0
musli proteinrik proteinmusli proteinmuesli näringsinnehåll
Nyttiga recept

5 sätt att göra din muesli mer proteinrik

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


En proteinrik frukost är viktig för att orka hela dagen. Det spelar ingen roll om du har ett fysiskt jobb eller inte, om du rör dig mycket är det en fördel att få i dig extra protein under dagen. Det lättaste är att börja med frukosten. Men en tallrik muesli går lika bra att ta som kvällsmål som jag gör. Det kan verka krångligt att hålla reda på vad alla möjliga ingredienser har för näringsinnehåll. Så här kommer inlägget om hur du gör din musli mer proteinrik.

Varför extra protein?

Protein mättar bra och är kroppens viktiga byggstenar. En kost med högre proteininnehåll och lägre raffinerad kolhydrater hjälper också till att balansera våra blodsockernivåer. Med en god muesli till frukost kan du hålla dig till lunchen utan att känna dig hungrig och orkeslös.

Väljer du som jag att ta muesli som ditt kvällsmål är det viktigt med protein för återuppbyggnaden av musklerna under natten.

De flesta av oss äter mycket protein, men majoriteten av det vid en måltid (vanligtvis middag). Vissa hävdar ett det är bättre att fördela intaget under dagen, andra menar att det är just på kvällen som vi behöver som mest protein. Här är i alla fall fem bra sätt att få i dig extra protein med din musli.

5 proteinberikande musli-tricks

Här kommer mina fem bästa tricks på hur du får in mer protein i din vanliga skål med musli. Jag lovar att det är lättare än vad du tror.

1. Nötter

Cashewnötter billigt

Just nu hittar du billiga ekologiska cashewnötter och andra nötter HÄR.

Jag skrev ett helt inlägg om vilka nötter som innehåller mest protein för ett tag sedan. Jordnötter är faktiskt de nötter som är mest proteinrika, vilket passar bra av olika anledningar. Jordnötter innehåller ungefär 25% protein! Dels är jordnötter de billigaste nötterna, dels är de väldigt lätta att få tag på. På andra plats kom pistaschnötter med mandlar tätt efter, med runt 20% proteiner. En liten bit ner på skalan, men fortfarande med högt proteininnehåll (15%) kommer cashewnötter, valnötter och hasselnötter.

2. Fröer och gryn

Pumpafrö billigt

Just nu hittar du pumpafrö, linfrö, chiafrö mm billigt HÄR.

Det jag blev väldigt förvånad över var att ett frö vann över alla nötter vad gäller proteininnehåll. Kan du gissa vilket? Pumpafrön! Absolut bäst i klassen med hela 29,8 g protein. Andra fröer är inte heller så tokiga. Solrosfrön har nästan 20% protein, linfrö 18% och chiafrö 16,5%. Det är lätt att förbise fröer då man kanske tänker att de inte tillför så mycket. Men nu vet du – de är riktigt rika på protein. Glöm därför inte att addera dem i din musli nästa gång.

Ett annat tips är att välja havregryn istället för andra spannmål. Havre har ett proteininnehåll på ca 13%.

3. Sojaflingor

ekologiska sojaflingor billigt

Ekologiska sojaflingor för 70 kr/500 g. Billigt med tanke på det otroligt höga proteininnehållet! Köp HÄR

Gissa om jag blev glad när jag såg att matsmart.se hade billiga sojaflingor. Jag blev först uppmärksam på denna fantastiska ingrediens när jag åt en proteinmusli för ett tag sedan. Det enda extra som tillsatts var dessa sojaflingor, så jag började göra research om var jag skulle kunna få tag på dem. Muesliblandningar i all ära, jag föredrar att göra min egen. Så, nu ska jag komma till saken. Dessa små mirakel till flingor innehåller 41 g protein. Hör och häpna! Kolhydrater är endast 3% medan fett ligger på 21 %.

4. Kvarg

Jag var så sjukt skeptisk till kvarg att det tog mig lång tid att hoppa på trenden. Jag tyckte att konsistensen verkade ”torr” och tråkig. Detta har jag löst genom att blanda ut den i min yoghurt. Varje kväll äter jag kvargblandad yoghurt med egen musli-blandning. Det hjälper mig att återhämta mig efter dagen och håller mig mätt hela natten. Naturell lättkvarg innehåller ca 12 g protein per 100 g. Jämför det med naturell lättyoghurt som endast innehåller 4 g per 100 g.

5. Proteinpulver

Proteinpulver utan sötningsmedel med vaniljsmak

Min favorit: Svenska Holistic proteinpulver med vaniljsmak utan sötningsmedel. Köp HÄR

Här är ett litet trick som du kanske redan känner till? Har du ett favorit-protein är det bara att tillsätta en skopa i din yoghurt (mitt är Holistic vaniljprotein). Vissa klarar av att ha i mer proteinpulver men jag tycker att det blir torrt och konstigt. Ska du äta muslin på kvällen är kasein ett bra alternativ. Det är ett långsamt whey som är bra under natten då kroppen byggs upp igen efter hård träning. Prova dig fram till du hittar den perfekta balansen.

Även om jag själv äter proteinpulver försöker jag att så mycket det bara går öka proteinet i min vanliga mat istället.

 

Har du fler smarta proteintips? Skriv gärna en kommentar nedan.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply