0
Är energidryck farligt energidrycker biverkningar
Kost och mat

Är energidryck farligt? 13 anledningar till att inte dricka energidryck

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Är energidryck farligt att konsumera? De flesta har kanske någon gång testat de populära energidryckerna, i  hoppet om att orka lite mer för stunden. Vad de flesta vet är att energidrycker innehåller stora mängder koffein och socker. De flesta kan nog dra slutsatsen att dessa ingredienser, var för sig men framförallt ihop, kan ha konsekvenser för hälsan. Frågan som kvarstår är dock: är energidryck farligt. I det här inlägget försöker jag svara på frågan och samtidigt förklara riskerna med att dricka energidryck.

Är energidryck farligt och i så fall varför?

Energidryck biverkningar

Vanliga biverkningar av energidryck

Energidryck är farligt för människor med underliggande hjärtsjukdomar. Det har hänt att personer med hjärtproblem fått hjärtstillestånd efter att ha druckit energidryck. Innan du dricker energidryc

ker eller koffein, bör du känna till hur det står till med ditt hjärta. En ny studie visade att energidrycker orsakar kraftigare hjärtsammandragningar, vilket kan vara skadligt för personer med vissa hjärtsjukdomar. En studie från 2016 visade att 18-40-åringar som drack energidrycker hade en signifikant ökning av deras QTc-intervall, vilket är en riskmarkör för onormal hjärtrytm.

Förutom att energidryck är farligt för hjärtat är en annan riskfaktor en konsekvens av det höga sockerinnehållet. Den höga sockerhalten ökar risken för potentiellt livsfarliga sjukdomar som typ 2-diabetes. Energidrycker innehåller ofta 10-30 procent mer socker än vanlig läsk. Förutom diabetes kan ett högt sockerintag leda till övervikt och fetma.

Energidryck biverkningar

I en studie av det danska livsmedelsverket kring energidryck kom det fram att 42 procent av deltagarna, som frekvent intar energidryck, har upplevt biverkningar. Biverkningarna varierade från allvarliga till mindre allvarliga. Här har jag listat 13 biverkningar av energidryck:

 1. Huvudvärk och migrän. För många energidrycker kan leda till kraftig huvudvärk och migrän. Anledningen är det höga koffeininnehållet
 2. Ökad ångest. Enligt en studie är personer med 2 olika genetiska variationer i deras adenosinreceptorer är benägna att känna ökad ångest när de konsumerar koffeinhaltiga drycker som energidrycker. Större doser koffein kan till och med leda till panikattacker.
 3. Sömnlöshet. Energidrycker gör ett bra jobb att hålla människor vakna, men när de missbrukas kan de få vissa människor stora sömnsvårigheter. Denna brist på sömn orsakar nedsatt funktion och det kan bli farlig att köra eller utföra andra koncentrerade tunga uppgifter.
 4. Typ 2-diabetes. Eftersom många energidrycker också har ett högt sockerinnehåll kan de så småningom påverka de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, vilket leder till typ 2-diabetes.
 5. Krock med olika läkemedel. Några av ingredienserna i energidrycker kan interagera med receptbelagda läkemedel, särskilt läkemedel som tas mot depression. Vill det sig riktigt illa så gör krocken med medicier energidryck farligt.
 6. Beroende. Människor kan bli beroende av koffein och energidrycker. Detta kan leda en känsla av att inte fungera när det inte går att få tag på energidryck. Det kan också skapas en ekonomisk stress över att behöva köpa fler och fler energidrycker varje dag för att få samma effekt.
 7. Riskbeteende. Enligt en studie publicerad i The Journal of American College Health visade att tonåringar var mer benägna att ta farliga risker när de var höga på koffein. Detta kan leda till skada eller juridiska problem.
 8. Nervositet. För mycket koffein från energidrycker får vissa människor att skaka och bli oroliga. Detta kan störa utförande av nödvändiga uppgifter eller orsaka känslomässiga problem. Denna studie visar hur koffein kan framkalla ångest.
 9. Kräkningar. För mycket energidryck kan leda till kräkningar. Detta orsakar uttorkning och påverkan på tänder och matstrupe om det är frekvent.
 10. Allergiska reaktioner. På grund av de många ingredienserna i energidrycker kan en mängd reaktioner uppstå, allt från lätt klåda till luftvägsnedsättning.
 11. Högt blodtryck. Koffeinprodukter, som energidrycker, kan höja blodtrycket. För personer med normalt blodtryck är det oftast ingen fara. De som redan har förhöjt blodtryck kan placera sig i riskzonen för stroke och andra hälsoproblem relaterade till högt blodtryck, om de konsumerar för många energidrycker på kort tid enligt den här studien. Högt blodtryck gör energidryck farligt. En senare studie som gjordes av The Mayo Clinic fann att ett vanligt märke på energidryck ökade blodtrycket hos studiepersonerna jämfört med placebo-drycken. Totalt sett var det en ökning med 6,4% i genomsnittligt blodtryck. En nyare studie publicerad av American Heart Association visade att energidrycker har en större negativ effekt på blodtrycket än drycker som enbart innehåller koffein som aktiv ingrediens. Slutsatsen är att det troligtvis beror på kombinationen av alla ingredienser i energidrycker, som gör att de utgör en större risk för hjärtproblem än drycker som kaffe eller te.
 12. För högt intag av Niacin. Låga nivåer av Niacin (Vitamin B3) är vanligt förekommande i energidrycker som inte orsakar skada och till och med kan vara terapeutiska. Men om en person tar ytterligare kosttillskott som innehåller Niacin, är det möjligt att vitaminet överdoseras. Symtom inkluderar; rodnad på huden, yrsel, snabb hjärtfrekvens, kräkningar, klåda och diarré. British Journal of Medicine publicerade nyligen en fallstudie om en man som fått hepatit från B3-förgiftning som tros ha kommit ifrån överkonsumtion av energidrycker under en period om tre veckors.
 13. Frisättning av stresshormon. En studie utförd av Mayo Clinic fann att en energidryck av ett vanligt märke ledde till en ökning av stresshormonfrisättning. Deltagarnas genomsnittliga noradrenalinivå ökade med 74% medan placebo-drycken endast orsakade en 31% ökning.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply