Symptom kostokondrit behandling läkning inflammation i bröstmuskeln
Hälsa, Träning

Kostokondrit symptom och behandling – så blev jag bättre!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Kostokondrit är ett tillstånd som jag drabbades av för ungefär 2 år sedan. Rätt vad det var när jag skulle göra dips i ett utegym så skar det till så kraftigt i bröstet att jag trodde att jag skulle ramla till backen. Jag trodde att jag hade tränat lite för hårt den veckan och vilade därför från alla typer av övningar som påfrestade det området. Men, skulle det visa sig, hur jag än undvek att träna bröst blev det ändå inte bättre. Min återhämtning tog över 1,5 år och här kan du läsa lite om den.

Vad är kostokondrit?

Kostokondrit ont i bröstet inflammation
Kostokondrit är en inflammation i bröstmuskeln. Har du väldigt ont i mitten av bröstet kan du vara drabbad.

Kostokondrit är en inflammation i en broskdel i bröstkorgen. Namnet beskriver det ganska bra då kosto betyder revben och kondrit antyder att det har med brosket att göra.

Den del som blir inflammerad är brosket som sitter där revbenet fästs vid bröstbenet, och bröstbenet är alltså det hårda ben man kan känna mellan bröstvårtorna som slutar precis innan magen.

Det finns ett tillstånd som liknar kostokondrit vid namn Tietzes Syndrom, skillnaden mellan dessa två är att broskdelarna svullnar upp vid Tietzes Syndrom, det händer inte vid kostokondrit. TS kan bli mer långvarig än kostokondriten och drabbar till störst del kvinnor.

Jag vet än idag inte vilken typ jag drabbades av, troligtvis den sistnämnda. Jag trodde länge att jag hade en inflammation i bröstmuskeln men det är alltså brosket som drabbas.

Läs även: Stretcha rygg och ländrygg – de bästa 7 övningarna

Kostokondrit symptom

Kostokondriten känns ofta som bröstsmärtor, vilket kan kännas väldigt skrämmande då vi alla tänker på hjärtinfarkter och hjärtfel när vi hör ordet bröstsmärta. Ibland kan det dock vara svårt att veta vad som är vad och skulle du vara osäker så sök akut vård. Några av de symptom som du borde vara extra vaksam över är en bröstsmärta som strålar ut i armarna, andnöd, hjärtklappning och att du blir orkeslös.

Kan du dock utesluta allvarligare fel och ändå känner en smärta vid bröstbenet så finns det en risk att det är kostokondrit. Du kanske också känner som ett tryck över bröstbenet eller att det gör ont när du andas, dessa symptom är också typiska för kostokondrit.

Jag kände smärta vid all typ av belastning och ibland även vid andning och när jag gjorde vissa rörelser. Att häva mig upp ur en pool var omöjligt, likaså utföra övningar på gymmet som bänkpress och dips.

Lästips: Huvudvärk under och efter träning – orsaker och hur du förebygger

Vad beror kostokondrit på?

Många gånger beror inflammationen på överansträngning efter fysisk träning eller tunga lyft. Ibland kan också inflammationen uppstå av sig själv utan någon riktig orsak.

Träna bröst ont mellan brösten
Undvik alla typer av bröstövningar när du drabbats av kostokondrit. Att träna det området som är drabbat av bröstinflammation är dumt och kommer att att förlänga läkningstiden.

Jag hade maxat i bänkpress och nog tagit i lite för mycket. Det är lätt att egot kommer i vägen för vad som verkligen är bra för en själv. Nu har jag lärt mig att lyssna mer på kroppen. I samband med att jag läste om kostokondrit handlade andras berättelser om allt från för mycket plankan, till som i mitt fall bänkpress.

Du kanske är intresserad av: Hälsofördelar med att sitta på huk

Kostokondrit behandling

Hur gör man då för att bli av med smärtan? Misstänker du att du har drabbats av kostokondrit så borde du uppsöka en läkare. Hen kan skriva ut inflammationsdämpande läkemedel som tar hand om inflammationen i brosket. Tillståndet kan också gå över av sig själv om man inte gör något åt det, men det är en smärta som blir onödig att gå med för länge med då det finns läkemedel som kan hjälpa dig bli av med smärtan fort.

inflammation i bröstet - ont när jag tränar bröst
Tyvärr finns det inte mycket som läkaren kan göra för att hjälpa dig som drabbats av en inflammation i bröstet.

När jag fick diagnosen kostokondrit var jag gravid och fick därmed inte ta Ipren och liknande inflammationsdämpande. Då hade jag dock haft besvär i bröstet länge. Jag bodde utomlands och sökte inte vård.

I vissa fall kan smärtan bestå trots inflammationsdämpande läkemedel, och då kan du istället få en kortisonspruta som också jobbar mot inflammationen men mer direkt och mer snabbverkande. Att ta kortison är dock den sista utvägen. Det bästa är att låta det läka ut, det kan som i mitt fall ta över ett år men det kan också gå snabbare.

Läs även: Få ut 20% mer av träningen med medveten andning

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Liam augusti 11, 2020 at 11:10 f m

  Hej, tack för detta inlägg då det känns bättre för mig då du faktiskt har blivit av med det, jag har haft detta i ett och ett halvt år nu utan att det har gått över. Borde jag testa äta ibuprofen i 2 veckor och de om det går över eller kanske ta kortisonspruta? Mvh Liam

  • Reply Fitnessfia augusti 12, 2020 at 7:54 f m

   Hej Liam! Jag kan tyvärr inte ge några medicinska råd då jag inte har någon kompetens eller utbildning att göra så. Jag råder dig att tala med din husläkare för att rådfråga om behandlingsmetod. Det är tråkigt att det tagit så lång tid för dig, och jag kan bara säga att det gjorde det även för mig. Detta verkar vara en väldigt “svårläkt” åkomma. Det positiva är att jag blivit bra till slut och det tror jag även att du kommer att bli. Men, som sagt, hör av dig till din läkare och diskutera behandling. MVH Fitnessfia

 • Reply Maria Andreasson mars 28, 2021 at 9:24 f m

  Hej! Tack för ditt inlägg, hittade hit av slump när jag satt och googlade. Jag fick diagnosen tietzez syndrom i april 2020, och har haft ett tufft år.
  Jag undrar om du har några tips på träning eller övningar som du startade med som funkade för dig så skulle jag vara väldigt tacksam. Svårt att veta vad som är bra och inte. Har du hört om jogga är ok eller ej? Jag har inte kunnat jogga på ett år nu, obehaglig känsla i bröstet. Frågan är om det är ok att springa ändå, vet du? Jag får inga svar från varken sjukgymnasten eller läkaren. Grattis till dig som mår bättre nu, längtar tills dess.
  Med vänlig hälsning,
  Maria Andreasson

  • Reply Fitnessfia mars 30, 2021 at 6:47 e m

   Hej Maria!

   Det är skönt att det är bättre för mig, men jag har faktiskt haft lite känningar den senaste månaden. Det kanske kommit tillbaka efter graviditeten lite. Hoppas att det inte utvecklas värre. Jag kan inte ge några jättebra tips kring träning tyvärr. Jag valde att helt undvika all form av fokuserad träning av bröstet. Jag tränade fortfarande helkroppsövningar, så länge de inte belastade bröstet eller att jag kände av inflammationen.

   Om du inte kan jogga borde det väl inte heller vara skönt att springa? Testa. Om det känns obehagligt är det bara att avbryta. Det är tyvärr jobbigt att läkarna inte är så insatta, jag hade samma erfarenhet. Vila och antiinflammatoriska tabletter fick jag höra. Jag hoppas att det blir bättre för dig snart, för mig blev det bättre efter runt 1,5 år om jag inte minns fel. Håll ut!

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

  Leave a Reply