0
Tina fryst lax i ugn grader tid
Nyttiga recept

Tina fryst lax i ugn: så gör du (+ 5 snabba laxrecept)

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är så behändigt att ha några paket med fryst lax redo. Lax är en favoritfisk här hemma eftersom den innehåller nyttigt fett. Och det bästa är att du kan laga till den direkt från frysen om du har ont om tid. Här får du lära dig hur du kan tina fryst lax i ugn snabbt.

Kan man stoppa in fryst lax i ugnen?

Ja, det kan man men det bästa är att tina laxen långsamt i kylskåpet innan du lagar till den.

För många är vardagen stressig och du har inte alltid tid att göra det. Eller så glömmer du ta fram laxen på morgonen och står där när det är dags att laga middag. Men det gör ingenting, för du kan stoppa in fryst lax direkt i ugnen. Så här gör du med en hel fryst lax i ugn:

Hel fryst lax i ugn

Tina hel fryst lax i ugn

När du tillagar fryst lax i ugnen är det bästa att använda lax i bitar men det går alltid att tillaga en hel fryst lax också. Problemet kan vara att få den helt klar utan att den blir torr.

Ofta fungerar det bäst om du först bakar den i en form som är täckt med aluminiumfolie. Ta sedan bort folien och fortsätta laga till laxen i ugnen.

Det första steget tinar fisken ganska bra, medan du sedan sätter igång med den egentliga tillagningen.

Hur tina bitar av fryst lax?

Tina bitar av fryst lax i bitar frysta

Det bästa är att lägga bitarna av fryst lax i kylskåpet och låta de tina långsamt. Gärna en hel dag (alternativt över natten).

Om du har bråttom kan du lägga dem i kallt vatten. Låt de ligga en stund så tinar de ganska bra. Beroende på storleken av bitarna kan det ta allt från en halv timme och uppåt. Observera att du får bäst resultat om vattnet är kallt, det ska alltså inte vara varmt för då går processen för fort.

Du kan även tina bitar av fryst lax direkt i ugnen, antingen genom att tillaga dem eller enbart att tina inför tillagning. Se gärna recepten längre ner.

Hur länge ska en fryst lax vara i ugnen?

Det fina med lax är att den går snabbt att laga till. Det tar ungefär 15-20 minuter för en fryst lax i bitar att tillagas i ugnen på 200 grader. För en större bit lax behöver du öka på tiden, det viktiga är att laxen blir genomstekt.

Du kan kontrollera om laxen är färdig genom att försiktigt göra ett litet snitt. Om fiskköttet är ljust rosa så är den klar.

Hur länge måste lax tina?

Här har du flera valmöjligheter. Dels har du den snabba varianten för folk som har bråttom. Låt fisken ligga kvar i sin påse och sätt det hela i ett vattenbad. Vattnet ska vara kallt för bästa resultat. Du kan också helt enkelt lägga fram fisken så den får tina i rumstemperatur. Men då riskerar du att den drar till sig bakterier.

Om du har lite mer tid för planering är det bättre att tina fisken i kylskåpet. Det brukar bildas lite smältvatten så ställ den på en bricka. Slå även bort vattnet med jämna mellanrum. En del menar att fisken ska få stå och tina ett par dygn om den är stor. Allt för att den ska behålla sin naturliga smak, färg och konsistens.

Oavsett hur du tinar laxen så är den god. Den förlorar lite i smak när du tinar den fort, men mycket beror ju på hur du ska äta den. Med en god sås eller tillbehör så är inte skillnaden lika stor mot färsk lax. Det är klart att om du verkligen älskar fisk och satsar på att köpa den bästa så ska du nog gå för den längre tiningsprocessen.

Hur många grader ska laxen vara när den är klar?

Alla tycker om sin lax på ett speciellt sätt, och meningarna om vilken temperatur den ska ha är delade. Men ett minimum på 54-56 grader brukar vara bäst. En del vill gärna att innertemperaturen ska vara 63 grader för att laxen ska vara färdig.

Mat fortsätter ju att lagas till en stund efter att du tagit bort den från ugnen. Återigen är frågan hur du ska äta den, och med vilka tillbehör. Men frusen lax är hälsosam, den kan till och med ätas rå. Så hur många grader den ska vara är en smaksak.

Hur tinar man lax fort?

En del personer tinar till och med fryst lax i mikron. Kör på halv effekt i cirka 45 sekunder, vänd på den och upprepa. Kontrollera sedan hur fisken ser ut. Det här är dock lite riskabelt för det kan hända att de tunnare delarna av fisken faktiskt tillagas i mikron. Så kör den hellre för lite än för länge.

Ett bättre sätt är vattenbad. Lägg fisken i kallt vatten, det gör att den tinar snabbt men ändå kontrollerat. Om du har bitar av filé kan det gå riktigt snabbt, kanske inte mycket mer än en halvtimme.

Hur du tinar fryst lax alternativ:

 • Lägg den i kylskåpet minst en dag, lite längre om fisken är stor.
 • Låt fisken ligga kvar i sin påse och ställ den i en skål med kallt vatten. Det räcker om temperaturen är något under rumstemperatur.
 • Tina fisken i mikron men var försiktig så den inte blir kokt.
 • Tina fisken direkt i ugnen, antingen under folie eller så tillagar du den direkt som fryst fisk.

Kan man tina fisk i varmt vatten?

Det rekommenderas inte att tina fisk i varmt vatten av den enkla anledningen att värme gör att laxen lätt blir en grogrund för bakterier.

Ingen mår bra av matförgiftning så det är bäst att hålla fisken borta från värme tills det är dags att laga till den. På många restauranger förvaras färsk fisk på is, så viktigt är det med mathygienen.

Goda snabba laxrecept

Lax är en av de fiskar som innehåller omgea-3, vilket är nyttigt för alla. Det spelar ingen roll om laxen är odlad eller vild, det är en bra bas för en sund måltid.

Vad kan du då göra med din frysta lax? Här följer några enkla recept som ger dig en god och näringsrik måltid, med nyttigt fett. Recepten är avsedda för fyra portioner. Du kan variera och förfina dem beroende på tid och intresse.

Fryst lax i ugn med sås recept

Fryst lax i ugn med sås recept

Det här är ett av de enklaste och snabbaste sätten att tillaga fryst lax. Om du verkligen har bråttom köper du bara färdig sås, annars kan du göra den själv. God och saftig, för en perfekt måltid.

 • 4 st frysta laxfiléer
 • Smaksatt vit sås, eller färdigköpt sås, 250 gram
 • Eventuellt riven ost, 1-2 dl

Om du gör din egen sås:

 • 1 matsked smör
 • 1 matsked mjöl
 • 5 dl mjölk
 • 1 tsk var av salt och peppar

Så gör du egen sås:

 1. Smält 1 matsked smör eller margarin i en stekpanna.
 2. Blanda in 1 matsked vetemjöl och späd långsamt med mjölk. Var försiktig så det inte klumpar sig, utan vispa hela tiden.
 3. Salta och peppra.
 4. Du kan smaksätta såsen med sambal oelek, rivet citronskal, ajvar, eller något annat du tycker om. En näve med färska örter eller kanske några teskedar torkade. Om du vill ha en lättare variant kan du använda grönsaksbuljong i stället för mjölk.

Så gör du fryst fisk i ugn med sås:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Lägg fisken i en smord form och bred såsen över. Strö gärna lite ost över det hela och sätt in den i ugnen.
 3. Fisken är klar när såsen har tjocknat till, efter ungefär 20-30 minuter. Servera med kokt potatis, bulgur eller ris. Alternativt kokta grönsaker typ gröna bönor eller broccoli.

Om du gör lite extra sås kan du lägga grönsakerna runt fisken i formen och täcka dem också. En komplett måltid i samma form är alltid välkommet.  

Fryst lax i ugn crème fraiche recept

Fryst lax i ugn crème fraiche recept

Med crème fraiche har du oändliga möjligheter för en god laxmiddag. Med eller utan smaksättning är den helt fantastisk. Det här receptet använder citron, som är en av fiskens bästa vänner.

 • 600 gram laxfilé, gärna i portionsbitar
 • 500 gram crème fraiche naturell
 • 3 msk pressad citron
 • 1 buljongtärning, gärna med fisksmak. Alternativt fiskfond.
 • 2 dl frusna grönsaker, typ amerikansk blandning eller wokgrönsaker
 • 2 tomater
 • sesamfrön
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda crème fraiche med citron och smulad buljongtärning.
 3. Lägg laxen i en ugnsform, salta och peppra. Du kan med fördel lägga frusna grönsaker runt omkring.
 4. Bred crème fraiche-blandningen över fisken och lägg skivad tomat uppepå. Strö över sesamfröna och ställ in det hela i ugnen. Låt den stå inne cirka en halv timme.

Receptet kan varieras genom att strö chiliflakes över tomaterna. Alternativt blanda in lite chilisås i crème fraichen. Även här kan du med fördel använda dig av olika örter. Det finns också flera varianter med crème fraiche som redan är smaksatta.

Fryst lax i ugn grädde recept

Bara tanken på lax i gräddsås får det att vattnas i munnen. Och det är både enkelt och snabbt, med fantastisk smak. Här har jag bytt ut grädden mot matlagningsgrädde för en fettsnålare variant.

Du kan även byta ut spenaten mot broccoli, paprika eller någon annan grönsak du tycker om.

 • 600 gram lax utan skinn och ben (antingen en hel sida eller portionsbitar)
 • 2 dl matlagningsgrädde
 • 200 gram bladspenat, helst färsk
 • 150 gram parmesanost, riven
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Skölj av spenaten men se till att den är någorlunda torr. Lägg den i en ugnsform och häll över grädden.
 3. Lägg laxen ovanpå spenatbädden, den behöver inte täckas av såsen.
 4. Peppra och salta, samt strö parmesanosten över fisken.
 5. Ställ in den i ugnen cirka 20-30 minuter. Servera med ris, tagliatelle eller bulgurvete.

Alternativt kan du byta ut spenaten mot någon annan god grönsak, kanske morötter, broccoli eller bönor. Eller så hoppar du över grönsakerna helt och hållet och låter bara laxen lagas till direkt i grädden. Servera sedan grönsakerna på sidan om.

Fryst lax i ugn med pesto recept

Fryst lax i ugn med pesto recept

Det här är ett superenkelt recept som hela familjen tycker om och som du gör i ordning på nolltid. Ifall du vill göra middagen lite extra fin kan du göra din egen pesto. Men annars blir det helt perfekt med färdigköpt pesto, både traditionell och andra varianter.

 • 4 st frysta laxfiléer
 • 4 msk pesto (eller mer om du vill ha mer smak)
 • 2 dl riven ost (valfritt)
 • salt och peppar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Lägg filéerna i formen, salta och peppar.
 3. Bred pesto ovanpå och strö eventuellt över osten.
 4. Stek dem i ugnen cirka 20 minuter.

Fryst lax i ugn fetaost recept

Fetaost och lax är en perfekt kombination. Och du har stort utrymme för variation här. Det första receptet är bara fisk och kryddor, medan det andra ger dig en hel middag i samma form.

Lax med feta recept 1

 • 4 frysta laxfiléer
 • 150 gram fetaost
 • 10 st soltorkade tomater
 • 3 msk solrosfrön
 • 1 klyfta vitlök
 • salt och peppar
 • olivolja
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skär tomaterna i små bitar och pressa vitlök över dem.
 3. Smula sönder fetaosten, häll på solrosfröna och lite olivolja. Om tomaterna ligger i olja kan du använda dig av den i stället. Blanda allting väl.
 4. Lägg fisken i en ugnsform, salta och peppra.
 5. Strö över paneringen och sätt in i ugnen cirka 20 minuter. Servera gärna med ris, bulgur eller kanske potatismos.

Lax med feta recept 2

 • 4 frysta laxfiléer, alternativt en hel sida fryst lax
 • 4 potatisar
 • 4 morötter
 • 150 gram fetaost
 • 1 liten gul eller röd lök
 • 1 klyfta vitlök
 • salt och peppar
 • olivolja
Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Lägg laxen i en smord form, salta och peppra.
 3. Skär den skalade potatisen och morötterna i tunna skivor. Kanske i en matberedare eller med en mandolin. Ju tunnare de är desto bättre. Gör samma sak med löken och vitlöken.
 4. Lägg grönsakerna runt om fisken, det gör ingenting om några hamnar ovanpå. Salta och peppar lite till, men inte för mycket.
 5. Strö över fetaosten och ringla lite olivolja ovanpå alltihopa.
 6. Låt laxern stå i ugnen cirka 25 minuter. För en lite saftigare rätt kan du sedan ta ut formen, lägga över skivade, färska tomater och låta det stå ytterligare fem minuter i ugnen. Den här rätten är god med en färsk sallad eller lite rivna morötter.

Ha alltid fryst lax till hands

Fisk är bra mat. Den är nyttig och god, på flera sätt och vis. Du kan alltid ha några paket liggande i frysen och snabbt slänga ihop en middag. Eller så tinar du dem långsamt och lagar till något speciellt. Oavsett vilken metod du väljer är fryst lax ett gott val.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply