0
Lingonbröd recept med filmjölk eller yoghurt nyttigt bröd recept
Nyttiga recept

Lingonbröd recept – fantastiskt gott & nyttigt hemgjort bröd!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar


Detta lingonbröd recept har jag själv skapat efter att ha experimenterat med olika ingredienser. Hemgjort bröd är billigt, gott, nyttigt och lättare än vad du kanske tror. Under de senaste åren har lagat mer och mer mat från grunden. Jag har fokuserat på detta av några olika anledningar. Förutom att hemlagad mat smakar godare, kan jag vara säker på vad jag får i mig. Här kommer därför mitt lingonbröd recept – så att även du kan göra gott bröd hemma.

De flesta ingredienser har jag köpt på matsmart.se som har ett fantastiskt utbud av torrvaror. Du hittar dem till ett lågt pris här.

Att göra eget bröd

Nyttigt bröd recept

Recept på nyttigt bröd med lingon. Det är en särskild känsla att servera hemmagjort bröd!

Hemgjort bröd är inte svårt, och det behöver inte ta tid. Detta bröd behöver inte jäsa och blandas bara ihop, sedan får det stå i ugnen och sköta sig själv. Jag säger inte att man inte ska göra bröd som tar lite längre tid – långjäst surdegsbröd är också jättegott! Mitt lingonbröd recept går på en timme och är supergott.

Att göra hemgjort bröd tar inte heller lång tid. Ofta går det snabbare än att gå till affären och handla. Det smakar även bättre än butiksköpt bröd, alldeles nybakt och varmt från ugnen.

Ytterligare en anledning till att jag hellre väljer att laga eget bröd är att jag slipper få i mig konserveringsmedel och annat onödigt. Jag säger inte att det är farligt, men det är absolut inte nödvändigt.

Av dessa skäl vill jag dela med mig mitt favoritrecept på hemlagat lingonbröd.

Problemen med industriellt bröd

Att köpa bröd i mataffären är ingen fara. I Sverige är vi ganska skyddade från bröd med extremt många tillsatser som finns i många länder. Du behöver dock inte kolla längre än till kakhörnan för att hitta produkter som håller i ett års tid – hur realistiskt är det? Jag menar de flesta av dessa kakor innehåller någon typ av margarin eller matfett, sånt ska bli dåligt med tiden.

Jag tror att detta med konstiga tillsatser kommer att öka även i Sverige. Företagen vill tjäna mer pengar och nya produkter med lång hållbarhet lanseras varje år. Konserveringsmedel och en överdriven mängd jäst, för att brödet ska kännas luftigt och hålla länge är vanligt. Detta minskar kostnaderna för tillverkaren och ökar marginalerna.

När du läser på vissa förpackningar kan du få en konstig känsla i magen. Vad är alla dessa ingredienser nödvändiga för? Vad är dem? För dig, som likt mig har barn, kan man bli lite orolig. Vill jag verkligen ge mina barn det där? Om du tänker så, ska du förmodligen inte äta det själv heller…

Så, efter den utläggningen (och erkännandet att jag oftast äter butiksköpt bröd själv) kommer här ett fantastiskt alternativ. Detta goda lingonbröd recept är mitt allra bästa brödrecept.

Mitt bästa lingonbröd recept

recept lingonbröd med russin nötter solrosfrön

Rykande hett lingonbröd direkt från ugnen – bättre finns inte!

Detta lingonbröd recept har jag tagit fram genom att experimentera med en mängd olika liknande recept. Jag har tagit bort och lagt till ingredienser. Det bästa med det här receptet är att det är så otroligt flexibelt. Du kan välja ingredienser utifrån vad du tycker är gott och vad du har hemma. Huvudsaken är att brödet har en jämn nivå av våta och torra ingredienser.

Ingredienser lingonbröd

 • 3,5 dl vetemjöl
 • 3,5 dl rågmjöl
 • 1,5 tsk bikarbonat
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk salt
 • 1,5 tsk kummin, krossad i mortel
 • 1 dl russin
 • 1 dl solrosfrön
 • 1 dl chiafrön
 • 1 dl linfrö
 • 1 dl grovt hackade nötter
 • 1 dl havrekli
 • 1 dl råa lingon eller motsvarande mängd sylt (helst inte så söt sylt)
 • 0, 5 dl (mörk) sirap
 • 3,5 dl naturell fil eller yoghurt
 • 2 ägg
 • 1 dl vatten

Gör så här

Detta är så löjligt lätt. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Tillsätt de våta ingredienserna och rör om ordentligt så att allt blandas. Är smeten för tjock kan du tillsätta lite mer vatten, den ska vara geggig men inte rinnig. Smöra och bröa en brödform. Häll i degen och låt brödet gräddas 45 min – 1 timme i mitten av ugnen. Stick en sticka i brödet efter 45 min. Jag gillar att undergrädda brödet lite och då brukar 45 min vara perfekt, då blir det så där lite kladdigt.

Matsmart produkter billigt rabatt

Här är några av ingredienserna jag använde. Nästan alla torrvaror kommer från matsmart.se och som du ser är det jättebilligt. Köp billiga överskottsvaror här.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply