0
Trender träningskläder 2024 träningsmode
Träningskläder, Träningstillbehör

9 största trenderna inom träningsmode & träningskläder 2024

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Som ni säkert förstår så älskar jag träningskläder! Enligt mig så är det ofta mycket roligare att välja outfits i träningsgarderoben istället för i den vanliga garderoben. Precis som i den ”vanliga” modevärlden så finns det trender och säsonger inom träningsklädsvärlden. Dessa tänkte jag berätta mer om idag!

Går det trender i träningskläder?

Om man inte är insatt i träningsmodet så är det lätt hänt att hela fenomenet med trender i träningskläder helt har gått en förbi.

När det handlar om sport och träning så är det precis lika vanligt att använda gamla urtvättade kläder till träningen som det är att köpa träningskläder efter mode och säsong. Oavsett vilken stil du väljer så är det helt okej – träning är träning oavsett vilka kläder man gör det i!

Jag personligen tycker att träningskläder och träningsmodet är något kul – och jag kan verkligen säga att ja, det går trender i träningskläder! Lite längre ner i dagens inlägg visar jag vilka trender som är stora 2024.

Träningskläder mode

Kanske har du sett någon av de tidigare trenderna inom träningskläder utan att riktigt förstå att de var trender, låt mig ge några exempel.

För några år sedan kom exempelvis träningstightsen med ränder kring ena låret. Denna design blev snabbt stor och syntes överallt i träningsvärlden. Sedan dess har denna design utvecklats och vi kan fortfarande se dem idag – men de var främst en trend när de först kom för några år sedan.

Träningsskor är en annan sak som det går trender i. Under tidigt 10-tal ville alla ha neonfärgade starkt lysande skor, medan trenden idag snarare lutar åt mer neutrala träningsskor.

Det finns fler exempel på tidigare trender inom träningskläder – men vi ska inte diskutera alla dem idag. Nu blickar vi framåt och ser vad som finns i kikaren för träningsmodet 2024!

Trender träningskläder 2024

Precis som allt annat mode så är även modet i träningsvärlden präglat av våra aktiviteter och klädmodet generellt.

Vi inser mer och mer hur viktigt komfort är och trenderna i träningsvärlden inspireras som tidigare av sociala medier och kändisar. Precis som i resten av samhället är miljöfrågan viktig även i träningsvärlden. Här kommer de största trenderna inom träningskläder året 2024:

1. Aerobicsbyxor med sömmar utanpå (träningstights)

Om största trenden förra året var utsvängda träningstights, sk ”jazzbyxor” är största nyheten inom träningskläder i år aerobicsbyxorna. Vad är då det?

På 80 och 90-talet var aerobics jättestort som träningsform. Modet var body ovanpå tights eller shorts. Så här:

aerobics trend
Gympapass i grupp!

2024 ser vi att träningsbyxor fått en inbygd söm fram, likt den från bodys på 80-talet. Märken som Lululemon och svenska ICIW och Stronger har anammat trenden på följande sätt:

Lululemon aerobics tights
Lululemon har tights med diskretare sömmar och ett par tights med två färger för att förstärka ”aerobics-känslan”.

Jag gillar hur ICANIWILL har lyckats få trenden att kännas mer 2024 med futuristiska inslag, istället för ren retro. Mina favorittights just nu är dessa Reboot tights:

Futuristiska tights reboot ICIW
Futuristiska aerobics-inspirerade tights från ICIW Reboot HÄR (rabattkoden FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt i webshoppen)

Även Stronger har tolkat trenden i flera plagg, bland annat denna supersnygga bodysuit för träning:

Bodysuit träning jumpsuit
Tydliga vita sömmar mot svart framhäver aerobicskänslan i denna bodysuit. Jumpsuiten finns att köpa hos Stronger HÄR

2. Jazzbyxor (utsvängda träningstights)

Förra årets trend fortsätter och växer sig starkare bland mainstream träningsfolk. Från att tidigare bara sett utsvängda tights på unga börjar nu även ”folk i min ålder” att bära dessa utsvängda yogabyxor på gymmet och fritiden.

Jazzbyxorna, som var populära i början av 2000-talet, är inte bara bekväma utan de är också snygga och trendiga. Utsvängda yogabyxor är en rolig outfitbas för ditt nästa träningspass, powerwalk med vänner eller brunchen på stan.

Både svenska och utländska träningsklädesmärken säljer olika varianter. Här ser du svenska Aimn:

Aimn utsvängda tights
Aimn har bland det största utbudet av flare träningstights. Här ser du Cacao ribbed flare tights och Sense flare tights. Hela utbudet från Aimn hittar du HÄR

Mitt favoritmärke ICANIWILL är inte sämre dem. Nu har dessutom nya färger släppts. Favoriten är dock fortfarande de svarta, eftersom de är så mångsidiga och diskreta.

Utsvängda tight ICIW träningstights hög midja flare
ICIW flare tights finns i många olika färger och passformen är så otroligt snygg och skön. Hela utbudet av jazzbyxor hos ICANIWILL hittar du HÄR (rabattkoden FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt i webshoppen)

Nike vill inte vara sämre och har några varianter av flare tights. Det jag gillar med Nike är att de även har produkter för plus size och att de inte bara begränsar sig till små storlekar:

Nike flare tights
Svarta mer typiska träningstights med utsvängda ben och till höger mer diskreta flare tights med sprund vid fötterna. Hela utbudet från Nike hittar du HÄR

Utsvängda yogabyxor kan kläs upp eller ner så det finns en mängd möjligheter när det kommer till att styla dem. Men vad gör dem så speciella jämfört med vanliga leggings?

Dessa byxor är definitivt inte begränsade till gymmet, du kan till och med bära dem på jobbet! Det finns en viss aspekt av utsvängda yogabyxor som gör dem lite mer trendiga när du stylar en outfit med dem i motsats till traditionella leggings.

3. Persika (samt pastellfärger och jordnära färger)

Om förra året handlade om neonfärger så är trenden den rakt motsatta i år. Jag tror att detta beror på att vi ville ha lite starka färger efter pandemin, men nu letar vi istället efter trygga färger.

Barbie core och neon är alltså inte det som gäller 2024.

Årets pantone färg är en persikofärgad ton, som kommer att påverka både mode och inredning. Just den färgen har inte dykt upp så mycket än i träningsmodet. Vad jag framförallt ser är olika varianter av ljusblått, även med inslag av blågrönt, och ljusrosa.

Här är kommer några exempel på årets stora färg, peach fuzz:

Peach persikofärg mode pantone peach fuzz
Persikofärgad crop top från Aimn HÄR / Persiko & korallfärgade träningsskor från Hoka HÄR

Ytterligare några exempel på snygga plagg i persika kommer här:

Persika färg kläder varm rosa
Snygg skort från Röhnish HÄR / Persikofärgad träningsjacka från Casall HÄR

Det som är viktigt att tänka på är att persikofärgade kläder bara passar dig som har en varm hudton. Har du som jag en kall hudton kommer du att se väldigt blek ut i den här färgen, vilket betyder att detta inte är en trend som jag kommer att haka på.

För oss som inte passar i varma toner kan vi ändå komma undan med accessoarer i denna trendiga färg.

Peach fuzz trend fashion
Man behöver inte gå all in i trender, det duger bra med att smyga in lite snygga accessoarer. Nike ryggsäck i persika och rostrött HÄR / Persikofärgad ICIW shaker HÄR

4. Oversized hoodies & zip hoodies

Trenden med oversize hoodies tror jag är något som hänger ihop med all oro som är i världen. Att kunna gömma sig i en ”förlåtande” stor tröja, kan kännas som att krypa in i en kokong av trygghet. Så kan i alla fall jag känna.

Hoodies är så bra, för du kan klä upp och ner dem. Kombinera dem med leggings för en avslappnad träningslook, eller klä upp dem med jeans och boots för en trendig streetwear outfit.

Oversize hoodie ICIW
ICANIWILL har länge varit bra på oversize plagg. I år finns det många olika färger att välja på och även olika modeller, både i full längd och i croppad version. ICIW oversize hoodie HÄR / ICIW oversize oversize zip hoodie HÄR (rabattkoden FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt i kassan)

Även Nike har ett stort utbud av oversized hoodies i snygga färger:

Oversized hoodies Nike zip
Gammelrosa oversize zip hoodie från Nike HÄR / Nike Jordan oversize grön hoodie HÄR

5. Sculpting träningskläder

En stark trend som verkligen seglat upp de senaste månaderna, och som jag ser kommer att dominera träningsmodet 2024 är sculpting träningskläder. Vad är då det?

Jo, sculpting är formande träningskläder som på olika sätt framhäver och håller in. Dessa plagg skapar alltså en snyggare siluett och framhäver dina träningsresultat. Det handlar om allt från strategiskt placerade sömmar, till skiftningar i färg och material för att lyfta fram en snygg siluett.

Aimn släppte precis en sculpting kolletion med mängder av snygga sculpterande träningsplagg. De flesta i svart och med korsettliknande inslag i tyget, se bara på dessa godbitar:

Sculpting träningskläder trender 2024
Snygg träningstopp med sculpting-sömmar runt midjan HÄR / Aimn träningströja med zip som formar kroppen snyggt HÄR

Även ICANIWILL har så klart designat snygga plagg med fokus på att framhäva kroppen. Några av dessa plagg ser du i Reboot-kollektionen och även i nya Impact-kollektionen:

ICANIWILL träningskläder trender 2024 ICIW
ICIW Reboot träningstopp med insydda sömmar som framhäver och håller på plats HÄR / ICIW träningstights Impact med snygga sömmar vid sidan och rumpan HÄR (min rabattkod FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt)

Stronger är inte sämre än att även de har förstått att trenden för formsydda träningsplagg är här för att stanna. Här kommer några exempel från deras senaste kollektion:

Formsydda träningskläder Stronger
Svart Stronger set med formsydda detaljer för sculting look HÄR / Röd jumpsuit med slim fit detaljer av återvunnen polyester HÄR

6. Träningskläder eller active wear?

Ända sedan pandemin har det här med träningskläder och vardagskläder (active wear) liksom flytit ihop. I USA har trenden kanske gått lite för långt, medan vi här i Europa har hållit tillbaka. Men komfort vinner alltid och vi dras med i det ned-dressade modeklimatet.

Många av träningsklädesföretagen utnyttjar detta och skapar hela kollektioner med active wear, som stylas både för träning och för vardag.

Personligen gillar jag att kläder får utökade användningsområden, det är bra för miljön och det passar mitt minimalistiska mindset när det gäller kläder. Många av tillverkarna släpper egna funktionsplagg som fungerar lika bra på vägen till gymmet som på vandringen eller i skidbacken.

Varför inte bära din sportbh under kontorsblusen för att snabbt kunna svida om till ett gympass?

Hos ICANIWILL vill jag framförallt lyfta fram deras oerhört snygga active wear för män:

Active wear män ICIW
Träningskläder eller vardagskläder? Gränserna är flytande! Snygga ICIW active wear byxor HÄR / ICIW grön T-shirt HÄR (min rabattkod FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt online)

Ett annat företag som har tagit det här med active wear till en helt ny nivå är Aimn. Här hittar du plagg som är hybrider mellan träning och fritid, men även produkter som är framtagna med den moderna människan i åtanke.

Nytt för i år är även att vi ser mer utomhus-relaterade träningskläder. Exempelvis hittar du kaffemuggar och regnkläder i utbudet, något som egentligen inte har något med träning att göra men som ändå jackar i livsstilen som många av oss lever, där olika delar av livet smälter ihop på något sätt.

Aimn active wear 2024
På väg till träningen eller för att lämna på förskolan? Det spelar ingen roll! Oversize fleecejacka från Aimn HÄR / Kaffetermos med Aimn-logga HÄR

Träningskläder kan användas även hemma eller under jobbdagen. Exempelvis skulle jag aldrig få för mig att städa lägenheten utan ett par riktigt sköna tights eller mjukisbyxor i funktionsmodell. All form av träning räknas!

7. Pilateskläder

Ingen har väl missat att den största trenden inom träning 2024 är pilates?

Modet för pilates är ganska likt det för yogan, med undantag för att luftiga och lösa kläder inte passar sig så bra för pilates. Anledningen är att fokus mycket ligger på aktivering av muskler och det är viktigt att kunna se musklerna jobba för att se att du gör rätt. Dessutom kan lösa kläder fastna i pilatesbänken (reformern).

Så det du ska satsa på om du letar pilateskläder är framförallt tights och sporttopp eller en bodysuit. Matcha med en sköna oversize hoodie eller tröja, för att hålla dig varm på vägen till och ifrån pilatespasset.

Här kommer några snygga förslag på pilateskläder från Aimn:

Pilateskläder Aimn pilates
Tight är nyckeln till pilateskläder för att lättare kunna följa varje rörelse. Teknik är så viktigt när det gäller pilates. Snyggt plommonfärgat Aimn träningsset HÄR / Jumpsuit med en rygg som är to-die-for HÄR
Trender träningsmode 2024 pilates
Snygga träningskläder från Stronger som passar perfekt som pilateskläder. Svart Stronger set med formsydda detaljer HÄR / Svart jumpsuit för träning HÄR

8. Inkluderande träningskläder

Inkluderande träningskläder är fortfarande ingen självklarhet 2024 men jag ser ändå en positiv trend. Detta var något jag även uppmärksammade förra året och jag hoppas att klädföretagen även fortsätter att göra kläder för alla åldrar och storlekar.

Dels ser vi en ökning i antalet storlekar hos de redan existerande träningsföretagen. Ett exempel på detta är Nike som sedan en tid verkligen jobbat med sitt sortiment och som nu har upp till 3XL i flera plagg.

Självklart kan fler storlekar än så behövas, och det är viktigt att vi visar att efterfrågan finns.

Träningkläder stora storlekar plus size kläder träning dam
Snyggt set med träningströja och utsvängda träningsbyxor från Nike HÄR / Nike rosa träningsset upp till storlek 4XL HÄR

Gällande sportbhar är också storleksinkludering mycket viktigt. Kanske är det i de stora storlekarna som bra sportbhar är allra viktigast, då det är de storlekarna som behöver det mest.

Svenska Stay In Place (som faktiskt lanserade den första sport-bhn i Sverige för över 40 år sedan) är några som tar det här på allvar. De har sportbhar i sitt sortiment med maximalt stöd för storekar upp till J-kupa och bandmått 95 cm.

stora storlekar plus size sport bh
Sportbhar i många storlekar HÄR

Förutom storleksinkludering är det också viktigt med åldersinkludering. Istället för att bara göra plagg för unga slanka kvinnor så behöver vi också se mer plagg och bilder av äldre kvinnor (och män) som bibehåller sin rörlighet.

Som Tao Porchon-Lynch:

Världens äldsta yogi kvinna tao porchon lynch
Bild på Tao Porchon-Lynch som praktiserade yoga fram till hennes död vid 101 års ålder. Bild Getty image

Eller vår svenska motsvarighet Lady Silver:

9. Miljövänliga träningskläder & second hand

I och med den allt mer uppmärksammade miljödebatten så bryr vi oss mer om vad våra kläder är gjorda av. Därför är en av 2024s största trender inom träningskläder just återvunna material!

Tillverkarna av träningskläder har uppmärksammat behovet av mer miljövänliga kläder. Som ett resultat av detta så finns det idag mängder med träningskläder i återvunna material.

Miljövänligt mode behöver inte vara fult, särskilt inte när det gäller träningskläder. ICIW är ett företa som satsat mycket på återvunnet polyester och nylon i sina träningskläder. Här ser du några snygga exempel:

ICANIWILL Träningskläder miljövänliga återvunna material polyester
Plagg ovan är gjorda av återvunna material. Zip träningsjacka herr av återvunnen polyester HÄR / Rush seamless träningsset av återvunnen nylon HÄR (min rabattkod FITNESSFIA20 ger 20% rabatt på allt online)

Dessutom skapas många av dessa plagg med fokus på saker så som funktionalitet och hållbarhet (rent slitage-mässigt). Allt för att skona vår jord så mycket som möjligt.

Vill du handla mer miljövänliga återvunna träningskläder så kan jag tipsa om Aimn också:

Träningstights återvunnet material Aimn gravidtights
Även gravida kan nu köpa träningstights av återvunnet material. Hurra! Dessa fina flare gravidtights från Aimn finns HÄR / Snygg cut out träningströja även den från Aimn HÄR

Nike säljer också träningskläder av återvunna material. Dessutom har de ett stort utbud av plagg gjorda av ekologisk bomull. Här är några exempel:

Träningskläder ekologisk bomull tshirt Nike barn
Vit T-shirt med Nike logga av ekologisk bomull (plus size) HÄR / Svart Nike T-shirt för barn HÄR

Ett annat sätt att anamma miljötänk när det gäller träningskläder är att köpa på second hand. Numer finns det en mängd olika siter och appar där du kan fynda träningstights, toppar och accessoarer till fantastiska priser!

Här ser du ett exempel med olika plagg från Sellpy, där alla plagg kostar mellan 30 och 60 kr! Det är en tiondel av vad plaggen kostar nya!

Träningskläder second hand Sellpy
Hur fantastiskt är det inte att du kan skapa en hel träningsgarderob för mindre än vad ett nytt plagg kostar! Det betyder inte heller att du missar trenderna. Just nu hittar du en persikofärgad topp från ICANIWILL för 30 kr på Sellpy. I active wear-trenden får du för lika lite en (tränings)kjol från Aimn!

Det var årets trendspaning när det gäller träningskläder 2024. Hur kommer du att shoppa i år? Fanns det något du saknade i listan?

Lämna gärna en kommentar!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply