0
Kost och mat

10 livsmedel som innehåller mer protein än ägg

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kroppen behöver protein för att bygga muskler. För dig som tränar blir det därför viktigt att få i dig tillräckligt med protein dagligen, för att kroppen inte ska bryta ned musklerna.

Men är ägg verkligen den bästa källan till protein? Finns det andra alternativ som har ett högre innehåll? Läs vidare så får du veta.

Innehåll protein ägg

Så hur mycket protein innehåller egentligen ett ägg? Per 100 g ägg får du 13 g protein. Det innebär att ett normalstort ägg i genomsnitt innehåller cirka 7 g protein.

Med tanke på att ägget är så pass litet är det ett högt innehåll. Men det finns fler livsmedel som både är lättare att äta och innehåller större mängd per 100 g!

Varför ska man äta protein?

Protein är nödvändigt för att kroppen ska fungera som den ska. Oavsett om du tränar eller inte, använder din kropp protein som byggstenar till dina muskler. När du styrketränar eller utför en aktivitet där dina muskler får arbeta extra hårt bryts de ned i en av många komplexa processer.

När kroppen sedan bygger upp musklerna behöver den protein för att göra detta. Om kroppen saknar tillgång till protein kommer du inte uppleva ökad muskelstyrka eftersom kroppen då bryter ned muskler istället för att bygga upp dem.

Läs även: Proteinrik middag recept – 7 middagsrecept som tar mindre än 20 minuter att laga

Hur mycket protein ska man äta per dag?

Enligt livsmedelsverket skall en vuxen person få i sig 0,8 g protein per kilo kroppsvikt. Om vi utgår från en generell vikt på 70 kg innebär det att du bör få i dig 56 g protein per dag.

Om du tränar mycket och är väldigt aktiv har du ett större proteinbehov. En elitidrottare kan ha ett så stort proteinbehov som 1,4 – 1,8 g protein per kilo kroppsvikt!

Livsmedel med mer protein än ägg

Oavsett om du bara har tröttnat på att äta ägg, är vegan eller bara vill variera ditt proteinintag, kan den här listan över livsmedel vara till hjälp.

Lax

20 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i lax?

Lax är förmodligen favoritfisken här hemma. Förutom att den är full av nyttiga näringsämnen, innehåller den omega-3 som är bra för hjärta och kärl. Sen smakar den ju helt fantastiskt också! Något av det bästa med lax är att den går att tillaga på så många olika sätt.

Spana gärna in mitt inlägg med 5 snabba laxrecept för inspiration.

Pumpafrön

19 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i pumpafrön?

Även om pumpafrön anses ha ett högt innehåll av fett (med tanke på att de innehåller 14g fett per portion), har de trots allt ett högt innehåll av protein.

Förutom detta är de även väldigt rika på järn och smakar fint både som naturella och rostade. Går fint att äta som de är eller ihop med yoghurt eller i soppa.

Pumpafrön finns att köpa HÄR

Tonfisk

27 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i tonfisk?

Tonfisk är fisken som får allt för lite uppskattning i vardagen. Det skulle kunna bero på att den är som mest känd för att vara konserverad. Fullproppad med protein och viktiga omega-3 fettsyror gör tonfisk till en perfekt källa av näring.

Den går att äta som den är direkt ur burken, eller tillsammans i en pastasallad. Vill du lyxa till det lite går den även att köpa färsk. I sådana fall är den fantastisk god att grilla.

Tempeh

19 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i tempeh?

Tempeh är lik tofu i konsistens och smak men har ett mycket högre innehåll av protein. Den är väldigt populär bland vegetarianer och veganer på grund av dess mångsidighet.

Den tillverkas av fermenterade sojabönor och har en nötig arom. Det är vanligt att den även innehåller någon typ av frö, exempelvis hirs eller ris.

Jordnötssmör

25 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i jordnötssmör?

Även om det smarriga jordnötssmöret har en väldigt hög fetthalt, så måste den vara med på min lista på grund av sitt höga proteininnehåll.

Läs även: Nyttigt nötsmör topp 3 – En jämförelse mellan olika sorter

Jordnötssmör går att äta som det är eller tillsammans med någon annan typ av mellanmål. Ett tips är att välja ett jordnötssmör som enbart innehåller jordnötter. Det finns flera olika sorter med tillsatta ämnen och ibland även socker. Håll dig ifrån dessa typer av jordnötssmör genom att välja ett ekologiskt alternativ.

Kyckling

27 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i kyckling?

Det är fortfarande oklart vad som kom först – hönan eller ägget. Men en sak som är säkert är att hönan består av mer protein. Kyckling är gott att äta som det är eller tillsammans med tillbehör.

Var alltid noggrann när du tillagar den, eftersom rå kyckling kan göra dig mycket sjuk.

Hampafrön

35 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i hampafrön?

Det här förhållandevis okända fröet förtjänar mer uppmärksamhet! Dess höga proteininnehåll är slående. Förutom dess höga halt av protein innehåller hampa även en hel mängd med viktiga vitaminer och mineraler.

En portion ger 20 % av det rekommenderade dagliga intaget av järn, 45 % av magnesium, 35 % av fosfor, 25 % av zink, 45 % av koppar, 100 % av mangan och 25 % av tiamin!

Hampafrön går att äta som de är eller som pulver. Pulvret är vanligt bland veganer och vegetarianer eftersom det endast innehåller pulveriserat hampa och är helt fri från tillsatser. En toppenprodukt helt enkelt!

Hampafrön finns att köpa HÄR

Tilapia fisk

26 g protein per 100 g

Fisk med mycket protein

Tilapia är en annan fantastisk proteinkälla som kommer från havet. Den möra, milda vita fisken har en bred smak som går att variera i diverse maträtter. Prova den bakad i bakplåtspapper, stekt, på en smörgås, över ris eller pasta, eller i en fiskgryta.

Räkor

24 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i räkor?

Den här läckerheten från havet känner de allra flesta till. Räkor är goda att äta som de är eller tillsammans med olika tillbehör. De har ett högt innehåll av protein och massa andra viktiga näringsämnen.

Testa att ha i sallad, pasta eller varför inte i din wok? De passar att äta till det allra mesta!

Kalkon

29 g protein per 100 g

Hur mycket protein är det i kalkon?

Med sina imponerande 29 g protein per 100 g livsmedel förtjänar kalkonen sin plats på min lista. Kalkon är mycket lik kyckling i konsistens och smak, men är enligt mig något mildare.

Kalkon är supergott att äta som det är eller tillsammans med tillbehör i en riktig maträtt. Med andra ord går det fint att byta ut ägget mot några bitar kalkon, du får definitivt i dig tillräckligt med protein!

Andra livsmedel med lika mycket protein som ägg (nästan)

Tofu

8 g protein per 100 g

Tofu har varit ett förstahandsval till protein för vegetarianer och veganer i många år nu. Det är inte konstigt! Livsmedlet som består av soja har otroligt stora tillredningsmöjligheter, samtidigt som det innehåller massor av protein.

Tofu är inte så gott att äta när det inte är tillagat. Men det går både att steka, grilla och marinera för en bättre smakupplevelse.

Linser

9 g protein per 100 g

Det finns fler än en typ av linser. Något de alla har gemensamt dock är ett högt innehåll av protein och fibrer. De varierar alla något i textur och smak, men oavsett är de allra flesta fantastiskt goda att ha i olika typer av grytor eller soppor.

Svarta bönor

11 g protein per 100 g

Svarta bönor är mycket populära i det mexikanska köket. De är rika på fibrer och har samtidigt ett högt proteininnehåll, perfekt! De mättar bra och håller dig på banan.

Svarta bönor äts bäst ihop med tacos eller någon mustig gryta.

Keso

11 g protein per 100 g

Om du behöver ett frukostalternativ som går snabbt att förbereda är keso en ypperlig kandidat. Den mjölkbaserade osten är god att äta som den är eller tillsammans med tillbehör. Exempel på dessa tillbehör kan vara frukt och bär eller nötter och frön. Mums!

Edamame

11 g protein per 100 g

Visste du att soja tillverkas av edamame bönor? Den gröna bönan går att använda till flera läckra maträtter, men går lika bra att äta som den är.

Ät som snacks ihop med havssalt eller lägg edamamebönor i din wok- eller pastasallad.

Kvarg

12 g protein per 100 g

Jag är säker på att du i alla fall känner en tränings-junkie som älskar kvarg. Den omåttligt populära mjölkprodukten har förtjänat sitt rykte. Den har ett högt proteininnehåll och låg fetthalt, samtidigt som den mättar fantastiskt bra.

Faktum är att kvarg egentligen är färskost. Trots detta äts den vanligast som en yoghurt, till frukost eller mellanmål. Det är även vanligt att den är smaksatt, exempelvis med vanilj -eller jordgubbssmak.

Mjölk

1 glas mjölk ger 7 gram protein

Mjölk! Denna vita dryck som så många av oss har hemma i kylskåpet. I Sverige dricker vi oerhört mycket mjölk jämförelsevis med andra länder i Europa. Mjölk är inte bara rikt på protein, utan innehåller även flera andra viktiga näringsämnen som vitamin B12 och riboflavin.

Det allra vanligaste är att dricka ett glas mjölk som det är. Men det går även att blanda ned i granola och flingor eller att ha som bas i sås.

Läs även: Proteinrik lunch recept x 10 – Snabb och enkel lunch med mycket protein

Sammanfattning

Protein är väsentligt för att kroppen ska fungera som den ska och bygga starka muskler. Som du har sett i det här inlägget finns det en hel uppsjö av olika proteinrika alternativ att välja mellan! Du behöver alltså inte koka, skala och äta ägg varje dag. Ibland kan du ta ett glas mjölk eller en skål med grekisk yoghurt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply