0
Symptom kostokondrit behandling läkning inflammation i bröstmuskeln
Hälsa, Träning

Kostokondrit symptom och behandling – så blev jag bättre!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kostokondrit är ett tillstånd som jag drabbades av för ungefär 2 år sedan. Rätt vad det var när jag skulle göra dips i ett utegym så skar det till så kraftigt i bröstet att jag trodde att jag skulle ramla till backen. Jag trodde att jag hade tränat lite för hårt den veckan och vilade därför från alla typer av övningar som påfrestade det området. Men, skulle det visa sig, hur jag än undvek att träna bröst blev det ändå inte bättre. Min återhämtning tog över 1,5 år och här kan du läsa lite om den.

Vad är kostokondrit?

Kostokondrit ont i bröstet inflammation
Kostokondrit är en inflammation i bröstmuskeln. Har du väldigt ont i mitten av bröstet kan du vara drabbad.

Kostokondrit är en inflammation i en broskdel i bröstkorgen. Namnet beskriver det ganska bra då kosto betyder revben och kondrit antyder att det har med brosket att göra.

Den del som blir inflammerad är brosket som sitter där revbenet fästs vid bröstbenet, och bröstbenet är alltså det hårda ben man kan känna mellan bröstvårtorna som slutar precis innan magen.

Det finns ett tillstånd som liknar kostokondrit vid namn Tietzes Syndrom, skillnaden mellan dessa två är att broskdelarna svullnar upp vid Tietzes Syndrom, det händer inte vid kostokondrit. TS kan bli mer långvarig än kostokondriten och drabbar till störst del kvinnor.

Jag vet än idag inte vilken typ jag drabbades av, troligtvis den sistnämnda. Jag trodde länge att jag hade en inflammation i bröstmuskeln men det är alltså brosket som drabbas.

Läs även: Stretcha rygg och ländrygg – de bästa 7 övningarna

Kostokondrit symptom

Kostokondriten känns ofta som bröstsmärtor, vilket kan kännas väldigt skrämmande då vi alla tänker på hjärtinfarkter och hjärtfel när vi hör ordet bröstsmärta. Ibland kan det dock vara svårt att veta vad som är vad och skulle du vara osäker så sök akut vård. Några av de symptom som du borde vara extra vaksam över är en bröstsmärta som strålar ut i armarna, andnöd, hjärtklappning och att du blir orkeslös.

Kan du dock utesluta allvarligare fel och ändå känner en smärta vid bröstbenet så finns det en risk att det är kostokondrit. Du kanske också känner som ett tryck över bröstbenet eller att det gör ont när du andas, dessa symptom är också typiska för kostokondrit.

Jag kände smärta vid all typ av belastning och ibland även vid andning och när jag gjorde vissa rörelser. Att häva mig upp ur en pool var omöjligt, likaså utföra övningar på gymmet som bänkpress och dips.

Lästips: Huvudvärk under och efter träning – orsaker och hur du förebygger

Vad beror kostokondrit på?

Många gånger beror inflammationen på överansträngning efter fysisk träning eller tunga lyft. Ibland kan också inflammationen uppstå av sig själv utan någon riktig orsak.

Träna bröst ont mellan brösten
Undvik alla typer av bröstövningar när du drabbats av kostokondrit. Att träna det området som är drabbat av bröstinflammation är dumt och kommer att att förlänga läkningstiden.

Jag hade maxat i bänkpress och nog tagit i lite för mycket. Det är lätt att egot kommer i vägen för vad som verkligen är bra för en själv. Nu har jag lärt mig att lyssna mer på kroppen. I samband med att jag läste om kostokondrit handlade andras berättelser om allt från för mycket plankan, till som i mitt fall bänkpress.

Du kanske är intresserad av: Hälsofördelar med att sitta på huk

Kostokondrit behandling

Hur gör man då för att bli av med smärtan? Misstänker du att du har drabbats av kostokondrit så borde du uppsöka en läkare. Hen kan skriva ut inflammationsdämpande läkemedel som tar hand om inflammationen i brosket.

Tillståndet kan också gå över av sig själv om man inte gör något åt det, men det är en smärta som blir onödig att gå med för länge med då det finns läkemedel som kan hjälpa dig bli av med smärtan fort.

inflammation i bröstet - ont när jag tränar bröst
Tyvärr finns det inte mycket som läkaren kan göra för att hjälpa dig som drabbats av en inflammation i bröstet.

När jag fick diagnosen kostokondrit var jag gravid och fick därmed inte ta Ipren och liknande inflammationsdämpande. Då hade jag dock haft besvär i bröstet länge. Jag bodde utomlands och sökte inte vård.

I vissa fall kan smärtan bestå trots inflammationsdämpande läkemedel, och då kan du istället få en kortisonspruta som också jobbar mot inflammationen men mer direkt och mer snabbverkande. Att ta kortison är dock den sista utvägen. Det bästa är att låta det läka ut, det kan som i mitt fall ta över ett år men det kan också gå snabbare.

Läs även: Få ut 20% mer av träningen med medveten andning

Så blev jag bättre

Det kanske är en klen tröst, men med tiden brukar det bli bättre. För mig tog det mellan ett halvår och ett år innan jag kunde känna skillnad och inte ha ont.

Under den tiden fick jag helt och hållet avstå från all typ av träning som påverkade bröstet. Det var faktiskt svårare än det låter, för det är många övningar och träning som indirekt påverkar bröstområdet.

Jag minns särskilt när jag var på semester och skulle häva mig upp för en brygga i vattnet. Då var det som att det knäppte till och efter det blev inflammationen mer aktiv igen.

De verkar som att inflammationen kan komma och gå lite, beroende på om man ”irriterar” den eller inte. Så vad jag blev tvungen till var att vila. Inte vila helt från träning, men alla typer av rörelser som påverkar bröstet – så gott det gick.

Så svaret är vila. Det är kanske inte det du vill höra, men det är vad som behövs.

Uppdaterad kommentar

Efter att jag fick kostokondrit drabbades jag av en inflammation i ryggen (modic-förändringar). Det som har hjälpt mig, förutom vila, är laserbehandling hos sjukgymnast. Inte alla kliniker erbjuder detta, och jag lyckades hitta en som även har avtal med landstinget för högkostnadsskydd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Liam augusti 11, 2020 at 11:10 f m

  Hej, tack för detta inlägg då det känns bättre för mig då du faktiskt har blivit av med det, jag har haft detta i ett och ett halvt år nu utan att det har gått över. Borde jag testa äta ibuprofen i 2 veckor och de om det går över eller kanske ta kortisonspruta? Mvh Liam

  • Reply Fitnessfia augusti 12, 2020 at 7:54 f m

   Hej Liam! Jag kan tyvärr inte ge några medicinska råd då jag inte har någon kompetens eller utbildning att göra så. Jag råder dig att tala med din husläkare för att rådfråga om behandlingsmetod. Det är tråkigt att det tagit så lång tid för dig, och jag kan bara säga att det gjorde det även för mig. Detta verkar vara en väldigt ”svårläkt” åkomma. Det positiva är att jag blivit bra till slut och det tror jag även att du kommer att bli. Men, som sagt, hör av dig till din läkare och diskutera behandling. MVH Fitnessfia

 • Reply Maria Andreasson mars 28, 2021 at 9:24 f m

  Hej! Tack för ditt inlägg, hittade hit av slump när jag satt och googlade. Jag fick diagnosen tietzez syndrom i april 2020, och har haft ett tufft år.
  Jag undrar om du har några tips på träning eller övningar som du startade med som funkade för dig så skulle jag vara väldigt tacksam. Svårt att veta vad som är bra och inte. Har du hört om jogga är ok eller ej? Jag har inte kunnat jogga på ett år nu, obehaglig känsla i bröstet. Frågan är om det är ok att springa ändå, vet du? Jag får inga svar från varken sjukgymnasten eller läkaren. Grattis till dig som mår bättre nu, längtar tills dess.
  Med vänlig hälsning,
  Maria Andreasson

  • Reply Fitnessfia mars 30, 2021 at 6:47 e m

   Hej Maria!

   Det är skönt att det är bättre för mig, men jag har faktiskt haft lite känningar den senaste månaden. Det kanske kommit tillbaka efter graviditeten lite. Hoppas att det inte utvecklas värre. Jag kan inte ge några jättebra tips kring träning tyvärr. Jag valde att helt undvika all form av fokuserad träning av bröstet. Jag tränade fortfarande helkroppsövningar, så länge de inte belastade bröstet eller att jag kände av inflammationen.

   Om du inte kan jogga borde det väl inte heller vara skönt att springa? Testa. Om det känns obehagligt är det bara att avbryta. Det är tyvärr jobbigt att läkarna inte är så insatta, jag hade samma erfarenhet. Vila och antiinflammatoriska tabletter fick jag höra. Jag hoppas att det blir bättre för dig snart, för mig blev det bättre efter runt 1,5 år om jag inte minns fel. Håll ut!

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

 • Reply Jonas juni 24, 2021 at 7:28 f m

  Hej!

  Råkade precis ut för något som låter väldigt likt det som hände dig. Gjorde dips (för första gången på åratal …) och i sista dipen i sista reprundan kändes det, helt utan förvarning, som att bröstet skulle slitas itu, som att något ”gick ur led” mitt i bröstet. Gjorde jävligt ont och jag blev framförallt väldigt chockad, var tydligt att något gått riktigt fel. Avbröt förstås passet direkt (även om jag tyvärr inte kom ur situationen på en gång eftersom jag dumt nog gjorde dipsen i en ganska hög klätterställning och det tog ett tag innan jag lyckades avlasta armarna) och nu känner jag av det vid varje djupt andetag och specifika rörelser.

  Har bara gått två dagar så jag borde väl akta mig för att dra några slutsatser men när man googlar runt så verkar det vara många som gjort har gjort dips och sedan drabbats av det här. Du är dock den enda som jag hittar som skrivit om det på svenska (tusen tack för ditt inlägg!).

  Antar att du gick till en doktor/sjukgymnast? Fick du någonsin något diagnosticerat? Hur mycket hindrade det dig i vardagen under de 1,5 år du hade det? Kunde du göra saker som att simma, spela tennis etc eller var det helt stopp där? Hur upplevde du det när det till slut gick över?

  Ber om ursäkt över frågebombardemanget men det är förstås mycket man undrar i nuläget, samtidigt som jag som sagt inser att det är för tidigt att kasta in handduken och utgå från det värsta.

  I vilket fall är jag ledsen över att du drabbades av detta men glad att höra att du lyckades ta dig igenom det! Tränar du helt som vanligt idag?

  • Reply Fitnessfia juni 26, 2021 at 8:14 f m

   Hej Jonas!

   Först vill jag bara säga att det var tråkigt. För mig var det också som att något gick ur led i bröstet. Det kan vara bra att söka sjukvård direkt. Jag gick inte till en doktor direkt eftersom jag bodde utomlands då. Jag sökte först efter några månader när jag var hemma i Sverige igen. Jag trodde att det skulle gå över av sig själv, att jag bara hade sträckt mig. Det är svårt att diagnostisera, men läkaren trodde att det var vad som hänt. Jag gick även till sjukgymnast, men eftersom det är en inflammation är det svårt att göra något. Läkaren rekommenderade som sagt anti-inflammatoriska läkemedel. Jag tog dock inte det pga att det är så dåligt för magen.

   Jag skulle säga att det gradvis gick över, jag minns inte att det var en specifik dag. Det kom tillbaka igen under graviditeten lite, då trycket på bröstet blev värre. Än idag är jag försiktig med att träna bröst. När jag tränar bröstet gör jag det med lägre vikt än vad jag skulle klara av. Känner inte av det något idag. I övrigt tränar jag som vanligt.

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

   • Reply Jonas juni 30, 2021 at 1:06 e m

    Hej igen Fia!

    Tusen tack för det snabba svaret. Uppskattar det verkligen!!

    Hur var vardagen för dig medan du hade detta? Kände du av det hela tiden eller bara när du gjorde vissa rörelser? Kunde du sova bra?

    Har nu gått en dryg vecka för mig och det känns väldigt stramt över bröstbenet, som ett litet tryck som är där i princip hela tiden. Smärtan kommer och går lite men sticker särskilt till vid vissa rörelser. Har läst en lång tråd på ett amerikanskt forum med jättemånga som verkar ha drabbats och en del av dem verkar ha haft det i hur många år som helst utan förbättring.

    Börjar redan känna mig lite smått deprimerad vid tanken på att behöva gå runt med det i åratal. Hur mådde du rent mentalt under perioden du hade det? Förstår förstås om det är en alltför personlig fråga!

    Känns oavsett skönt att kunna ”prata” lite med någon som gått igenom det hela.

    Med tacksamma hälsningar,
    Jonas

    • Reply Fitnessfia juni 30, 2021 at 1:29 e m

     Hej igen!

     Det var ju självklart jättetråkigt. Jag hade precis börjat lyfta ganska tungt i hantelpress. Det påverkade mig i vardagen på så vis att jag inte kunde häva mig upp ur poolen (som exempel). Det mesta gick bra, det gick att träna annat och på så vis kan man hålla humöret uppe. Låt det inte begränsa dig, men utsätt inte området för belastning. Träna det du kan. Du kan säkert köra ben till att börja med och på sikt även träna armar och mage/rygg. Alla läker olika, så mitt råd är att sluta googla. Sök vård, ta hand om dig själv, träna det du kan och så ska du se att det blir bättre med tiden – kanske till och med bra!

     Med vänlig hälsning,
     Fitnessfia

     • Jonas september 23, 2021 at 10:42 f m

      Hej igen!
      Nu har det gått 13 veckor sedan min ”olycka” och det har fortfarande inte läkt. Blev bättre de första veckorna men nu tycker jag att det har blivit mer påtagligt igen. Känns stramt och irriterat men inte direkt ont om jag inte försöker belasta det.

      Blev du någonsin undersökt mer utförligt, med röntgen eller magnetkamera eller så? Är orolig att det är något brosk som har slitits isär eller så. Brosk läker aldrig, enligt min sjukgymnast.

      Mitt stora hopp just nu är att du blev bättre efter ett och ett halvt år.

      Tänkte också fråga: Har du pectus excavatum, alltså att bröstkorgen går inåt i mitten? Jag har det nämligen och funderar på om det kan ha något samband med den här typen av skador.

 • Reply Malin Friberg november 27, 2021 at 10:55 f m

  Hejsan,
  Har oxå drabbats av som dom först sa för 2,5 mån sen Tietze. Kom PLÖTSLIGT på natten och slutade m ambulans in för kunde inte röra mig. Kom tbx efter 5 v å ville inte ge med sig! Förra lördagen kom de tbx efter att jag prec sagt att äntligen har det blivit bättre! Hade sån smärta så kunde inte ta mig upp ur soffan! Fick ringa hem dottern å hennes pappa för å hjälpa mig upp å sen blev de akuten! Fick morfin m inte ens det hjälpte ! Försökte få kortison m dom vill inte ge det! Fick åka hem på natten och satt och sov i fåtöljen för kunde inte lägga mig av smärta! 2 olidliga dagar därefter! Fick bytt antiflamatoriska, blev bättre en dag m kom tbx å gick ut i ryggen. Suck! Nu är smärtan borta m fortf lite ont och blir bedrövad av att läsa att det tar lång tid för många bli av med det ! Tränar å älskar springa m de kommer få vänta!!
  Men jag har börjat läsa Vägen till en antiinflammatorisk livsstil och har lagt om min kost! Känner jag måste hjälpa till för att det inte ska komma tbx och hoppas detta kan va till hjälp!!

  Ta hand om er där ute ❤️! Malin

  • Reply Fitnessfia november 27, 2021 at 11:46 f m

   Tack Malin för att du delar! Tror att det kommer att hjälpa många. Hoppas det blir bättre snart!

 • Reply Mattias januari 4, 2023 at 9:52 f m

  Hej. Tack för att ni delar, verkar vara som ett riktigt besvärligt tillstånd detta. Kul att höra att du känner dig frisk idag Fia.

  I mitt fall började det på kvällen, inte under någon aktivitet. Dock hade jag precis börjat åka (staka) rullskidor och jag var dessutom i slutfasen av en infektion. Började som ett tryck över bröstet och främst som i ett rakt streck över hjärtat. Det har efter det flyttat sig till fler revben och gör ibland även ont på sidorna och i skulderbladen. Men efter diverse besök på akuten och EKG, ultraljud och arbets EKG så konstaterades att det inte var relaterat tilll hjärtat utan troligen kostokondrit/Tietze. Har nu haft det i 3 månader och det har bara blivit värre. I början försökte jag träna lite eftersom läkarna efter att konstaterat att det inte var hjärtat rekommenderade det. Känns inget direkt när jag tränar, däremot kommer smärtan efteråt och i vila. Jag har ätit 2 kurer med naproxen och vilat nu i 8 veckor. Tappat en hel del muskelmassa och en massa kondition. Det värsta dock är att det sätter sig mentalt, jag är 48 år men van att träna 5 ggr i veckan och siktade på att åka vasaloppet i mars vilket jag ju så klart fått stryka. Men att inte kunna träna regelbundet gör att jag blir mer och mer deprimerad. Har försökt träna underkropp, promenera och så vidare men får då smärta i bröstet.

  När du återhämtade dig, blev det gradvis bättre då? Eller var det en lång period utan förbättring? Undvek du högpulsaktiviteter?

  Med vänlig hälsning

  Mattias

  • Reply Fitnessfia januari 4, 2023 at 10:04 f m

   Hej Mattias!

   Jättetråkigt att du drabbats av kostokondrit/Tietze. För min del var det en lång period utan att det blev bättre. Jag vilade inte alls från träning, men jag gjorde inga bröstövningar. Det kan vara så att du inte kan åka skidor på länge, men det finns massor av annat du kan göra. Jag provade simning för det ska vara skonsamt, men eftersom det är träning som påverkar bröstet så funkade det inte. Däremot funkade power walks, löpband och cykling mm. Jag tränade även styrketräning som vanligt med undantag för övningar som belastade bröstet. Rygg kunde vara lite svårt också, eftersom det lätt blir att man belastar bröstet men vissa övningar gick bra. Det gick faktiskt bra att träna armar, men det blev mycket ben och mage.

   Jag förstår att det är lätt att bli deppig när det inte går att träna som vanligt, men försök att se det som en utmaning (tävling) att hitta något som funkar.

   Med vänlig hälsning,
   Sofia, Fitnessfia

 • Reply Mattias februari 11, 2023 at 12:09 e m

  Tack Sofia!

  Kul att höra att det gick att träna gör dig! För egen del blir smärtan värre även av raska promenader. Har försökt att bara träna underkropp på gymmet men också av det ökar smärtan efteråt. Tror att det har att göra med att andningen blir djupare vid ansträngning. Så ingen träning alls för min del. Har inte hittat nåt jag kan göra tyvärr. Och läkarna kan i stort sett inget om kostokondrit. Är nu inne på månad 5 och det värsta är att det inte gradvis blir bättre, då hade det ju ändå utvecklats åt rätt håll. Men snarare är det tvärtom, är sämre nu än vad jag var i början. Har nu bokat tid hos sjukgymnast som är specialist på basal kroppskännedom för att se om det finns något i kroppens rörelsemönster som kan vara en bakomliggande orsak. Men i nuläget är jag beredd att prova vad som helst faktiskt.
  Du har inget tips på någon alternativ behandling som kan vara till hjälp?

  Mvh

  Mattias

  • Reply Fitnessfia februari 11, 2023 at 2:57 e m

   Hej Mattias!

   Det var tråkigt att höra. Har hört att kortisonsprutor kan hjälpa. Har du pratat med läkarna om det? Tar du antiinflammatorisk medicin dagligen?

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

 • Reply David januari 21, 2024 at 1:55 e m

  Hej, jag gjorde en fotoperation och kunde inte springa eller cykla. Köpte i panik en crosstrainer för att kunna göra något för konditionen. Körde 6 dar i rad och fick tyvärr en inflammation i bröstbenet…försökte vila bort det men det blev värre. Efter 12 månader av extrem smärta, akutbesök och en läkare som skrev ut medecin för nervsmärta( ångestdämpande effekt oxå..) lyckades jag hitta en läkare som gick med på att sätta kortisonspruta vud bröstbenet . Efter 2 besök och 4 injektioner släppte det och jag mår mycket bättre. Ett tips är att ni själva ritar ett kryss på det stället smärtan är. Injektionen måste träffa exakt för full effekt. Inte den skönaste behandlingen men skönt att få hjälp.

 • Reply Julie januari 31, 2024 at 7:59 f m

  Hej! Jag har haft kosto i 3,5 år så jag blev glad när jag hittade ditt inlägg, men jag tycker inte det framgår hur du faktiskt blev bättre? (Inlägget heter ju ”Så blev jag bättre”). Så min fråga är helt enkelt HUR blev du bättre? 😅

  • Reply Fitnessfia februari 1, 2024 at 6:42 f m

   Hej!

   Jag håller med om att det inte riktigt framkom tydligt. Jag har uppdaterat inlägget!

  Leave a Reply