Zinktabletter och zinktillskott mot zinkbrist
Kostillskott

Zinktabletter för sköra naglar, dålig hy och slitet hår


Zinktabletter är en lösning om du inte får i dig tillräckligt med Zink. Zinkbrist kan bland annat leda till sköra naglar, dålig hy och slitet hår. I det här inlägget skriver jag om det du behöver äta för att få hälsosam hud, hår och naglar. Zinkrik mat, så väl som zinktillskott, kan ge dig tillbaka din lyster.  Vanliga symptom på Zinkbrist är att naglarna går sönder och får prickar, håret blir torrt och livlöst samt att blir huden torr och gråaktig. Jag tar zinktabletter dagligen och ser stor effekt, framförallt vad gäller mina naglar.

Min erfarenhet av zink

Jag vill påpeka att jag inte är läkare och att alla råd i det här inlägget kommer från mina egna erfarenheter, samt insamling av information från olika källor. Jag är mycket intresserad av näringslära och läser mycket inom ämnet, men jag är långt ifrån någon expert och jag vill inte heller utge mig för att vara en.

Zinktabletter mot zinkbrist och sköra naglar

Få starka naglar med dagligt intag av zinktabletter

Zinkbrist

Zinkbrist blir vanligare när vädret hastigt vänder och kylan anländer. Väderomslaget lämnar många av oss med livlöst hår, torr hud och sköra naglar. En vanlig anledning är det kalla vädret ute i kontrast till de uppvärmda ytorna i hemmet och på jobbet. Många minskar också på sin vardagsmotion, i samband med att det blir kyligare ute, kanske som en effekt på att det inte är lika skönt att vistas utomhus på vinterhalvåret?

Om du missar viktiga näringsämnen varje dag, kan det påverka så väl ditt utseende som ditt välmående. Näringsforskare menar att vissa vitaminer och mineraler kan nära din hud, ditt hår och dina naglar, och Zink är en av dessa mineraler. Se till att inte få zinkbrist genom att dagligen äta zinkrik mat och zinktabletter.

Grupper med utökad risk för zinkbrist

När zinkbrist uppstår beror det vanligtvis på otillräckligt intag eller dålig absorption av zink, ökad zinkförlust från kroppen eller ökade behov av zink. Personer med risk för zinkbrist eller ökat behov bör tillföra goda zinkkällor i sin dagliga diet. Zinktabletter kan också vara lämpligt i vissa situationer.

Personer med mag- och tarmsjukdomar

Matsmältningsstörningar (såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom) kan minska zinkabsorptionen och öka endogena zinkförluster främst från mag-tarmkanalen och, i mindre utsträckning, från njurarna. Andra sjukdomar som är förknippade med zinkbrist inkluderar kronisk lever- och njursjukdom, diabetes, cancer och andra kroniska sjukdomar. Långvarig diarré kan också leda också till ökad zinkbrist.

Vegetarianer och veganer

Biotillgängligheten för zink från vegetariska dieter är lägre än från icke-vegetariska dieter eftersom vegetarianer och veganer inte äter kött, vilket innehåller mycket zink och kan öka zinkabsorptionen. Dessutom äter vegetarianer vanligtvis höga halter av baljväxter och fullkorn, som innehåller fytater som binder zink och hämmar dess absorption.

Vegetarianer behöver ibland så mycket som 50% mer av RDA (rekommenderat dagligt intag) av zink än icke-vegetarianer. Dessutom kan tillagningen av vegetarisk kost förbättras så att bindningen av zink med fytater och ökar dess biotillgänglighet. Dessa tillagnings-tekniker inkluderar blötläggande bönor, säd och frön i vatten i flera timmar innan de kokas och låta dem groddas efter blötläggning. Vegetarianer kan också öka sitt zinkintag genom att konsumera mer syrade spannmålsprodukter.

Gravida och ammande kvinnor

gravid zink brist tillskott

Gravida och ammande kvinnor har oftare zinkbrist än andra kvinnor. Under min graviditet tog jag zinktabletter och andra viktiga vitamintillskott.

Gravida kvinnor, särskilt de som hade låga värden av zink redan innan graviditeten, löper en ökad risk för zinkbrist på grund av fostret ökar behovet. Amning kan också medföra att zinknivåerna går ner. Av dessa skäl är RDA för zink högre för gravida och ammande kvinnor än för andra kvinnor. Rekommendationen är upp till 40 mg av zink, medan dosen för övriga vuxna ej bör överskrida 30 mg. Jag rekommenderar att ta denna kombination av vitaminer för gravida.

Äldre barn som uteslutande ammas

Bröstmjölk ger tillräckligt med zink (2 mg / dag) under de första 4–6 månaderna för barnet men ger inte den rekommenderade mängden zink för spädbarn i åldern 7–12 månader, som behöver 3 mg / dag. Förutom bröstmjölk bör spädbarn i åldern 7–12 månader konsumera åldersanpassade livsmedel eller ersättning som innehåller zink. Zinktillskott har förbättrat tillväxthastigheten hos vissa barn som uppvisar mild till måttligt tillväxtfel och på grund av zinkbrist.

Alkoholister

Cirka 30% – 50% av alkoholisterna har lågt zink eftersom etanolförbrukning minskar tarmabsorptionen av och ökar urinutsöndringen av zink. Dessutom är mängden mat som konsumeras av många alkoholister begränsad, vilket leder till otillräckligt zinkintag.

Vad är Zink bra för?

Mineralen zink är viktig för en sund celldelning, vilket betyder att de delar av din kropp som delar sig snabbt – som ditt hår, din hud och dina naglar – behöver ett konstant flöde av zink för att kunna skapa fler starka celler. Zinkbrist visar sig på många sätt, men det mest märkbara är; sakta växande, delande och missfärgade naglar, torrt hår och kluvna hårtoppar samt grå- eller rödaktig, torr hy.

Zink är också viktigt för hormonbalansen och en brist på zink kan vara grundorsaken till acne.

Zink är ett måste för vacker hy, celltillväxt, fertilitet, mörkerseende och för att förbättra smak och luktsinnet. Faktiskt är avsaknad av smak och doft (2 av livets bästa nöjen) ett vanligt tecken på zinkbrist.

Zink är bra för detta:

 • Uppmuntrar celldelning, reparation av celler och celltillväxt = hälsosam hud
 • Produktionen av T-lymfocyt vita blodkroppar = stärkt immunförsvar
 • Hjälper lymfsystemet och levern att rena kroppen = huden får lyster
 • Hjälper insulinet och blodsockernivåerna = förhindrar åldring i förtid

Zinkrik mat

zinkrik mat ostron, skaldjur, nötter fröer

Exempel på zinkrik mat; ostron, bönor, nötter mm

Istället för att klippa av ditt hår eller att försöka dricka flera liter vatten om dagen, så finns det några enkla förändringar du kan göra i din kost om du lider av zinkbrist.

Skaldjur är en vanlig källa till zink i vardagen. Ostron har överlägset de högsta nivåerna av zink i mat, 500 procent av det dagliga rekommenderade intagen i en portion. Nu äter inte alla ostron till vardags så klart. Om skaldjur inte är din favoritmat, eller om det blir för dyrt, kan du även hitta zink i vissa köttsorter samt även baljväxter och fullkorn.

De bästa vegetabiliska källorna till zink (måste förtäras råa):

 • Vallmofrön
 • Pumpafrön
 • Pekannötter
 • Cashewnötter
 • Pinjenötter
 • Macadamianötter
 • Solrosfrön
 • Sesamfrön
 • Kokosnötter
 • Ekologisk spenat
 • Spirulina
 • Sjögräs (Irish moss, kelp, nori)

Bra sätt att få in zink i din kost

 • Strö granola över din frukost
 • Ät en handfull frön med några torkade ekologiska aprikoser
 • Strö frön över en sallad
 • Ha spenat i din pasta
 • Ta zinktabletter

Zinktabletter Mega Food (ekologiska)

Zinktabletter Mega Food naturlig zinktillskott

Naturliga zinktabletter från Mega Food.

Jag tar ekologiska zinktabletter från Mega Food dagligen, jag köper mina hos greatlife.se (annonslänk). Detta zinktillskott innehåller endast naturliga ingredienser som ekologisk spenat, ekologisk rödbeta, ekologisk spenat och ekologisk morot. Mega food zink kommer alltså ifrån icke processade naturliga ingredienser, till skillnad mot syntetiskt framställda kosttillskott. Me like!

Det är sant att inget tillskott kan efterlikna naturen exakt men när du av någon anledning drabbats av zinkbrist kan zinktabletter behövas. Även om jag helst skulle äta endast mat som är rik på zink, vill jag vara säker på att jag får i mig tillräckligt. Zinkrik mat är naturligtvis bättre, eftersom man då även får i sig flera andra näringsämnen som: antioxidanter, vitaminer, mineraler och enzymer. Som ett alternativ eller komplement till att äta mat rik på zink, tycker jag att det är bra att ta zinktabletter.

Experter rekommenderar en daglig dos av zinktillskott som ej överskrider 30 mg. Mega Food zinktabletter har 22,5 mg per tablett.

Köp Mega Food zinktillskott här.

Slutsats

Vacker hud, hår och naglar är verkligen en reflektion av vad som pågår på insidan av din kropp. Skapa skönhet från insidan och ut, så kommer du inte bara se fräschare ut, utan du kommer även att känna dig fantastisk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply