter gympasset och bör vara minst 20 minuter.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply