0
bli en influencer
Allmänt

Bli en influencer – så får du din drömkarriär steg för steg

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Vill du bli en influencer? Under de senaste åren har Sverige – och världen – fått en ny typ av yrke. Ett yrke som för många låter som rena drömmen – att vara en influencer. Vi vet att det handlar om att inspirera andra via olika typer av sociala media, men vad gör en influencer egentligen? Och hur blir man en influencer? Allt det tänkte jag svara på idag!

Vad är en influencer? Influencer betydelse

För att jag ska kunna förklara hur man blir en influencer så måste vi först reda ut vad en influencer faktiskt är för något.

I början av 2000-talet visste ingen vad en influencer var, det var först vid 2016 som det ens började bli ett begrepp. Innan detta fanns det bloggar där privatpersoner kunde dela med sig av sina liv. På den tiden handlade bloggarna mest bara om det, de fungerade som en plattform för vem som helst att dela med sig av sina tankar och åsikter på. Allt eftersom så började detta växa, och företagen förstod att de kunde tjäna pengar på detta.

Bloggarna gick från att vara reklamfria till att innehålla just reklam och annonser. För, det är just reklam och annonser som influencers livnär sig på. Idag, år 2019 så är fortfarande bloggarna en stor del av detta, men i och med att fler sociala medier börjar uppstå så finns den största delen av alla influencers på plattformar så som Instagram, Snapchat, Twitter och Facebook.

Är man influencer så spelar det egentligen ingen roll vilken plattform man använder sig av, bara man kan inspirera människor och locka många människor till sig så har man lyckats. För det är just att kunna inspirera människor som gör att man blir en influencer, sen om du är aktiv inom skönhetsbranschen, hantverk eller mode spelar mindre roll. Alla kan bli en influencer!

Vad är influencer marknadsföring?

Okej, så en influencer tjänar pengar på marknadsföring, men hur går detta till egentligen?

I och med att företagen insåg att bloggare och ”privatpersoner” med stora målgrupper kunde användas i reklamsyfte så började vi se reklamsamarbeten. Detta är otroligt smart då företagen nu kunde få ut annonser till just sin målgrupp på ett enkelt och väldigt säljande sätt. Vi tar ett exempel:

Ett företag som säljer smink och kosmetika kunde tidigare annonsera om sina produkter i ex. en papperstidning eller i en annons på ex. en nyhetssidas startsida. Detta gav ganska stor publicitet, och man kunde nå många människor. Men då blev problemet att en stor del av dessa människor som såg annonsen inte var intresserade av deras produkt.

Om samma företag istället köper en annons hos en person som är aktiv på Instagram och som skriver om just smink och kosmetika så blir annonsen mycket mer riktad. De personer som följer det Instagramkontot följer ju det av anledningen att de är intresserade av smink och skönhet – alltså större chans att fler köper företagets produkter!

Exemplet ovan fungerar med många olika typer av företag – för oavsett om deras produkt är smink, fisketillbehör eller verktyg för matlagning så kommer det finnas någon som bloggar/ instagrammar om just detta. Alltså är marknadsföring genom influencers riktigt smart!

Tjäna pengar som influencer

Nu vet vi att företagen kan tjäna på influencers, men vad tjänar då influencern på företaget? Jo pengar. Som de flesta vet är det inte gratis att annonsera i TV eller i en tidning. Seriösa influencers tar inte emot produkter som betalning för ett jobb utan tar istället betalt.

En influencer kan ha allt ifrån några tusen följare upp till flera miljoner, lika som en tidning. Detta gör reklamen hos en influencer värd lika mycket som den hos en tidning med motsvarande målgrupp. Tyvärr kan ibland företag utnyttja ”mindre” influencers som inte vet värdet av den reklam de blir fördelade att lägga ut. Då kan influencern bara få ex. några klädesplagg från företaget som ersättning, detta trots att reklamen i sig är värd ersättning i pengar. Om det handlar om just kläder så borde influencern i fråga få kläder för att kunna ta bilder att lägga ut i samband med reklamen och för att kunna recensera kläderna + ersättning för den faktiska reklamen. Annonser endast i utbyte mot kläder är inte okej.

Däremot om denna regel följs och influencern får pengar så kan det gå till på olika sätt. Det vanligaste är att influencern i fråga fakturerar företaget för den reklam som görs efter att ett pris diskuterats fram. Det finns också samarbeten där influencern får en länk att lägga ut och att betalningen sedan baseras på antalet klick/ visningar av länken.

1. Gå med i ett affiliate nätverk

Ett affiliatenätverk hjälper dig som bloggare/ influencer att tjäna pengar på det du skriver om i gentjänst mot att du driver trafik till företagens hemsidor. Det fungerar på så sätt att du först går med i ett affiliatenätverk. Sedan kan du hämta länkar att lägga på din blogg/ sociala media via nätverkets hemsida . Sedan får du antingen betalt för varje klick på länken eller provision på det som personen som klickar på länken sedan köper på hemsidan.

Mina favorit-nätverk är (gå med genom att klicka på namnet):

2. Gå med i ett influencer nätverk

Ett influencernätverk är en plattform som för samman företag och influencers och som håller koll på alla krångliga detaljer. Är man en liten influencer så kan det vara svårt att själv nå ut till stora företag. Större influencer får för det mesta förfrågningarna antagligen direkt till sig eller via en agentur/PR-byrå.

Idag finns det ett helt gäng olika nätverk för influencers. Samtliga har olika krav för hur stor målgrupp man ska ha och vilka kunskaper de kräver från influencern. Men, kort sagt så kan ett influencernätverk vara bra för dig som vill börja tjäna pengar och för dig som vill bygga dig ett namn och känna samhörighet med andra influencers.

Ibland hör nätverken av sig till dig, men det lättaste om du vill kunna välja nätverk själv är att själv höra av sig till nätverket. Tänk på att du ska kunna sälja in dig själv. Du ska verkligen kunna motivera varför nätverket och företagen ska välja just dig. Det kommer alltid vara lika viktigt i din influencerkarriär då allt handlar om hur väl du kan sälja in dig och din plattform.

Exempel på influencernätverk att höra av sig till: Cure media, Swedeninfluencers och Keep up agency.

3. Gå med i Influencers of Sweden (InoS)

Min bästa investering för att tjäna pengar på min blogg har varit att gå med i Influencers of Sweden (Inos).

Att vara egenanställd är ensamt, att vara bloggare kan vara ännu mer ensamt. Även om de flesta jag möter är positivt inställda till att jag faktiskt har bloggen som mitt jobb, är det en hel del som rynkar på näsan. Tjänar du pengar på att blogga – varför då? Det är väl inget riktigt jobb? Kritiken som kommer ibland gör att man som influencer behöver stöd av andra som förstår. Därför gick jag med i nätverket Influencers of Sweden. Jag räknade inte med att det skulle öka mina intäkter så pass mycket.

Influencers of Sweden är en medlemsorganisation för bloggare, Youtubers och andra influencers. Man skulle kunna säga att det är en fackorganisation för Influencers. Gemensamt för de flesta medlemmarna är att de har tagit sin blogg eller influencer-kanal från hobby till inkomstkälla. En väg som både kan vara lång och tuff.

Jag startade fitnessfia.com utan att veta särskilt mycket om branschen. Även om jag hade en ambition av att så småningom kunna leva på min hobby, hade jag inte de rätta kunskaperna för att ta min blogg till nästa steg. Det var där InoS kom in. Förutom att skriva informativa artiklar fick jag även tillgång till en facebook-grupp. I gruppen har jag lärt mig oerhört mycket om allt från hur man tar betalt, till hur inlägg ska annonsmärkas. Vi i gruppen kan stötta varandra, för ärligt talat kan det vara ganska ensamt att jobba som influencer. Du är ofta själv i tuffa förhandlingar mot stora företag och utsätts även för kritik från alla möjliga håll. InoS är mina kollegor och jag behöver dem.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply T Hansen mars 1, 2021 at 12:02 e m

  Intressant! 🙂 Även om det är ett tag sen du skrev detta så är det ändå väldigt intressant och givande, alldeles för få som skriver om detta och ger tips så det uppskattas verkligen.

  • Reply Fitnessfia mars 3, 2021 at 5:09 e m

   Hej!

   Åh vad kul att du kände det så! En uppdatering av detta inlägg kommer längre fram.

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

  Leave a Reply