0
Fitnessblogg så startar man en blogg tips
Livsstil, Träning

7 tips om hur du startar en framgångsrik Fitnessblogg

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Sugen på att starta en fitnessblogg? Jag får ganska ofta frågan från träningsintresserade personer om hur man startar en träningsblogg. Sanningen är den att alla kan starta en blogg genom några få enkla steg. Det som kräver tålamod och viljestyrka är att fortsätta att skapa bra innehåll dag ut och dag in. Fitness- och träningsintresset har aldrig varit så stort som nu, så ta chansen att starta en fitnessblogg (eller vilken annan blogg som helst) genom mina 7 enkla tips.

1. Ta första steget

Vilket företagande eller hobby det än gäller, är det viktigaste att kasta sig ut. Många är personerna som pratar och drömmer – få är dem som faktiskt gör slag i saken och startar en blogg. Det finns oändliga möjligheter att lyckas med en fitnessblogg idag. Det stora intresset från ”vanliga” människor har gjort att publiken är så mycket större än bara bodybuilders och träningsfreaks.

Varje resa börjar med ett litet steg.

Istället för att prata om dina drömmar: ta första steget och skapa bloggen. Börja publicera inlägg. Testa dig fram med olika format och ämnen. Bara gör, så att du kommer igång! Efter varje blogginlägg jag skrivit har jag fått mer kunskap och självförtroende att skriva mer. Nu har det gått ett halvår och jag har skrivit mer än 150 inlägg, som läses av 400 personer varje dag.

2. Nischa dig och äg ditt segment

Bestäm tidigt din nisch, vad får dig att sticka ut från övriga tränings-, hälso- och fitnessbloggar? Många gånger vill människor starta en blogg bara för att ha en. De har inte tänkt igenom vad de ska bidra med. Det är faktiskt så att du måste erbjuda dina läsare något, gärna lite unikt, för att de ska få ett intresse för din blogg.

Genom att bestämma dig för var i ditt segment du vill vara, vilken publik du vill attrahera, dina värderingar och hur ditt budskap ska se ut, har du större chans att bli framgångsrik och inte bara en i mängden. Jag skriver exempelvis mycket om träningspsykologi mer än själva gymövningarna, jag vill gå till roten med vad som får oss motiverade och presterar långsiktigt.

Genom att skriva specifikt om ett ämne/nisch blir du expert och du kommer att få respekt (kanske även viss kritik) för kunskapen du delar med dig av.

3. Var konsekvent

För att lyckas som fitnessbloggare behöver du vara konsekvent. Det betyder att du måste posta inlägg regelbundet. Dina läsare kommer att förvänta sig att få minst några inlägg i veckan, gärna varje dag, för att vilja följa dig.

Självklart behöver vi ha tid för annat och vissa dagar kan vara för uppbokade för att du ska ha tid att skriva något. Då gäller det att vara kreativ. Du kan exempelvis ha någon som skriver ett gästinlägg, eller skriva inlägg i förväg som du publicerar med ett enkelt knapptryck. Du kan även välja att skriva korta inlägg dessa dagar.

Att skriva inlägg ska inte kännas som en skyldighet, det ska kännas som en ära att du får dela med dig av kunskap till dina läsare. Känns det inte bra – gör något annat än att blogga.

4. Stå för vad du säger (och dina värderingar)

Det är lätt att försköna verkligheten, kanske du inte tränade i morse som du påstod på bloggen. Vet du vad? Någon gång kommer något att ”call you on your bullshit” och du blir avslöjad som en lögnare. Se till att alltid var så ärlig som möjligt. Det är bättre, och faktiskt rent mänskligt, att du skriver att du inte hann/orkade/ville träna i morse. Kanske kommer du få fler läsare som faktiskt identifierar sig med det och blir mer engagerade i din blogg. Du kan även posta foton från när du tränar någon dag innan och säga just att det var från i onsdags.

Vad gäller värderingar, är det extra viktigt att veta vad du står när du eventuellt får erbjudanden om samarbeten, sponsring eller länkbyten. Jag till exempel äter inte sötningsmedel. Det finns stora pengar att tjäna i att göra märken för tillskottsföretags produkter med sötningsmedel, eftersom det är standarden vad gäller dessa produkter. Men jag kommer inte att göra det, för jag kan inte stå för det.

Jag skulle ljuga för mina läsare om jag påstod att jag använde annat än proteinpulver utan sötningsmedel, och de skulle tappa förtroendet för mig om de fick reda på sanningen. Dina läsares förtroende är det viktigaste din blogg har, utan dem har du ingenting än en dagbok som ingen läser!

5. Vad bra på det du gör

Det finns olika sätt att bygga innehåll och engagemang till din fitnessblogg. Du har huvudsakligen två verktyg att jobba med som bloggare; text och bilder. Använder du dig av andra kanaler kan även rörlig media vara ett viktigt verktyg, men nu håller vi oss till bloggen.

Se till att vara bra på det du gör, själva innehållet. Gör din research och förberedelser. Lär dig att bli bra på att skriva och fota. Det kommer göra att du sticker ut. Få träningsbloggar har både bra text och bild, det är oftast antingen eller. Bemästrar du båda dessa har du en stor konkurrensfördel.

Jag skulle vilja säga att texten är det viktigaste för att driva trafik och få nya läsare organiskt. Bilder är det viktigaste för att skapa engagemang på sidan, få människor vill läsa ett långt textinlägg utan bilder – hur bra det än är.

6. Koppla ihop din blogg med sociala medier

Sociala medier är mycket bra, kanske rent av nödvändiga, för att öka antalet läsare till din blogg. Jag finns själv på Instagram och Facebook, de kanaler som jag tycker passar mig bäst. Kanske SnapChat, Twitter, LinkedIn, Pintrest etc är bättre för dig? Fundera hur du bäst når ut till din målgrupp.

Var aktiv på dina sociala medier, hänvisa till dina blogginlägg och länka om möjligt. När jag säger aktiv så menar jag betydligt mer aktiv än vad du är på din blogg. Innehållet på sociala medier konsumeras snabbt. Tjata om ditt innehåll och dina länkar, det är gratis reklam för din blogg!

7. Definiera vad en framgångsrik fitnessblogg innebär för dig

Var noga med att sätta dina mål tidigt. Vad är det du vill uppnå och vad innebär framgång för dig? Är det antalet klick du har på din sida, antalet likes på dina inlägg eller är det hur många kommentarer du får? Jag rekommenderar dig att sätta upp SMART:a mål redan från början. Det är mål som är tydliga, mätbara och tidssatta bland annat.

Det är viktigt att ha realistiska mål och inte tro att du blir en känd bloggare över natten. Se till att fira de små framstegen. Sätt upp ”belöningar” som du kan ta del av när du nått dina delmål. Det hjälper dig att ta dig igenom tider då det kan svänga lite nedåt, tro mig det händer alla!

Slutsats

Så där har du mina 7 tips om hur du driver en framgångsrik fitnessblogg. Det finns miljoner mer saker att tänka på, men detta är några viktiga grundstenar. Om du har några tips eller frågor får du gärna lägga in en kommentar nedan, jag älskar att få input.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply