Symptom kostokondrit behandling läkning inflammation i bröstmuskeln
Hälsa, Träning

Kostokondrit symptom och behandling – så blev jag bättre!

Kostokondrit är ett tillstånd som jag drabbades av för ungefär 2 år sedan. Rätt vad det var när jag skulle göra dips i ett utegym så skar det till så kraftigt i bröstet att jag trodde att jag skulle ramla till backen. Jag trodde att jag hade tränat lite för hårt den veckan och vilade därför från alla typer av övningar som påfrestade det området. Men, skulle det visa sig, hur jag än undvek att träna bröst blev det ändå inte bättre. Min återhämtning tog över 1,5 år och här kan du läsa lite om den.

Vad är kostokondrit?

Kostokondrit är en inflammation i en broskdel i bröstkorgen. Namnet beskriver det ganska bra då kosto betyder revben och kondrit antyder att det har med brosket att göra.

Den del som blir inflammerad är brosket som sitter där revbenet fästs vid bröstbenet, och bröstbenet är alltså det hårda ben man kan känna mellan bröstvårtorna som slutar precis innan magen.

Det finns ett tillstånd som liknar kostokondrit vid namn Tietzes Syndrom, skillnaden mellan dessa två är att broskdelarna svullnar upp vid Tietzes Syndrom, det händer inte vid kostokondrit. TS kan bli mer långvarig än kostokondriten och drabbar till störst del kvinnor.

Jag vet än idag inte vilken typ jag drabbades av, troligtvis den sistnämnda. Jag trodde länge att jag hade en inflammation i bröstmuskeln men det är alltså brosket som drabbas.

Kostokondrit symptom

Kostokondriten känns ofta som bröstsmärtor, vilket kan kännas väldigt skrämmande då vi alla tänker på hjärtinfarkter och hjärtfel när vi hör ordet bröstsmärta. Ibland kan det dock vara svårt att veta vad som är vad och skulle du vara osäker så sök akut vård. Några av de symptom som du borde vara extra vaksam över är en bröstsmärta som strålar ut i armarna, andnöd, hjärtklappning och att du blir orkeslös.

Kan du dock utesluta allvarligare fel och ändå känner en smärta vid bröstbenet så finns det en risk att det är kostokondrit. Du kanske också känner som ett tryck över bröstbenet eller att det gör ont när du andas, dessa symptom är också typiska för kostokondrit.

Jag kände smärta vid all typ av belastning och ibland även vid andning och när jag gjorde vissa rörelser. Att häva mig upp ur en pool var omöjligt, likaså utföra övningar på gymmet som bänkpress och dips.

Vad beror kostokondrit på?

Många gånger beror inflammationen på överansträngning efter fysisk träning eller tunga lyft. Ibland kan också inflammationen uppstå av sig själv utan någon riktig orsak.

Jag hade maxat i bänkpress och nog tagit i lite för mycket. Det är lätt att egot kommer i vägen för vad som verkligen är bra för en själv. Nu har jag lärt mig att lyssna mer på kroppen. I samband med att jag läste om kostokondrit handlade andras berättelser om allt från för mycket plankan, till som i mitt fall bänkpress.

Kostokondrit behandling

Hur gör man då för att bli av med smärtan? Misstänker du att du har drabbats av kostokondrit så borde du uppsöka en läkare. Hen kan skriva ut inflammationsdämpande läkemedel som tar hand om inflammationen i brosket. Tillståndet kan också gå över av sig själv om man inte gör något åt det, men det är en smärta som blir onödig att gå med för länge med då det finns läkemedel som kan hjälpa dig bli av med smärtan fort.

När jag fick diagnosen kostokondrit var jag gravid och fick därmed inte ta Ipren och liknande inflammationsdämpande. Då hade jag dock haft besvär i bröstet länge. Jag bodde utomlands och sökte inte vård.

I vissa fall kan smärtan bestå trots inflammationsdämpande läkemedel, och då kan du istället få en kortisonspruta som också jobbar mot inflammationen men mer direkt och mer snabbverkande. Att ta kortison är dock den sista utvägen. Det bästa är att låta det läka ut, det kan som i mitt fall ta över ett år men det kan också gå snabbare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Liam augusti 11, 2020 at 11:10 f m

    Hej, tack för detta inlägg då det känns bättre för mig då du faktiskt har blivit av med det, jag har haft detta i ett och ett halvt år nu utan att det har gått över. Borde jag testa äta ibuprofen i 2 veckor och de om det går över eller kanske ta kortisonspruta? Mvh Liam

    • Reply Fitnessfia augusti 12, 2020 at 7:54 f m

      Hej Liam! Jag kan tyvärr inte ge några medicinska råd då jag inte har någon kompetens eller utbildning att göra så. Jag råder dig att tala med din husläkare för att rådfråga om behandlingsmetod. Det är tråkigt att det tagit så lång tid för dig, och jag kan bara säga att det gjorde det även för mig. Detta verkar vara en väldigt “svårläkt” åkomma. Det positiva är att jag blivit bra till slut och det tror jag även att du kommer att bli. Men, som sagt, hör av dig till din läkare och diskutera behandling. MVH Fitnessfia

    Leave a Reply